tak sampai lima minit pon !!

Friday, April 30, 2010 Nazlee Ismail 11 Comments




"Eh ! encik, selamat pagi...nak buat apa encik?"..tanya akak di kaunter pertanyaan.
"pagi..saya nak renew license.." jawab aku.
"ok..amik number ni..tapi sekarang tengah offline..kalau encik nak tunggu..silakan duduk"..terang akak tu.
"ok takpe..tima kasih Puan"...jawapan skima aku.

Kebetulan tak ramai orang..n kaunter pon bukak banyak..sistem dah online, so my turn is coming..No.1045..
tak sampai 5 minit dah siap..Wah Pantasnya...!!! thanks for Banting JPJ staff..good job.




Korang sumer dah cek ke dompet masing2????..





ahaaaa! jangan tengok duit jer..tengok sama bende2 lain especialy your driving license..
jangan gelabah biawak pulak..ada roadblock baru nak terhegeh2 cek..
aku nyer dah kantoi!..2 bulan lepas dah mamphost....naseb bek lah tak kena saman..
ambil la sedikit masa nak kemas2kan dompet yang menebal dengan resit2 cam nie..


credit to google....tapi ni bukan kopek akuuuu...~(.)(.)~..


p/s : kalu mu gi Kelate janga kecek kopek..bahaya!

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hati2 dengan daging burger !!

Thursday, April 29, 2010 Nazlee Ismail 6 Comments

WAHHH!!! sedapnya burger sempoi yang Sweet Lizahanum buat untuk diner diorang...
..tapi harus diingat...mesti berhati2 dengan kebersihan daging/ayam yang didapati dari supermarket...





Ehhhh!! bulu apa tu ???
....
..
.








6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SARONG !!

Tuesday, April 27, 2010 Nazlee Ismail 9 Comments

TERKENANG SEMASA DULU.....


Tuan Che'Pit dah bukak cita pasal sarong dalam komen entry semalam.
…aku dah kembali ke zaman student dulu masa dok menyewa kat TC .
Errk! Zaman Poli kat Tmn Cempaka Ipoh…
Pada suatu petang sedang kami mengilatkan motor, terdengar orang bagi salam
“Assalamualaikum abang!”(3x)..biasalah umah org bujang pintu pagar tak penah bertutup kecuali takde org kat dalam.., kelihatan dari luar mamat Pakistan.
“Abang mau beli ka, saya ada bawa baju ,seluar,spenda, sarong..murah saja!
“ini barang semua boleh hutang juga..abang”
Aku n member bukannya nak beli sangat pon tapi saja syok nak menyakat mamat tue…
“ini apa barang u cakap tadi?” aku bertanya.
“sarong ke kain sarong !” aku mengusik.
“Ini kain sarong orang pakai sembahyang” ..sambil tunjuk kat aku.
“Lain sarong tak der ke?” ..mamat Pakistan sudah pening.
mamber aku siap gelak2 lagi.
“sendiri pakai saya ada, besok mari tunjuk!!” ...macam geram jer mamat kat aku..
“itu sarong jangan beli murah punya, kalu koyak , sudah lain cerita.
"saya ada bagus punya sarong"...kitaorang suka melayan pulak mamat nie..
"ada kaler hitam, putih ..belang2 pon ada”
“Errk! ..belang2..” cam excited jer kawan aku tue.

Di pendekkan cita…
KEESOKKAN harinya…tunggu punya tunggu..tak nampak batang idung mamat Pakistan tue..
Satu bulan lebeh kot , baru dia datang..aku pon dah lupa dah pasal tue..

“Assalamualaikum, abang ada ingat lagi ka?”…
“itu sarong saya ada bawa..mau tengok ka?”






"Lain sarong yang tak boleh koyak punya saya tak boleh jual sini, ..abang mau lain tempat beli"

"ini sarong kita orang saja pakai, lain orang saya taktau..ini baru lagi, abang mau ambil lah".

dalam pikiran aku " oooowhhh!! mamat pakistan nie tak pakai spenda rupanya....
..
..
.
Ooowh baddd !!
sampai sekarang dia masih menyimpannya sebagai koleksi peribadi. .."never try it" katanya.

