KARI bukan Mamak...

Wednesday, October 13, 2010 PCL 8 Comments

>gambar hiasan



mau rasa yang original..sendiri masak la no...(takde spender dalam periuk..garentiii!!!)..ada candu ?

dulu ada dengaq macam2 kes pasai kedai mamak..wallahualam. (baca kat sini).



Bukan nak share aroma dan resipi...tak teror mana pon..tokoktambah bagi sedap sikit( bole blah!) adela...
tak lalu/selera masakan mamak yang tangan berbulu lebat tuh...cubalah masak sendiri atau cadangkan kat wife kesayangan korang tuh (mamadiana tak bagi resipi detail , kalu nak rasa bawak mai udang besaq2..kita pakat masak dan makan sama2)..



>gambar hiasan


ada sedikit je penambahan kepada masakan dorang ni..yang suka berkunjung ke restoran mamak/nasi kandaq...lepaih nie releks jap ye..bagi 'chan' wife korang masak mamak style plak (sesekali tukar style)..
segala resipi gulai/kari yang korang tau..follow je..cuma tambahkan serbuk kurma 1:2 dgn serbuk kari + cili kisar sikit..paham ker..(bukan chef penjahanam ni..)

sher2 lah sedikit info dari mamadiana untuk hidangan suami/famili korang yang menyukai gulai/kari udang dan sotongn mamak..(kalu tak suka lagi baguss...takde la tangan/mulut bau kari hari2..)

anyway ...selamat memasak utk tghari/malam ni..takyah tunggu ujung minggu nak masak untuk laki tersayang...huhuhu.

nanti bekenan kat mamak tu ..susah plak!!

p/s ;>mamak from India....belum duduk dah tanya mau makan apa?

>mami,mamu..jgn mara no..xdak kena mengena kot.
.

8 comments:

  1. kuah2 naisk kandar tu yg marbelesss tu...
    tercampur bulu tgn yg lebat tu kot..muahahaa

    psst: klu sy masak kari pun campur cili kisar+ rempah kari...tp bagus gak idea baru tambah serbuk kurma tu...akan di cobaaaa...tenkiu

    ReplyDelete
  2. dlu masa study mmg layan ar kedai mamak nie.aym masak madu..pergh marvelous ar..tp skang dah x bapa bleh p sgt dgn kedai mamak nie..x taw napa..huhu

    ReplyDelete
  3. baru lps cuba td...kebetulan masak kari ari ni..add sikit cm mamadiana buat tu..wow! memang terangkat la mangkuk kari tu..Thnks 4 sharing.

    ReplyDelete
  4. simanis kurmaOctober 13, 2010

    sangat membantu utk menukar citarasa masakan..
    tq banyak2 ye pokcik.

    ReplyDelete
  5. @dayna

    Wlcm..barang baik mesti kongsi..mana leh mkn sorang2.
    ...haha terangkat!!

    ReplyDelete
  6. @simanis kurma

    mesti kurma madu kan!..jgn campur dlm kari bukan mamak dah le...itu resipi trbaru kalu nk buat.

    ReplyDelete
  7. sebelum kawen, memang tak suka ngan kari..tp dpt suami minat giler kari..so sekarang kena gak lah rajin masak kari.. sungguhpun xsuka, tp tetap kena masak dgn kasih sayang..gitu...hehehehe

    ReplyDelete
  8. Wah ... Menarik jugak untuk dicuba nie...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.