Elakkan Merokok dan Jauhi Perokok

Monday, November 29, 2010 Nazlee Ismail 13 Comments

gambar hiasan : beruk kok!

Salam bahagia semua...

ada yang bertanya kenapa anda kelihatan atau nampak sentiasa muda dan sihat ?? (bukan perasan ek..perasaan..huhu)

sudah terjawab pada tajuk entri kali ini...

bukan bermaksud untuk menjauhi perokok itu kita mesti menjauhkan diri daripada mereka berterusan..tengok tempat lah ye..time dorang merokok kita mintak diri la..jangan kita bersekongkol sekali...dorang hembus kita sedut..lagi bahaya tuh!.

"Kalau yang memang hisap rokok tuh, no comment la. Untuk pengetahuan, asap rokok secara tidak langsung mempercepatkan proses penuaan seseorang kerana asap tersebut akan menyerap kandungan oksigen pada kulit dan melambatkan pembentukan sel-sel baru sehingga membuatkan wajah kelihatan pucat serta mengundang garis-garis halus pada mata".
>lain2 petua boleh diikuti di SINI.

Tapi ada yang tak sedap didengar dari kalangan artis baru yang telah membuat kenyataan tentang rokok boleh memantapkan vokalnya..rasanya kurang cerdik masa bercakap..aku tidak akan mengulas bab ini..kalu nak bace sila ke SINI.

Aku pon dulu pernah jadi perokok..erkkk! tu sebelum kawen la..sekejap je , rasa insaf datang cepat...haha ada orang kata seru belum sampai nak berenti rokok cmner???

cara aku ketika itu..

gambar hiasan

megunyah cloud9 selepas makan nasi...memang time ni asyik terbayangkan rokok je..alihkan perasaan tu kepada coklat cloud9...berat badan naik sikit takpe sebab sebelum ni dah kurus pon...lebih baik dari rokok ..silakan lah cuba kepada sesiapa yang berharat untuk berhenti merokok. (tidak semestinya cloud9 sahaja..lain2 jenis coklat seumpamanya pon boleh dipraktikkan mengikut keselesaan).


p/s :selepas beberapa minggu ia berhasil...lepas tu kena pikir pasal cmner nak berenti makan coklat plak...hahaha.

13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Harapan Setinggi Gunung ,....bagus!

Friday, November 26, 2010 Nazlee Ismail 8 Comments


Salam petang Jumaat..

ehhh bukan nak buat review or berbalas pantun ke...
aku tak pandai lah..tapi hanya sepintas lalu bila semangat orang lain berkobar meletus bagai gununng merapi,
apa yang termampu kita sebagai blogger support yang mana boleh...
ucapan terima kasih atau sebagainya untuk menyatakan sokongan kita...

newbie blogger yang aku maksudkan ialah Diaumaininaz @ Dinaz.

"Aku mahu blog aku menjadi blog yang sentiasa meningkat kunjungan pelawat...walau pun nampak cm aku suka2 je berblog tapi di sebalik tu aku dah simpan satu impian ..nak berjaya cm otai2 blogger..tapi ni atas usaha yang berganda dan sokongan korang sebagai teman blogger adalah sangat diperlukan."

Semua blogger ada target masing2, sikap berterus terang sebeginalah yang kita mahukan..
..jangan kita memperdagagkan rupa paras saja bagi tujuan yang entah ke mana arahnya...

p/s : hangat2 taik ayam..sapa suruh pegang !!

.

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jangan Masak Sedap2..

Thursday, November 25, 2010 Nazlee Ismail 12 Comments


Salam...

ehh boleh ke cakap cm ni kat isteri kita....
ini spesel punya permintaan.."jangan masak sedap2 tau..."

bukannya apa ..berat badan ni hah smakin menjadik nampaknya...
kalau dia tak masak sedap2 gerenti kita para suami tak makan tambah punya...haha betoi ka??

Dorang pompuan dah penin serbasalah..apa punya laki ni....

Bukan nak salahkan mereka, tapi cm na nak buat selain dari makan sikit ???

jogging pon tak menjadi jer...!!

p/s : hati senang...mungkin.

.

12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tips Untuk Lebih Cerdik Dari Sekarang

Wednesday, November 24, 2010 Nazlee Ismail 7 Comments

http://www.jiwaislam.com/
>copy n paste

Tips untuk lebih cerdik dari sekarang...

Sebagaimana diketahui ramai orang tahu akan amalan berkismis tiaptiap pagi hari. Hari ini ingin dikongsikan serba sedikit amalan yg diamalkan oleh segelintir orang arab Mesir bagaimana amalan permakan mereka dipagi hari.

Setelah hampir lebih dari 3 tahun sy bersama dgn ust yg mengajar semasa senawi (menengah tinggi) yelakan org asing dtg beribu batu musaffir mahu menuntut ilmu dgn susap payah menimba ilmu, bukan satu perkara yg mudah ditambah dgn suasana dan persekitaran yg amat berbeza sekali dr tanah air.

Ustaz tahu mana kelemahan dan kelebihan setiap anak murid yg diajari beliau betul..? gerak geri tingkah laku itu semua dia faham tambahan pula org yg lebih tua dewasa berpengalaman dr kita semua. Sy dgn rendah diri serta berminat dgn cara pengajarannya yg amat santai selalu minta motivasi tunjuk ajar dari beliau.

