Biar belajar Jawi Berkali2..Jangan Masuk Jawi 2 kali..

Monday, April 18, 2011 Nazlee Ismail 13 Comments

اسسالااموءالاءيكوم.....

ادا كلاءينن سيكيت ڤادا اينتر كاليي اين.. سايا ماهو ڤاڤركن ڤنوليسن اينتر دالم توليسن جاو.. ده لام راساڽ تيدق ممڤركتقكن ڤمباچأن دان ڤنوليسن دالم توليسن جاو... بوكن اڤ.... ڤاڬي تادي ساي چوبا نق باچ سورت هابر توليسن جاوي يڠ ادا ڤادا باهاڬين تڠه سلالوڽ....تاڤيي اڬق مڠچواكن ساي سنديري كرانا ماسيه ترڬاڬڤ-ڬاڬڤ لاڬ. بوكنڽ ساي تق ڤرنه بلاجر....سايا تاهو دان لنچر باچ دان توليس دالم توليسن جاوي سبلوم ن...چوم... جارڠ-جارڠ ديلاكوكن... جادي ، برمولا داري سين..سايا نق بوءت ساتو اينتر دالم توليسن جاو....سمبيل باچ سمبيل بلاجر بالك...موڬ-موڬ توليسن جاويي ايني تق هيلڠ دي ايڠاتن كيت...



"Assalamualaikum..... Ada kelainan sikit pada entri kali ini.. Saya mahu paparkan penulisan entri dalam tulisan jawi.. dah lama rasanya tidak mempraktikkan pembacaan dan penulisan dalam tulisan jawi... bukan apa.... pagi tadi saya cuba nak baca surat habar tulisan jawi yang ada pada bahagian tengah selalunya....tapi agak mengecewakan saya sendiri kerana masih tergagap-gagap lagi. bukannya saya tak pernah belajar....saya tahu dan lancar baca dan tulis dalam tulisan jawi sebelum ni...cuma... jarang-jarang dilakukan... jadi , bermula dari sini..saya nak buat satu entri dalam tulisan jawi....sambil baca sambil belajar balik...moga-moga tulisan jawi ini tak hilang di ingatan kita..."


ini adalah permulaan saya untuk mempratikkan pembacaan dalam tulisan jawi...

kalau nak belajar tulis jawi bukan di sini...carilah guru di luar sana..ada banyak tempat yang sedia menawarkan perkhidmata seperti ini.

seperti kata Dato'Ustazah Siti Nor Bahyah.."ANDA BUAT ANDA DAPAT"

orait..sama-samalah kita memertbatkan tulisan jawi..

bersama ini saya sertakan link Transliterasi tulisan Rumi ke Jawi...

{ MyJawi.net }

taip sendiri dan belajar sikit2 dulu...


p/s : sekolah arab petang2 selalu ponteng ..tu la kau !






13 comments:

  1. @Sal Saari yeszz ..sentiasa berusaha kearah kebaikkan..

    ReplyDelete
  2. abe nya jawi laju pada cek...kalu abe cam turtle..cek cam tortoise..hehe
    @mama

    ReplyDelete
  3. opah saya dulu pernah pesan..
    kalau nak pandai dan lancar baca jawi dan tulis jawi
    jangn tinggal baca quran..

    ReplyDelete
  4. @mamaDiana sama2 kita blajaq sambil mengajaq anak2...

    ReplyDelete
  5. @diana timang tinggi2 sampai cucur atap....dah xdak gigi baru nak baca kitab...

    haa ni time sihat la masanya nk belajar ..bagus2 pesanan opah tu.

    ReplyDelete
  6. ye la cik li sy pun klu part nak baca jawi ni mesti lambat jew...satu2 ejanya..ish malu kat anak2..sbb jrng praktis..tp klu baca rumi berdezungggggggggggggg laju

    ReplyDelete
  7. ciklie, hany boleh baca jawi tapi tulis kureng sikit. dulu penat mak ajar masa kecik...tp at least boleh baca la kan ;)

    ReplyDelete
  8. Tulisan jawi semakin dlupakan.. salah siapa sebenarnya? X perlu kita nak tuding jari pada siapa2, tanya pada diri sendiri.. Berapa ramai org boleh tulis dan baca jawi sekarang ni kan? Kalau jawi pun x tahu, alquran agak2 cemnalah yer..

    ReplyDelete
  9. HEHE..saya baca yg tulisan jawi tu..agak gagap jugak la nak membacanya...ni baru baca, belum eja dalam bahasa jawi lagi...rasa jahilnya..

    ReplyDelete
  10. salam
    terima kasih kerana sudi berkongsi
    semoga ianya dapat memberi manfaat kepada kita semua

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.