Tak suka memancing tak apa.. cuba memahami itu yang sebaiknya untuk keluarga.


Pakej memancing dan gathering family atau grup kerja dan sebagainya.. insya Allah dalam perancangan kami untuk anda yang berminat. Tak semestinya anda #kakipancing sahaja,  kaki BBQ atau kaki lepak2 pun boleh buat grup.

Kami akan sediakan PAKEJ dan anda booking dengan kami.. buat masa ni details pakej tersebut belum siap sepenuhnya untuk dihebahkan.

Kepada yang berminat nak tahu? 
Boleh tanya saya by whatsapp 0174009726

************************************

Tak suka memancing tak apa.. tapi cuba memahami situasi, itu yang sebaiknya untuk sebuah keluarga harmoni.

Okay cerita sikit kebaikan yang boleh kita nikmati semasa kita menjalankan aktiviti sebegini. Positifnya lebih kepada yang berminat dengan hobi memancing tetapi bagi mereka yang kurang minat, mungkin anda akan cepat merasa bosan. Tidak menjadi suatu masalah besar untuk mengatasi masalah BOSAN!. Jika kita saling memahami berkenaan hobi dan minat sebahagian ahli dalam keluarga besar kita. Ini lah masanya. Cuba buat..

Sambil kaki pancing memancing dan yang lain layan berborak santai, dapat ikan-ikan boleh terus bakar atau masak buat lauk fresh. Acara makan beramai di suatu lokasi yang berbeza dari kebiasaan sebegini memang unik dan boleh menimbulkan rasa nikmatnya hidup sebuah kehidupan yang saling mengerti. Dapat menjalinkan lebih keakraban dalam sebuah keluarga. 

Matlamat datang beramai adalah untuk menghilangkan suasana tensi masa hari-hari kerja dan mencari pengalaman unik juga mahu medekatkan lagi ukhuwah kekeluargaan. Ada berbagai cara untuk melakukannya dan satu darinya dengan beriadah sebegini. 

Jom la korang  rancang awal2.. dan nantikan info PAKEJ MEMANCING selanjutnya nanti.  PROJEK LEPAS RAYA giteww !




Agak2 lokasinya di mana ya? . . Tahu kan, sebuah tasik buatan manusia yang terbesar Di Asia Tenggara.. di situ lah terdapatnya Rumah Bot untuk memancing , amacam.. menarik?

.



Aku target Sotong bukannya Jerung !


Ikut Trip Mencandat Sotong Kuala Terengganu


Perancangan nak pergi mencandat sotong dan memancing ikan bersama rakan2 serumah semasa belajar dulu akhirnya menjadi kenyataan. Kuala Terengganu, Jeti Merang dan atas bot nelayan kami bertemu semula setelah lebih 20 tahun tak berjumpa. Lama kan? Tapi bila kali jumpa aku perhatikan perwatakan masing-masing masih sama macam dulu. Tak ubah..

Yang bagusnya group lelaki ni kalau datang reunion, jarang-jarang nak bertanya tentang peribadi. Macam kitaorang ni perbualan lebih fokus kepada masa kedepan. Stori mori pun berkenaan masa sekarang , kalau ada pun sikit je sentuh peribadi. Mungkinkah  ini hakikat sebenar lelaki bila berbicara?

Dari tinggal serumah sewa bujangan, akhirnya kini masing-masing sudah bekeluarga. Cuma yang ketara nampak sangat beza pada kami adalah fizikal. Itu biasa lah. Takde hal.. tak jadi suatu masalah besar bila nak reunion jumpa kawan-kawan lama.

Plan asalnya nak memancing dan mencandat selama 2 hari 1 malam di lautan. Perancangan awal kami naik di Jeti Chendering. Tapi biasalah, perancangan awal, bila tiba dekat tarikhnya, plan sudah ubah sebab masalah teknikal bot sewa kami tak dapat selesai. Kebetulan aku tak ambil dari pakej sini. Sebenarnya bot dari pakej yang aku sendiri kendalikan di Chendering semuanya dah penuh ditempah pada hari tersebut.