Tanpa bertolak kira melayan seperti anak senidiri.. sacara tidak langsung dia beri satu amalan yg mana dia amalkan pd waktu keshik dahulu kala :3
amat simple dan mudah tidak perlu sebarang perngeluaran yg tidak munasabah. ok

BAHAN YG DIPERLUKAN :-
1. Ulas bawang putih
2. segelas air putih
- Bangun aje pagi celik mata solat subuh dulu.. ngaji serba sedikit..
-pecahkan bawang potong 2-3
-kemudian baca Al-Fatihah 1x Selawat 7x Ayat Terang Hati 7x
-niat baik dan minum seperti makan panadol..
** amalkan setiap pagi ketika perut kosong

...masalahnya anak2 tak suka benda ni lebih2 lagi bawang putih...
macam aman nak mengatasinya ni...?? ada idea...silakan ke ruangan komen orait !..

p/s : kita berusaha yang terbaik untuk mereka kerana masa kita sudah berlalu...

.

7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Halo..Cikgu, Boleh Jangan Bagi Cuti Sekolah Tak???

Tuesday, November 23, 2010 Nazlee Ismail 6 Comments

Assalamualaikum bloggers...

Korang ada anak, adik, anak sedara...anak menakan...hehe sama je tu...risaukan atao releks je bila cuti panjang2 ni..kalu bagi bebudak sekolah memang dorang ni suka sangat...aku pon risau gak , asyik dok mintak hantarkan dorang balik kampung..senang nak main2...sana ramai kawan....kalu sini dok kat umah layan pe2 yang patut je, boring jer asyik ngadap tv,komputer...

kisahnya...

Bila aku selisih je dgn guru besar SKKD, baru aku teringat kata2 beliau...

"mak bapak sekarang ni , bila cuti sekolah je mula lah risau terlampau kat anak2 mereka yang sangat hiperaktif....ada yang sampai talipon saya mintak jangan cuti sekolah..."


korang sumer dah plan ker tentang benda2 yang perlu dihadapi ketika musim cuti sekolah mcm ni...??

eloklah kita cari benda2/aktiviti yang berfaedah , jangan turutkan sangat kehendak anak2..kekadang tu ibubapa yang lebih2..anak cool jer.

p/s : sekolah cuti tapi cikgu tak cuti..pi la belajaq!!

.

6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Laman Sosial SSFB...

Tuesday, November 23, 2010 Nazlee Ismail 2 Comments




























p/s : Syok Sendiri...macam2 cara untuk merialisasikannya...ini adalah salah satu di antaranya...layan je..!!

.

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Apa Nak DiKata...KAPLA PuSING!!

Monday, November 22, 2010 Nazlee Ismail 4 Comments

..Kapla(kepala) Pusing!!!...ada perkhidmatan potong rambut ke kat sini,



gambar hiasan




Aduuuhai..memang cmnilah aku bila drive tengah2 panas terik, silau mata sampai tangkap kepala nyut2, ngap2 sakit sampai tak tentu hala dibuatnya..nak kata migraine rasanya tak kot..
ada lagi sebab lain...bukan sebab panas terik mentari saja, pasal rambut pon satu hal yang perlu diambil berat, aku tak taulah pada mereka yang suka simpan rambut panjang2 ngalahkan kaum wanita...kekadang merimaskan, tengok pon dah sakit kepala apa lagi menyimpannya...

bila jadi cmni, mulalah aku cari gunting (mamadiana memang pakar pasal ni...my tukang gunting peribadi..haha bertuah badan takyah susah2 pi hair saloon/barber dah sejak kawen).

Bahang panas dalam kepala sentiasa menujah2 keluar sehingga terperangkap dek rambut yang berserabut bak sabut kelapa..Huh !! memang menyiksakan...mungkin ada hikmahnya pada kaum wanita yang sentiasa bertudung litup, tidak dapat ku gambarkan...moga Allah mengurniakan rahmat setinggi2nya kepada mereka yang taat akan perintahNYA.

Tapi ada juga segelintir dari mereka yang menterbalikkan lumrah biasa...yang lelaki sibuk rambut panjang dan yang pompuan sibuk botakkan kepala...nazar tak bertempat !! (masa bby tu lain citer).
Botak, tidak terlintas lagi dihatiku..yang sedang2 saja cukuplah untuk keselesaanku.
Mungkin itu juga keselesaan mereka yang inginkan keterampilan seumpama itu.
Terserahlah pada mereka..."apo nok dikato"

Inilah punca2 yang menyebabkan aku suka memandu sebelah malam atau subuh2 hari ...suasana yang nyaman dan tak banyak keta..

p/s : Panjang Rambut Pendek Akal, Jaga Mulut Jangan Nakal.

.

4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Heningnya Di Pagi Ini...suasana ...

Monday, November 22, 2010 Nazlee Ismail 2 Comments

Salam...selamat bersua kembali kita di sini..

Alhamdulillah segalanya selamat seperti yang diharapkan...terima kasih atas doa korang sumer.

...Hari Isnin yang suram..hehehe, mood yang biasa kita hadapi sebagai pekerja yang setia melangkah ke pejabat...mulanya rasa bersemangat tapi memandangkan suasana sekeliling yang hening..rasanya macam masuk keja hari minggu plak.

...ehh apa aku nak buat ni, melangut sorang2 dalam opis...toleh belakang ada cleaner je..boleh je aku tanya khabar dorang...lepas tu takde benda nak disembangkan....(nasib baik akak tu menyahut teguran ku...) . Dolu2 punyer cite masih lagi terngiang2 kat telinga ku...syssshh!! jangan tegur , jangan pandang belakang...hehehe mcm tu lah pengalaman dorang masa mula2 opis ni dibuka...menyeramkan tapi itu dolu2 lah 5 tahun yang lalu (sekang okay dah takde rasanya).

macam ni lah keadaan di sini setiap kali cuti perayaan walaupon cuma Raya Haji je..dorang yang tinggal jauh akan pulang ke kampung halaman cam orang naik haji plak cuti lama2...

