Tempat Korang Ada ke Jual Kuih ni ?

Wednesday, June 08, 2011 PCL 22 Comments

kalau ada, cer citer cam mana nak membuatnya....

Kuih apa?






..hurm..ni kes lama tak pi pasar malam kat Pekan Kuala Kurau..nak tau apa yang aku cari...

pasar malamnya terletak di persisiran Kuala Sungai Kurau...


sejenis kuih tradisional....taktau la tradisionalnya setakat mana, tapi memang payah nak jumpa kat area Lembah kelang ni...

search by google pon tak ramai yang tau macam mana nak buat kuih ni....

...bila teringat ja Pasar Malam Kuala Kurau (Perak)...huh dah terbayang aroma yang wangi dari stall yang menjual kuih ni...aku memang bernasib baik selalu.

hanya ada satu ni ja stall yang jual kuih tu... dah nak habis pon...baru pukul 7pm dah siap2 nak tutup ...

tapi aku masih sempat oder 15 biji buat lepas geram mengidam....

tengoklah kuih apa yang aku maksudkan....




ermm ..meriahnya..warnanya yang kekuningan tu...ala2 goreng daging burger la plak..memang tak sabar menunggu masak ni..lama jugak la !



inti dalamnya terdapat berbagai perisa...tapi kali ni cuma ada perisa kaya saja....


brader penjual tu kata , kena taburkan serbuk roti supaya tak melekat antara satu dengan yang lain...




...nama kuihnya pon agak unik...murah je harganya..berbaloi la tunggu dan lepas dari kempunan PCL ni..hehehe.


SRI GANDUS...SRI GANDUS....SRI GANDUS....memang sempoi lah !

22 comments:

  1. selamat malam pakcik lie

    aduh..
    malam2 tayang tang makanan meleleq air liur ayu..
    ahhaha..
    kat tempat ayu, kuih nie tak ada....
    ayu orang johor...

    tapi, nak gak rasa....

    ReplyDelete
  2. adoi mcm pernah makan tapi tak tahu nama apa... time puasa ada jual kuih nie kat area rumah saya... heeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  3. pasar malam kat sini ada jugak tapi rasa dah tak ori macam kat kampung . Inti pun kedekut je

    ReplyDelete
  4. hmmm x penah jumpa lagi kuih ni....

    ReplyDelete
  5. tak pernah jumpe la...sedap ke...

    ReplyDelete
  6. erkkk ciklie, macam tak pernah jumpe jer...hurmmm takde kot. sedap eh ciklie?

    ReplyDelete
  7. @Citarasa Rinduan salam /slmt pagi....tula kan..susah nak jmp kuih ni..tgh cari resipi ni..

    ReplyDelete
  8. @Cik Bidadari owh ade ek...kena tggu bln puasa lah ye..

    ReplyDelete
  9. @yanti isa tang intinya tu tak leh tahan...tu la pasal padan la dgn harganya..better then kaya ball..

    ReplyDelete
  10. @anizPegi area utara Perak nu...insyaallah jumpa la Sri Gandus Ori ni...

    ReplyDelete
  11. @http://aniesandyou.blogspot.com tggu.. mamadiana tgh belaja resipi tu...

    ReplyDelete
  12. @ainnoraini ofcoz la Ain...PCL pon lepas kempunan ni...

    ReplyDelete
  13. @mzhany terbaik di utara (Perak je tau)

    ReplyDelete
  14. x pernah jumpa lagi kuih ni..mesti sedap kan

    ReplyDelete
  15. kat pasar malam kat ipoh pun ada jual kuih ni..sangat sedap...

    ReplyDelete
  16. 1st time tengok,dengar nama kuih ni.nampak cam sedap.

    ReplyDelete
  17. Dato' SitiJune 09, 2011

    memang sedap kuih ni..saya dah lama nak cari menda ni...

    ReplyDelete
  18. ada kat pasar mlm seri gombak..dkt rmh agh yan...uptown pun ada, jln kaki je nak pergi..

    ReplyDelete
  19. Macam teringin je nak makan. Tak pernah jumpa ni.

    ReplyDelete
  20. @wida memang sedap ...

    @Ros Anisza owh ye ke..ipoh mali lg sedap kot...

    @Mr PenyuBiru memang sedap la kawan...

    ReplyDelete
  21. @Dato' Siti hahha..yee..

    @agh yan owh..bole pi sana cari..

    @AziE cer cari tgk ..kalu jmp yg berdekatan..hebah2kan la..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.