Ambil kesah ....tegur-tegur lah !

Wednesday, October 05, 2011 PCL 10 Comments

Salam semua...

ni kisah tegur menegur, ada yang kesah ada juga orang yang tak kesah langsung..buat hal sendiri jek !


Jiran

selama tinggal berjiran..ada ke tegur menegur dengan mereka ??

kalau ada Alhamdulillah, bagus! kalau takda...kenapa tak kita yang mulakan dulu , jangan asyik kata dorang je yang sombong tak tegur...kita pon kira sombong gak tu.

dorang tak tegur aku pon tanak tegur..ade ku kesah !! ini lah masalahnya kita..yang jauh2, yang tak nampak depan mata bukan main rapat lagi huh!
sepatutnya yang dekat lah kita lagi dekatkan...

macam mana nak mulakan ?

kalau jiran baru pindah , kita luangkan masa beramah untuk peringkat perkenalan....tak sempat! sibuk dgn kerja! [cari masa yang sesuai, mesti ada punya lah]..nak seribu daya.

kalau kita plak yang baru pindah , pertamanya kena lawat jiran2 sebelah terlebih dahulu..perkenalkan diri dan tanya apa2 yang patut dengan keadaan sekeliling di situ..
esok lusa diikuti dengan sapaan , senyuman..kalau tak sempat pon ...angkat tangan syarat tegur jadilah...[yg ni selalu dibuat, tu pasal kenal muka je kan!]

kalau kita orang lama, jiran2 sekeliling pon orang lama gak...sebelum tu tak penah bertegur sapa, kenal2 gitu2 je....so, apa kata kita buat 'open house'/ kenduri, jemput dorang sekali [ada yg buat, tp jiran2 terdekat tak kena jemputan langsung...amik bau jer..dah la tu tumpang 'parking' halaman dorang plak tu...]

haha dorang pon sama !

p/s [jgn tengok orang..tengok pada diri untuk berubah dan mengubahnya]


bersambung...

..

10 comments:

  1. betul...nad suka baca entry di atas..:)

    new entry :: Rabu Tanpa Kata ツ

    ReplyDelete
  2. setuju PCL,perlu ada bertegur sapa ni,kita bukan dok sorg..hidup bermasyarat,jd kena rajin ramah tamah ni,jgn buat sombong...

    ReplyDelete
  3. klau duduk kg ni masih amalkan lagi tegur mengur ni.tp klau duduk bandr besar..pergi kerja awal pg, balik mlm.macam mana nak tegur jiran tu?

    ReplyDelete
  4. @wida: weekend bole kan wida...hurm.

    ReplyDelete
  5. ALHAMDULILLAH sha kenal semua jiran2 berdekatan sha

    ReplyDelete
  6. SALAM,
    KALAUPUN TAK MESRA, KITA SALING MENGENALI MEREKA. LF TUNGGU SAMBUNGAN N3

    ReplyDelete
  7. @luahfikiran: Wslm LF, menyusul kemudian, T.Kasih tggu...selangi dgn segmen.

    ReplyDelete
  8. jiran sbelah umah kita sombong... walupon kita dh layan dorang mcm biasa.. raya tahun ni , masing2 wat dek je , hahahaha :D

    ReplyDelete
  9. klo susah nk buka mulut nak tegur2 nih...senyum pon jd la..

    ReplyDelete
  10. sbg org baru kitalah yg kena beramah mesra.. berkenalan dgn jiran tetangga...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.