Cuti tahunan banyak lagi....gasak la, pe lagi tunggu !! cuti sekolah plak tuh...

Okaylah nanti aku sambung entri lagi...nak sarap dulu...

Selamat Menjalankan Tugas...

.

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Selamat Hari Raya Aidil Adha..dan Tahniah kepada Hanis..

Tuesday, November 16, 2010 Nazlee Ismail 6 Comments

Assalamualaikum...

...hai korang sumer...dah ready ke untuk sambutan raya haji esok...
aku nyer famili kat sini biasalah, jadi orang perantauan memang selalu terfikir nak balik kampung halaman..

Setakat entri ni ditaip aku masih lagi kat opis...menghabeskan saki baki keja yang belum pasti kehabisannya..kalu habis takde keja la jawapnya kitaorang kat opis ni nanti...sempat berentri lagi tuh...

Pepagi tadi kena hadir ke sekolah adik Hanis Umairah, dorang ada buat Hari Anugrah Kecemerlangan tahunan, Alhamdulillah adik dapat no 1 dalam kelas dia...
memang nampak releks je orangnya, tapi berjaya jugak dia, syukur sesangat..moga dia terus berjaya untuk mencapai cita2nya sebagai Angkasawanita..aamin.

Yang paling gembira adalah mamaDiana, sebab dia sangat ambil berat tentang pelajaran anak2.

> sekitar Penyampaian Hadiah SKKD



SKKD cemerlang UPSR2010 Daerah Kuala Langat




budak yang bising di rumah tapi senyap di sekolah...(cikgu komplen)




bersama Guru Kelas dan Guru Bahasa yang banyak membantu dlm pelajaran..




bersama Mama tersayang, Kaknina n Batrusya...




..dan rakan sekelas yang sama2 dapat hadiah...best la tu!


...dorang semua balik rumah aku kena sambung keja kat opis...maybe mamadiana tengah sibuk packing kain baju untuk ktorang bertolak balik kampung petang ni insyaAllah...doakan kami selamat pergi dan balik dengan sihat walafiat sekembalinya nanti......

Destinasi balik kampung kami adalah ke rumah mentua aku kat Sg Petani Kedah...alhamdulillah kat sana belum penah banjir lagi...harap2 tak akan berlaku musibah seperti itu...ondeway balik singgah sekejap rumah emak aku di Parit Buntar..(org pompuan tak mau mengalah..asyik depa je nak menang!..tak pa)

Kepada Muslimin dan Muslimat , PCL sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha, semoga berjumpa lagi di entri selepas cuti ini (kita amik cuti sampai Isnin yek..!).


Wassalam.





6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kedai Mamak Muslim...kepastiannya kita boleh cuba!

Monday, November 15, 2010 Nazlee Ismail 8 Comments

gambar hiasan


Salam Tuan/Puan/Cik blogger yang dihormati..

..mood aku pepagi ni santun sikit, walaupon semalam tak cukup tidur...bukan kerana melayan zombie game tapi ini adalah disebabkan meminum 'kopi Jantang' kat kedai mamak ....susah nak tidor beb!!

Mulanya cuma nak meneman anak2 yang suka makan lewat malam...lepas tu tak kan tengok je, badan pon rasa lenguh2 then terus order kopi 'kuat'...memang kuat sungguh, salah timing la pulak.

..kebetulan sambil borak2 dengan mamadiana terlintas di fikiran ku , beberapa hari lepas terbaca email berkenaan kesahihan kedai mamak berlagak muslim:


" Sekiranya anda ke kedai-kedai mamak, cuba periksa lauknya: adakah

terdapat masakan berlaukkan daging lembu.

Ya, daging lembu. Inilah kunci untuk membezakan di antara kedai mamak

Muslim dengan bukan mamak yang berlagak Muslim.

Kenapa daging lembu? Sebab, tidak mungkin penganut-penganut agama hindu

tergamak hendak menyembelih, memasak dan

menghidangkan 'tuhan' mereka! Di dalam agama Hindu, lembu merupakan

haiwan suci yang dianggap tuhan mereka.

Justeru, masakan yang berasaskan daging lembu tidak akan dihidangkan

oleh restoran-restoran yang Hindu bukan Muslim

yang menyamar Muslim.

Mungkin mereka boleh menipu pelanggan dengan menggantungkan

poster-poster al-Quran atau menggaji pekerja-pekerja India

Muslim yang mampu menjawab salam apabila disapa, tetapi mereka tidak

akan sekali-kali menggadaikan 'aqidah' mereka

dengan menyembelih, memasak dan menghidangkan tuhan mereka itu.

Saya pernah membuat kajian rambang di sekitar Gombak dan Kuala Lumpur,

dengan cara begini;

Saya memasuki restoran dan meninjau-ninjau di kaunter lauk-pauk.

Selalunya akan tercatat pada lauk daging - 'daging

lembu' atau 'daging kambing'. Sekiranya terdapat daging masakan daging

lembu semestinya tuan restoran tersebut adalah

mamak Muslim."

Seandainya, tidak terdapat sebarang tulisan / tanda pada lauk

berkenaan, saya akan bertanyakan kepada pelayan restoran

tersebut; "ada lauk daging tak?"

Pernah terjadi, pelayan tersebut menjawab, "kambing ada, daging lembu

tiada".

Apabila mendengar jawapan tersebut, saya akan bertanya kembali, "kenapa

tiada lauk lembu?".

Selalunya, pelayan restoran Mamak Muslim palsu akan terperangkan dan

tergagap-gagap untuk menjawab.

Seterusnya, cabut sahaja daripada restoran tersebut."

>>fowarded email..terima kasih sahabat.


