Kawal emosi dengan berwuduk...

Thursday, November 24, 2011 PCL 12 Comments

..kalau dah 'bertegang urat'..merah padam muka...tak leh buat apa dah.
semua nasihat orang lain tak dipedulikan...macam kena rasuk la pulak....ada kalanya kita tak dapat mengawal emosi, sekeras manapun usaha yang dilakukan untuk menahannya.

Tapi sebenarnya ada cara supaya emosi kita tidak meluap-luap dan tetap berpikiran secara rasional..cmner tuh ?

ramai yang dah tau especially orang muslim, kena segera la berwuduk.. ambil jer air semayang  tak kira waktu lah...ada rahmatNya jika melakukan dengan betul mengikut tertibnya.

Kita dinasihatkan berwuduk apabila marah. Perasaan marah seseorang pasti menurun apabila berwuduk. Cuba kita bayangkan ketika kita menuju ke tempat berwuduk, badan kita dalam keadaan panas dan kurang bertenaga. Bagaimanapun, apabila selesai berwuduk dengan serta-merta anggota tubuh tenteram.

perlukan masa untuk diam dan tenangkan fikiran, sehingga keputusan apapun yang akan diambil nanti sudah melalui pemikiran yang matang dan  perspektif yang lebih segar kerana keputusan yang spontan dalam kes sebegini selalunya beremosi.

sentiasalah dalam keadaan berwuduk..itulah yang terbaik untuk mengawal emosi.

arrrrgh...grrr!!! aksi Qeela bila dia marah..


"Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"

12 comments:

  1. comelnya gigi dia.. hehehehe betul tu PCL Queen sokong... berwuduk adalah cara yg terbaik utk meredakan kemarahan...

    ReplyDelete
  2. btol 2..tme skola dlu pena ust mara smpi nk lempang budak..ps2,,dye stop pegi amek wuduk..then,,keadaan pon reda

    huhu..geram la tgk budak kecik ni :p

    ReplyDelete
  3. SAHABAT (Brunai Darul Salam)November 24, 2011

    meaning that, bukannya sekadar ambil wuduk untuk solat je kan..banyak rahmat Allah melaluinya.

    ReplyDelete
  4. Bila dah semakin berusia biasanya tahap mengawal marah dapat dijaga PCL.

    Tengok Qeela marah pun tetap cute tak sama muka kita kalau marah apa jadi

    ReplyDelete
  5. comel plak bila qeela marah...

    ReplyDelete
  6. nice one pcl!
    sy teringt citer anger management..

    betul tuh, kemarahan boleh dikawal.. dan buat spt yg dihighlightkan dlm entri ini..

    insya allah, dgn berwuduk sejuk sikit api kemarahan..

    ReplyDelete
  7. kalu tgk muka cute cm tu nk mrh trus cool blk hehehe

    ReplyDelete
  8. Kadang2 ada orang, dah marah sangat, nak fikir pasal wuduk tu pun dia tak sempat. Tahu nak lempang orang saja. hehehe

    ReplyDelete
  9. setuju. tp kebanyakkan kita tahu tapi kita tak buat. hehehe.

    ReplyDelete
  10. setuju...kadang2 time marah xleh pikir ape dah...huhu

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.