Bungkus elok-elok engko punya.., jangan nak menunjuk-nunjuk...

Wednesday, October 19, 2011 PCL 20 Comments

Jadilah umpama.....




, Jangan jadi umpama ....




..kalau lah si jagung boleh berkata kepada si janggus...mesti dia cakap cmni..".bungkus elok-elok engko punya.., jangan nak tunjuk-tunjuk sangat...malu la sikit !"

maksudnya apa ye..., jika diumpamakan dengan kehidupan manusia ??

fikir2 lah..

Sesungguhnya setiap makhluk yang Allah jadikan itu adalah sempurna, jangan ada di antara kita yang menafikan atau menuduh makhluk seperti MANUSIA ciptaan Nya TIDAK sempurna !

Sebagai mana yang selalu kedengaran orang berkata, tiada manusia yang sempurna @ nobody perfect....pada pandangan PCL, mungkin anda juga bersetuju... yang tak sempurna  atau perfect itu sebenarnya adalah perjalanan, perencanaan setelah dihidupkan di dunia ini....sebagai manusia yang dijadikanNya adalah makhluk paling berakal...maka gunakan akal itu untuk menjadi yang terbaik di kalangan orang yang baik2.

Berbalik kepada perumpamaan dua jenis buah tersebut dengan kehidupan manusia....kita ambil yang positif saja lah ;

maksudnya JANGAN SUKA MENUNJUK-NUNJUK atupun bersifat riyak , Jagung membungkus bijinya yang banyak itu, sedangkan janggus atau gajus mempamerkan bijinya yang cuma satu-satunya itu.

dari sudut lain plak...kalau kita tengok dari segi penampilan atau cara berpakaian remaja khususnya masa kini...

hurmmm....tau2 je la kan, yang tersembunyi tu la makin nak ditunjuk2....tak kira sapa, baik lelaki maupon wanita...yang membezakan cuma kewarasan seseorang je.

sesama kita berfikir untuk menjadi yang terbaik dan berakal yang waras mengikut kehendak Islam.

ok, bai2...salam.

..



20 comments:

  1. There is no perfection in the world...

    ReplyDelete
  2. Sayangnya kalau yg ditunjuk akhirnya merugikan diri sendiri....

    ReplyDelete
  3. kadang2 ade org xfaham o buat2 xfaham kalo teguran menggunakan bahasa kiasan ni... huhuhu

    ReplyDelete
  4. betul sangat. orang sekarang rajin nak dedah sana sini, *nak bagi nasihat kat budak2 sekarang cara gini sesuai kot. (bdk2 sekarang, tak leh nak cakap straight sangat) sindir2 terasa lak diorg ni

    ReplyDelete
  5. @emy|farid: ya la kot, nk balik cara orgtua2 dulu..pukul anak sindir menantu.

    ReplyDelete
  6. betul tu pCL . biar kita tak sempurna asalkan kita cuba jadi sempurna di mata Allah.

    ReplyDelete
  7. ciklie, huhu beshhh entri "like"

    ReplyDelete
  8. setuju sgt pandangan PCL tu...skrg ramai yg suke nk bergaya seksi..xsalah nk bergaya asalkan kene dgn caranya...

    ReplyDelete
  9. saya orang yang tak reti nak menujuk2..
    hahah...
    tengok dalam blog cukup la..
    tak suka nak tayang pi makan kat mana..
    pi bercuti kat mana..
    shopping beli apa..
    sarapan apa..
    rantai tangan ada berapa..
    simpan ketat2 sudah la..:)

    (ini komen puji diri sendiri
    jadi tak de beza pun dengan gajus..
    waakakakaak)

    ReplyDelete
  10. sungguh mendalam maksud entri ini. terima kasih kerana diri ini kekadang juga lalai & terlupa dalam perjalanan hidup seharian

    ReplyDelete
  11. tunjuk yang patut di tunjuk sahaja yang perlu di sembunyi, sembunyi elok2

    ReplyDelete
  12. bukan remaja je kadang yang tak bungkus, yang tak berapa remaja lagi pun ramai yang 'lupa'... ni bab aurat ler..

    ReplyDelete
  13. PCL...
    sy ade ajar bab pasal jagung nih...boleh laaa masukkan bab2 mcm ni kan...bagus jugak...thanks for sharing....

    ReplyDelete
  14. Peringatan yang sangat bermakna~
    tq for sharing :)

    ReplyDelete
  15. menarik.. tertarik.. dan ditarik untuk membaca... sokong.. bungkus elok2 supaya tak 'dijual murah'.. 'mahal2' kan sikit diri tu..

    ReplyDelete
  16. pcl, kat entry blog sy tunjuk jejak kasut kasihan takpekannnn...ihikkksss...

    ReplyDelete
  17. dtg tunjuk jejak sempena
    persinggahan di blog PCL
    ni takpe kan?kan? =P





    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  18. kiasan yg patut membuatkan mereka2 dan sy juga sendiri terfikir,merenung kembali apa kesilapan diri...

    ReplyDelete
  19. minta dijauhkan dari sifat macam itu....

    ReplyDelete
  20. jgn dedah sana dedah cnie :(

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.