...apa lagi praktikkan la apa info yang aku dapat sebelum ni...cari daging lembu masak kicap....

aku : "daging masak kicap ada?"

mamak : "sudah habis la bang".

aku: " habis ke tak masak daging lembu.."

mamak : "kita muslim la bang...mesti ada jual punya masak daging lembu, tapi sekarang dah lewat..esok pagi mesti ada...awal sikit la bang.."

aku : "owh ya ka...tak pa lah..". (dalam hati...ok pass!).

>> bole caya ke buat cmni..cm tak praktikal je...lain hari bole try lagi untuk kepastian.


pssst : mamak Hindu 'murtad'..bagus , sekurang2nya dia telah engkar dengan tuhannya, tapi jangan kita yang Muslim murtad sudah la...


8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Suka melayan....

Sunday, November 14, 2010 Nazlee Ismail 4 Comments

Salam...

alahai tatau nak buat hapa petang2 ni.....semalam melayan zombie game sampai pukul 4 pagi sapa suruh..hahaha..bukan aku yang main tapi anak2..sekejap adik ..pas tu sambung akak pulak n lepas tu pulak mama dorang join sekali...(bukan selalu, sekali sekala je tu ari minggu..layan je dorang tu.)

mataku naik berpinau sebab pepagi dah bangun,..biasala mamdiana ajak p pasar kemboja..apa lagi nak beli tudung untuk kakak dia kat kampung dorang pesan belikan.....alahai pesen apa tu..nak cari yang bertingkat cm gambar ni..




...ingat kek ke rumah pangsa ke...ehhh hi-way ke , rupanya tudung pun bertingkat jugak...nak cari 3 tingkat tak jumpa tapi dapat yang 2 tingkat terus sambar...minggu lepas tanya Rm25.., minggu ni dapat Rm23...teror betoi tawar menawar...keh..keh...i folow jer.

Sape2 peminat tudung..syabas aku ucapkan kerana korang memang uptodate...jangan menang membeli alah memakai..pakai bila perlu saja!! ..hendaknya pakai untuk menutup aurat mengikut ajaran Islam.


Ikan patin dah tak layan...dah muak rasanya makan patin tiap2 minggu...(baru dapat 4.5kg patin kolam ..eksen!!)

layan ikan sadin tin plak...wuuhuu.

> ...untung2 bukak penutup tin dapat rm50 ribu, bole shooping kat 'ariani'....haha ade ke??.

adik nak sambung maen game zombie plak.. wokeh chaaw!


.

4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kasi goreng itu ketam...!!

Friday, November 12, 2010 Nazlee Ismail 8 Comments



Nabi Muhamad SAW pernah bersabda:

"Perintahkan anak-anakmu mengerjakan sembahyang bila
dia berumur 7 tahun dan pukullah dia bilamana tidak mahu
mengerjakan sembahyang semasa berusia 10 tahun dan
pisahkan dari tempat tidur."

Nabi Muhamad SAW menyuruh (mewajibkan) kita pukul anak berumur 10 tahun
yang tidak mahu sembahyang. Tetapi adakah kita pukul? Kita mungkin pukul kalau
tak buat kerja sekolah atau tak lulus periksa.
Jarang kedengaran pukul kerana tak mendirikan sembahyang. Manakan nak pukul anak tak bersembahyang sedangkan ibubapa sendiri tak bersembahyang. Takkan ketam nak ajar anaknya berjalan betul.
Ibuabapa dewasa ini tidak bimbang anak2 walaupun perempuan tak balik hingga
larut malam tetapi yang dibimbangkan agaknya binatang peliharaan seperti kucing atau ternakan seperti ayam, lembunya dan sebagainya belum pulang waktu senja.
Kekadang semuanya nak ambil mudah dan merasakan 'hak kehidupan' adalah tanggungjawab masing2.



p/s : Jangan jadi cm ketam..jadilah manusia sebenar2 takwa
.
.

cewah! menu tghari nie.....ketam goreng cili > credit to google





8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kesuntukan....

Thursday, November 11, 2010 Nazlee Ismail 3 Comments

Salam...

Sory...dalam keadaan mood berkursus (bukan kawen)...bermula 2 hari yang lepas dan hari ni adalah hari terkahir...

Kesuntukan masa untuk membalas kunjungan anda membuatkan aku membuat ayat 'tonggeng langgang' ini ...dengan aku2 sekali .

jumpa di entri esok...insyaAllah..

CAPEK BANGAT !!!

p/s : Terima kasih yg sudi menyinggah dan komennya sekali.

.

3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Panggil Isteri Dengan Pangillan Ummi, Mama..

Wednesday, November 10, 2010 Nazlee Ismail 16 Comments

>Permasalah yang dikemukakan oleh insan_mis3

"Assalamualaikum..

hari Sabtu baru ni saya menonton rancangan Tanyalah Ustaz Dr Abd Basit. Macam terdengar yg dia mengatakan makruh memanggil isteri dengan panggilan umi, ibu, mama dsb (kalau tak silap dgr la)..

Apa dalil hadis yg mengatakan hukum ni makruh? Siapa nama sahabat yg paggil isterinya paggilan2 seumpama ini? Hadis yg jadi dalil ni riwayat siapa dan apa martabatnya? "


**************
Abu_Umair
Panel Feqh

بسم الله
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه أما بعد

- Memanggil isteri dengan panggilan seperti 'ibuku, mama" dan seumpamanya, jika dimaksudkan dengannya untuk menyamakan isteri dengan ibunya dari sudut haram bersekedudukan, maka ia dikira zihar (zihar kinayah). Tetapi dalam masyarakat Melayu, ia jarang dimaksudkan begitu.

