Mari Kita Bercucuk Tanam ?

Friday, April 08, 2011 PCL 13 Comments


..petang2 cmni ...baru lepas hujan la katakan... perut pon mengkroncong la plak...

pa lagi mamadiana...keluarkan apa yg patut dalam 'peti doremon' tu..cucoq ubi kayu la mama...
"panaskan kuali cepat..leh kita makan2 n bagi kat org sebelah sana nu..."

niat di hati nak bercucuk tanam je, konon nak hijaukan bumi Banting ni lagi...
makin semangat plak bila ada orang hargai hasil kita sebelum ni ..'Kosmo nk interview'..alhamdulillah..haha cm tak caya plak...
baru pagi tadi aku reply semua soalan yang telah dikemukakan memalui email...jap lagi nak upload gambar2 kat wartawan tu plak...harap ok semuanya.

entahla..gila glamer ke aku ni...(kalu nak glamer cepat..terjun je dari menara mana2 ke..untung2 idup..leh gak populer!)


("sebab aku la...dia tu masuk kosmo ni gamaknya...hehehe".)



...peluang cmni jgn dilepaskan...bukan apa nak bagi semangat sama kat orang2 bandar tu agar bercucuk tanam walaupon tanah 'sekangkan kera' eh! silap..berkangkang-kangkang..huhu.
meh aku tunjuk kebun aku dulu2 sebelum kena attack dek sang mo..nyet nyet tu...



pokok berry...nak cilok opis punya benih mau tanam kat blkg rumah...untung2 berbuah henpon black berry..perhh!


p/s : meh kita sama2 berbudi pada tanah...ada hasilnya juga nt..insyaAllah.

13 comments:

  1. betul tu sekarang kempen tanam sayuran ..hai nak bercucuk tanam pun nak ada kempen2,,bertuah betul org malaysia ni..kalau tak kempen tak leh tanam ke..org kita ni suka beli kat pasar aje,, ada penyakit M..INGAT KT KMPG DULU2..LUAS TERBENTANG TANAH..tapi...??

    ReplyDelete
  2. dulu sebelum d serang monyet nyet memang bersemangat...tapi kalau dah ada hasil di curi frust jga la....cili x nk lak dia curi...biar berasap telinga..."sudah 4 hari aku x makan"...mcm cerita sang monyet..hihihi

    @mama

    ReplyDelete
  3. ye la. mak kat kampung pun macam dah malas nak bercucuk tanam. banyak sangat musuh tanaman. baru je pokok nak hidup kera,babi(bukan siput babi jer), lembu, kerbau semua duk pakat rosakkan.
    saya kat sini tanam dalam pasu jer(takde kebun). setakat daun kunyit, pandan, kari boleh la...

    ReplyDelete
  4. salam...
    anda buat anda dapat.....
    jangan lupa semanis kurma di tibi 9....hehehehe

    ReplyDelete
  5. sy pun suka bercucuk tanam ni...sejak kecik2 lg suka main tanam2 pokok ni..tp skrng tanam pokok bunga je la nak tanam benda mkn ni tak cukup space n masa unt belai2 mereka

    ReplyDelete
  6. niesz da lame btul x bercucuk tanam..hehehe...pemalas betul kan..

    ReplyDelete
  7. ayu pun suka bercuucuk tanam...
    tapi..
    pernah alamai masalah pada family..ayu berkampung di hospital..pokok2 tanaman semua mati...

    ReplyDelete
  8. @misza dalam pasu pon kira ok la tu..ada jg hasilnya..tp jgn 'dalam botol' dah la..hehehe

    ReplyDelete
  9. @pak long buat2 baik blm tentu dapat baik..tp buat jahat sekali ja org dah 'cop'.

    ReplyDelete
  10. @dyea irdina bole gak tanam bunga..cm bunga kantan ke..ok gak kan!

    ReplyDelete
  11. @niesz rajin2ka lah..

    @Citarasa Rinduan semangat baru kena ada!...musibah tu bukan pematahnya..

    ReplyDelete
  12. harap2 lps ni nanti xdak la sang monyet tu mai lg kacau!

    ReplyDelete
  13. bAGUS la buat aktiviti bercucuk tanam ni. saya suka juga menanam tp bila duduk kat kondo ni rasa terbatas sikit la. ada tanam pokok tp dlm pasu aje

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.