Okay. Korang tengok gambar bot atas tu adalah bot transfer dari jeti ke bot yang lebih besar. Bot nelayan untuk memancing di lautan. Bot nelayan terpaksa berlabuh di luar pantai sebab keadaan air masa tu sedang surut. Kami bertolak dari jeti selepas waktu Asar kira-kira pukul 5 lebih. Arus masa tu tenang dan cuaca baik sekali.

Dari pantai Merang ke lokasi mencandat di perairan Pulau Redang adalah lebih kurang 1 jam perjalanan. Atas bot nak berborak pun tak selesa sebab bunyi motorbot 'memekak' kuat sekali. Bercakap pun kena jerit-jerit.. huh memang tak tenang, Aku layankan saja pemandangan indah di permukaan Laut China Selatan. 


Masa ni juga nak kena siapkan kelengkapan untuk 'berjuang'. Aku steady jer sebab aku target sotong bukannya ikan jerung!  Jadi peralatan aku biasa-biasa je. Tengok gelagat kawan0kawan lain, nampak kePROan depa pemancing tegar dari Penang mai. Masa yang ada tak dibazirkan macam tu..  masing-masing buat perambut mata kail dan sebagainya.


Senja berlabuh malam menjelma, maka bermulalah aktiviti memcandat sotong dan memancing ikan. Masa ni memang tak sempat nak berbual sakan. Walau lama tak jumpa namun hasrat memancing didahulukan sebab semuanya sedang fokus kepada joran pancing. Lepas habis program ni kami borak panjang.


Tak ambil masa lama, sotong pertama dinaikkan sebagai 'lesen' untuk sotong seterusnya.. member lain masih berjuang nak dapatkan lesen. Masa ni memang tak terasa lapar langsung, walau dah berada di lautan beberapa jam. Untung takde sorang pun mabuk laut. Semuanya steady berjuang. Selang seli kedengaran bunyi bising.. ada kenkawan naikkan sotong jugak. Awak-awak dan Tekong pun turut mencandat sama. Diorang sporting tapi jarang bercakap. Mungkin pergaulan dari segi loghat membatasi agaknya lah. Takpe lah. Janji tekong bantu mengail sama pun kira dah okay.  Gambar sotong yang lain tak sempat rakam. Aku tengah khusyuk nak dapatkan sotong ke dua dan seterusnya penuhkan tong.


Sotong ke dua aku sendiri terkejut ! saiznya agak besar jugak. Mata candat berumpankan seekor ikan selayang memang makanan dia,  Sotong Torak suka la. Dalam masa sama kawan-kawan lain pun dapat jugak menaikkan sotong. Termasuk dari awak-awak dan Tekong bot. Kami target nak buat lauk untuk makan malam. Korang boleh bayangkan lah. Sejak dari petang tak makan ..hemm  Bila terbau mee kari terus terasa laparnya.

Selain mencandat, ada satu moment paling best atas bot.  Masa makan adalah masa kelaparan. Bagusnya bila tekong masakkan kami mee kari bersama sotong fresh di dalamnya. Huh nikmatnya! Masa pemancing makan selalunya bila sotong dan ikan tak makan umpan. Masa ni boleh la nak berborak sambil makan jajan yang kami bawak. Sambil borak sambil mencandat dan ada yang tidur rehatkan badan sekejap.

Bila dah bosan lokasi sama sotong tak makan umpan, masa berpindah ke port baru. Tambah lagi la masa setengah jam perjalanan. Peluang untuk tidur sekejap tak dilepaskan termasuklah aku.

Kalau dikutkan hasil memang tak seberapa lumayan,  tak menjadi sangat hasilnya. Alasan tekong kata kami turun candat pada waktu bulan gelap.. haa kira lebih kurang nak dekat gelap masa depan lah. Takpe inilah pengalaman sebenarnya.. bukan mudah nak jadi 'hebat' dalam setiap sesuatu kerja yang dilakukan. Boleh dalam 30 kilogram keselurhan tu kira ok lah..bulan gelap tu, kalau bulan terang cuaca elok.. rasanya mau cecah ratus kilogram (berangan) hahaa. Apa pun yang best sekali boleh jumpa kawan-kawan lama yang juga sama minat dan hobi.

candat sotong

De'Complot Fishing Team.. next time kita plan lagi.. plan nak gi mancing kat pelantar minyak. 4 hari 3 malam.. korang mampoo! hemm macam tak sanggup jer..