- Kebiasaan, dalam masyarakat kita, suami memanggil isteri dengan panggilan 'mama, ibu, mak' dan seumpamanya hanya semata-mata panggilan, atau kebiasaan, atau kerana mengikut panggilan anak kepada ibu mereka.

- Memanggil isteri dengan panggilan demikian, ada pendapat yang mengatakan makruh. Kerana berdasarkan satu hadis ada seorang lelaki memanggil isterinya dengan 'Ya Ukhaiyyah' (Wahai adikku).

Lalu Rasulullah Sallallahu ALaihi Wasallam bertanya, "Adakah dia adik perempuan kamu?".

Kemudian, baginda membenci panggilan demikian dan melarangnya.

- Hadis ini direkod dalam Sunan Abi Daud (no: 2212) daripada hadis Abu Tamimah Al-Hujaimiy. Ia dinilai dhaif oleh Albani.

- Syeikh Utsaimin ditanya soalan seperti ini, lalu beliau berfatwa, "Harus bagi seorang lelaki memanggil isteri dengan 'Wahai adik perempuanku' atau 'Wahai ibuku', dan perkataan-perkataan lain yang boleh menimbulkan kasih sayang. Walaupun sebahagian ulama mengatakan makruh seorang suami memanggil isteri dengan perkataan-perkatan seumpama itu, tetapi tidak ada hujah untuk mengatakan makruh. Kerana amalan-amalan adalah dengan niat-niat. Suami tersebut bermaksud untuk menimbulkan kasih sayang dan kemesraan dengan isterinya". (Fatawa Nur Ala Al-Darb).

Wallahu

P/s : kredit sumber >
http://qawanitadanperkahwinan.blogspot.com/2009/03/panggil-isteri-dengan-panggilan-ummi.html

.

16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sayang, sayang2...'melayang'.

Tuesday, November 09, 2010 Nazlee Ismail 3 Comments

Salam...

Rasulullah SAW selalu memanggil Aisyah dengan panggilan kesayangan seperti “Ya ‘Aisy”, “Ya Uwaisy”, atau “Ya Humaira”, untuk membuat hatinya tersanjung.


Alahai..sukanya dengar perkataan sayang..lagi2 dorang yang tengah hangat bercinta ni...dengan lain perkataan yang sama maksud contohnya seperti ayang , yang , ling, honey dan sebagainya...semuanya menggambarkan bertapa sayangnya kita pada seseorang...

Aku??...dah lama berlalu...mulanya panggil 'sayang' jugak..lepastu dah ada anak sorang ...tukar kepada 'mama'...sesekali tu ada ke ??..cm lain plak kedengaran, rasa segan di khalayak ramai..(dlm bilik oraiit!!)...sehinggalah sekarang.
Biar 'mama' tu melekat bersama anak2 dalam dunia hidupku. Lupakan kes aku dan familiku...
kita berbicara bab umum/general..lagi senangkan..tak menyentuh mana2 pihak..dan aku tak mahu ada yang tersinggung, sekadar bahan bacaan..amik yang mana patot saja guna untuk kebaikkan.

Ada juga yang melekat dengan panggilan 'sayang' tapi belum 'melayang'..Alhamdulillah, tidaklah diminta sama sekali ianya berlaku.

Apa pon terms yang kita gunakan semasa bercouple atau sudah berumah tangga hendak lah ia
bersama2 dengan keikhlasan...bukan sekadar panggilan biasa buat insan yang kita kasihi.

Walaopon dolu2 mengikut gambaran dari citer2 lama Allahyarham Tan Sri P. Ramlee...penggunaan perkataan atau panggilan kepada pasangan seperti 'sayang' adalah tidak jelas...kebanyakkannya menggunakan nama sendiri atau pon yang lebih sentimental value seperti bapaknya, maknya, pakhang, makhang...dan sebagainya lagi, agak kasar sikit tapi dorang cool jer...'roman tak tik' lagi la masa tu...

Tapi sekarang ni keadaan sudah banyak berubah...tengok saja lah penggunaan 'sayang' sudah digunakan semenjak sebelum menjadi pasangan hidup yang sah lagi....tengok saja lah...sayang2 dah nikah lepas tu 'melayang' (tak semua).

Apa guna semua ini ?? sikit2 sayang..sayang itu..., sayang ini (ada orang menyampah).

Dalam situasi lain..
Harus diingat ya kepada ibu2 dan bapa2 yang menggunakan perkataan seumpama 'ummi' atau 'mama' untuk dipanggil kepada isteri atau sebaliknya perkataan tersebut maka hendaklah jangan diniatkan sebagaimana anak2 memangil ibubapa mereka.
Seperti juga panggilan 'abang' untuk suami..

p/s :>> kita akan ikuti di lain entri selepas ini berkenaan hukumnya panggilan tersebut, insyaAllah.


.

3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bagusnya Blog Walking..

Monday, November 08, 2010 Nazlee Ismail 8 Comments

Salam..

Ini baugusnya kita menziarah blog orang lain (Blog walking)..
Selain mengenali antara satu dengan yang lain bole juga menimba ilmu2 yang mana kita belum pernah tahu atau tau sikit2 tentang dunia blog ini...

Apa yang aku dapat dari entri yang dipaparkan sebaiknya kita ambil pedoman dan kalau diizinkan untuk share kepada pembaca lain , maka ini lah yang aku lakukan..untuk terus menyibarkannya...(aku rasa blogger berkenaan akan turut bangga entrinya diambil utuk sharing di sini).

tiada penambahan ..segalanya boleh baca di sini :

http://myvitrd.blogspot.com/2010/11/ciri-ciri-blog-yang-tidak-akan-mendapat.html

Blogger yang sedang 'bertatih' seperti aku ..perlukan semua ini untuk kemajuan blog ini sendiri.

