Kembara Jom Jimat Elektrik - SMKTPG

Salam ..

Kebetulan sekarang ni PCL sedang dalam Kursus Pengurusan Tenaga, anjuran JKR di CREaTE Alor Gajah Melaka.  Tujuan pun sama iaitu ke arah penjimatan tenaga khususnya penggunaan tenaga elektrik.

Kiranya pihak sekolah pun terlibat secara langsung di peringkat negeri. Tahniah dan syabas SMKTPG !

TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan


Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik


Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 



jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 






Rasa macam nak bersara dunia Blog tapi tak boleh !


Salam semua..

16 Ogos, hari ni ramai kenalan yang buat HB wish kat wall fb, group whatsapp dan sebagainya.. rasa busy dan meriah sangat. Terima kasih kepada semua yang mendoakan kebaikan untuk diriku dan keluarga.

Umur 40an. Angka 4 dan 4 memang best tapi apa yang best sangat entah la. Kalau kaum Cina kata nombor 4 ni tak bagus.. haha. Biarlah mereka anggap dan percaya apa pun. Kita tetap bersyukur atas segala rahmat dan kurnia dari Allah Swt.

Yang pastinya aku dan kehidupan yang semakin matang dan penuh dugaan. Sebagai hambaNya, perlu kuatkan semangat untuk terus berjaya dan istiqomah memperbaiki kehidupan dunia dan akhirat.


Kebelakangan ni aku sangat jarang berkongsi cerita kehidupan. Anak-anak dah besar meniti usia remaja. Tiada yang seronok untuk dikongsikan. Mungkin sesekali ada cerita tapi aku tetap menghormati privasi mereka.

Baru tadi aku kata (dalam hati) nak stop blogging , tapi macam tak boleh stop pulak. Sebab banyak benda yang bagus aku perolehi daripada aktiviti blogging ni.  Kat sini aku mula ramai kenalan dari pelbagai latar belakang. Kat sini juga aku belajar 'kerja' menulis dan macam macam lagi., antara yang terbagus adalah peluang belajar berniaga online

Rugi rasanya kalau stop terus.. kan.
Insya Allah.. belum lagi bersara wajib sebagai blogger.  Terima kasih semua yang beri support .

Happy birthday PCL




HARGA PAKEJ CANDAT SOTONG TERENGGANU 2018

HARGA PAKEJ CANDAT SOTONG TERENGGANU 2018











DIBUKA UNTUK TEMPAHAN !!
HARGA PAKEJ CANDAT SOTONG TERENGGANU 2018
>> Whatsapp / hubungi untuk maklumat lanjut  017-4009726 Naz

*Harga tertakluk kepada perubahan semasa



Cuti yang panjang membosankan?


Salam semua.. selamat hari raya aidil fitri maaf zahir & batin. Rasanya kita masih lagi dalam mood beraya. Cuti yang panjang membosankan kah? Yaa.. bosanlah kalau tak tahu buat apa. Duduk terperuk dalam bilik memang lah.. Banyak benda lagi boleh buat lagi2 kalau kita yang jarang2 balik kampung ni.. kan!


Sebenarnya tak bosan punya lah melainkan kalau kerja kita tidur memanjang. Aku lebih tenang rasa bila di kampung, cuma sesekali la dengar rungutan Nina & Hanis bila akses internet kurang memberangsangkan di sini. Faham sudah dengan situasinya,  setiap tahun pun benda sama. Jadi.. inilah masa nak lupakan sekejap media sosial ini.  Walau di kampung sekalipun namun informasi dunia luar tetap boleh capai di hujung jari melalui internet tapi biasalah.. sekejap ada sekejap tak ada. 

Sebab ini juga blog tak berupdate. Dan harini ada masa sikit.. walau sibuk kerja tapi masih boleh control. Hari ini (Selasa), aku dah mula masuk kerja. Cuti agak panjang tahun ni walhal mohon cuti 6 hari sahaja dan bila dicampur cuti umum dan cutu minggu jadi banyak hari lah aku bercti. Puas rasanya tahun ni. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar. Seronok boleh beraya di kedua belah keluarga kat Sungai Petani belah isteri dan belah aku di Parit Buntar. Berapa jauh pun kita berada diperantauan, yang tetap dirindui adalah keluarga kita di kampung halaman. Betul tak?



Aku ni dah tak sempat nak life update blog. Blogger yang semakin suram nampak gayanya. Beginilah.. aku tak belum berhasrat nak bersara awal dari dunia blog, tapi tanda2 awal dah mula kenampakan.. Blog ini pun jarang berupdate!

