Suami adalah pembimbing, Isteri adalah pendamping..

Tuesday, October 18, 2011 PCL 17 Comments



Suami adalah pembimbing, Isteri adalah pendamping..

betui dak ni ?...

kalau diikutkan sepatutnya macam tu lah...nama pon ketua keluarga, amanah telah tertanggung setelah 'akad aku terima nikahnya disahkan oleh juru nikah dan wali yang berkenaan.

kepada yang sudah kahwin mahupon yang akan berkahwin nanti..harus diingat, untuk menjana keluarga yang harmoni perlunya keseimbangan dalam hidup berumah tangga..jangan meletakkan 100% pemantapan keharmonian rumah tangga pada isteri saja..sedangkan si suami hanya perlu berkata2 dan mengomen apa yang salah pada pendapat mereka..

Bukankah semua tugas rumahtangga itu sepatutnya digalas oleh si suami? Isteri sepatutnya hanya membantu untuk meringankan tugas suami.

Tapi sekarang ni macam dah terbalik pulak. Segala-galanya suami letakkan tanggungjawab tu kat isteri...nak tak nak, sebagai isteri yang solehah, setia dan patuh dengan perintah suaminya akan melakukan tugas2 tersebut tanpa banyak soal di depan suaminya (di belakang suami harap2 tidak lah.. wallhu'alam).

suami haruslah tahu mengambil hati isteri bukannya mengambil kesempatan dengan apa yang isteri telah korbankan.

suami adalah pembimbing isteri adalah pendamping…apa2 pon semoga kita berusaha dan berjaya menjadi yang terbaik pada pasangan kita..AMIN…

ok, bai2.

..

17 comments:

  1. betl tu PCL sya sokong! nak share boleh?? hehehehe

    ReplyDelete
  2. keseimbangan tu penting..sama-sama main peranan..

    ReplyDelete
  3. betul3...apa2pun suami adalah pembimbing dalam hidup berumahtangga...isteri sekadar menyokong dari belakang utk menambahkan kesempurnaan dlm rumahtangga itu...

    ;))

    ReplyDelete
  4. setuju...
    nak nak zaman skrg ni suami isteri dah bekerja, kerja rumah pon kena lah buat sama2.
    baru rumah tngga aman harmoni:)

    ReplyDelete
  5. Setuju kerana mengemudi pelayaran utk ke destinasi yg indah tidak boleh berseorangan. Andai patah satu dayung boleh terombang-ambing jadinya...

    ReplyDelete
  6. sokong sangat...
    contoh nya...
    ada suami yang berharap sangt duit gaji isteri,isteri boleh halalkan untuk bantu dia...
    dia kata ..
    "saya tak mintak.."
    tapi dalam tak sedar
    setiap bulan dia harap yang isteri bayar bil elektrik..
    hehehe

    ReplyDelete
  7. suami penbimbing & juga ketua

    ReplyDelete
  8. sokong, sekarang ramai suami suka komplen manjang, tggungjwb isteri jalankan. huh

    ReplyDelete
  9. alhamdulilh suami sy seorg yg pembimbng,inshallah.
    dan sy sebagai isteri haruslah memainkan peranan juga agar suami blh bertoleransi dgn baik.

    ReplyDelete
  10. sweett ;)
    kena saling melengkapi antara satu sama lain..itu lar perkahwinan..

    pssst cari button folo tak de..nape yer..ke dah pernah folo PCL sebelum ni?

    ReplyDelete
  11. @PinKy MoMMa: ade, tak sembunyi pon..kat bwh tu..dah follow agaknya lah..TQ.

    ReplyDelete
  12. betul2.. :)
    even tak kwin lagi nie.. hee

    ReplyDelete
  13. setuju..skg ni..ada juga yg terbalik..

    ReplyDelete
  14. mcm penceramah motivasi plak PCL ni..hehehe
    buku ni pun best jgk..try la bace..
    http://wwwzuemygen91.blogspot.com/2011/10/aku-terima-nikahnya.html

    ReplyDelete
  15. Amin, sentiasa inginkan kebahagian bersama

    ReplyDelete
  16. masing2 pnya peranan...yg pnting kita ikhlas...:-)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.