Terima Kasih kepada yang berkenaan (belum sempat mengenali tuan punya blog tersebut).

p/s : ..bantuan semua blogger tidak dilupakan, InsyaAllah.

.

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nampak Mudah Tapi Susah Nak Buat..

Monday, November 08, 2010 Nazlee Ismail 6 Comments


Salam...

Alhamdulillah ...di pepagi yang indah ini ketika aku melalui jalan2 ke tempat mencari rezeki..walaupon tak jauh mana pon.."kentut pon dengaq"..bak kata bidalan (tak ada dlm buku teks skolah) yang menyatakan bertapa dekatnya tempat kerja ku...nak buat amalan bukannya susah begitu jugak nak buat dosa..lagila mudah..huh! mintak dijauhkan.

>sempat alihkan dahan kayu yg melintangi jalan...(selagi boleh lalu takkan ubah punyer...podah!)

Zaman mengejar masa..zassss! 80kmj ke 120kmj...maybe jalan2 kampung slow sikit..
duri atas jalan mana ade...bongkah kayu , mungkin ketul batu adalah..tu pon kita wat tatau jer..
...'harghem' nak alihkan..nak 'mamphos'!! ...bole 'mati katak' woo!!.

Itulah hakikatnya jika kita pandang remeh dan mementingkan diri sendiri saja.

"Seseorang lelaki menemukan ranting yang berduri di tengah jalan (yang dilaluinya), lalu ia berkata (kepada dirinya sendiri), “Demi Allah, aku benar-benar akan menjauhkan (membuang) duri ini agar tidak menggangu orang-orang muslim”, kerana itu ia dimasukkan ke syurga ".
(Riwayat Muslim)

>owh bad! ada yang ambil kesempatan tabur paku atas jalanraya...nk cari rezeki lebih katanya..stop it or stupid them!


p/s : biar apa orang kata.."kutip 'benda' atas jalanraya , mcm orang gila..." tapi itu adalah amalan mulia sebenarnya tapi awas kepada bahaya keatas diri sendiri dulu..

#'benda' = sesuatu yg boleh menyebabkan bahaya kpd pengguna.

.

6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Pendedahan Awal Tentang Seks...

Sunday, November 07, 2010 Nazlee Ismail 7 Comments

Pendedahan seks sedari awal lagi boleh didapati di zoo berdekatan....
tapi tak selalu berpeluang untuk dipelajari oleh anak2...dek kerana kurangnya pengetahuan ibubapa/penjaga.

Salam...

>gambar hiasan




Sesuatu yang menggembirakan anak2 khususnya dapat beriadah keluar dari kediaman di masa cuti2 sebegini...sesekali ke zoo umpamanya adalah lebih baik dari ke tempat2 yang memerlukan kos yg agak tinggi...banyak kebaikkan dari keburukan yang digambarkan oleh lensa kamera dibawah, berikut agak 18sx dari segi pandangan mata tapi sudah menjadi lumrah binatang tidak tahu membezakan yang mana baik dan buruk untuk tontonan anak2 manusia.


Yang lebih perlu diambil perhatian...bagaimanakah anda sebagai ibubapa menjawab pertanyaan anak2 jika insiden ini berlaku depan mata mereka khususnya kanak2 bawah umur??
Secara tak langsung ...mereka boleh didedahkan tentang seks secara realiti ...tapi ada batas2 yang perlu difahami oleh mereka...wajarkah membawa anak2 ke zoo ??


haaa...ini harus difikirkan oleh ibubapa sebelum ke zoo wokeh!




>gambar hiasan dari Umar

"ayah ..kenapa orang utan tu gediks semacam je bila kena gigit 'anu' dia..??"




"dady...sedap ke dia buat cmtu??..eeey! kotor la.."


"boleh ke tumpang 2 sekali ...boleh ke ayah..tak berat ke??"



"Ibu...yang mana betina yang mana jantan ni..??"



"..dah tua2 pon tak malu..pegang 'anu' dia bagi orang tengok...semua orang tua2 buat cm tu gak ke ayah??".


p/s : buat2 tak nampak...atau alihkan pandangan mereka kalau kita tak sedia menjawabnya...itu adalah lebih baik.

.



7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tips Penjagaan Bag/tas Tangan Dari mamaDiana.

Saturday, November 06, 2010 Nazlee Ismail 4 Comments

SALAM..





gambar hiasan





Kepada kaum wanita khususnya, saya ingin berkongsi tips berkenaan dengan penjagaan bag/tas tangan .


Penggunaan bag/tas tangan biasanya tak kalah pentingnya seperti pemakaian baju.Wanita2 sekarang lebih gemar membawa bag/tas tangan ketika mengahdiri majlis2 tertentu atau pon bersiar2 membeli belah, ada yang suka bag/tas tangan yang berukuran besar tak kurang juga suka yang berukuran kecil.


Kebanyakkan wanita suka mempunyai koleksi bag/tas tangan walaupon yang lama masih lagi dalam keadaan baik tetapi mahukan stok baru..emmm ikut trend la tuh !

Bagi yang berkemampuan tiada masalah...keluar trend baru..tukar jer yang baru..'only small the pieces'...huh! laki juga yang 'kopak' kalu ade isteri yg suka trendy ni..duit sendiri no hal der..

habis tu yang gantung banyak2 dalam bilik tu wat hape ??
nak bagi kat adik beradik , sayang jugak tuh ..bagi orang lain pe lagi, next time boleh guna tau.. sayang la.