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

BUKan SaLaH Ibu MeNGendong !!!

Monday, April 26, 2010 Nazlee Ismail 11 Comments

Salam readers,

Halamak! Lambat pulak hari nie nak update…baru habes wat keja tadi, sebenar nya aku ada benda nak share ngan readers semua, korang suka makan burger kan? My famly takder la suka sangat, memandangkan dah boring nak masak n malas sebenornya..maka pilihan yang nampak pada masa tu ialah burger..selera aku mencanak2 mungkin dah lama tak pekena burger..hahaa! apa lagi ,stop jerk keta kat tepi jalan , order burger daging spesel 2 bijik. My wife hari nie off masak tghari sebab anak jagaan kitaorang Aqeela n Bartisya kena selsema, kesian diaorang asyik merengek jerk n kesian jugak kat mamdiana sorang2 menguruskannya.

..dalam masa menunggu order tu aku teringat email yang member aku penah foward ..so aku nak share kalu korang penah ternampak kat mana stor burger/HOKDOK nie.
.
.
.
"bukan salah ibu mengendong anaknya...dan jangan salahkan cikgu math atau cikgu BM dalam perkara nie"..
Sure aku nak beli yang 5 batang Rm1.00..ape ke benda yang dibakar ..entah lah.

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

OOOoowh!! baddd

Saturday, April 24, 2010 Nazlee Ismail 12 Comments

Ooww baddd..u guyzzz

He..he.. korang percaya tak ada satu kes aku nak cerita kat hangpa…
Tadi, nak komen blog kawan aku…mcm biasala kena type komen dan sebelum post comment kena taip word verification dulu..Selalunya word verification tu memang perkataan pelik-pelik pun,macam BLUR, EYES, CONFLICT atau number...tapi selalunya dalam bahasa Inggeris..tadi aku rasa pelik semacam sebab aku tengok word tu dalam bahasa Melayu yang lucah...kena taip bende mencarut tu dulu baru boleh komen...maybe korang dah biasa n just ignore..
walaupun tiada paksaan utk meninggalkan komen tapi takkan tak ada perkataan yang elok2 sikit ke..baru best nak komen..

12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

24hrs keje...

Saturday, April 24, 2010 Nazlee Ismail 2 Comments

Aduuuhai!....dah lama aku tak buat keje cam nie..ingatkan dolu2 jer masa keje kilang Jepang.
tapi keje ngan gomen pun ade jgak..huh! ingatkan cuti2 boleh la lepak2 kat umah dengan anak bini..gi shopping ker..(hengget dah masyuk)

takper janji masyuk !..bole claim.

Start 5pm semalam hingga 5pm hari nie...standby jer..takder la teruk sangat. If something happend baru ade keje compare to privet company ...tak sama...mana nak cari cam nie..anyway aku bersyukur apa yang aku dapat sekarang.

nie tengah standby ler nie...duk depan pc.
buat keje kena ikhlas, jangan curi tulang!...kat sini banyak tulang!!
.,dah takder bende nak buat , takkan tidor pulak...takder cctv tapi Allah ade...hehehe.
sendiri ingat!
.
.
.layanzzzz!

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

MONA FATIN...KERAT 14 BAHAGIAN..!

Friday, April 23, 2010 Nazlee Ismail 4 Comments



"Kisah benar MONA FATIN"

Kejadian berlaku di blok E15* Villa Kejora ..malam Jumaat.





