Adakah Seterika Menjadi Keperluan Kita ?

Thursday, March 24, 2011 Nazlee Ismail 19 Comments

Assalamualaikum...

...hari Khamis, biasanya ramai penjawat awam berbaju batik dan ada juga berkain batik tapi tu kalau nak pakai kat rumah ler atau masa berpantang. ...Dah disarankan oleh Pak lah semasa jd PM dulu hingga sekarang ni dan menjadi kewajiban pakai bagi setiap penjawat awam pada hari Khamis...haha intro sikit sebagai pembuka bicara...



Korang ada berapa helai baju batik ??

...nak jadi cerite nyer, hari ni aku tidak berbaju batik (kemeja+jacket jer)....dan kat opis ni biasa la ramai yang tak pakai baju batik pon...ada alasan tertentu bagi kami di sini dan salah satu sebabnya adalah jauh daripada HQ dan Pengarahnya selalu out station. Emmh!.. "bila kucing lari maka tikus menari-nari"...

Alasan aku bukan sebab bos takde, ....ni sikit punya hal tapi boleh buat seisi rumah jadi stress sikit semalam ni, seterika tiba2 jer tak panas bila nak guna !...
memang dah uzur pon benda tu, lagi pon kami dapat hadiah kawen dulu tu...lama dah ler kiranya.("barang masih elok ..pasaipa nak tuqaq laen"..kata mamadiana), tapi dah sampai masanya la kot benda tu buat hal...malam2 plak tu..mana sempat beli yang baru.



Adakah seterika menjadi keperluan wajib??

...alamak masa ni la semua orang nak guna...kakak n adik nak iron baju sekolah diorang , nasib baik ada Maktok kat sini bagi cadangan suruh letak baju bawah tilam..tradisional sikit la caranya tapi rasanya boleh membantu dan lebih baik dari baju kedut beribu...
kakak tu , mulanya cm tension jer..maklum la dah remaja mesti mau nampak kemas gitu...baju sekolah kalau boleh hari2 nak kena iron..dasat2 betoi budak2 la ni.

Kita yang dewasa ni tak kesah sangat.....serghelom ja apa yang ada.


gambar hiasan nak tunjuk aku pakai macam ni

p/s : Kena buat persediaan awal..nak pakai baru nak iron tu la jadinya.

19 comments:

  1. Salam kenal p@kcikLie,

    Kakak iron baju seminggu sekali. Gantung dlm almari. Senang cerita.

    Dapat kenal dari blog Allayharham Abah_Izz. Kakak teman bolgnya. Jadi amat terasa kehilangannya. Masih ada tanda tanya bagaimana dan apa sakitnya hingga Allah menjemputnya kembali. Salam dari kakak.....

    ReplyDelete
  2. pakngah kalu tak pun bli seterika yang lamerr tu guna arang jer huhuhuh .....

    ReplyDelete
  3. pada saya..sangat perlu seterika tuh..saya nie t-shirt pun saya iron..sbb tu saya selalu kene bebel dgn mak..hehehehe..

    ReplyDelete
  4. kain batik pun jarang pakai apatah lagi baju batik ;p

    nampaknya mmg sangat2 perlu ada seterika "standby" ye...takpun ketuk je la pintu jiran2 pinjam jap ;p

    ReplyDelete
  5. Salam PCL,
    sangat2 ler perlu seterika tuh.. especially time2 ujung minggu..ataupun hari2 pada ornag macam saya yang seterika baju famili hari2..

    ReplyDelete
  6. mmg benda paling penting...
    kalau tak de seterika tu..bile pakai baju berkedut seribu mcm rase ade benda tak kene jer kat badan ni...

    susah hati kalau tak seterika ni...

    ReplyDelete
  7. SGT penting..hehehe..lagi2 utk kami pompuan ni, part tudung renyuk memang rasa tak sempurna nak gi kerja..hehehe

    ReplyDelete
  8. dulu2 pi skolah tak iron baju pon... tak kesah langsung... sekali sekala rajin bakaq arang kut ya baju licin elok...ya la.. dulu2 masa ada seterika elektrik kan... elektrik masuk kg pon masa darjah 6... baju pon kuning jek basuh pakai ayaq parit ja...

    ReplyDelete
  9. seterika dh tua...sebaya umur ank sulung...bnyk jasa tu...

    @your wife

    ReplyDelete
  10. @Kakzakie
    Salam kenal KakZakie. thnks sudi singgah n tgglkan komen...

    ReplyDelete
  11. @izzah
    mak aiii dasat giler tu..takpe t-shirt mahal kan!.

    ReplyDelete
  12. @=sz=
    ye lah..pttnya kena ada standby..segan nk pinjam2 plak...

    ReplyDelete
  13. @ainnoraini

    yg pentingkan kekemasan mmg la fikir cmtu..mmg satu keperluan di masa kini.

    ReplyDelete
  14. @Hana Faza-same person

    tak lama lg ade le tu kuar disgn baru tudung wanita ala kedut2 beribu...

    ReplyDelete
  15. @cikliah
    masih terkenang masa lalu..cita kat anak2 depa buat tak caya plak...

    ReplyDelete
  16. @p@kcikLie / mamadiana
    nanti shahrul order dari muzium negara huhuhuh

    ReplyDelete
  17. dh ok dah...antaq repair baru rm 10....14thn usia dia...huhu
    @mamadiana

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.