Elakkan Merokok dan Jauhi Perokok

Monday, November 29, 2010 PCL 13 Comments

gambar hiasan : beruk kok!

Salam bahagia semua...

ada yang bertanya kenapa anda kelihatan atau nampak sentiasa muda dan sihat ?? (bukan perasan ek..perasaan..huhu)

sudah terjawab pada tajuk entri kali ini...

bukan bermaksud untuk menjauhi perokok itu kita mesti menjauhkan diri daripada mereka berterusan..tengok tempat lah ye..time dorang merokok kita mintak diri la..jangan kita bersekongkol sekali...dorang hembus kita sedut..lagi bahaya tuh!.

"Kalau yang memang hisap rokok tuh, no comment la. Untuk pengetahuan, asap rokok secara tidak langsung mempercepatkan proses penuaan seseorang kerana asap tersebut akan menyerap kandungan oksigen pada kulit dan melambatkan pembentukan sel-sel baru sehingga membuatkan wajah kelihatan pucat serta mengundang garis-garis halus pada mata".
>lain2 petua boleh diikuti di SINI.

Tapi ada yang tak sedap didengar dari kalangan artis baru yang telah membuat kenyataan tentang rokok boleh memantapkan vokalnya..rasanya kurang cerdik masa bercakap..aku tidak akan mengulas bab ini..kalu nak bace sila ke SINI.

Aku pon dulu pernah jadi perokok..erkkk! tu sebelum kawen la..sekejap je , rasa insaf datang cepat...haha ada orang kata seru belum sampai nak berenti rokok cmner???

cara aku ketika itu..

gambar hiasan

megunyah cloud9 selepas makan nasi...memang time ni asyik terbayangkan rokok je..alihkan perasaan tu kepada coklat cloud9...berat badan naik sikit takpe sebab sebelum ni dah kurus pon...lebih baik dari rokok ..silakan lah cuba kepada sesiapa yang berharat untuk berhenti merokok. (tidak semestinya cloud9 sahaja..lain2 jenis coklat seumpamanya pon boleh dipraktikkan mengikut keselesaan).


p/s :selepas beberapa minggu ia berhasil...lepas tu kena pikir pasal cmner nak berenti makan coklat plak...hahaha.

13 comments:

  1. bapa sy dlu pon gunakan gula2 hacks untuk hilangkan ketagihan isap rokok n abah berjaya melakukannya...

    skang die plak benci duduk dkt2 perokok..busuk katanya..

    tau pun...2 ler kitaorg rase ble duk sebelah perokok..xpayah le pakai perfume jenama apa pon..mmg busuk

    ReplyDelete
  2. salam PCL..alhamdulillah..saya tak berjaya merokok setakat nie huhuhuh

    ReplyDelete
  3. memang busuk la baunya...nk dekat Dinaz sila jauhkan rokok tu...heeee.
    Sy sokong PCL kalau nk berenti merokok mkn coklat...ade alternatif lain carila, kalau tak.. xder sampai serunya.

    ReplyDelete
  4. adoii si artis ni...
    klu iyapun merokok, takyah lah mengaku kata itu yang memantapkan sore nya...nnt jadik ikutan la plak...

    ReplyDelete
  5. saya pun tidak merokok dan sentiasa cuba menjauhi orang yang sedang hisap rokok sebab mata saya akan berair bila kena asap. kawan2 pun dah tahu, dan mereka pun tak kecil hati.

    kalau dia orang yang dewasa nak hisap, hisaplah. mereka juga adalah salah satu penyumbang terbesar kutipan cukai untuk pembangunan negara.

    ReplyDelete
  6. benda ni dari hati..
    kalau nekad semua jadi..
    tapi kalau dah tak bersungguh..
    payah la..

    ReplyDelete
  7. tahniah PCL dh pencen merokok.. jaga kesihatan demi kegembiraan org tersayang..insyaAllah

    ReplyDelete
  8. tahniah... x payah beli nikotin yg mahal tu..

    ReplyDelete
  9. salam PCL,
    kena bagi cadangan makan coklat kat hubby nih.. nak try test tengok, berhasil tak.. huhu.. bebelon2 dah buih kuar kot mulut nih..

    ReplyDelete
  10. salam ziarah...tengok beruk merokok pulak kat sini..saya follow sini..kalau sudi, follow saya ye..

    ReplyDelete
  11. x ske org hisap roko asap kne kt sy...jauhilah rokok..btol3 ^^

    ReplyDelete
  12. x ske org hisap roko asap kne kt sy...jauhilah rokok..btol3 ^^

    ReplyDelete
  13. ketagih merokok utamanya disebabkan kebiasaan tangan memegang rokok dan semburan asap..aku try hacks.. orait laa la ni...bereh2 blaka..hehhe

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.