Tip pilih "LeMaNG-LeManG KOTARAYA.".

Friday, September 03, 2010 PCL 11 Comments


sumber : Zabs


..sana sini lemang..sini sana pon lemang jugak...aduuuuuhai!! lemang2 kotaraya..
macam2 lah bunting promosi lemang yg boleh kita nampak..."lemang Mat Top", "lemang Power", "lemang Asli", "lemang ORI"..erk! ini mesti ada "lemang Tipu", "lemang ciplak"
bukan senang nak buat woooiii..siap berpeloh2 dulu baru dapat hasilnya...

nak citer..tahun2 yg lepas ..nak sangat makan lemang nak bakar sendiri memang x reti cuma panadai makan je..lagi pon buluh kat kampung xder dr jenis yg boleh buat lemang..yg ade buluh meriam..besaq gedabak tu...ada juga plan nk buat cmtu..bole ke??..akan di choba..jom paklang kita balik awal2 sikit..operasi "lemang meriam".

sebab pandai makan lah aku dapat tau lemang mana yang betul2 dibakar dalam buluh sepenuhnya atau direbus/kukus dulu berasnya hingga sedikit masak kemudian baru dimasukkan dalam buluh..dan kemudian baru dibakar lebihkurang ..sekejap je dah masak..konon2 memang lemang bakar lah citernya yang banyak dijual tepi2 jalan raya tu....tapi rasanya tak sama..hok nie lah yg dimaksudkan "lemang ciplak" atau "lemang kus-kus"(saja bg nama nie..sbbnya kena kukus dulu baru bakar..) nak cepatkan proses..macam tulah kata seorang peniaga lemang di utara sana suatu masa dulu.

dakwaan aku benar atau pon tidak bukan nak dijadikan isu..cuma korang sebagai pembeli dan pengemar lemang asli...tentu korang dah maklum untuk menilainya...
sekarang nie rasanya dah semakin bermutu qualitinya berbanding 2,3 tahun lepas..mungkin sekarang dah tak de langsung kot peniaga buat macam tu...harap2 macam tu lah.

"Tentukan buluh bekas lemang tu merata kuningnya. Kalau buluhnya kehitaman tentu lemang di bahagian itu, berkerak walaupun cukup masak.
Tentukan ia tidak terlalu berair di bahagian atasnya. Juga tidak terlalu kering kerana jika terlalu kering, kemungkian"an bahagian dalamnya mentah adalah besar.
Tentukan daun pisang, pembalut lemang itu telah melecur serata, dan apabila di hentak2kan ia tidak melekat pada bahagian dalam buluh.
Lihat bahagian atas lemang yang boleh dilihat samaada masak atau tidak. Ia sedikit sebanyak boleh memberi gambaran bahagian yang di dalamnya
"
>>tips memilih lemang dari blogger Zabs.

kalau tengok buluh lemang tu masih hijau lagi...dan terbakar sikit2 je, tapi dalamnya dah masak ..dapat grenti dari penjual tu lagi......AWAS!...hok tu memang dia kukus dulu....xpe yang penting lemang dah masak daripada terbeli lemang mentah, buluh dah terbelah..nak masak ape lagi..dah tentu ke tong sampah la jawabnya.

ok chow dulu...Salam.

.
.


11 comments:

  1. pakcik...kite nak share info ini okehh...sangat berguna utk saya dak kawan2 lain..hehe

    ReplyDelete
  2. time arwah abah ada lagi, kami wat sendirik je..arwah abah memang tip top expert wat lemang..tp skrg kami beli je..huhu

    ReplyDelete
  3. salam pcik..he3...selalu pon makan jer...xpenah amek tahu sbb abah y pilih kalo beli..bagus ler info nh..xde ler makan jer xtau mcm mana nk pilih :D

    ReplyDelete
  4. ooo sedapnyaa lemang...
    mmg proses asli membuatnya sgt lah rumit..
    penah tgk operasi bakar lemang di rumah mertua je,
    tahun2 lain beli sajaaaa...

    ReplyDelete
  5. memang banyak org jual2 kt tepi jalan sekarang ni...beli ikut dan jer mana yg org ramai katt situ sy beli..setakat ni ok jer..blm terkena lagi..rendang bikin sndiri la...

    ReplyDelete
  6. Bolehla...Jom operasi bakaq lemang malam raya...kena dapatkan buluhnyer dulu...lain2 beres kut..orang KT akan balik Rabu...akan cabut awaila

    ReplyDelete
  7. salam pakcik..he2..petang ne jugak ila g beli lemang..hahha

    ReplyDelete
  8. tingin nak bakar lemang tapi xreti
    hahaha
    dan xada pengalaman beli lemang

    P/S : Jom Makan 'SAQ'

    ReplyDelete
  9. cedapnya makan lemamng dgn rendang daging...

    ReplyDelete
  10. ala, silapnye tak baca entry ni dulu sebelum raya. raya haritu dah terbeli lemang keras. xralat langsung rasanya. macam mana la orang yang menjual tu boleh jual benda yang tak elok pada orang. dah la orang beraya nak makan lemang. saya beli 2batang. sebatang tu, tak sampai separuh jer yang boleh dimakan. yang sebatang lagi tu, langsung tak bleh dimakan. keras semuanya.

    http://wanshah87.blogspot.com

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.