BBQ Party di halaman rumahku


Cuti umum sempena Hari Wesak baru-baru ni, kejiranan kami (Kuarters ANGKASA) di Banting sempat berBBQ alakadarnya dengan kehadiran 13 buah keluarga dari 16 unit kuarters. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. BBQ ringkas ambil masa bermula dari jam 5 hingga jam 7.30 petang.

Seronok berBBQ yang tak meleret waktunya sampai ke lewat malam. Kami memang dah set masa macm tu.. memudahkan semua yang terlibat. Tujuan utama bergader2 ni adalah untuk merapatkan lagi ukhuwah kejiranan. Walaupun nampak jumlah keluarga dan bilangan unit rumah takde la sampai beratus orang, namun tetap ada juga yang tak sempat beramah mesra. Almaklumlah ada kalangan ahli yang bekerja di luar. Masa ni lah kami2 ni merapatkan lagi ukhuwah.


Kali ini berlokasi di halaman rumahku. Kebetulan nampak macam sesuai dengan lanskap pokok-pokok rendang meredupkan suasan petang itu. Pemilihan lokasi halaman rumah PCL ni macam dah ditetapkan untuk tempoh beberapa tahun lagi mungkin.

Semua yang hadir sangat2 sporting dan maufakat saling membantu. Memang seronok kalau semuaya ok. Bab sumbangan tenaga takde masalah macamtu jugak bab sumbangan material untuk BBQ party ni. 

Menu terbaik untuk kali ini ; BBQ Kambing, BBQ Ayam, Char Koew Teow, Nasi Goreng, Cocktail, Buah buahan pencuci mulut dan dessert. Tapi menu bawah ni jer sempat dirakam dari dapur rumah PCL ;

Ada plan nak buat lagi lepas raya nanti..  haaa kiranya macam majlis open house beramai2 la ..aaggitewww !! Insya Allah.




Mudahnya membeli-belah di Shopee.MY rugi kalau tak terjah !


Ada satu platform dalam talian untuk kita sebagai pengguna lebih mudah dan sangat mesra penggunaannya. Aplikasi yang dinamakan Shopee.MY. Bagi korang yang belum memuat turun aplikasi tersebut, boleh pegi ke App store atau Google Play store di smartphone anda dan  muat turun secara percuma. Pertama kali aku diperkenalkan dengan Shopee.My Terdetik dalam hati supaya aku jangan terjebak membeli, hanya sekadar mendaftar dan nanti bila perlukan, baru la shopping  sebaiknya. 

Platform sebaik aplikasi Shopee.MY ini memang rugi kalau tak terjah. Nanti korang sendiri boleh cuba. Giler dibuatnya ! Satu sebabnya kenapa jadi 'gila' ialah murah dan banyak barang !


Takpe korang jangan risau, kalau hati dah berkenan nanti turutkan saja.. usyar juga harga yang ditawakran. Kebanyakan barang sudah cukup memuaskan hati.. berpatutan setanding kualitinya. 

Korang boleh tonton video ni macam mana aku memuat turun aplikasi Shopee.My ni. Mudah sangat..

Aku dah buat pembelian online di shopee. Beli sehelai baju jersi ragbi.. not bad. Proses pembelian dan bayaran cukup lancar. Sekarang ni tunggu barang sampai ke tangan je..

Boleh dikatakan semua ada.. dari barang pakaian ke makanan dan barangan penjagaan diri..  korang pegi usyar sendiri. Jangan meroyan udah ler.. haha.




Tips cari barang murah dengan diskaun di Shopee


Membeli-belah di Shopee memang mudah. Mari sini aku bagi tips untuk lebih mudah lagi dalam carian barangan. Pada SARINGAN CARIAN tandakan MENGIKUT KATEGORI pilihan anda. Dan pada SYARAT pula tandakan "Dengan Diskaun". Tengok macam aku buat ni, ..nak cari Baju Melayu kategori Baby Clothing. haa siap harga diskaun lagi tu.. terbaiklah shopee !


