Jangan Jadikan Perbuatan Kita Sia-sia Belaka...

Tuesday, May 24, 2011 PCL 11 Comments

Assalamualaikum, ...

Banyak perbuatan yang kita lakukan di dunia ini , kita merasakan ianya sudah memadai..
walhal , ada yang masih lagi kita ketahui supaya ianya tidak menjadi perbuatan yang sia-sia sahaja...Antara perbuatan yang sia-sia itu adalah ;

1.Laki-laki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri, tapi tidak dimohonkannya doa untuk ibu-bapanya sendiri dan kaum Muslimin.

2.Orang yang kerapkali membaca Al Quran, tapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat tiap-tiap hari.

3.Laki-laki yang masuk ke dalam masjid, kemudian ia keluar kembali dari masjid itu tanpa mengerjakan shalat tahiyatul-masjid.

4.Orang-orang yang melewati tanah perkuburan, tapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni-penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan arwah-arwah mereka.

5.Laki-laki yang masuk pada hari Jumaat ke suatu kota, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa mengerjakan shalat Jumaat berjemaah.

6.Laki-laki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.

7.Dua orang laki-laki yang bersahabat, tapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.

8.Laki-laki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya, tapi tidak diacuhkan dan tidak dilayani tetamunya itu.

9.Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.

10.Orang yang tidak menyedari tetangganya yang merintih lantaran kelaparan, sedang ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya


p/s : kekadang kita tak sedar ....dengan ini semoga mendapat iktibar untuk muhasabah diri kita.

11 comments:

 1. banyak peraturan hidup yang kita dah lupa sebenarnya...

  ReplyDelete
 2. @sW33tdARLiNG kena ingat mengingatkan..

  ReplyDelete
 3. betul tu pcl..semoga menjadi iktibar dan panduan utk semua

  ReplyDelete
 4. TQ abg PCL..nnti abg PCL ajar kite supaya tak menjadi manusia yg sia2 erk...

  ReplyDelete
 5. salam pakcik..............nasihat yang baik

  ReplyDelete
 6. Alhamdulillah........

  ReplyDelete
 7. ini jugak sifat2 orang yang kejam..

  ReplyDelete
 8. saya suka entry nie... mekasih sebab post... dpt ilmu baru hari nie yg saya terlepas pandang...

  ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.