Tiada Alasan Sebenarnya bagi kita...

Sunday, August 12, 2012 Nazlee Ismail 13 Comments

meninggalkan solat dengan sengaja...

Assalamualaikum WBT...salam pagi Jumaat yang mulia...

Terlintas difikiran ini untuk saya share apa yang pernah dibaca setelah blogwalking...,
sebenarnya berjalan2 di sini adalah angat bagus dan tidaklah memenatkan....cuma perlu menekan2 button keyboard kepada URL yang bersesuaian....banyak benda bole kita ambil iktibar atau pelajari untuk muhasabah diri....tapi ingat!..jangan sesekali melalaikan tanggung jawab kepada Allah yang utama dan kepada orang2 sekeliling kita...

Berbalik kepada tajuk ....sememangnya tiada sebab untuk kita meninggalkan solat yang wajib...lihat saja gambar seperti di bawah ni...

ini adalah salah satu contoh orang yang menganggap kekurangan pada dirinya bukan lah satu alasan untuk dia meninggalkan solat..

Kebiasaannya pelbagai alasan orang tak nak solat – seluar kotor lah (dah tau kotor kenapa pakai?) , tak sempat lah (sibuk pergi open house contohnya), tak ada masjid/surau lah dan macam2 alasan lagi..

Yang paling menyedihkan apabila kawan tak solat kita pun tak solat juga kononnya takut ....takut dipanggil 'alim, sedangkan kita mengetahui solat adalah kewajipan bagi setiap orang Islam.

p/s : Peringatan untuk diri sendiri juga anda – tiada alasan untuk ponteng solat. Malaikat di bahu kiri kita tidak pernah jemu mencatatkannya.

wallahu'alam.

Rujukan : sumber





13 comments:

  1. Alhamdulillah..suatu peringatan yg bagus, kekadang kita sengaja melalaikannya...xkira di mana , skrg ni kemudahan telah disediakan..kebanyakkan tempat ..surau disediakan cuma nak dgn taknak je...TQ cikLie.

    ReplyDelete
  2. Sama - sama kite mengingatkan diri kita... tq pck

    ReplyDelete
  3. Tak ada istilah qadar dalam sholat kerana sholat perlu dikerjakan dalam apa keadaan sekalipun.

    Peringatan untuk saya sendiri pun.

    ReplyDelete
  4. @Dinaz terpulag kepada yg empunya diri..cuma perlu ingat megigatkan saja..kita ni mudah lupa sebenrnya..

    ReplyDelete
  5. @sayang Di sayang mohon pertunjuk Allah moga sentiasa mengigatiNYA setiap masa dan keadaan.

    ReplyDelete
  6. @Kunang-Kunang setuju tiada istilah solat Qada bg yg lalai dgn sengaja.

    ReplyDelete
  7. peringatan yang berkesan ,

    ReplyDelete
  8. betul tu... saya setuju sangat

    ReplyDelete
  9. terima kasih mengigatkan..

    ReplyDelete
  10. sebenarnya apa pun alasannya the real reason adalah malas..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.