Teringin..Buat sendiri ?

Monday, August 30, 2010 Nazlee Ismail 12 Comments

Salam..
Hai...hari nie rasanya teringin nak makan popia goreng...kalau beli kat PARAM cm tak besh je..kekadang tu ada yang masam je intinya...


gambar sekadar hiasan : "kalau buat sendiri dah gerenti takde ulat n lalat dalam intinya.."

..masa hantar anak2 pegi sekolah td singgah jap..beli bahan2..
hari nie kebetulan juga mamadiana tak 'mengajar'...anak murid ponteng sbb ummi diorang sambung cuti...aku la jd student dia..nk blajar buat popia..hehe bukan balut je tau siap dgn intinya sekali ...macam balut rokok daun tu..senang n skejap je..dlm time rehat tghari pon dah siap...tinggal nk goreng je..cayalah..suatu yg baru bagi ku...

org lelaki kena blajar gak sikit2..mana tau nt2 ditinggal2 kan...haaa kan!..sekurang2nya ada la sikit pengetahuan...ni tidak..harapkan maggei je , emmph..dari kecik sampai ke besor makan benda tu jer..kapla pon botak ye dok!

p/s : nk puas hati..bikin sendiri la jangan sampai menyumpah2 orang , kurang pahala tambah dosa.

12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tengok2 sama...

Monday, August 30, 2010 Nazlee Ismail 5 Comments

macam-macam lah dorang nie..!






Salam;

Hati2 ok...

Salam kepada umat islam yang bakal menyambut bulan syawal yang terdekat ini. Disini saya ingin berkongsi bersama anda yang masih belum membeli sampul duit raya LAGI.

SAMPUL DUIT RAYA DI LETAKKAN GAMBAR SALIB

SILA PERHATIKAN GAMBAR TERSEBUT....MESTI ANDA JUMPA LAMBANG SALIB



5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Selamat Bercuti...

Thursday, August 26, 2010 Nazlee Ismail 5 Comments

Bersempena cuti Nuzul Al-Quraan esok ...
saya mengucapkan selamat bercuti kepada mereka yang bercuti...dan kepada mereka yang amik cuti sambung sampai Hari Merdeka...janganlah 'merdeka' sangat..buatlah yang terbaik di hari2 cuti anda..semoga mendapat keberkatan olehNya insyaAllah.

-PCL

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jangan TIDO Lagi..!

Thursday, August 26, 2010 Nazlee Ismail 4 Comments

Kesian orang kat rumah tu....
...sempat balik sekejap time rehat td...dah tau dah apa yang dibuatnya...
bukannya membuai 'mimpi'..tapi sebaliknya..membuai buaian..hehehe..maklumlah ada anak2 kecik .

sungguh hebat mereka seperti ini..
menyiapkan makanan untuk keluarga bersahur , berbuka...apa lagi..yang berkaitan dengan hari raya..dengan kuih muihnya , pakaian dan langsirnya dan serba serbi lagi...
kalau boleh ..semuanya nak buat sendiri..bole ke??

Aku tengok ruang tamu berselerak dengan kain langsir..
ada orang mengamok agaknya..

kalau budak kecik 2 orang tu..memanglah..sebelum nak ditidurkan..bagai ragamnya..
ingat balik nak rileks jap..haha.. kena ngasuh la plak!!!.

Pagi td sempat aku baca satu artikal dlm blog akak ni.

"
....biarlah anak manja2 dgn abah agar abah diorang tak makan hati berulam jantung pulak. Macam bila anak bangun pagi esp yang kecik tu, terus di bawa pada abah dia. So, pepagi lagi dia dah main dgn anak. Sambil tu, kita yang perempuan ni boleh amik kesempatan untuk buat keje umah kan. Secara indirectnya boleh la kawal abah dia jgn tido lepas tido sampai kita sendrik naik jeles tgk dia tido sdgkan kita sibuk itu ini buat keje umah."



Walaupun bukan anak2 sendiri...tp rasanya macam dah lebih dari tu..
aku amik part juga untuk menolong yang mana termampu...

maknanya tak yah la tido siang2 hari...ade orang jeles !!


p/s : > kuih raya/kerepek...tolong 'tunjuk'2kan kat mana kedai yg best.

