Apa akan jadi jika 'mesin kesan tipu' (lie detector) ada di rumah...

Wednesday, April 20, 2011 PCL 14 Comments

pepagi ni nak ajak korang semua berimejenasi sikit....

kekadang tu bukan kanak2 je yang layan citer kartun 'Doraemon' atau seumpamanya...

orang dewasa pon ...melayan jugak bersama anak2 secara tak sengaja kan! ...huhuu.

kekadang tu ada bagusnya, boleh membuatkan kita berfikir sejenak.....cewah!!!

kita ikuti dialog ini.....

Bapak: Ni apehal balik lambat ni?

Anak: Tadi ada kelas tambahan la yah kat skolah.

tiba-tiba, sepantas kilat satu tamparan melekat kat pipi anak tu.
mesin tu yang lempang..kesian..

Anak: maaf ayah, saya tipu. Tadi kawan ajak pegi karaok. Den join la sama.

Bapak: Haizzz!.. kamu ni, apa la nak jadi. Dulu ayah baik ja. Tak da pon macam kamu ni..

sepantas kilat lagi, tamparan mengenai si bapak..
si bapak terdiam, bisu lidah terkelu..

Tanpa disedari, ibu yang sedang memengang senduk mencelah..

Ibu: Abang ni, jangan la marah-marah. Dia tu anak awak jugak

bagaikan sepantas petir yang sambung menyambung dilangit, satu penampar hinggap kat pipi si Ibu.

Si Ayah dan si Anak tercengang.

Si ayah memandang keras pada si ibu.."Ibu, ape sebenarnya semua ini?"..


ini lah hakikatnya kehidupan seharian yang selalunya ada pada diri seseorang....mesti ada yang bercakap bohong walaupon sikit namun pastinya tipu/bohong itu tetap ada ...macam sudah sebati dalam resam kehidupan di dunia ini...cermin2 lah diri kita selalu.

kalau betul lah 'lie detector' tu berada di sekeliling kita , mungkin kita takut untuk melakukan pembohongan seumpamanya kerana kita nampak benda tu ada.

p/s : Percaya lah bahawa Malaikat Raqib dan Atid sentiasa menemani manusia ke mana saja. Segala amalan sentiasa dicatat....pengadilannya adalah di hari Pembalasan nanti.





14 comments:

  1. aduhai..
    kalau ada mesin ni memang
    dunia boleh aman ke idak??
    hheheh..
    rasanye ahli politik la paling takut
    dengan mesin ni..
    lagi2 baru lepas pilihan raya ni..
    hahahahh

    ReplyDelete
  2. macam best jerr kalu ada mesin tu ... senang banyak heheheh....aper pun Tuhan jadikan malam dan siang ada sebabnya.. kitanya bukannya maksum namun kita deberi kesempatan bertaubat.. apabila di siang hari kita melakukan dosa dimalamnya pula bertaubatlah kita...mari kita renungkan kejadian siang dan malam bersama .. hehehe bukan untuk tidur jer heheheheh

    ReplyDelete
  3. hahah.bernas jugak d ctu kan.lebamla pipi alin hari2 jawabnye.keh3

    ReplyDelete
  4. @diana cakap2 sikit ja kena lempang..bila nak abih ceramah tu..hahah

    ReplyDelete
  5. @[p@kcikLie] : [ mamaDiana] kena select dulu kt mesin tu...sunat ke makroh ke...hee!!

    ReplyDelete
  6. @http://aniesandyou.blogspot.com sungguh !..sentiasa waspada..takut kena lempang..

    ReplyDelete
  7. @Rentetan Tidak Bertaut doraemon menguasai minda anak2...dan aku juga..hahaha., stop kartun!! ..tgk 'tanyalah ustaz/ustazah lg baguss!

    ReplyDelete
  8. @aleen aiden kalau ade jual , jgn la beli ..buat naya je..

    ReplyDelete
  9. PCL bila tukar temhplate??? tak habaq mai pun huhuhhhh

    ReplyDelete
  10. ahahaaa...

    tak laku la mekap blusher ...
    ramai dah merah2 pipi kena lempang

    ReplyDelete
  11. adeh mesin kesan tipu.. bahaya nih... namun2 isteri2 di rumah pula tersenyum girang :D

    ReplyDelete
  12. erk. takmo lah ada mesin camtu.hahahha!!! menakutkan aje.sian budak2 asik kene lempang je nanti.kikikki

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.