Beberapa Sebab Blog Tidak Mendapat Komen Pembaca

Wednesday, April 27, 2011 Nazlee Ismail 18 Comments



..salam pagi yang gelap, sebab kat sini dah hujan...cuaca kat luar sejuk, kalau takde keja ...blogwalking jap no hal...

baru selesaikan kerja hakiki n now ...keja yang seterusnya sebelum tu membebel dulu kat sini..

sebenarnya aku pon tak pasti berapa sebab blog kita ada pengunjung tapi tiada pengkomen (ulasan).

PERLUKAH KOMEN2 DI SETIAP ENTRI YANG DIHASILKAN ?

anda sendiri ada jawapannya...



Ini pendapat aku dan sebab2 yang aku perasan lah :



* Adanya word verification atau login untuk pembaca komen. (tapi kalau readers nak komen, dorang akan buat jugak)

* Jalan cerita atau isi kandungan entri itu terlalu peribadi. (takut tersalah komen plak)

* Kemungkinan anda menulis entri yang lengkap dan pembaca blog anda tidak perlu komen ape2 melainkan ucapan goodluck;terimakasih;goodinfo ;p (ini pon dikira komen jugak kan..kira ok daripada takde respond langsung)

* Pembaca tidak faham apa yang anda cuba sampaikan...(too complicated...gaya bahasa dan presentation hanya untuk tatapan sahaja)

* Anda malas memberikan komen atau komen balas kepada blogger lain...

* Butang post comment anda agak terlindung oleh widget2 gempak anda. (nak klik tapi page lain yang keluar plak.)

* Blogwalking yang anda lakukan...singgah dan lalu tanpa meninggalkan kesan dan tiada kemesraan dalam perhubungan maya. (pada blog anda juga diperlakukan begitu...sia2 dan buang masa je)

*
dan banyak lagi rasanya...

tolong bagi advice sikit boleh...tambah2.. ?


18 comments:

  1. paling malas nk komen kalau kena buat word verification tu..apa function-nya yer?

    ReplyDelete
  2. @widaVR adalah untuk mengelakkan mesej-mesej spam ni masuk ke dalam ruangan komen entri kita secara automatik...tp xde ni pon boleh kawal dgn comment moderation...jgn buang masa org lain...huh buat susah je kan!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. "Butang post comment anda agak terlindung oleh widget" ini mmg menganggu...

    tapi saye kalau dah singgah tu komen la jugak sepatah dua kate...menunjuk kite kunjung mengunjungi...

    ReplyDelete
  5. Saya selalunya tak tinggal comment kerana kadang2 terlalu lama menunggu ruang comment appear. Kalau cepat keluar, InsyaAllah saya comment.

    ReplyDelete
  6. sometime org suka bca dri komen..tpi kdg2 komen y tanpa bca apa2 pun ada..haha..tpi bab kena word veriftin tu mmg agak menyusahkan seminit dua minit..hehehe

    ReplyDelete
  7. @ainnoraini sikap anda memang patut dipuji..terima kasih kak Ain..

    ReplyDelete
  8. @Kunang-Kunang tak ramai blogger yg sabar cm awak ni...bagus sungguh !

    ReplyDelete
  9. @safiyyah osman masing2 blogger punya cara ..tp ada baiknya komen yg ikhlas dari pembacaan sepenuhnya adalah lebih bermakna.

    ReplyDelete
  10. akak pula, kalau kat komen tu dah berpuluh2 komen ditinggalkan, akak tinggal jejak kat shout box tapi kalau ada masa, insyaAllah akak sape tuan blog walau tak berbalas....tak kisah...

    ReplyDelete
  11. mereka tidak berminat dengan kita sebab kita lelaki atau sudah terlalu tua........

    ReplyDelete
  12. @~~zAnAfAhMi~~ betul tu akak, yang penting tu ..blogging kena ikhlas...sempoilah!

    ReplyDelete
  13. @Panglima Muda.....aku jua pun begitu...hahaha, syabas Panglima.

    ReplyDelete
  14. kalau saya,
    kadang2 saya memang tak sempat nak komen ...
    dan kadang2 saya lupaaaa eh dah komen ke belum ek..ihiksss

    ReplyDelete
  15. betul3...! skang nie pon jarang dpt on9...yg mne sempat jek komen n bW...

    ReplyDelete
  16. kalo yg lambat loading tu, mmg rasa malas nk komen

    ReplyDelete
  17. byak habiskan masa dgn keluarga..mcm2 nak buat..nak tgok kerja sek anak,ajar mengaji,sabtu anak2 sibuk dgn aktiviti sek,tazkirah,baca buku ilmiah,masak,ulang alik jemput anak...penatnya tak sempat nak komen walaupun 2/3 patah word.

    ReplyDelete
  18. suka komen,tak suka jgn komen.

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.