Mengajar Anak Jangan Jadi Kedekut

Tuesday, October 04, 2011 Nazlee Ismail 13 Comments

Salam ukhuwah...

hari ni PCL bercuti dan berada di Kajang, ada hal sikit.....teruskan membaca . big TQ.



Hanis Umairah@adik belanja Big apple donut...sempoi !


...emm ,PCL baru teringat tentang ni..sesuatu yg baik untuk dikongsi bersama pembaca blog ni..especially untuk sesiapa yg dah ada anak dan juga bakal ke arah itu.[@tv9 rancangan Tanyalah Ustaz beberapa bulan lalu]

pasal duit raya anak2...pertamanya kita kena ajarkan dorang ni menabung/simpan dalam bank, ini adalah satu langkah bijak dan boleh menjamin masa depan dorang juga nanti, tapi kalau dah banyak sangat tu ajar2 lah dorang ni jangan jadi manusia kedekut atau bakhil...

bakhil dari segi macam mana tu...

yelah, dapat beratus ringgit kekadang tu..semuanya simpan dalam bank...takde pon terniat nak belanja keluarga terdekat contohnya ibu,bapa atau adik beradik yang lain...

kita ni bukannya pe..bukan nak sangat duit bahagian dorang tu, tapi sebenarnya untuk melatih dorang supaya tak jadi kedekut 'gengam duit'...

praktisnya mudah je...

Barang Keperluan

bila kekedai buku umpamanya..biar dorang bawa duit sendiri dan beli sendiri buku atau keperluan lain dgn duit dorang..dah tak cukup baru tambahkan.


Belanja makan/minum

buat rutin untuk belanja makan di luar umpamanya...sebulan sekali secara bergilir jadila...


Keperluan ibu/bapa

minta dorang belikan sesuatu barang guna duit dorang dulu...[saja nak tengok perangai] nanti kemudian ganti la balik.


Bersedekah

bersedekah dalam tabung masjid atau kepada orang2 susah menggunakan duit sendiri.



InsyaAllah perkara2 begini boleh melatih diri dari sifat kedekut dan membentuk keperibadian mulia dan terpuji.

psst...jangan tersalah didik menjadikan dorang pemboros plk....ibubapa harus tahu menangani masalah sebegini dan membentuknya mengikut landasan yg betul, mulakan sedari awal usia.

ok bai2.

..

13 comments:

  1. yes..tu yg saya tgh praktikkan anak supaya jgn ketekut...macam saya..heheeheheh

    ReplyDelete
  2. bagus tips ni..yang paling bagus sekali adalah belanja big apple tu..ibu diorg kan gila donat.. hihi..

    ReplyDelete
  3. terima kasih sbb syer..ade jg intan praktik kan mcm nih..

    ReplyDelete
  4. bagus jugak..selama ni ni asyik kita jer belanja anak2. sekali sekala kalau anak belanja..seronok jugak.

    ReplyDelete
  5. bagus jugak tu... tapi kena hati hati jugak...takut terboros pulak

    ReplyDelete
  6. betul..
    dari kecik la nak didik
    anak2 spaya berkongsi rezeki yang dia dapat...

    ReplyDelete
  7. apple donut,sedapnya..betul tu,jgn kedekut..

    ReplyDelete
  8. bagus tips ni. tak semestinya utk anak2 je, utk adik beradik dan diri sendiri pun bleh dipraktikkan gak.

    MOHD NASER.com

    ReplyDelete
  9. wow.. nak ikut la tips,.. tp x sanggup la nak gune duit anak, na nti la bila anak dah kerja ada duit sendiri time tu la masanya wajib belanja ibu bapa koot... jom entri ni dimasukkan dalam segmen ni http://ezaiza.blogspot.com/2011/10/lima-isu-entri-best-hari-ini.html

    ReplyDelete
  10. @aimaniman: owh terima kasih banyak..dah terjah.

    ReplyDelete
  11. meluntur buluh biar dr rebung nyer kn?
    gud!

    ReplyDelete
  12. berguna tuk masa depan pakcik... tapi mana kesedaran? mana kesedaran mereka tuk ikut apa yg pakcik tulis nih :(( :o

    ReplyDelete
  13. Tentang sedekah dan tidak kedukut dekat ibu,bapa dan keluarga tu ok,Tapi rasanya nak kena ajar jadi kedukut sikitlah (tak boleh tahan asyik hilang alat tulis)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.