1220am
Melintasi guard house, sebuah Mercedeswara hitam meluru laju, tanpa menoleh kepada Wak Salim, pak guard yang bertugas pada malam itu.
1225am
Mercedeswara hitam membelok terus ke Villa Kejora, sambil memerhatikan keadaan sekeliling yang hening tiada kelibat manusia, kemungkinan peghuni sekitar di sini sedang sibuk menunaikan tanggungjawab masing2 . Bontot Meswara dibuka dan kelihatan sekujur tubuh dari dalam plastik hitam dan berbalut suratkhabar yang dibasahi dengan darah.
1258am
Secara tergesa2 dibawa masuk ke dalam Villa,.. sesekali kedengaran “ketak.. ketuk.. ketak.. ketuk”..bunyi penukul menghentak pisau.
1305am
Peluh jantan meleleh2…pisau sebesar 2 jari digunakan untuk megerat dan memotong tubuh yang montel itu..itulah satu2nya pisau yang ada.
1335am
Beberapa bahagian telah diceraikan dari tubuh…badan di kerat kepada 12 bahagian manakala kepala di belah 2,
Segala isi perut dikeluarkan dan diletakkan dalam bag plastik hitam lain.

.
.
.
.
.
.
.
.









Siap dibasuh dengan air bercampur tepung dan garam untuk menghilangkan bau hanyir.
1345am
Simpan dalam peti sejuk sementara menunggu esok untuk dibahagikan kepada jiran dan dimasak lemak gulai tempoyak…
1355am
Bersiap2 untuk tidur kerana keletihan setelah mengerjakan ikan patin seberat 2.58kg yang dipancing bersama Faisal, aku sebenarnya tukang sauk jer…hahaha!.

.

.








4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sapa punya nasi lemak...BESAR nie...?

Thursday, April 22, 2010 Nazlee Ismail 5 Comments


ha..ha..jangan ingat macam2 arr..aku cakap apa yang aku nampak..korang ingat lain aku tak tau arr!..
Tetiba jer hari nie rasa cepat lapar sangat..tadi baru balik dari bank..biasalah jumpa kawanku, cucuk n tekan2 sikit keluar henggit..tak sempat la pulak nak sarapan.
Hah apa lagi...sampai jer opis terus masuk pantry...
tak pikir panjang dah.."sapa punya nasi lemak besar ni....tak penah aku nampak lagi sebelum nie..?"
It is a very nice dish and symbolised the strong community and friendship among javanese people.
Nasi Ambeng rupanya...sorang makan tak habeh rasanya..calling mamber2 mai join sama..aku tau ari nie bos besar takder..yang ade bos kecik jer..lets gone...
...nasi Putih, ayam goreng, daging rendang, ikan selar goreng, sambal goreng, paru goreng, sambal tumis, sambal belacan, serunding, begedel, timun yang dipotong bulat...

fuhh! licin...
Alhamdulillah syukur.

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aduuuuuhai !!!..kesahnya.

Wednesday, April 21, 2010 Nazlee Ismail 2 Comments

Nie hah!…kalu takdak keja yg perlu nak buat selalunya aku pi memancing ja bila hari cuti…membar baik aku tu tiap2 minggu…jarang sekali dia ketinggalan..mesti ada ja aktiviti, lagi2 kalu bab memancing nie….Tempat pertama kalinya aku memulakan aktiviti ini ialah kat area Kelanang..tapi menyungkur (menyungkoq) bukannya memancing..pantainya yang mendatar dan dalamnya separuh pinggang hingga beratus meter dari tepi pantai membolehkan aktiviti menyungkur dijalankan di sini. Asal ada air n dapat ikan jadilah…kali nie udang laut la pulak.
kalau tak pandai menyungkur boleh tersungkur nie..


Makaai! Banyak betui udang kat sini..sumua kami kebas…selain udang ada jugak ketam n ikan, kecik2 lepas balik , amik yang besar2 jer…Fuhh! Tak yah beli lauk dah..baik punyer fresh lagi…
Dah penat menyungkur, tempat menghilangkan dahaga kat sini satu2nya ialah kedai kopi pokok ketapang (jeti Tongkah)..kat medan makan tepi pantai tu ade tapi tak best sangat..
Nampak jer ala kampung, tapi masakan emmph! Memang sedap…mengalahkan chef dalam AFC astro..
Orang2 kat sini pon ramah2 la…kebetulan masa kitaorang lepak makan2 ada loving couple..
Memang selalu lepak kat situ, disapanya kitaorang dengan serangkap pantun

“Pulau Pandan jauh ketengah ,Gunung Daik bercabag tiga…aduuuuhai !
Mari sini datang menyinggah, untuk menghilang lapar dahaga…aduuuhai !”
Aku…biasalah tak pandai nak menjawab..erk! balas pantun…tapi kawan aku dengan selambanya ..
“Kami mai dari Kedah…la ni dok keja kat Banting,
datang saja nak menyinggah , nanti mai lagi nak tahan jaring.”

