Hanis 'kena buli' ?

Wednesday, March 30, 2011 PCL 14 Comments

...dua tiga hari sebelum ni anak aku yang bongsu tu Hanis Umairah a.k.a adik dah mula mengadu kata 'kena buli' kat sekolah dia...

ni kalau di ikutkan masalah kecik je di peringkat permulaan..tapi benda ni berlarutan sampai sekarang..sebabnya dia dah cm takut2 je nak pegi sekolah..




bila mamaDiana tanya kenapa? dia jawab "kawan adik tu selalu 'sepak' pipi adik".

setakat ni dah dua kali kejadian sama berlaku ..sampai nangis2 la .
nampak..nampak! (versi Najmi Raja Lawak)..kalau dibiarkan perkara sebegini boleh mengganggu pembelajaran dia di kelas.

Zaman kita dulu pon benda2 ragging atau buli cm ni biasa sangat tapi tak sampai la takut2 n ponteng sekolah..kita anggap normal sebab kita pon 'nakal' jugak masa tu.

Adik, memang tak banyak cakap (pendiam) dalam kelas dia, mungkin sebab tu dia senang 'kena buli'..

okay sebenarnya aku share cite ni untuk dapatkan respond dari korang especially cikgu2 , kalau bole cmmana nak 'sound' budak yang membuli tu...(cara yang terbaik la).

..emm idea 'sound' memanglah sangat tak baik kan! tapi mungkin ada cara yang terbaik yang difikirkan perlu...

..

14 comments:

  1. "sepak" pipi tu macam tampar la kan PCL ...

    errmm syiaan adik yaa...

    mungkin PCL/mamadiana boleh buat aduan rasmi kat pihak sekolah, minta diorg tolong tengok/ambil tindakan ... klu tak jalan juga mungkin blh plak try contact parent pembuli tu...tak jalan jugak p balai polis, cu in court! ;)

    ReplyDelete
  2. cara yg terbaik rasanya la kot , ciklie kena pegi jmp cikgu kelas adik hanis tu, ckp apa yg tak kena...mest bole selesai punya...dinaz dulu pon cm tu, ayah pegi sekolah n settle !.

    profasional sikit, jgn makbapak jd cm budak2 plak...hehehe.

    ReplyDelete
  3. anak no.2 saye dulu selalu kene buli...ade budak tu gunting tudung sekolahnye bkn satu tapi dua helai dirosakkanye...hangin la satu badan...ape lagi bawak tudung tu tunjuk kat cikgu kelasnye...panggil budak tu...

    ape2 pun kene beritahu dgn cikgu..biar cikgu tegur kakibuli tu...

    ReplyDelete
  4. kena buli..:"buli balik"...hehehe.walaupn budak2 tapi kalau dibiarkn, melampau...
    @mama

    ReplyDelete
  5. mimi dulu kena buli gak.. mak gi jumpa cikgu.. terus cikgu tu warning budak tu..

    ReplyDelete
  6. kadangkala bebudak tu warning cikgu, jangan campur tangan

    ReplyDelete
  7. @=sz=
    sepak aka penampar mmg sakit la kan walau tangan bebudak..kena call cikgu dia dulu la kot...Tq SZ


    @Dinaz
    tu lah , rasanya jap lg kena jmp cikgu kelas dia..bincang !

    ReplyDelete
  8. @ainnoraini terbaik Tq,

    @p@kcikLie / mamadiana @mama, mmg bdk tu melampau kan..siap la nt..haha.

    ReplyDelete
  9. Along ngan angah dulu pn pernah kene buli siap ade bdk mintak duit, die blk sekolah nangis2 bgtau... kak long apa lg suruh abg long jumpa cikgu dorang bg tau apa yg jd... pastu kalo x jln bru jumpa parents bdk tu... kene settle dgn cara yg berhemahlah... kene tgk parents bdk tu camne... kalo dorang lembut kite pn lembut lh...,

    ReplyDelete
  10. @padlie mimi ada backup, makcik Siti badan besor...cikgu pon takut !!

    @Panglima Muda sek rendah ..tak terfikir lg nk warnig cikgu kot...

    @sayang Di sayang
    kakLong punya 'lembut' ktorg pon takut , ni kan bebudak cmtu..

    ReplyDelete
  11. Kesihannya adik.

    Pd pendapat sis la...diana kena pergi sek n jumpa guru kelas Hanis n cerita apa yg dah berlaku.suruh guru tu panggil budak yg buli Hanis,dan Diana kena ckp baik2 dgn budak tu supaya jgn buat perkara tu lg.Insyaallah lps ni ok.

    Sis nak ajak mamaDiana join ga ni.letak cempaka kuning sebagai referral ye.tq

    http://cempakakuningku.blogspot.com/2011/03/1st-giveaway-by-wan-myzura-collections.html

    ReplyDelete
  12. ajk parent n budak tu dgr ceramah agama kat masjid solat sama2,pastu belanja mnum teh tarik,pastu bru story kat parent budak tu..bila dah perut kenyang org belanja makn pulak tu..mesti malu nak marah balik kan..jap2 tu jugk parent budak tu bg nasihat kat anak dia,"jgn buat mcm tu lgi ye nak,tak baik,Allah marah."sure lps tu jdi best friend hanis..

    ReplyDelete
  13. ciklie, skrg ni mcm2 kan...kalau dibiarkan bahay jugak, kesian yg dibuli, nnti lama lama effect tuh.


    zaman hany pun xde lg la buli membuli nih. ejek ejek tu slumber je la kan, tp xla smpai sentuh...

    ReplyDelete
  14. Budak2 skrg...

    Kena ambil tindakan juga. Takut stress budak tu nanti..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.