Blog Saya Tiada Shoutbox...??

Monday, June 13, 2011 PCL 19 Comments



.....rasnya tak jadi kesalahan kan takde shoutbox/shoutmix atau kotak sembang2/jerit di blog ini.

yes !..terpulang kepada pengurusan blog masing2...ada la tu sebabnya korang tau sendirilah, tapi bagi PCL...kalau ada sekali pon mungkin tak terbalas kunjungan anda yang cuma letak link Url/jejak..singgah dan lalu je memang tak meninggalkan apa2 melainkan traffik blog meningkat ..itu je lah !

PCL punya style, biasanya semasa ziarah blog atau blogwalking akan tinggalkan komen pada entri...itu lebih bagus...tak perlu karang panjang2..cuma berikan penghargaan pon dah cukup.



ehh tetiba pulak aku teringat masa mula2 berblog dulu...memang betul apa kata blogger ni..

"Dahulu waktu saya baru belajar nak blogging, saya rasa follower la paling penting yang dapat menceriakan hati saya..rasa seronok sebab setiap kali log in, follower bertambah..heaven gile..saya pon makin la teruja, terus buat entry bebanyak and wow! follower bertambah lagi..hinggalah suatu hari saya tersedar, bahawa entry saya tiada sorang pon komen sedangkan follower dah melebihi 20 orang..apa yang ada hanyalah pesanan di shoutmix

I follow U, U follow I
Nice Blog
Wow! Nice entry
Blogwalking here
Kami menjual kaftan,kerongsang,tudung blablabla

Selepas itu, saya mula berfikir..tiada siapa ke yang baca entry saya? jadi apa maknanya perkongsian ini? tapi saya cuba untuk mencari pembaca..saya mencuba nasib, menkomen blog orang lain dan akhirnya pada suatu hari, entry saya menerima komen pertama..sungguh, perasaan itu lebih indah dari mendapat jutaan follower..kenapa? kerana setelah kita bersusah-payah memikirkan ayat terbaik tok dikarang entry,selepas dipublish ada yang membacanya dan memberi komen..ia lebih heaven dari follower anda bertambah setiap 11 saat tapi komen tok entry ialah zero.."

(sumber)

p/s : Setiap blogger ada caranya tersndiri untuk mengurus blog mereka..siapa kita untuk mengatakan sesuatu selain membantu dengan memberikan sokongan yang berterusan.

19 comments:

  1. pendek kata, semua nyer terletak pd kreativiti masing2

    Yang best tentang Julai 2011

    ReplyDelete
  2. hmmm bagi aniz yg penting kualiti bkn kuantiti..ada post, ada komen means ada kawan...tapi ada blog, ramai folower, xder komen, xder makna...huhuhu tu personal opinion aniz jer =D

    ReplyDelete
  3. AnonymousJune 13, 2011

    tp kadang2 tak sempat nak komen @ takde idea nak nk komen pasal N3 kat blog tertentu..

    kira macam silent reader lah.. :D

    ReplyDelete
  4. Pendek kata..xder rugi nyer xletak shoutbox tuh..komen lbh dihargai berbanding jerit2 pas tuh blah cam tu jer..

    panjang plak xkata apa2..kehkehkeh

    ReplyDelete
  5. ieda pon takde shoutmix, dah..jadi kes yg lepas maleh dah nak letak :)

    ReplyDelete
  6. @Aniz
    kualiti mencerminkan hala tuju blog tersebut...setuju.

    ReplyDelete
  7. @UpProfits memang sangat menghargai mereka yg memberikan komen.

    ReplyDelete
  8. mmg heaven bile dpt komen dlm setiap entry..
    tp xramai pon nak komen entry saya..
    huhu..sedih..:(

    ReplyDelete
  9. setuju!
    rasanya lebih bermakna kalau dtg rumah org..komen kat setiap n3 dr tinggal jejak kat shoutbox

    ReplyDelete
  10. AnonymousJune 13, 2011

    Assalamualaikum PCL,

    Saya pun suka kalau ada teman yang komen di M3 saya atau tinggal pesan di shoutbox.

    ReplyDelete
  11. AnonymousJune 13, 2011

    Maaf PCL, maksud akan N3 bukan M3.

    ReplyDelete
  12. @::fadxieza:: xper..its ok jgn cepat mengalah..relaks je...nanti tu ade la yg dtg komen.

    ReplyDelete
  13. @wida
    yeah..lebih bermakna..more appreciated!

    ReplyDelete
  14. @Kunang-Kunang semua blogger merasakan perasaan yg serupa...sila lah komen lg..boleh la kita berbalas komen.

    ReplyDelete
  15. setuju sangat,kalau folloer ramai dan komen kurang@tak ada xguna juga..shoutmix lebih ramai minta difollow balik..yg penting kualiti penulisan @kreativiti kita memilat pembaca,bukan dgn berapa ramai follower kita..

    ReplyDelete
  16. ...x salah pOng...blOg mOon pOng x dak....ntahla...x minat nak letak....

    ReplyDelete
  17. adeih..dijadikan sumber lak..malu (^_^)
    itu pndpt cik suha..len org len pikiran hehe

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.