Promo Cahaya Raya Bersama Shopee


Info menarik untuk korang juga; Bermula semalam 15 hingga 30 Jun ada promo 'Cahaya Raya bersama Shopee' akan menampilkan 24 kempen termasuk jualan murah khas dari Kedai Rasmi di mana ada potongan harga hingga 90% untuk 25,000 jenis produk dengan lebih daripada 10 kategori produk. Terdapat banyak pilihan menarik di Shopee termasuklah kelengkapan hari raya. Persediaan awal musim perayaan, anda dah boleh mula  shopping baju raya dan kelengkapan hari raya. Pasti semua orang dapat menikmati keseronokan membeli-belah selama 45 hari. Sebagaimana cahaya Aidilfitri memberi kegembiraan kepada insan tersayang. Ikuti maklumat lanjut di sini (http://cahayaraya.shopee.com.my/)

Shopee

Pertandingan 45 Days of Surprise Giveaways (45 Hari Hadiah Kejutan) tahun ini menawarkan hadiah harian bernilai sehingga RM25,000 termasuk televisyen, telefon pintar dan kamera dengan penyertaan semudah menghantar Nama Pengguna Shopee (Shopee ID) anda dan rakan anda setiap hari. Pertandingan ini berlangsung dari 15 Mei hingga 30 Jun 2017, menjadikan ia pertandingan terpanjang pernah dianjurkan untuk pengguna Shopee. Banyak lagi pertandingan dianjurkan termasuk Make a Wish for Mom (Buat Permintaan untuk Ibu), Selamat Berbuka Snaps (Ambil Gambar Semasa Berbuka Puasa) dan teka-teki Berapa Duit Raya, menjadikan hadiah keseluruhan mencecah nilai RM50,000!

Ramadan ini Shopee turut mengambil peluang mendekati komuniti setempat dengan penganjuran Shopee Uni BM Tour (Jerayawara Uni Shopee Edisi Bahasa Melayu) dan Acara Hijab Stars Recharge. Universiti Shopee atau Uni Shopee merupakan bengkel PERCUMA yang dianjurkan untuk mendidik dan memperkayakan pengetahuan usahawan berpotensi untuk menggunakan aplikasi Shopee sebaiknya dalam meningkatkan penglibatan atas talian dan jualan mereka. Kali ini, kelas akan dianjurkan dalam Bahasa Melayu untuk membantu usahawan Bumiputa mendalami aspek teknikal penjualan atas talian. Shopee Uni BM Tour akan dianjurkan di KL & Selangor (17 Mei 2017), Kuantan, Pahang (24 Mei 2017) dan berakhir di Alor Setar, Kedah (6 Jun 2017).

Akhir sekali, Acara Hijab Stars Recharge, satu projek usahasama dengan jenama syampu Sunsilk akan berlangsung pada 20 Mei 2017 dengan penampilan istimewa Hijabista terkenal seperti Khadyjah Fhatyah, Sharifah Rose, AinEdruce, Zamrina Zamrim dan Aqilah Naqlis. Sesi khas yang akan dianjurkan termasuk kelas solekan kening dan penggayaan moden hijab untuk sambutan Aidilfitri akan datang.

Selain jenama syampu pilihan hijabista tersebut, Shopee juga akan meneruskan usahasamanya dengan rakan niaga terkemuka seperti AirAsiaGo, Digi, iflix, RHB, Tealive dan Traveloka sepanjang kempen ini sebagai tanda penghargaan dengan hadiah menarik seperti baucar penginapan hotel & penerbangan, potongan harga menarik dan hadiah berbentuk wang tunai.

Mulakan keriangan membeli-belah sempena Hari Raya untuk seisi keluarga di
http://cahayaraya.shopee.com.my/

Aplikasi Shopee boleh dimuat turun secara PERCUMA di Google Play dan App Store. Layari www.shopee.com.my untuk maklumat lanjut. Selamat membeli belah di Shoppe.MY