Ambil Mudah atau Tak Pernah Tahu...?

Thursday, October 28, 2010 PCL 20 Comments



kena basuh dulu..keluar dari montot ayam walaupon tak nampak taiknya...



kena basuh dulu..walaupon ia ikan kering..biar basah takpe..asal yakin bersih


ini pon sama..selalu orang lupa untuk membasuhnya sebelum digoreng...tetap rangup kalau kena caranya.



Salam..


Sikap yang sentiasa ada di kalangan kita yang tidak begitu menitik beratkan hal2 yang dianggap remeh oleh sesetengah orang.

Selalunya perkara sebegini sering terjadi bila keadaan terdesak!

contohnya seperti penyediaan makanan...berlaku kepada para suami, isteri malah orang bujang sekali pon tak terkecuali..

.....Asalnya mahu memberi makan hasil 'air tangan' sendiri kepada suami tercinta setelah terkejar2 pulang dari keja tapi sebaliknya suami makan 'air tangan' plus 'air kakitangan sape2 tah'...

...Tak kurang juga para suami mithali yang nak amik hati isteri , sekali sekala ke dapur...takmo tanya dan lagak pandai kununnya 'bikin separise' ...hah! hebat la tuh..

...Apa lagi sibujang trang tang2..hidup ngan kengkawan, selalu bangun tido terus makan mak dah siapkan , dah duduk berdikari ni..tau2 lah ujung bulan lagi tuh...mana nak cekau kalu takde makanan...selain meggi, lauk2 'kering' ni lah penyumbang hidup.

Ambil tahu tentang peyediaan makanan secara basicnya ialah...tahu akan kebersihan, kerana ini adalah sesuatu yang akan menjadi darah daging si pemakan...

Makanan yang kotor membuat hati kita juga turut kotor....oleh itu berhati2 lah dalam peyediaan makanan kerana kebanyakkanya nampak bersih di mata.
p/s :..celup2 sikit dlm air pon basuh juga...tp kena yakin dgn apa yg kita buat...bole ke buat cmtu ?


.






20 comments:

  1. saya pernah dgr ceramah ustaz kt tv,dia kate,kalo telur tu x basuh hukumnye haram bila makan.
    tp bagi mereka yg ada kedai makan,kite pun x pasti dia basuh ke x,rasenye x basuh,maklumlah telur dah byk sgt.

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah mmg sentiasa amalkan basuh dahulu baru selamat & bersih dimasak tanpa was2... :) ... kalau makan di luar tu ...errmmmm...

    ReplyDelete
  3. sokong2..mak saya cerewet sikit..telur memang WAJIB dibasuh sebelum dipecahkan utk masak..ikan bilis ngn ikan kering pon sama..lg 1, mak saya kata, ada lendir kat telur ayam 2 kena buang dulu sebelum nak 'pukul' telur 2..tp sy dh lupa ape yg mak saya maksudkan ngn lendir 2..huhu

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah...ari tu gi kursus pensijilan halal...ada gak dibicarakan isu ini...so..mamak2 roti canai...pastikan..basuh telor2 ayam anda.....tokeh2 kedai makan juga....

    selama ini..gi kedai makan...tk kesah ngn menda ni..bla dh tau..eiii...tetibe....

    najis tu..najis..

    ReplyDelete
  5. salam pakciklie..nie semua penangan mamak la nie...huhuhu..tak lalu nak makan wahahahah

    ReplyDelete
  6. @izyansyazwani

    tali pusat ayam tu agaknya...silap ada darah..wekkk!

    ReplyDelete
  7. bagus entri ni..rasa cam dah suke kat blog ni

    ReplyDelete
  8. sy slalu wat cam ni...apa2 pon kena basuh dulu

    ReplyDelete
  9. mula-mula basuh..lama-lama lps tu dah tak buat dah..n now akan buat balik basuh2 segala...cmnila, sekali ketuk sekali terasa..adusss!

    ReplyDelete
  10. salam PCL...bukan setakat basuh..lap lagi...huhu melampau btul kan, buatlah yg terbaik utk diri kita dan juga orang lain..sesama kita jaga kebersihan.
    ..suka n3 yg mengigatkan kita..

    ReplyDelete
  11. telur ayam seelok2nya basuh dulu...baru berkat nak makan...nge...nge

    ReplyDelete
  12. salam...

    nice entry amy dah mula tertarik dengan blog nie..

    ReplyDelete
  13. saya selalu basuh..kalau nak menggoreng atau pun merebus

    ReplyDelete
  14. Kikiki.. Saye kalau boleh rendam sampai kembang memang dah saye rendam.. Heehee.. Kebersihan tetap kene jaga.. Hehe.. :)

    ReplyDelete
  15. salam PCL,
    very good reminder... memang kadang menda2 remeh macam ni kalau tak pesan, orang tak tahu..

    i pernah ada kawan, gi kedai mamak pesan roti telur.. dia kata lah kat mamak tu, "mamak, telur kasi basuh".. mamak tu marah "memang sudah basuh lahh" .. dia salah faham telur tuh..

    ReplyDelete
  16. dekat pulau pangkor tengok orang buat ikan bilis dia bukan takat guna tapak tangan je..
    sampai ke lengan nak sikit lagi sampai ketiak pun ade..bila dia angkat ikan bilis tu,ade yang jatuh2 atas lantai,tempat orang lalu lalang tu..
    tak de nye dia ambik basuh..
    sebab tu saye kalau nak masak bubuh ikan bilis saye rendam ikan bilis tu dulu..
    hheheh

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah, masak yg terbaik buat suami :)

    dan sebelum memulakan masak apa2, kena biasakan baca Bismillah dan solawat..insyaAllah kalau ada kekotoran yg mungkin tertinggal, Allah lindung kita..kena yakin Allah Maha Pelindung :)

    ReplyDelete
  18. Salam.
    kalau saya kat rumah mesti basuh telur tu sebelum masak.
    Cuma makan kat luar tu lar, risau jer tengok.

    ReplyDelete
  19. setuju2...kadang2 ada yg amek sambil lewa pasal kebersihan makanan...

    ReplyDelete
  20. roti telur kat kedai mamak tu macam tak berbasuh rasanyer..pegang pegang telur tak basuh tu..pastu tebar plak roti canai..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.