Tak apa, aku cuba menghidupkan blog ini yang ku anggap sebagai diari dunia hidupku. Sedaya mungkin aku cuba walaupun.. mana tahu suatu masa nanti blog ini sudah tiada pembaca lagi. Baru betul-betul aku angkat kaki .. :(

Okay, cerita 3 hari sebelum Raya AidilFitri 2017.

Dari Banting tempat aku cari makan.. kami bertolak subuh hari Khamis 22hb Jun lagi. Keadaan trafik jalan raya baik dan lancar. Kami terus ke kampung rumah Bonda. Awal sampai terus kami berkunjung ke rumah Paklang aku (dekat2 sini) menziarah beliau yang sedang menderita sakit kaki (gaut). Masa menziarah tu, sempat bersembang dan tanya khabar. Orang tua2 (kebanyakan orang kampung) kalau sakit dia tak suka ke hospital. Paklang pula bagi alasan, katanya susah nanti nak buang air, nak solat.. dan yang paling merisaukan beliau ialah bila yang merawat tu adalah doktor dan jururawat perempuan. (Bukan mahram) Memang itu yang dirisaukan beliau. Tapi alhamdulillah, akhirnya berjaya juga dipujuk oleh anak2 beliau. Sehari sebelum Raya beliau dimasukkan ke wad, ditahan sebab keadaan kaki semakin parah (bisul membengkak dan bernanah) dan badan pesakit perlu dimasukkan air. Masa di wad kami tak sempat ziarah sebab nak balik ke SP rumah mertua.

Walau bagaimana pun sempat juga kami bersahur dan berbuka puasa di rumah bonda. Kalau makan sini, menu Bonda masak memang gempak habis. Ikan keli bakar cicah ayaq asam, memang sempoi. Keli dibakar dengan sabut kelapa.. aku dah lama tak buat kerja macam ni.



2 hari sebelum Raya AidilFitri 2017

25 & 26 Julai merupakan hari ulang tahun kelahiran Bonda dan Ayahanda. Bagus menantu bonda sorang ni... mamaD beri hadiah dan kami semua tak buat majlis sambutan. Doarang memang tak suka. Kalau nak buat untuk anak cucu dorang ok lah. Tahun ni mamaD dapat rezeki lebih. Jadi ada lah hadiah untuk Bonda dan Ayahanda. ( .. Syssh jangan heboh dalam blog : kata Mama'D)

1 hari sebelum Raya AidilFitri 2017

Pagj sehari sebelum raya, kami balik ke Sungai Petani. Kalau kat SP, keadaan memang kalut sikit tak sempat nak betehat2.. ada saja aktiviti terutamanya acara membeli belah perkakasan dapur untuk masak malam raya. Mak mertua aku memang pakar membuat ketupat daun palas. Kalau tak berlemak berminyak daun palas tu bukan ketupat palas Mak Kiah laa.. makan ketupat mak buat ni kena beringat2 jangan terpulun sakan. Usia lebih 40an kena jaga2 serba serbi bab makan. hemm mampu makan 2 ketul ketupat saja.. (percaya lah) 

Sempatkan juga last minute shopping baju raya untuk Nina & Hanis di Parkson Taman Sejati. SP. Kat sini membeli belah rasa tenang sikit, walau orang ramai namun tetap selesa berbanding Mall-Mall lain kat  SP ni. Mungkin sebab sini bukan lokasi tumpuan ramai. Apa pun.. di sini terbaik !. Kalau korang nak tau Sungai Petani makin pesat membangun.. terbaiklah. sesak selalu di mana2. pening kelapa aku !


Hari Raya orang dewasa, bagi aku tak ada yang happening sangat. Meraikan kegembiraan bersama anak2 dan sanak saudara, buatkan mereka gembira supaya kita juga dapat merasakan bahagianya. Begitu juga ayah bonda kita.. bila lihat kita adik beradik balik kampung beramai2 maka terpancarlah cahaya keriangan di wajah mereka.  Korang jangan pula kata tak nak balik kampung, tak suka balik kampung di musim2 perayaan. Sesungguhnya masih ada yang menanti kepulangan kita wahai anak2 perantauan.

Syukurlah kami tak pernah lagi tak balik beraya di kampung halaman..Teringat pada Paktam dan kawan2nya yang kini merantau mencari rezeki di bumi Australia. Sedihnya bila berjauhan dengan keluarga di Malaysia.. Kalau aku tak sanggup rasanya.. tak tahu lah.