Berilmu beramal dan bahagia . Bercuti ke Cameron Highlands


Hai.. assalamualaikum semua. Busy betul PCL dengan kerja-kerja luar.. takdan la sangat nak update blog aku ni.. tak sempat juga itu dan ini di media sosial.

Yep.. aku sibuk dengan tempahan kondo-kondo kucing kesayang orang. Ha haa.. la ni tak panggil dah rumah atau sangkar kucing, sebabnya kalau ikutkan kos harga sebuah binaan pun cecah puluhan ribu ringgit. Memang tak lah harga sebuah sangkar macam tu. Memang agak mengejutkan tapi tetap ada permintaan. Ada owner yang sanggup dan mampu bayar semata-mata untuk anak kecil kesayanagan mereka. 

Macam projek kondo kucing baru-baru ni di Perak. Demi untuk anak yang sangat suka kepada kucing dan tak nak anak tersebut sunyi terperap dalam bilik atau menghadap gajet 24 jam seharian, maka si ayah sanggup berhabis.. tapi tak apa lah itu cara masing-masing melayani kehendak anak- anak yang disayangi.

Sekarang ni, Syarikat kami (NDCR) tengah berbincang projek dengan  seorang Pengusaha Klinik Veterina di Johor dan satu lagi di Shah Alam.. Kemudian ada satu lagi proposal projek untuk design & build kabinet untuk Cat Boarding/Hotel di  Selangor dalam perbincangan juga. Alhamdulillah. Aku share serba sedikit kesibukan aku dalam kerja selain kerja hakiki penjawat awam di pejabat. Nak tak nak kena buat 2 atau lebihdari 1 kerja.  

Bukan duniawi saja kita sibukkan diri. Hal keluarga juga kena ambik tau. Dan semestinya tuntutan wajib yang utama. Ke masjid jangan tidak pergi pulak. Ini nasihat kepada diri sendiri..  Umur semakin meningkat tua. Apa bekalan aku untuk ke akhirat nanti.. selalu ingatkan diri.

Aku buat bisness dan pada masa sama aku sibukkan diri dengan bersosial di media. Sempatkah aku ke masjid solat berjamaah dan mengaji kitab?  Jawabannya pada diri.. Istiqomah buat, insya Allah dipermudahkan segalanya. 

Maaf ya sahabat semua. Aktiviti aku di groups whatsapp agak slow dan semakin jauh dari korang. Walau jauh tetap dekat di hati insya Allah selagi berhubung ukhuwah tetap terjalin. Bagi yang mana biasa bersama PCL di event-event blogger atau di  whatsapp group dan seumpamanya, harap korang sedia memahami aku. Akan tiba masanya nanti jika kita perlu memilih. Dan pilihan itu adalah bersesuaian dengan peredaran semasa..


Ok lah PCL cool jer selalu..  meh tengok sebahagian gambar PCL dan family semasa bercuti di  Ipoh dan Cameron Highlands baru-baru ni.


Singgah di Ipoh, tidur semalaman sebelum naik ke Cameron Highlands. Sempat kami ke Funtasy House Trick Art di Jalan Market, Ipoh. Best jugak la..  yang suka bergambar macam Hanis dan Nina tu.. layan sakan la depa. 



Trip cuti ke Cameron Highlands kali ni tak banyak  makan ais krim dan strawberi, tapi lebih kepada makan angin jer.. hihi.  

Bermalam satu malam di Brinchang.  Lokasi homestay bersebelahan dengan tapak pasar malam yang terbaru. Kalau nak ke sini hari minggu memang cari 'nahas' ler.. sanggup redah trafik jem ok la..  laluan ke pasar malam jadi lokasi tumpuan hari minggu. 




Salam Aidil Adha 2017.. kami tak balik kampung !


Salam Aidil Adha untuk semua. Selamat hari raya haji. Basanya kami memang tak balik kampung beraya. Ini dah kali ke beberapa tahun dah macam ni. 

Lepas solat hari raya di masjid, kami bergambar kat sekitar luar rumah kami di 'perantauan' ni.. dan acara makan ketupat palas segera dan nasi impit sama rendang yang mak mertua aku buatkan.