…aduuuhai..datanglah nak oii!!..tak per..tak abehnyer..rezeki tu namanyer..aduuuuhai!!.
Banyak lagi perkara yang kitaorang borakkan…tapi yang tak leh lupa..perkataan aduuuhai mesti ada dalam setiap ayat makcik tu…Makcik Aduuuhai..kalau ke sana , sebut ja nama tu..insyaAllah mesti orang kenal.


2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sungguh tak malu..

Tuesday, April 20, 2010 Nazlee Ismail 2 Comments

Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.
Allah maha adil...tak kira siapa rezeki diberi...yang patuh dan yang tak taat pada perintahNya..rezeki tetap diberi malah lebih dari mereka yang kuat beramal.

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Acchooo ! Excause me.....

Monday, April 19, 2010 Nazlee Ismail 1 Comments

Apa pula ungkapan anda ?

Apabila seseorang diantara kamu bersin hendaklah membaca : الحمد لله (segala puji bagi Allah), lantas saudara atau temannya berkata : يرحمك الله (semoga Allah memberi berkah kepadamu), Bila saudara atau temannya berkata demikian bacalah :
يهديكم الله ويصلح بالكم (semoga Allah memberi petunjuk kepadamu dan memperbaiki hatimu).
"Maha Suci Engkau, Ya Allah, aku memuji-Mu. Aku bersaksi bahwa tiada Tuhan kecuali Engkau, aku minta ampun dan bertaubat kepada-Mu.

Acchoo!...Excuse me...
Acchoo!...emmh ! selsema pulak...
Acchoo!...aduuuhai..hah!..(lega).

macam2 lagi ungkapan yang biasa kita dengari..



Acchoo!...Alhamdulillah..(jarang sekali aku dengar).


Aku pun terus cakap kepadanya ' Yarhamukillah' (Mudah-mudahan Allah merahmati kamu). alangkah bagus kalau kita sebut ALHAMDULILLAH daripada kita sebut Excuse me...yang tidak membawa sebarang makna , yang kalau ada pun hanya makna MAAFKAN SAYA. Pada aku dia tidak salah apa , tidak perlu minta maaf sebab itu adalah gerakan daripada pencipta kita Allah SWT, bukannya aku dok jolok hidung dia. Wah!..macam marah saja dia dekat aku.










"Bersin merupakan perbuatan yang positif kerana ia memiliki fungsi membersihkan rongga antara hidung, mulut dan tenggorok. Ini adalah perkara yang baik, sedangkan menahan bersih adalah berbahaya kerana boleh menimbulkan beberapa risiko," kata Dr Michael Roizen, kepada Wellness Officer Clevelend Clinics, seperti dikutip dari Doctoroz.com. Roizen mengungkapkan ada beberapa bahaya yang akan terjadi jika seseorang menahan bersin iaitu boleh menyebabkan patah tulang di tulang rawan hidung, pecah gendang telinga, gangguan pendengaran,VertigoRetina yang terlepas atau mengalami emfisema. Hal yang sebegini akan menyebabkan tubuh berusaha menahan tekanan udarayang tinggi dari bersin. Cedera yang timbul umumnya mempengaruhi struktur bahagian dalam kepala. Emfisema adalah suatu keadaan yang boleh menyerang kanak2 mahupun orang dewasa, keadaan ini sangat berbahaya dan berpotensi menyebabkan kematian. Tanda-tanda yang muncul biasanya wajah atau leher yang membengkak dan timbul rasa ketidak selesaan. "Untuk membantu seseorang agar mudah bersin biasanya dengan cara melihat cahaya terang, hal ini dapat merangsang saraf optik yang melintasi jalur pusat bersin. Selain itu iritasi yang terjadi di saraf dekat pusat bersin juga boleh mebuat seseorang untuk bersin," tambahnya. Saat seseorang bersin biasanya diikuti oleh keluarnya bakteri atau kuman dari dalam tubuh. Hal ini berguna untuk menjaga hidung agar tetap bersih, seringkali bersin terjadi secara berulang-ulang. Jadi jangan biasakan menahan bersin untuk menghindari beberapa risiko tersebut. Tapi jangan lupa untuk menutup mulut dan hidung dengan tangan, tisu, sapu tangan atau lekukan lengan ketika bersin, supaya bakteri dan kuman yang keluar tidak membahayakan orang lain.
Bagi orang2 Islam hendaklah kita berdoa seperti yang disebutkan di atas.