.

4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Dapat jugak....

Thursday, August 26, 2010 Nazlee Ismail 7 Comments

Alhamdulillah...

Walaupun bukan berbentuk bonus...tapi ini sungguh menggembirakan hati kami...


PM umum lebih 1.24 juta penjawat awam, 590,000 pesara dapat RM500 sebelum 1 Syawal

KUALA LUMPUR: Lebih 1.24 juta kakitangan awam dan 590,000 pesara kerajaan mendapat durian runtuh apabila Datuk Seri Najib Razak semalam mengumumkan kerajaan akan membayar Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500, sebelum 1 Syawal.
ikuti berita selanjutnya > LINK.

7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

..takpe..peduli apa org kata??

Tuesday, August 24, 2010 Nazlee Ismail 10 Comments

salam...

selepas berbuka(malam nanti la..) ..apa nak buat??

dah kenyang kan...kalu bole seelok2nya berbuka la ala kadar dulu (tamar dan air kalu nk ikut sunah nabi)..pas solat maghrib baru makan balik..baru lah ada kenikmatan solat tu..ni tidak , kenikmatan makan terlebih dulu...maghrib ujung2 je ntah sempat tah tidak..

masa tak banyak ye..ingat2 sikit waktu isyak dah nak masuk..masih lagi di meja makan..bila pulak nak bersiap solat tarawih..org pmpuan ada juga alasnnya..
jangan pulak si suami beriya2 mengajak shopping plak..bukan masa yang betul tu..
kalau sibuk keja..tak sempat la nak buat persiapan raya..itu bukan alasan..kenapa tak beli siap2 sebelum bulan puasa..

Semalam cakap pasal ikhlas..ni bukan riak ..tapi realiti kehidupan yang perlu difahami oleh masyarakat. Bukan bulan ramadhan saja kita perlu cakap tentang kebaikkan malah tak kira masa dan di mana saja.
..
.

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

ikhlas...senang ke??

Monday, August 23, 2010 Nazlee Ismail 7 Comments

Assalamualaikum ...

Buat keje apa pon sekali kita kena ikhlas...
korang lawat blog aku..n then klik2 nuff kalu ada..pon kena ikhlas juga...

kalu ada entri yang bagus2 boleh share kat blog korang..cepat2 la post kan..
aku sedia membacanya sampai habes dgn rela..aku harap korang pon mcm aku juga..

tak rugi kalau kita buat semua tu dengan ikhlas...blogwaking free takde pekdah kan!...
so apa yang aku harapkan...mcm tu juga la harapan korang kan!!

mcm la orang datang minta derma kat kita secara tetiba ..lepas tu tarik tangan kita plak...korang nak bagi ke??
kalu aku senang je...tak nak bagi..sbbnya masa tu aku tak ikhlas..aku cakap lain kali kalu jumpa lagi manusia tu..insyaAllah aku bagi.

Senang ke buat ibadah dgn ikhlas ???

..p/s : Wallahu'alam

.

7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

layan cite Indon...sapa tak marah??

Friday, August 20, 2010 Nazlee Ismail 12 Comments

lagi2..hanis umairah yang kena...akak bila plak bah ??



Hari nie adik dah malas nak pegi sekolah...exam da habis katanya...
kakanya pon sama dah habis exam jugak tapi takde la plak nak ponteng2..tapi memandangkan masuk sekolah pukul 2pm dan balik awal pukul 3pm..mamadiana ckp takyah pegi..akak suka je bila dpt green light..tapi masalahnya adiknya la plak..jeles kalau akak tak pegi adik pon taknak pegi sekolah...Fuhh! penin mamadiana...aku pon amik part gak pujuk adik suruh pegi sekolah ..sebab nanti hari sabtu ada cuti ganti untuk hari raya..memang confirm tak pegi punya..maktok dorang ada kat sini..nak ajak jalan2 kat Nilai3..nak beli belah kat sana..

Kalau harini ponteng, esok pon ponteng jugak...mana bole cmni..
bab pegi sekolah ni..anak2 tak ikut plak cm abah diorang nie...tak penah ponteng (jgn caye) ..hehehe seingat akula..kalu demam pon nak pegi jugak...

