citer ramadhan ..dulu2..

Thursday, August 12, 2010 PCL 11 Comments

Rentetan Puasa Ramadhan....tah sape tah...!!




Zaman kanak2 hingusan..

Memang konpom x pose..pagi2 dah kena suap..nak bg makan pon susah ,siap mak main kejar2 lagi..

Time org buka pose…time tulah paling besh..nangis kuat2 nk join sekali..

Mak xleh gi solat Tarawih walaupon surau sblh umah….nangis je keje budak nie..asyik nak nyonyot je..hik2.



Zaman kanak2 nakal..

Bangun sahur sama2..pas 2 tido balik sbb x selera nak makan..pg2 dh tanya

mak nak sarapan apa..??

Naik basikal ramai2 ngn kwn2…balik mintak air ..dahaga, mak suruh gi kedai..kata x larat…mmg susah sgt klu nk mintak tlg.

Time buka pose ngalahkan org pose…air segelas, nasi sepinggan x cukup

…huh dasyat !..tp badan x sebesar mana pon..

Org solat maghrib dia main meriam buluh…x pon main gendang, Org solat Isyak n sunat Tarawih dia main kejar2, org more dia tumpag sekaki…haha time tu

memang besh…memeriahkan ramadhan la konon.



Zaman akil baligh…

Bangun sahur paling liat sekali… bukan dia nie..tp abg kepadanya..

Dah wajib pose..ofcoz x tinggal punya sbb mak janji nk kasi diut raya banyak kalau pose penuh…

Siang lebih tido dr berjaga..nk main2 takut terpecah plak.., sur

uh bu

at keja mmg x nak, suruh baca buku..baru mukaddimah dah terlena..

Time berbuka..rasa cm x cukup jer hidangan, melangut dpn meja tugu azan.

Solat Maghrib selalu kena paksa rela…mcm ayam patuk beras..(solat xpress)..ma

na taknya kwn2 dah ready nk main mercun.

Solat tarawih pon sama..pembuka n penutup saja…mak/ayah duk mark

ing jer..balik kena pulas telinga..padan muka..huhuhu!


Zaman Remaja Sekolah…

Bangun sahur kekadang jer tu pon kena tengok menu dulu..dok asrama biasalah makan x brp sedap , menu paling besh maggie rendam air sejuk.

Outing sesekali borong stok…, dpt biasiswa tgk wayang…bole bawak b

ekal lg, x leh selalu tp x penah kantoi pon !

time berbuka kena beratur panjang nk amik makanan..kalu bole slps Asar kena beratur dah..

menu paling besh adalah hr jumaat..bru hbs baca doa dah ade yg bangun nk tambah nasi..dahsyat2!!

Rutin asrama biasalah..solat,study,riadah sume kena polow kalau tak ‘mat point’ re

port kat warden..buat2 sakit perut bole la lepak dlm dorm.



Zaman dah keje privet…

Nak kata bersahur jarang sekali..sbbnya dh makan siap2 tgh malam dgn geng umah bujang, sumer warung, restoran cm dh kenal muka nie..

Banyak btui dugaannya..keja berat cm angkat mesin la plak…bukan dia yg buat tp mesin yg wt keja..kekadang tu terbabas jugak posenya…mana leh tahan awek ramai yg x pose terang2…hampeh tui !!

Bazar ramadhan x penah miss…pantang tengok sumer nk beli..

Time berbuka meriah sekali..kekadang supplier open table…makan free memanjang.

Yang wajib tetap terpilihara tp kekadang tu terbabas jugak…


Zaman skrg... keja gomen..

Ofcoz dah kawen n bekeluarga…umo dia dh berapa entah skang ??

Bangunkan anak2 utk sahur bersama..eh eh ! …senang plak dorang ni bangun…

Pegi keje..check email...bla..bla...

..

..

tunggu anak2 beso sikit ..biar dorang plak update...hehehe..

maleh da citer...tp dah banyak berubah..seharusnya ada peningkatan dalam kehidupan seharian....


p/s : Manusia harus berubah ke arah yang lebih baik dari sebelumnya..


## gambar2 sekadar hiasan sahaja..


11 comments:

  1. Salam Pakcik..n slmt bpose...hehe bestnyer klu ingat2 citer2 lama...lagi2 bab pose nie...bole amik iktibar utk mendidik anak2 zaman skrg jgn jd mcm kita dulu2..upps..yg baek jd tauladan yg buruk 2 jdkn sempadan...weh !! baik pnya advice :P

    ReplyDelete
  2. masih ada ka lagi kat kampung2 diorang wat meriam buluh..teringin nak main...ha3x...rindunya kemeriahan kpg di mlm Ramadan..

    ReplyDelete
  3. aku teringat lagi klu kat kaw kpg mesti ada org jual kerang rebus...cicah kuah kacang..warung cmnie hanya ada pd bln posa ja...ohhh! nostalgianya.

    ReplyDelete
  4. zaman kanak2 la plg manissss rasanya...
    Nak kena bgn sahur tu mmg perittt btol tp masa berbuka semuaaa nmpk sedapp...makan smpi perut terik!

    ReplyDelete
  5. hehe..masing2 ada kenangan puasanya..=]

    ReplyDelete
  6. saya sangat rindu bulan puasa zaman kanak..manis sangat

    ReplyDelete
  7. rentetan hidup kita...berulang lagi kan

    ReplyDelete
  8. zmna kanak2 dlu mmg saat yg terbaek la..huhu

    ReplyDelete
  9. puasa masa kanak memang tak bleh balh... hehehe... baru bercerita ngan adik dua tiga hari lepas....heheh

    ReplyDelete
  10. best kan pose time kecik2 dulu PCL...teringat dulu2 pose setengah hari..balik sekolah terus makan..hahaha

    ReplyDelete
  11. agh tak ingat la masa kecik2...agh ingat masa besar ni aje..hehe

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.