1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aku bimbang ..

Friday, April 16, 2010 Nazlee Ismail 4 Comments




Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa.


Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walaupun banyak belanjanya.


Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak


mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam.


Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu subjek 8 kali hadir tapi


kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun


menggeletar tangan.


Ibu bapa sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau


bersolat dari tidak lulus periksa.



Aku bimbang....dan berusaha kearah itu untuk mencapai kedua2nya sekali iaitu


dunia dan akhirat..insyaAllah.

4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

MaCaM AnJiNg Ngan KUcinG !!!

Thursday, April 15, 2010 Nazlee Ismail 2 Comments


..elok jer dua ekor nie..cik google !







Aduuuhai !! sikit2 mau gaduh..tak bole jumpa..kalu jumpa mesti gaduh nye...




Masalahnya kat sini sapa jadi kucing..sapa pulak jadi anjing tu ???


alah ! budak2 mana tau ..diaorang suka apa yang diaorang nampak baik...


kalau diberi pilihan mesti lah ini pilihan mereka..

"adik...kucing arr"..."kakak pun kucing gak"...emmph ! tu jawapan anak2 aku..


Itulah diumpamakan untuk binatang dua ekor kat atas tu....

Realiti lazimnya kenapakah bila berjumpa mereka bergaduh ???

Ini yang harus kita selami..kalau dilihat dari segi luaran ..kita tidak boeh menilai dan membuat

andaian dengan tepat.



Apa pula halnya bila dikaitkan dengan makhluk ciptaan tuhan yang paling sempurna..



Pernah tak korang dibandingkan dengan seseorang ?

Tak kisah la ,korang nye bf/gf ke bandingkan korang ngn Ex diorang ke..mak/ayah korang bandingkan korang ngn anak jiran korang ke? korang ngn adik beradik ke ? kalau la seseorang tak kisah la mak/ayah or bf/gf bandingkan korang ngan seseorang kononnya seseorang itu lagi bagus dari korang ,jangan la korang rasa kecik hati or terasa sampai tak bertegur sapa . Pikir dari sudut positif..

emmh ! mungkin sebab diorang tengok korang ni macam PEMALAS or suka BERGADUH adik beradik, boleh jadi nak kasi korang SEDAR so diorang bandingkan korang bedua, boleh jadi korang nie KETEGA, sangat DEGIL so dengan cara bandingkan korang ngan anak jiran korang yang skema or baik tu buat korang rasa segan la skit takkan la mak/ayah korang nak kena lempang korang baru nak sedar kan ??...



Ada akal sendiri pikir lah !!


2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hang Lahabau !!!!

Friday, April 09, 2010 Nazlee Ismail 4 Comments

Bukan Tuah The Lagend nie...





HANG !!!



Orang belah utargha semenanjung memang ramai yang menggunakan perkataan nie..
dari Perlis sampai la ke Perak utargha no…berbanding dengan negeri2 lain seperti Melaka ada lima Hang seperti mana yang kita belajar dalam buku sejarah Melayu..kalu depa pi mana pon perkataan HANG memang susah nak tinggal..tak semua la..


