Bila Orang 'Kedah' Masak Patin Tempoyak...

Monday, October 11, 2010 PCL 14 Comments

gambar hiasan


Salam...

Segalanya bermula setelah ipar aku yang bertemu jodoh dengan orang Pahang,
..memang sudah terkenal masakan orang Pahang ni yang popular adalah ikan patin masak tempoyak..


rombongan Mak Kiah ke Temerloh

Kunjungan kami sekeluarga ke Temerloh disambut dengan hidangan spesel ni...sudah menjadi trend dorang sana menyajikan hidangan seperti patin masak lemak tempoyak bersama patin goreng dengan bawang dan cili padi tumbuk...

Dua tahun sebelum ni kami sekeluarga tak pernah merasa atau teringin nak mencuba2 masakan ini lagi2 berasaskan ikan patin sebab kat Sp memang susah nak jumpa..

Walaupon ada dijual kat hypermakrket, tapi kebanyakkannya ikan tu dah lembik..ada juga baunya hanyir..tak tau lah dari mana datangnya.

Sejak dari tu dan seterusnya bila dorang ni sesekali balik kampung..ikan patin adalah menjadi kewajipan untuk dibawa kepada keluarga metua di Kedah...
so, lepas tu resipinya telah disebarkan kepada adik beradik yang lain termasuklah mamdiana...

Okay...kembali kepada tajuk asal...
kebetulan ada ikan patin kat pasar kemboja semalam dah terbeli...(bukan sekali tapi dah banyak kali beli..rasanya tak hanyir langsung..best!)
tiada apa yang perlu difikirkan lagi..tempoyak sememanngnya dah ready dalam peti ais tu (buat sendiri gak tu).

mula2 tak berapa menjadi tapi taknak komplen kat sini (hati bini mau jaga wooo)..dah banyak kali masak patin tempoyak ni semakin sodap la plak...orang2 Temerloh datang pon dorang dah bagi thumbup...pass! kata dorang.

Sekarang ni dah jadi kebiasaan menu untuk hari Isnin tghari dan malam adalah patin....
patin masak tempoyak,..patin goreng cili padi,..sesekali tukar patin masak cabai(cili), patin asam pedas..dan segalanya mona fatin...







> pics credit to google


Sudah menjadi kebiasaan...belum cuba belum tau, dah tau kena masak sendiri baru peeerhhh!..

Selamat menjamu selera !

p/s : Sila kan menggoogle untuk resipi selanjutnya.

.

14 comments:

  1. Salam...

    Lapo nampak patin masak tempoyak tu...
    huhuhu...lama x mkn...

    ReplyDelete
  2. ihikss..
    siap dah ada jadual hari isnin ye...
    ni mesti sbb beli ikan tu hari sebelumnya... :)

    ReplyDelete
  3. @sz | m.s.s

    simpan lama2 dlm petiais tak sedap Kak oooi..

    ReplyDelete
  4. @Cik SHiNJU

    lemak ikan tu makan selalu takpa kot..hehe

    ReplyDelete
  5. uishhh sodapnya...

    feveret GKSB masak lomak cili api..

    meletup dia punya pedas... memang kaw

    ReplyDelete
  6. ulalala..
    sembang bab makan ni mau selalu la PCL. hehehe..

    ReplyDelete
  7. paberet kita tu...terliuq kita di buatnya...sedapnya!!!!

    ReplyDelete
  8. fuhh.. dasyat betul resepi tempoyak patin PCL tu. dh le teman org perak. lame dah ngidam tempoyak ikan patin ni. rasa nak gi rumah PCL plak tetiap hari isnin. heheh.. bleh ke ni PCL?.. =P

    Jom melawat sini...
    http://wanshah87.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Salam...
    memang sedap patin msk tempoyak...klo blk kg, ni la die menu utama...x tinggal...memang best..

    ReplyDelete
  10. memang kalau singgah R&R temerloh..memang ada juai..tapi sampai skrg tak brapa nak makan pasai dah terkena yang hanyir sangat dulu..takut nk beli yg jual2 kt kedai.

    ReplyDelete
  11. SALAM,
    KALAU LF ADA RANCANGAN NAK ZIARAH, MESTI DATANG HARI ISNIN UTK DAPATKAN MASAKAN ISTEMEWA INI. IKAN PATIN SEKARANG NI ADA YANG DITERNAK (DALAM SANGKAR). YANG HIDUP BEBAS DALAM SUNGAI TU (SUKAR NAK DAPAT DAN AMAT MAHAL) KONON CERITANYA YANG PALING BAIK. TAPI BAGI LF, KEDUA2NYA SEDAP.

    ReplyDelete
  12. @abah_izz

    R&R Temerloh , 12 henggit sepotong....cekik darah tu..dah kena!

    ReplyDelete
  13. @wanshah
    and all bloggers..
    mai lah bila2 pon..tak semestinya hari isnin...calling2 la.

    ReplyDelete
  14. Sedapnya Lauk, mana nak cari malam-malam nie...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.