Char koey teow Penang.

Monday, January 25, 2010 PCL 0 Comments







Fabret sebelah keluarga mertua aku..jalan-jalan cari makan..bajet tong-tong la...

degaq kat mana makanan sedap..sampailah...selalunya sekitar Sg Petani dah familiar sangatlah...faberet kami kat warong-warong ja la...low profile sikit..hehe.

Sebenaqnya makan kat mana pon sama jalah, yang pentig sedap..keselesaan tu no.2...

makan dulu baru tau!!

Bukan tak masak kat rumah..tapi saja nak rasa makan kat luaq..tak la tiap tiap hari..ikut keadaan semasa jugak...selalunya awal bulan atau hujung bulan..awal bulan mak mentua dapat pencen, hujung bulan akulah pulak..baru dapat gaji..biasanya sebulan 2 kali paling kurang la tuh..ini adalah salah satu cara kami mengeratkan hubungan kekeluargaan...bukan setakat kami saja, kekadang tu ipar,mak menakan,sepupu pun joint sama..fuhhh! meriah ooo!...tapi kalau orang yang berada sikit tu..macam Kak Intan selalunya diaorang la yang belanja..sesekali balik kampung.

Tak dinafikan keluarga sebelah Diana memang kuat makan, bukan nak mengata tapi kenyataan..tengok saiz la hahaha...tapi apa pon semuanya best sebab dengan cara sebegini kami bahagia...alhamdulillah aku dapat famili yang happening tapi kekadang pening jugak sebab nak buat bajet.

Makanan kegemaran kami selalunya berubah mengikut citarasa masa tertentu..ada masanya char koew teow,tomyam,ikan bakar...emmmm macam-macam lagi lah..

Hari ni aku nak kongsi resipi char koew teow...sendiri punyalah..takdak copy mana-mana tau..disebabkan dah banyak kali makan masakan orang sesekali tu aku cuba jugak nak buat sendiri...ternyata hasilnya cukup menbanggakan diriku ...sebelumni tak penah tau pasai masak memsak..tup-tup dah boleh buat resipi sendiri Original pulak tu...dah boleh buat sendiri rasanya makan char koew teow kat luar dah semakin kurang...save budget..rm3.50 biasa, rm5.00 special...mahal tuh.



0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.