Bercerita pasai Hang nie.. teringat sorang kawan aku masa sekolah dulu SMSP dari form 1 hingga form 3 dalam tahun 80an..lama dah..masa kitaorang tinggal kat hostel..
dia nie ..kalau perkataan Hang..memang setiasa di mulut..tak kira masa..mungkin dalam solat je dia tinggal sekejap kot.
Nama dia Ismail…bukan nama sebenar, orang panggil dia Mail La Hang ..

Kalau kita tanya dia : “mail hang dah makan?”...gatai pi tanya wat pa.
Dengan spontan dia jawab…
makan la hang !!
Mail..main sini sat….mai sini sat la hang !!


So , di sebabkan dia punya pasal…maka tersebarla penyakit LA HANG ni kat satu asrama dan berjangkit pula satu sekolah…aduhuuuhai !!! kecoh di buatnya…haru biru…
..Haru biru la hang !!


Bodoh boleh belajaq..tapi cakap jangan kurang hajaq..

Lahabau...geram aku.
Masa dalam kelas pon dia buat lagu tu jugak..
Subjek Bahasa , dia wat lawok tak kena tempat..semua pertanyaan cikgu dia ajuk dengan kata “LA HANG !!”..ada ka patut??
Selepas form 3 aku berpindah ke sekolah lain dan sehingga kini tak pernah berjumpa lagi dengan Hang yang sorang ni…
..sorang la hang !!!
Wallaweii !!.
..wallawei la hang !!..
Sudah lah..
..sudah la hang !!!
ngeh..ngeh..ngeh la hang !!


Aku harap budak nie …rasanya dah jadi bapak orang dah kot..insaf segala perbuatannya dan tak menurunkannya kepada anak cucunya...mudah2 an.


Wallah hu a'lam.



4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

AWARDS..LEBANON mai !!

Friday, April 09, 2010 Nazlee Ismail 3 Comments

Salam kepada semua pembaca dan blogers yang dikasihi...

Jenguk2 kat blog BEN ade ada special award...
"CEDARS"..ape tu ??







Korang dah tengok award kat atas tu…WoW ! award dari LEBANON (Lubnan la tu)..walaupun di dedikasikan dalam bentuk maya.., aku rasa tertarik dan berhajat untuk mendapatkannya secara rasmi dari empunya award iaitu MSR. nak tahu lebih lanjut silakan lah keblog beliau.

Terima Kasih juga kepad saudara BEN ASHAARI..walaupun ko belum jelajah blog aku..aku terjah blog ko dulu..
Dan inilah yang aku dapat..dan tak nak ko membebel , aku terus buat keja cam apa yang ko nak tu..

So, aku harap kat pembaca blog semua supaya kita dapat sepecial award dari tuan empunya.

zaaaSSSS!!!

3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Lanjutan dari kisah Bila Halimah Jongang dan Bila Fatimah Juling..

Thursday, April 08, 2010 Nazlee Ismail 5 Comments


Bila Sarimah Sengau La Pulak....(18sx)



"tiada kena mengena dengan yang hidup maupun yang sudah tiada...hanya sekadar gurauan dan tidak bermaksud menyindir atau menghina mana2 pihak "


- penulis cerita.



Ada sepasang suami isteri yg duduk dikampung. Oleh kerana rumah mereka yg terlalu berdekatan dgn jiran tetangga. Maka sisuami pun mengajar bahasa yg jarang digunakan oleh tetangganya. Isteri beliau yg sengau sentiasa menurut kata kata suami nya itu. So suatu hari suami nya berkata.. "Yang, kalau i cakap kongkek maknanya..kita main yer"

isterinya mengangguk sahaja..


Dan pada malam itu si suami kegersangan dan bertanya pada isterinya " Kongkek boleh tak yang?" Si isteri pun 'ok' .


Setelah penat projek, mereka pun mandi bersama.

Waktu mandi isteri nya yg sengau itu pun berkata "Yang nak kongkek" beliau pun terperanjat.. tapi oleh kerana sayangkan isterinya.. beliau pun 'buat projek' kat toilet itu.

Isterinya pun membiarkan sahaja.. Setelah abis isterinya mandi dan berkata dgn suami nya.. "Yang nak kongkek".. Suami nya berkata.. "lah tak puas lagi ke?"