.. ada baiknya juga bagi mereka yang suka menggilirkan pengunaannya...tapi kalau dah banyak sesangat ni kena pandai jaga agar ia sentiasa kelihatan baru..











bag tangan 'Nina' hadiah besday lepas..





Kat sini mamadiana ada beberapa tips untuk penjagaan bag/tas tangan :


--> Hindari menggenggam terus pegangan tas menggunakan telapak tangan, sarungkan saja pegangan tas di lengan. (anda boleh menghindari kerosakan pada pegangan tas akibat terdedah dari lotion atau kotoran yang melekat pada telapak tangan)

--> Jangan isi tas dengan barang2 yang terlalu berat kerana itu akan mempengaruhi bentuk asli tas tersebut. (wang kertas cukupla..duit syiling masuk tabung).

-->Selalulah bertukar pemakaiannya walaupon tak ikut trendy...korang tak kesah kan!!



-->Apabila tidak digunakan, bungkus tas agar terhindar dari debu (awas jgn gantung dlm tempoh yg lama, seeloknya letak di bawah).

-->Jika pegangan tas diperbuat dari rantai, masukkan pegangan tas tersebut kedalamnya (jgn jadi penyebab kepada suami, anak2 dan anda sendiri tersungkur!)

>> dari mamadiana.com







p/s : ...alah membeli menang memakai..(beli berpuluh ratus henggit , takkan nak simpan jer kot!!.) duit sendiri style sendiri.

.





4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Terima Kasih NUFFNANG !

Friday, November 05, 2010 Nazlee Ismail 6 Comments









Kalaulah begini selalu..indahnya halaman ku..



Aku bukan pop pu lar tapi aku mahu pop ye yeh!!...nak menggodekz @ mengedikz dan



'mari manari' di sini ...NUFFNANG cayang !! silakan lah.



....tapi kenapakah sesekali saja ???


marilah la memeriahkan suasana dengan kunjungan 'followers' dan 'silent readers' yang tak jemu2 singgah (cm bagus jerk huh!)...Terima Kasih korang jugak.


p/s : Luv u..


.

6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Blog-Review-1-Hari-1-Blog-Di-Riwayat-Hariku

Friday, November 05, 2010 Nazlee Ismail 1 Comments







Salam semua En Sop dan para blogger...Happy Deepavali utk kaum India khususnya..

Tak tau apa nak buat setelah menggodek Sop punya blog, nak cari , study apa2 tutorial yang patut diguna pakai dalam blog aku yang tak berapa baguih nie....

Sempoi betui la...memang baguihla berguru (secara tak langsung) dgn orang2 yg bijak nie (termasuk semua blogger yg buat tutorial) . Terima kasih semua.

Hari ni tergerak hati aku nak buat entri berkenaan

"Blog Review - 1 Hari 1 Blog di Riwayat Hariku",

Wokeh ! sesiapa pon espesli blogger yang teringin nak join blog review ni sila klik bannner atau pon kat blink2 merah tu yer.. Caranya nak join tu senang bangat.
Ada cabutan bertuah lagi setiap akhir bulan untuk yg tersenarai dlm program ini...hahaha.

Aku pon malu juga mula2 tu...tapi tengok ramai yg memberikan sambutan dan yang penting REVIEW nya yang mantap diperlukan utk penambahbaikan...mudah2an.

p/s : MAJU BLOG untuk semua..



1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mengkarung putus ekornya..

Thursday, November 04, 2010 Nazlee Ismail 9 Comments

"ayo!...ayo!...apa itu..." (sambil melompat2 si 'dia')





..Melompat2 terkujut...ingatkan apa tadi...rupa2nya sekor mengkarung da masuk bawah meja 'itu amoi' la...riuh satu opis yang mulanya senyap sunyi ..semunya 'buat keja' dengan tekun.
Ada sorang brader ni yang geli gelemannya mengalahkan pompuan...hahaha, mungkin juga kan , haiwan yang jarang kita pegagng memang la rasa cmtu...takpe hero datang..bukan aku tapi orang lain..abg tukang kebun..dia menjalankan tugas bukan hakikinya dengan bagus sekali.....semua orag tepuk tangan gembira setelah haiwan tu berjaya ditangkap...tapi malangnya ..ekornya sudah putus lah.(*dibebaskan tanpa niat untuk membunuhnya).
..macam tulah ya , haiwan yang terdesak nak melepaskan diri mesti berani membuat satu keputusan drastik sehingga sanggup memutuskan ekornya demi untuk menyelamatkan diri.
> kalu manusia 'tersepit' dengan masalah umpamanya ..mcmtukah 'tindakan'nya??
...rasanya tak semua orang cmtu..ada yang sanggup mengorbankan orang lain demi kepentingan dirinya sendiri!!
p/s : opis tepi hutan belantara..memangla selalu ade tetamu yg tak diundang.
.

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kenangan Deepavali

Wednesday, November 03, 2010 Nazlee Ismail 10 Comments

Assalamualaikum...

Petang2 cmni baru ada masa nak update kan..hehehe..
bukannya selalu ada masa terluang...lagi2 dekat nak cuti Deepavali ni...mulalah plan bercuti.

upps! apa kena mengena Deepavali dgn villakejora...jiran2 pon xder yang berugama Hindu..
ni ha sebab teringat suatu peristiwa dolu semasa form four...
nak sangat beraya umah dorang (India)...nak merasa meruku, tosei, wadei n segala macam manisan..

...memang rapat sangat dengan macha ni...dia ajar aku cakap India...sikit bole la paham cakap jer tapi tak reti nak gunakan dalam bentuk ayat yang sempurna.... Macha ni nama betul dia Arumugam.. sama cm mendiang gol keeper M'sia dolu...dan dialah orangnya yang jd gol keeper ktorang semasa di SMVNT suatu masa dolu...kebetulan kan! juara peringkat daerah je..jadilah tu.