..dalam bulan2 puasa cmnie memang banyak cabaran bagi anak2...panas2 pegi sekolah memang tak best bagi dorang..kalu bole nak ngadap tv / game sampai time bukak posa...
yang paling tak bole tahan tu...layan cite indon...siap bole tiru dailog dorang lagi...
apakah salah aku(memang salah ko!!)...pasang chanel astro kat umah??

Betul cakap my Bro abah_izz
...tak ada tv lagi bagus...bole je diorang survive..
..sebelum pasang , cakap je bole control dorang...emmph! susah jugak!


p/s : Cerita2 bersiri boleh mengasyikkan dan melalaikan lebih2 lagi bila ditayangkan pada waktu yang tidak sesuai...mesti cari jalan penyelesaian sebelum terlambat.

12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

menu adik hanis ..semalam.

Wednesday, August 18, 2010 Nazlee Ismail 6 Comments

Oooowh...rupanya ada org mengidam nak makan makanan yg sudah seminggu tak 'kena'...patutulah adik mintak 'roti kebuloq' tu..rupa2nya roti bersalut telur yang selalu dimakannya tiap2 malam bila rasa lapar (kebuloq).

...semua org dlm umah nie dah tak larat 'melayan' kehendak dia..lapar tak ikut masa..., mana taknya susah sangat nak makan nasi..yg dia tau roti..roti..

..dah takda sapa lagi, cuma kakanyalah yg kena buat jugak ..jadi 'mangsa' dlm umah nie.

Kesian kat dia...terpaksa ngikut je citarasa ktorg dgn juadah berbuka tiap2 hari...muncug mulut tapi tak berani nak komplen...

[..bila aku mesej mamadiana suruh buat roti kebulur utk adik..]

..adik senyum cm bertambah semangat bepuasa...masa tu otw ke sekolah dia.

kalau diikutkan segan jugak nak show kat sini....hehehe mcm la tak cukup makanan kat umah aku nie..tapi dah janji semalam kan!..


ini lah yg dinamakan roti kebulur tue oleh Hanis Umairah...
...mamadiana siap buat lauk tambahan lagi ..buat ala2 kebab cm tue...baru berselera ktorg nak berbuka ptg semalam...


mamadiana kata senag je...daging cincang + bawang besar + mayonis + sos cili, goreng dgn sedikit planta..

...cubalah, rasanya adik tak akan kebulur dah lepas nie...

p/s : besederhana dalam berbelanja..okeh !!

.

6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

roti kebuloq..

Tuesday, August 17, 2010 Nazlee Ismail 5 Comments

Assalamualaikum dan selamat berpuasa..

...bukan saja2 nak citer pasal makan ptg2 hari bulan posa nie...
tapi teringatkan pesanan Hanis Umairah yang nampak keletihan berpuasa hari yg ke7 nie.....

"abah..ptg nanti balik sekolah suruh mama buat roti kebulur, adik nak makan buka posa"...
"ehh..cmna tu..." tak penah dgr plak nama pelik tu.
"nanti abah tanyala mama..hari tu adik tgk dlm tv dgn mama dah"

[sms kat mamadiana]

nak tanya hangpa plak..tau ka roti kebulur(kebuloq) tu macam mana??...
adakah hanya untuk mereka2 yang kebulurann saja...

ehh..orang2 berpuasa nie kebulur sangat ka??
cuma yang lebih arif adalah orang2 dari utagha nun..orghang Perghlih...bole habaq mai dak??

p/s : dah google tapi tak bejaya...kita sambung esok tgk mamadiana buat cmna rupa roti tu..

.

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

ada tetamu nak mai....

Monday, August 16, 2010 Nazlee Ismail 15 Comments

Salam Ramadhan bloggers...

...meneyempatkan diri untuk membeli blah kat econsave tengahari tadi untuk beli barang nk buat Moi Sup..mcm biasalah, mamadiana dah siapkan list barang utk dibeli...mak dia nak mai..mak mertua aku juga lah tu...katanya nak seprise xmau bagitau mai sini..hehehe abang ipar dah pecah lubang..maka x jadi lah seprisenya..(aku keluar time rehat yer..mintak maaf la kalu ada yg kata aku curi tulang plak)...

