TONG MO Bakar...emmph!!

Tuesday, August 02, 2011 PCL 10 Comments



emm..puasa kedua dah hari ni, berbuka dengan 'tong mo' lagi la rasanya...



apa tu 'tong mo'? ...ni dalam Bahasa Champa [kemboja/kampuchea muslim] dorang bahasakan 'sosej' daging proses yang disumbat ke dalam usus lembu dan dibakar tu adalah 'tong mo'....nak tau cerita selanjutnya kat sini..[entri lepas]




sebenarnya aku saja nakkan kepastian.. tu la pasal aku tanya2 brader yang jual kat pasar kemboja kat sini, apa ke nama sosej tu...[beli yang belum di bakar... dekat2 nk buka puasa bakar baru best !]

hurm, kalau ada mereka yang tau atau yang berketurunan Kemboja..jangan segan2 betulkan kalau kenyataan aku ni salah !.


...sempat jugak aku risik2 belajar bahasa dorang kat [blog ni]...

>>ngaing tte seeikey nuh = awak buat apa tu?

>>ngaing:awak
>>tte:buat
>>seeikey:apa
>>nuh:tu

>>OK,untuk huruf yang saya buat DOUBLE cth:tte SILA baca dengan bersabdu :D




p/s : mana lah tau kan !

..

10 comments:

  1. pakcik! sedap ke tong mo ni?makanan org kemboja ye..sosej diorang kemetot..huhu

    ReplyDelete
  2. tong mo
    wah
    nih makan secucuk nih kenyang nh\ih

    ReplyDelete
  3. wahh ape rasa dia ea nak try satu boleh tak penah jumpe kowt T_T

    ReplyDelete
  4. uish! sedap ke? x pnah laks rase ... mesti kenyang abeh ni kan? hehe~

    ReplyDelete
  5. wah comel2 aje sosej dia tu hehehe



    Jom cuci mata :

    http://princessfeyqa.blogspot.com/2011/08/wordless-wednesday-5.html

    ReplyDelete
  6. tgok cm sedap..cuba bg rasa ckit..=p

    ReplyDelete
  7. wah...sedapnye tgok...=)

    ReplyDelete
  8. gemok jugak sosej tu?

    ReplyDelete
  9. ish..macam makan eksotik jer bunyinya..hehe
    sedap ker?

    ReplyDelete
  10. tongmo mmg sedap.. slalu makan.. pgi kmpung champa kat malaysia nie,rmi org jual..hehe

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.