Sembang Pasal Kicap la plak !!

Monday, July 25, 2011 PCL 11 Comments


...takde kicap tak selera nak makan..tu lah anak2 yang membesar dengan kicap...
lepas tu memilih brand plak tu..tak nak yang lain ..nak yang kipas udang tu je..

apa la sedap sangat...kekadang aku pon 'layan' masak kicap telur..huhu , dah bosan makan lauk2 lain...hurm boleh tahan gak!

"start hari ini, semua orang kene derma 20sen satu hari.letak dalam tabung ni...duit ni kita buat beli kicap kipas udang tau" .

petikan dari SINI..... 5minit gua mensearching dalam peti ais.sampai ke tempat frozen pun gua check.belakang peti ais pun gua try2 usha kot2 adik gua sorok ke.tapi tetap tak ada.

lalu gua menjerit.

"mak! mana kicap cap kipas udang abang ni?".

tiba2,ayah gua bangun dan duduk disamping meja makan untuk menyantap lalu berkata dengan tiada perasaan kasih sayang terhadap gua.

"ekonomi teruk.ayah nak simpan duit.kicap kipas udang sekarang dah mahal.kau jangan nak demand sangat.makan je dengan kicap tesco tu.tak nak sudah.aku tak susah pun"katanya.

ternganganga gua dibuatnya.

"tapi ayah..abang membesar dengan kicap tu.hidup dan mati abang hanya pada kicap tu.darah kami dah bersatu padu.tanpa dia,siapalah abang."kata ku spontan sambil membuat muka anak wayang.





haa , nampak ..nampak..sampai cmtu sekali...bertapa berpengaruhnya kicap ni...

.....takde persaingan dari segi kualiti dan rasa membuatkan 'mereka' ni meletakkan harga tinggi yang melampau.....tapi apa nak buat, barang bagus mesti harga nya pun bagus..berbaloi ?

sebagai penggemar kicap khususnya, berbaloi atau tidak sendiri mau ingat...

nak tukar kepada brand lain pon sendiri mau fikir lah...ade jugak try , tapi jauh beza rasanya...entah lah !


p/s : sembang2 makan tghari ..pasal kicap la plak !!


11 comments:

  1. membesar dengan kicap weh.... pakcik dululah makan kicap...dah tak pakai garam dah...

    ReplyDelete
  2. tapi masa kecik dulu boleh je makan kicap cap tamin.
    bila dah besar je memilih nak kipas udang jugak..
    hehehhehe

    ReplyDelete
  3. kina dulu masa kecik² suka mkn dgn kicap kipas udang jugak. tapi bila dah beso dah kurang. sebabnya anak dara x elOk mkn kicap. nanti kalau luka ia akan tinggalkan parut yg berwana hita,.

    sampai sekaranglah kina dah jarang mkn dengan kicap. nak jaga kecantikan punyer pasal.

    ReplyDelete
  4. haha . sama dengan cbk . makan kicap cap kipas udang jugak . sedappppp .... =)

    ReplyDelete
  5. akun kicp 3 ayam gan pelangi ja....

    ReplyDelete
  6. AnonymousJuly 26, 2011

    Assalmualaikum PCL,

    Akak suka juga kicap ni sesekali, selalu akak makan kicap yang dah dicampur dengan hirisan bawang merah, penyek cili api dan perah asam limau, perrrh...

    ReplyDelete
  7. nk try kicap lain plak....mahal tahap gaban dh ni...no kipas udg dh lepas ni..

    ReplyDelete
  8. kicap dengan telur goreng layan gak..ahahaha

    ReplyDelete
  9. sampai skunk zana gune kicap kipas ,. xpernah gune kicap laen ,. sedap :D

    moh la tinggal kan kutukan bernas d entry terbaru zana

    http://syazanasani88.blogspot.com/2011/07/im-not-here-for-rage.html

    ReplyDelete
  10. salam.... aku mmg bekas penguna kicap jenama utama (tak bole sebut.. hehehe). Di sebabkan harga die melambung setinggi gunung, aku telah diberi cadangan untuk cuba kicap baru oleh promoter kat pasaraya. Ada beberapa kriteria yang aku selalu tengok kalau diberi cuba produk baru.
    1. Tgk label org Islam punye ke?. Ok pass. (Muslim & Bumiputra)
    2. Rasa dia sedap tak…? ok pass (Sangat sedap OK)
    3. Ada sijil halal tak…? ok pass.. ada sijil halal
    Yang penting harga pun masih mampu untuk dibeli. RM3.50 sebotol 430ml. . Ok pass… Lepas kira2... 1ml=RM0.008 (RM3.50 bahagi 440ml, dapat la 1 ml = RM0.008) Korang kira la sendiri kicap lain kalau nak banding... Kicap nie mmg murah gile rupenye... bentuk die je besar. tp harga murah. aku suggest 100% beb... Kicap ENAQ nama dia... Bole ushar2 kat website dia. www.enaq.com.my

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.