Orang Melaka jangan terasa hati plak..

Thursday, July 21, 2011 PCL 22 Comments

steady je budak ni..[google]

..gambar ni menunjukkan seorang budak baru berusia 20 bulan dari Palestin tengah duk makan cili hijau..
si Naaman Amer namanya , budak ni boleh dikatakan setiap hari makan cili..
mak abah dia cakap wat masa ni si Naaman Amer ni takda mengalami masalah kesihatan lagi...

mak aiii, makan cili dah macam makan kacang je..
cili hijau dari timur tengah tak sepedas cili hijau kita kot..





..teringat plak minggu lepas berkunjung ke Melaka...jenjalan dengan famili adik kat sana..asal tujuan nak cari dusun durian then terjumpa dengan penjual kuih muih tepi jalan...

ada jual masalodeh..pergh!! tapi kali ni...'tanjat' tengok dorang tapaw bersama dengan segenggam cili hijau...


cili hujau kita tak pedas sangat pon....[google]


"erk..agaknya dolu2 la....ang tuah makan masalodeh yang parameswaran bawa dari India tu bersama dgn cili kot......tu la passallll !!! orang Melaka terikut2...[agaknya la kot...]


..hurm..dah biasa apa nak hairankan !!

..

22 comments:

  1. hehehehe agaknya la kot

    ReplyDelete
  2. ahaahaa..
    dasat budak kecik tu...

    pedas tak pedas ni subjektif...
    susah nak ukur ...
    hehe

    ReplyDelete
  3. biasenya orang dulu dulu memang suka makan pedas , kan pCL ?

    ReplyDelete
  4. @Aniz
    tanjat jugak lah...

    @Sz
    kekadang tu cecair dah meleleh keluar dari hidung..tetap tak pedas !

    @Cik Baju Kurung memang pon..

    ReplyDelete
  5. Cili ni banyak jenis... Ada yang tak berapa pedas... Ada yang terpaksa panggil Bomba bila kita terkena walaupun sepotong...

    ReplyDelete
  6. saye org melaka tau...
    mmg suke makan pedas2..lagi pedas lagi sedapp...

    ReplyDelete
  7. wah ! steadyyy ~ haha comel pulak :D

    moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

    http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/is-that-true.html

    ReplyDelete
  8. dlm perut budak tu gerenti banyak biji cili

    ReplyDelete
  9. dasat jugak tue... tapikan x elok mkn cili byk². x elok untuk bontot!!

    ReplyDelete
  10. @WuMingarr tu la cabai melaka namanya..
    @http://aniesandyou.blogspot.com tak semua suka pedas cm org Kelantan jgk..tak semua suka manis...
    @ainnoraini haa kan dah cakap...ada yg suka pedas cm Ain kan !

    ReplyDelete
  11. @Nur Syazana Mohammed Sani steady..akan ke sana jap lg..
    @syariza09 harap jgn kena apendiks suda lah.
    @..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. a ah montot pn kena jaga ea...lama Kina tak mai sini...

    ReplyDelete
  12. aku pon kuat makan cili mentah... alud ooiii...
    tp aku mkn gan nasi arrr...

    ReplyDelete
  13. lain org lain ko citarasa..mmg org melaka mkn kuih nie dgn cili hijau ni..xsume org melaka tahan pedas tp majoriti Yes kuat pedag...huhu

    ReplyDelete
  14. ciklie, hany takleh pedas pedas owhhh huhu

    ReplyDelete
  15. @saidi mkn cabai melaka mentah2..mulut leh tahan ni...maap no die !..

    @IeraAzizi huh ! tgk signage kedai makan la..semuanya ada menu asam pedas...

    @mzhany org pantai timur mkn manis2 je...kan Hany.

    ReplyDelete
  16. budak tu memang imba..haha..

    ReplyDelete
  17. baca post kat ats tu.. salute gila ngn dak tecik tu.. tQa lak sgtlah bnci ngn makanan pedas.. bley mati kowt kalu mkn.. hehe

    neway thanx dtg n follow my belog.. salam perkenalan^^

    ReplyDelete
  18. AnonymousJuly 22, 2011

    Assalamualaikum PCL,

    Akak suka cili hijau ni kalau tenyeh dalam ikang singkang atau budu.

    ReplyDelete
  19. Putri hang Li POHJuly 22, 2011

    hahaha...lawok2...asenye mase ktowang dating dolu2 ngan abg tuah xder nyer mkn2 lodeh2 tue..bkn param tu keturunan jawa ke pCL..heee jawa-india agaknya :)

    ReplyDelete
  20. suke pedas...x pedas x best....

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.