Semalam dah buat jus pegaga..(tanam sendiri)..pergh!! memag besh !..tp xleh selalu minum jus nie..sebabnya kat laman dapur tue tak banyak dah tinggal...hari2 buat ulam ngalahkan kambing plak...memang banyak khasiatnya, kalu korang nk tau google je..korang memang cekap pon bab2 nie..

Untuk minuman berbuka hari nie aku nak buat karot susu...dah beli td 4 btg karot, cukuplah uk 1 jag..hehe rasanyalah kot..belum buat lagi..nanti petang balik keja terus buat..maklumlah blender pon uzur..yang tu guna blend cili, yang tu jugak lah guna untuk buat jus...ada sesapa nak sponser???..bones xdapat ..x mampu nak beli, pakai jelah yang mana ade..

p/s : Jimat cermat amalan mulia...jangan ikut nafsu bila berbelanja.

15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

citer ramadhan ..dulu2..

Thursday, August 12, 2010 Nazlee Ismail 11 Comments

Rentetan Puasa Ramadhan....tah sape tah...!!




Zaman kanak2 hingusan..

Memang konpom x pose..pagi2 dah kena suap..nak bg makan pon susah ,siap mak main kejar2 lagi..

Time org buka pose…time tulah paling besh..nangis kuat2 nk join sekali..

Mak xleh gi solat Tarawih walaupon surau sblh umah….nangis je keje budak nie..asyik nak nyonyot je..hik2.



Zaman kanak2 nakal..

Bangun sahur sama2..pas 2 tido balik sbb x selera nak makan..pg2 dh tanya

mak nak sarapan apa..??

Naik basikal ramai2 ngn kwn2…balik mintak air ..dahaga, mak suruh gi kedai..kata x larat…mmg susah sgt klu nk mintak tlg.

Time buka pose ngalahkan org pose…air segelas, nasi sepinggan x cukup

…huh dasyat !..tp badan x sebesar mana pon..

Org solat maghrib dia main meriam buluh…x pon main gendang, Org solat Isyak n sunat Tarawih dia main kejar2, org more dia tumpag sekaki…haha time tu

memang besh…memeriahkan ramadhan la konon.



Zaman akil baligh…

Bangun sahur paling liat sekali… bukan dia nie..tp abg kepadanya..

Dah wajib pose..ofcoz x tinggal punya sbb mak janji nk kasi diut raya banyak kalau pose penuh…

Siang lebih tido dr berjaga..nk main2 takut terpecah plak.., sur

uh bu

at keja mmg x nak, suruh baca buku..baru mukaddimah dah terlena..

Time berbuka..rasa cm x cukup jer hidangan, melangut dpn meja tugu azan.

Solat Maghrib selalu kena paksa rela…mcm ayam patuk beras..(solat xpress)..ma

na taknya kwn2 dah ready nk main mercun.

Solat tarawih pon sama..pembuka n penutup saja…mak/ayah duk mark

ing jer..balik kena pulas telinga..padan muka..huhuhu!


Zaman Remaja Sekolah…

Bangun sahur kekadang jer tu pon kena tengok menu dulu..dok asrama biasalah makan x brp sedap , menu paling besh maggie rendam air sejuk.

Outing sesekali borong stok…, dpt biasiswa tgk wayang…bole bawak b

ekal lg, x leh selalu tp x penah kantoi pon !

time berbuka kena beratur panjang nk amik makanan..kalu bole slps Asar kena beratur dah..

menu paling besh adalah hr jumaat..bru hbs baca doa dah ade yg bangun nk tambah nasi..dahsyat2!!

Rutin asrama biasalah..solat,study,riadah sume kena polow kalau tak ‘mat point’ re

port kat warden..buat2 sakit perut bole la lepak dlm dorm.



Zaman dah keje privet…

Nak kata bersahur jarang sekali..sbbnya dh makan siap2 tgh malam dgn geng umah bujang, sumer warung, restoran cm dh kenal muka nie..

