Cuti Sekolah Bukan Masa Bersenang Lenang Sepanjang Masa...

Monday, November 21, 2011 PCL 14 Comments

Yang Biasa Akan Terbiasa Jika Dibiasakan....

...haha, lega rasanya. ...ada gak yang sudi membantu mamadiana di rumah tu....gambar ni pcl snap curik2 pada jam 1 tghari tadi (waktu balik makan tengahri kat rumah)....biarkan anak2  creat aktiviti yang berfaedah dari duduk depan tv 24 jam huh! kekadang merimaskan lah .

bukan nak kata dorang ni rajin ...adakalanya sifat 'M' tu tetap ada gak, biasalah kan budak2, apa yang dorang tau selain dari menerima arahan....untunglah kalau punya anak yang mau terima arahan.

pssttt !...mamadiana tu sesekali memang tegas dengan anak2...tegas  dalam lembut U know !! (kekadang berdesing gak).





aktiviti mencuci lantai kat belakang rumah...Hanis suka main air !!  n kakaknya ..tekun memberus lantai.

anak-anak memang menantikan sangat musim cuti persekolahan ni....sebagai ibubapa , sebenarnya kita ni jangan ada sikap 'dengki ' dengan hak dorang tu, biarlah sesekali  buat aktivit sendiri tapi jangan keterlaluan 'membiarkan' dorang sampai tak disuruh langsung membantu buat kerja rumah.

..sekali suruh... biasa , banyak kali suruh akan menjadi kebiasaan dan bila dah biasa tak perlu disuruh lagi dah...insyaAllah. (belajar dari pengalaman ibubapa pcl dulu...hurm! ingat lagi ni)

biar kemahuan dorang untuk ' membantu' datang dengan sendirinya...kita sebagai ibubapa pantau je.. insyaAllah, dorang akan terbiasa melakukannya dengan tanpa sebarang imbuhan yang menanti.

ok bai2,



"Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"

14 comments:

  1. Assalam...
    Betul tu...mula2 kita suruh, lama2 tak perlu di suruh lagi...

    ReplyDelete
  2. sya sokong tu PCL... ibarat kata.. permulaan tu menyuruh dlm erti kata mengajar.. lama2 apa yg diajar akan dipraktikkan.. betul x?

    ReplyDelete
  3. @iza:wa'alaikumussalam...apa yg diharapkan oleh setiap ibubapa moga menjadi kenyataan.

    ReplyDelete
  4. @QueeN TerataI: sungguh aih! ..ada cara nk suruh tu jgn sampai mendera plak..huhu.

    ReplyDelete
  5. my anak buah pun mcm tu jugk..tadi die sms nun juah dari kuantan...sy pun tny tak sekolah ke...(makcik yg agak ketinggalan bab cuti2 ni..) die bls, sekarang ni mase untuk berehat la makcik..enjoy school holiday...^^

    ReplyDelete
  6. alah biasa tegal biasa tu pcl...t lama2 xyah disuruh dh..
    rajin anak2 pcl ni =)

    ReplyDelete
  7. bukan budak2 je ada sikap "M" ni, kadang2 kita orang dewasa pun...

    cuti sekolah, masa untuk ibu2 menjadi sibuk dan rasanya yang ada darah tinggi tu, makin tinggi lah nanti hahaha

    ReplyDelete
  8. seronok la ank2 rajin tlg..hehe..adik2 mawa bukan maen malas lg..x taw la ikot sape..mawa kot..haha

    ReplyDelete
  9. Cuti sekolah ni, yang tak tahan bila anak yang besar suka ngusik sakat yang kecik.

    Sekejap sekejap menjerit, menangisss.. Wuaaaaa!

    kita yang tension! Dah kenyang bagi makan pun, bergaduh bergurau pastu melalak! aduhaiiii...

    ReplyDelete
  10. bagus la PCL kalau mereka rajin untuk membantu...:)

    ReplyDelete
  11. biasanya masa cuti sekolah ni sya biarkn anak2 habiskan masa dgn xtvt yg dia org suka...tp tu lah kene cntrl kan..klu x mmg main jer lah dr celik mata sampai lah nak tido semula

    ReplyDelete
  12. Kakcik tak ada anak perempuan, tapi anak lelaki pun kakcik latih juga memasak masakan yang senang2 supaya mereka boleh berdikari bila kakcik tiada. :)

    ReplyDelete
  13. rajin nyer.. betul tu..cuti harus dimanfaat sebaik nyer

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.