...Pagi2 dah pakat dgn 3 org kawan2 sekelas menuju kerumah macha ni...
Layanan kelas gitu..biasalah rumah orang kaya..anak tokeh ladang sawit...sebelum tu ktorg dah sound siap2...kuah kari suruh mamak muslim masak..ayam kena semelih ikut cara Islam..mcm2 lah ktorg request...alah sekali sekala...bukannya selalu..tapi famili dia ni memeng bagus...dituruti segala permintaan ...wallahu'alam..rasanya dia tak buat naya kat ktorang.

...Dua org kawan aku ni , selamba je melantak dengan gaya sendiri, maklumlah xder tetamu lain masa tu, hanya kami berempat saja di ruangan tamu yang rumahnya ala2 hindustani begermalapan dgn lampu2 dan tangga pusing lagi...time tu kalau pasang lagu koc koc ho ta...memang pusing pokok pisang pnyer..lari naik turun tangga...nak kata jakun tak juga, umah aku pon ada tangga tapi tak pusing la..huhuhu.

..Kuah kari ayam bersama tosei jadi menu utama...aku tak lepas nak telan sebabnya rasanya lain sikit...bau keling kuat sangat...aku belasah jgak tapi cicah susu pekat la plak...

Datang naik bas...masa tu motor tak layan lagi...budak baik mana ade main motor lagi...
Tunggu punya tunggu sampai ke petang hujan turun lebat sangat...sorang demi sorang tetamu dorang datang...kami terus dihimpit dengan kemeriahan dorang...tak bole 'masuk' bukan raya kita susah nak join...

..Mungkin tengok ktorang gelisah semacam je..brader yg baik hati hantar ktorang kat bus stop.
"sempat ucap Heppy Deepavali"...dan itulah kali pertama dan terakhir mungkin...ada lagi kah selepas ni....tunggu Jumaat nanti.

.

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jangan kepit !!

Tuesday, November 02, 2010 Nazlee Ismail 11 Comments

....tolong kangkang sikit supaya peredaran udara berlaku dengan sempurna...


Kalau dok berjam2 depan laptop khususnya para 'jantanis' yang berhempas pulas dengan assingment dan sebagainya ...Awas ya !

(untuk masa depan ...sila ubah kondisi anda sebaiknya)





Buat kerja dengan laptop/notebook memang praktikal. Namun, perhatikan penempatan semasa menggunakannya. Sebab, efek laptop memengaruhi kesuburan lelaki.

Lelaki tidak digalakkan memangku laptop (seperti dalam gambar). Haba panas yang dihasilkan laptop akan mengganggu produksi dan kondisi sperma. Dalam jangka panjang, keadaan itu boleh menyebabkan kemandulan.

>''Laptop yang dioperasikan dengan cara dipangku menimbulkan suhu tinggi yang bisa memanaskan daerah scrotum (buah *piip*),'' kata Dr Susanto Suryaatmadja MS SpAnd, specialis andrologi dari RSU dr Soetomo, Surabaya.

''Suhu tinggi tidak hanya dari laptop. Tapi, dari dua paha yang mengepit alat kelamin ketika memangku laptop,'' tambahnya.

''Bisa-bisa, mereka tidak bisa punya anak,'' ucapnya lagi.

p/s : sampai sekarang aku takder laptop..that why .

.


11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Lelaki Kena Tahu...

Tuesday, November 02, 2010 Nazlee Ismail 5 Comments

Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan....Begitulah kira-kiranya.

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak
perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.
...So, kena amik part sikit hal2 sebegini..termasuk diri yang menaip nih., insyaAllah.

Wokeh! kita tengok situasi yang terjadi kebanyakannya pada masa2 kini..

Berapa banyak anak2 yang tidak tahu membaca Al-Quran. Tidak tahu sembahyang bahkan Fatihah pun tak boleh baca, jauh sekali dari menghafalnya. Masya'Allah ada yang tak tahu menyebut syahadah walaupun dah baligh.

Akibatnya kebanyakan anak2 hari ini terdiri daripada mereka yang hanya pandai
berpoya2, pandai menyakitkan hati dan meracuni jiwa serta menderhakai
kepada orang2 tuanya. Akhirnya bila sampai tahap, mereka akan menjadi anak
yang liar. Ibu bapa seolah2 memelihara anak2 haiwan (...kasar sikit kalu itu terkena kat batang hidung sendiri , maaf kan aku!) sama seperti anak
rimau, kucing atau ayam. Betapa tidak haiwan tak sembahyang samalah seperti
anak2 itu. Bahkan haiwan lebih baik sebab tidak diberikan akal. Ketika ini baru
ibubapa mengeluh bukan menyalahkan dirinya tetapi salahkan anak2 dan paling
teruk menyalahkan orang lain. Sebenarnya semua ini berpunca daripada ibubapa terutama LELAKI/suami sebagai ketua keluarga yang tidak mengambil berat tentang didikan agama terhadap anak2.

Sesama kita mempebaiki taraf hidup keluarga, yang mana kurang kita tambah dan yang mana berlebihan kita agih2kan supaya semua mendapat manfaat dan keberkatan hidup.

Rasulullah saw bersabda: "Hendaklah kamu pastikan anak-anakmu belajar agama dan hendaklah kamu baguskan akhlaknya."


p/s : Setiap anak yang dilahirkan itu bersih fitrahnya. Adalah menjadi tugas ibubapa untuk mencorakkan kehidupan anak2 seterusnya sama ada untuk menjadikannya baik atau sebaliknya
.

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.