Isterinya menggeleng gelengkan kepala sambil berkata "Kongkek! Kongkek! Kongkek! "

Si suami got no choice pun melakukan lagi..


Selepas itu isterinya berkata.. "Bole tak awak kasi saya kongkek"

Beliau mula naik radang dan tak faham dgn nafsu isterinya.


Apabila beliau hendak start lagi.. isterinya pun menahannya..

Saya bukan nak kongkek.. Saya nak ....


(Lu p k la sendiri ...)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.







....m soriiiii !!!..


5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Cikgu jual BARANG !!!!

Wednesday, April 07, 2010 Nazlee Ismail 8 Comments


"Cikgu..boleh ke jual beli masa dalam kelas ??
"Cikgu..boleh ke meniaga benda2 macam ni masa mengajar ??




gambar2 di atas sekadar hiasan saja

Kisahnya bermula di sini...
Kebiasaannya bila balik dari sekolah, adik citer pasal keje sekolah dia jer..tapi kali ni plak dia citer pasal cikgu dia...sambil tunjukkan jelly cup..."mama , adik beli nie...ramai kawan2 adik beli..sedap ma..cikgu kelas adik yang jual".
"adik bawak duit ke ?...selalu tak penah pon.." tanya mama.
"adik amik duit tabung ..." jawab budak yg tak cakap banyak tu..

Sebenarnya aku tak kisah pon kalau beli benda makanan..lagi pon 50 sen jer satu.
perkara nie dah berterusan mulai dari minggu lepas lagi...hari2 dia bawak balik jelly cup..samapai lah dia rasa jemu...

Semalam pulak , sebelum masuk ke dalam kereta sambil tersenyum simpul..
"abah,mama cantik tak..hehehe".
"tak beli jelly dah ?..perli mama.
"cikgu adik tak jual dah..cikgu jual ni plak"..jawab adik sambil tunjuk rantai manik ala2 kristal.

Sekadar ingin kepastian , aku tanya "masa bila cikgu jual bende tu..guru besar tau tak nie.?."
"masa dalam kelas"..jawab adik sikit.
"sebelum ke selepas belajar"..nak kan kepastian lagi..
"masuk kelas, pas tu cikgu tanya kat semua..sapa nak beli ni...cam tu jer..pastu adik tgk ..adik beli la yang nie..."

(dari Rm1 ke rm5...biasala harga budak2..)

Diam seketika, pastu adik cakap lagi.."esok cikgu nak jual mask plak mama..cikgu cakap tadi, sapa yang nak beli mask boleh beli dengan cikgu..harga 50sen..kat koop maha sikit"..
H1N1 dah ada balik ma"..sambung adik lagi.



Kesimpulannya kat sini nak kepastian...adakah perkara sebegini dibenarkan atau di beri kelongarkan kepada yang berkenaan untuk mencari duit poket atau menanamkan minat kepada budak2 supaya belajar berniaga atau saja suka2.













8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Suka TeRamAt Sangat !!

Tuesday, April 06, 2010 Nazlee Ismail 2 Comments











Aku suka kepada benda2 yang cantik , tak kira lah benda tu hidup atau yang mati tak bergerak langsung. Untuk mendapatkan sesuatu yang cantik pada pandangan mataku, maka haruslah aku berusaha ke arahnya..
yang kat atas tu..dah lama dapat pon

Teramat suka sangat !!







yang atas ni plak dapat dah tapi bukan hak milik kekal...
cuma bahagian dalamnya saja nak dicantikkan lagi..
nak buat macam akak ni punya rumah..







So..aku bercadang nak dapatkan advice Dj serba boleh nie dalam hal2 mencantikkan /make over bahagian dalam kediaman aku ni..amacm Bro !! bleh tak??








TUNGGU !!!!




Sebelum tu...GUA buat iklan percuma untuk u BRO....






























2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

UNTUK ANDA SEMUA !!! bloggers yang dikasihi..

Monday, April 05, 2010 Nazlee Ismail 2 Comments

TERIMALAH DENGAN TANPA SYARAT...