Banyak btui dugaannya..keja berat cm angkat mesin la plak…bukan dia yg buat tp mesin yg wt keja..kekadang tu terbabas jugak posenya…mana leh tahan awek ramai yg x pose terang2…hampeh tui !!

Bazar ramadhan x penah miss…pantang tengok sumer nk beli..

Time berbuka meriah sekali..kekadang supplier open table…makan free memanjang.

Yang wajib tetap terpilihara tp kekadang tu terbabas jugak…


Zaman skrg... keja gomen..

Ofcoz dah kawen n bekeluarga…umo dia dh berapa entah skang ??

Bangunkan anak2 utk sahur bersama..eh eh ! …senang plak dorang ni bangun…

Pegi keje..check email...bla..bla...

..

..

tunggu anak2 beso sikit ..biar dorang plak update...hehehe..

maleh da citer...tp dah banyak berubah..seharusnya ada peningkatan dalam kehidupan seharian....


p/s : Manusia harus berubah ke arah yang lebih baik dari sebelumnya..


## gambar2 sekadar hiasan sahaja..


11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Wednesday, August 11, 2010 Nazlee Ismail 11 Comments

"Bulan Ramadhan bukan sahaja menahan diri dari makan & minum tapi jugak menahan diri dari melakukan Maksiat, Mengumpat, Melakukan perkara2 yang boleh mendatangkan Keburukan + Dosa.....InsyaAllah, sama2 kita perbaiki diri sendiri....Semoga Ramdhan kali ni membawa sinar keinsafan Buat diri kita....Kalau diberikan Kemampuan dari Wang Ringgit, Jangan Lupa juga untuk membantu mereka yang Kurang berkemampuan...."

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Boleh dapat ke ??

Tuesday, August 10, 2010 Nazlee Ismail 9 Comments

Entah la....x dengar pe2 ponk !!!



p/s : kerja dah rajin sesangat nie....

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Laman Dapur...

Friday, August 06, 2010 Nazlee Ismail 15 Comments

botol minyak masak 5kg pon bole jd pasu..save cos..


Salam utk semua…

Esok n lusa ada dua hari cuti..aku plan nak semakkan laman dapur dgn tanaman sayur..

Rasanya cm nak tanam timun la plak…tgk gambar atas tu...eiiii geramnya...tengokla nanti cmner...


Ada sikit info dari Jabatan Pertanian nk share dgn korang yg berminat… bkn nk wt bisness ye..saja suka2 okey !..

Panduan Menanan Timun

Secara ringkas dan ini adalah untuk tanaman dalam pasu dan bekas2 Lain saja..

Gunakan tanah campuran yg mengandungi 3 bhg tanah. 1 bhg tahi ayam reput/kompos dan 1 bhg pasir. Isikan pasu dgn tanah campuran tersebut sehingga 5cm dari permukaan pasu.

Semai terus 2 biji benih kedalam pasu sedalam 2.5cm. Tinggalkan sepokok sepasu 2 minggu selepas menanam.

Gunakan rumput2 kering sebagai sungkupan untuk mengekalkan kelembapan tanah.

Gunakan kayu pancang berukuran 2m panjang untuk menyokong pokok memanjat.

Timun memerlukan lembapan yg cukup utk terus hidup subur. Siram 2 kali sehari iaitu pagi dan petang kecuali hujan.

Tabur 1 sudu teh baja NPK Blue Special sepasu setiap minggu.

Kawalan rumpai sangat perlu, kerja merumput dilakukan dgn mencabut rumput di sekeliling pokok.

Untuk kawalan serangga dan penyakit seperti kumbang daun, sembur dgn racun serangga cypermethrin. Untuk kawalan kutu daun, sembur dgn racun malathion. Kawalan kulapok berdebu dilakukan dgn menyembur hexaconaxole. Semburan dilakukan mengikut kadar yg disyorkan.

sumber : Jabatan Pertanian Malaysia


Mulalah memetik hasil 7-8 minggu slepas memanam…itu pon kalau menjadi….jom la kita try… bole ke???

p/s : sesuai utk pekebun separuh masa n ofCoz RAJIN..


15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.