Kami sebenarnya dah rancang ke Ipoh dan Cameron Highland  bercuti Raya Merdeka !

Gambar kenangan kami sekeluarga.. selamat hari raya maaf zahir dan batin. Hari Raya Korban 10 Zulhijjah 1438H bersamaan 1 September 2017.





Ipoh dan Cameron Highland tunggu kami..



Hanis pergi Stadium Shah Alam Final Bola Sepak Sukan SEA !


Suka sangat la Hanis, acara yang paling dia minat, Bola Sepak akhir Sukan SEA 2017 antara Malaysia dengan Thailand. Kali ni dia dapat menonton di Stadium Shah Alam... pengalaman pertama bagi Hanis.

SUKAN SEA KUALA LUMPUR 2017




Semangat dapat menonton di stadium memamg lain dari menonton siaran langsung TV di rumah. Tak sangka anak perempuan aku ni memang penyokong bola sepak Malaysia.



Hanis tetap puas hati walaupun keputusan tidak memihak kepada negara kita,  Malaysia 0 dan Thailand 1.  Bagi dia.. dapat tengok bola sepak final di stadium pun dah cukup terbaik. Nak pergi lagi katanya best sangat!




IndoBowl Cafe #akusuka !

IndoBowl Cafe Lake Fields Sungai Besi KL ; Menu Variasi Memikat Selera Dari Indomie


Salam semua.. Korang memang dah lama tak nampak PCL post cerita pasal anak2 dalam blog ni kan.. sekarang ni anak sulung PCL dah bekerja dan yang bongsu masih sekolah.  Hari Ahad minggu lepas kami ada masa keluar makan-makan dan jalan-jalan dekat-dekat sini je..  kat area Sungai Besi dan lepas makan tu kami ke Ikea Cheras. Ke IKEA tau je la kan..  mama'D nak beli sesuatu untuk deko-deko katanya.
  

Tengahari jam 12 kami singgah makan di IndoBowl Cafe Lake Fields kat Sungai Besi. Restoran ni baru je beroperasi dalam sebulan lepas. Masih baharu dan masih dalam tempoh promosi lagi. Korang cuba la google nama restoran ni mesti jumpa punya. Yang pertama di Malaysia, Indobowl Cafe jenama cafe baharu dari negara seberang. Korang mungkin ada yang perasan jenama mee segera Indomie. Haa itu lah dia mee yang sedap tu !


Hidangan atau menu bukannya mee indomie semata-mata, malahan telah dipelbagaikan dengan menu yang sangat menarik dan menyelerakan. Memang sesuai dengan tekak orang Malaysia . Suasana dalam restoran yang mendamaikan dengan gantungan bingkai gambar menarik perhatian pelanggan. Susun atur meja memanjang ke dalam bersebelah degan ruang bilik penyediaan makanan lagi menampakkan keluasan restoran.

 

Antara menu yang menjadi pilihan adalah Indomie Ayam Madura, Indomie Dendeng Belado. Sate Madura juga jadi pilihan sebabnya ada kelainan sate tanpa kuah kacang yang kebiasaannya dihidangkan berkuah di negara kita tetapi Sate Madura Indobowl sudah secukup rasa enaknya.


Minuman favourite di sini, Soda Gembira namanya.. nampak warna merah macam sirap tapi bukan dia, mulanya aku ingatkan jus buah naga tapi bukan lah. Ini air soda berkarbonat dengan campuran rasa dan selasih. Terbaik !. Dan aku juga rasa air cendol. Memang best ! #akusuka








Makan-makan sini memang boleh kenyang, jangan ingat makan indomie portion sikit saja tak mampu kenyangkan perut..Cubalah dulu terangkat rasanya dengan sambal. Nak over pedas order je sambal merah atau kurang pedas sambal hijau. ikut lah tahap kemampuan rasa anda tapi percayalah..takde lah pedas sangat !

Facebook @Indobowlofficial : https://www.facebook.com/IndoBowlOfficial/