Jika Kau Tak Datang...!!!

Monday, October 18, 2010 PCL 6 Comments

Salam....


gambar hiasan : by google..



Cm tajuk lagu datuk Ct n Kd lak...hak2!. korang minat ke...datuk Ct situ.....aku takbley blah!..ade orang jeles...hehehe. (jeles tang mana ..aku pon tatau...dgr lagu ja pon..huhu)

sebenaqnya apa yang tak datang...?

dalam kehidupan, kita perlu ada peringatan agar tak lalai dan terus dibuai mimpi...samada indah atau buruk sudah ditentukan oleh NYA.

yang dimaksudkan adalah MUSIBAH.


Musibah datang untuk mendekatkan diri kita dengan Penciptanya..
Musibah juga datang untuk menambahkan lagi pahala yang sedia ada...

Tapi semua ini ...datangnya jika kita sambut dengan penuh keredhoan,penyesalan dan kesabaran....

Redho dengan segala apa terjadi akan ada hikmah disebaliknya,

Penyesalan sepenuh jiwa membuatkan kita semakin dekat dan menjadi insan yang baik2 dikalangan yang terbaik dan

Kesabaran menjadikan apa yang terjadi lebih nikmat kerana semua tu adalah ujian dan dugaan sebagai hamba yang taat perintah agama.

Jika Kau Tak Datang..maka aku tak sadar.






>Aisyah berkata, ”Rasulullah bersabda, Tidaklah musibah yang menimpa kepada orang Islam melainkan Allah akan menghapus dosanya sekalipun musibah itu hanya tertusuk duri.” (HR. Bukhori 5209)



>Sebahagian ulama salaf berkata, ”Andaikan tidak ada musibah di dunia, tentu kita datang pada hari kiamat rugi tanpa membawa pahala.” (Lihat Al Iman bil Qodho` wal qodar oleh Muhammad bin Ibrohim Al Hamd, 106)





p/s : ..masa susah je kita ingat tuhan..masa senang hagrhammm!!...mudah2an tak terjadi di kalangan kita...



.


6 comments:

  1. diharap kita sentiasa beringat...
    tak tunggu musibah dtg baru nak dekatkan diri ngan Allah kan...

    ReplyDelete
  2. SALAM,
    TERIMA KASIH ATAS PERINGATAN. MUSIBAH APA SEKALIPUN, KITA REDHA. ADA HIKMAHNYA. ALLAH SWT YANG MAHA MENGETAHUI

    ReplyDelete
  3. harapnye kita sentiasa lah beringat sebelum menghadapinye.. dan moga di beri kekuatan!

    sapa yang suke ngan musibah kn?

    ReplyDelete
  4. salam ziarah..trime kasih atas perkongsian pakciklie ini..memang ia sangat bermanfaat..semoga kita sentiasa bersedia menghadapi musibah yang mendatang

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..satu perkongsian yg sgt baik..kkadang terlupa musibah yg menimpa adalh suatu pahala bg kita yg meredokannya..moga kita semua sentiasa dalam lindunganNya

    ReplyDelete
  6. salam PCL

    timer kacih atas ingatan.. kadang kita ni kena peringat selalu, especially time kena uji ni..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.