Salam kepada semua…


Pertamanya nak ucap Thanks kat sweetsal sebab bagi award ni....





..suka sesangat n terkezut jugak bila chek shoutmix aku yang menyatakan suruh amik 1st award ni kat blog dia..tak dak red carpet pon!! ingatkan boleh la nak ketwok..hahaa silap tu mana ada ketwok..kita ni maskulin la..bukan feminin..apa2 saja lah der. Kalau dok kat Utara Perak tu..mesti orang Parit Buntaq…betoi dak ?


Dah amik kena syarat la pulak ..tak pa2..aku hargai Anugrah Top Blogger 2010 ini dengan memenuhi syarat2 yang dikehendaki..


Syarat No. 01 : Thanks & Link The Person That Give You Award>>>>BERES!


Syarat No. 02 : Pass This Award to Another Person>>>BERES! semua kpd sapa2 yang layak?



http://faish5807.blogspot.com/
http://nisanafisa.blogspot.com/
http://paklongsifu.blogspot.com/
http://azrulhisham.blogspot.com/
http://norlijamal.blogspot.com/
http://yangazmah.blogspot.com/
http://orangmuo.blogspot.com/
http://miszmanjacayunk.blogspot.com/


Syarat No. 03 : Contact The Bloggers and Tell Them About This>>>>BERES!


Syarat No. 04 : State 7 Things About Yourself>>>>


1) Suka termenung jauh tapi tak suka makan ikan jenis tu..gatal.
2) Buat kerja tak berkira sebab banyak sangat sampai tak terkira..
3) Mengutamakan keluarga dahulu daripada orang lain.
4) Penah kerja dengan Jepun tapi bukan masa jajahan diaorang.
5) Sekarang banyak masa bersama keluarga tersayang.
6) Kelakar tapi tak lawak orangnya.
7) Kontrol badan nak jaga makan !



Depa tanya dalam bahas oghang putih aku jawab dalam bahasa oghang kita..haha nasib baik aku tak jawab dalam bahasa kami...sempoi !






Akhir kalam...thanks sekali lagi kepada semua yang terlibat.
sekali lagi ...TERIMALAH "TAUTAN KASIH DUNIA HIDUPKU" UNTUK ANDA SEMUA.







2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hangin satu badan !!!

Friday, April 02, 2010 Nazlee Ismail 1 Comments


Salam 1 Malaysia,


Hahahaha…kalau tak ada angin yang bertiup masakan pokok boleh bergoyang..melainkan ada benda lain yang menggoyangnya.
Terlanjur..(bukan terlanjur itu lah…) dari kisah kejadian Bro DJ koma tempohari…bukan DJ ini. Aku telah terbaca banyak forwarded email berkenaan dengan kejadian makan makanan/minuman tercemar…biasalah selalunya kalau berita macam nie selalunya berterusan sehingga kes reda..alah tak kesahlah tu..rakyat Malaysia perihatin sangat !!



Fowarded e-mail dari seorang kawanku:


This incident happened recently in North Texas . A woman went boating one Sunday taking with her some cans of coke which she put into the refrigerator of the boat. On Monday she was taken to the hospital and placed in the Intensive Care Unit.She died on Wednesday. The autopsy concluded she died of Leptospirosis.This was traced to the can of coke she drank from, not using a glass.Tests showed that the can was infected by dried rat urine andhence the disease Leptospirosis...Rat urine contains toxic and deathly substances. It is highly recommended to thoroughly wash the upper partof all soda cans before drinking out of them.The cans are typically stocked in warehouses and transported straight to the shops without being cleaned. A study at NYCU showed that the tops of all soda cans are more contaminated than public toilets (i.e.). full of germs and bacteria.

So wash them with water before putting them to the mouth to avoid any kind of fatal accident.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


p/s : MamaDiana dah praktikkan bende nie dah lama dah..even bekas makanan yang dah dicuci pun akan dibasuh sekali lagi dengan air sebelum digunakan..bukan sekadar lap ngan kain jer .
..xder kene mengena ngan tajuk kat atas pon !!

1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.