Nenyak Tidur Atau Sentap Bila Melihatnya ! ...Berpukung Etnik Banjar.

Friday, November 25, 2011 PCL 15 Comments

bila terperasan je mamadiana dodoikan anak jagaanya si Afni Zulaikha tu...ahh teringat plak aku nak ambil buaian elektrik baby (hantar repair minggu lepas)dah siap..baru je cina kedai tu call aku tadi.

...kalau nak diikutkan orang tua dulu2..tak bermodal pon nak dodoikan anak supaya tidur dengan nenyak...khususnya etnik Banjar masa tu memang terkenal dengan kaedah/cara BERPUKUNG ni..

bagi yang tak biasa dan pertama kali tengok ..jangan kata ni kes dera bayi ye...>.pic by blog paklong.

Ulasan lanjut berkenaan dengan teknik dan kebaikan BERPUKUNG ini ada dalam blog kulaan ni (KLIK)


sekarang ni dah takde dah..even orang Banjar sekali pon dah tak mengenali apa itu BERPUKUNG...huhu.

ok , bai2...

p/s : kami sedang menunggu ketibaan tetamu untuk majlis "Hari Keluarga Ismail 2011".


"Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"

15 comments:

  1. PCL, cute je baby tu kena ikat macam tu.. heheh..

    ReplyDelete
  2. eh...sungguh menarik...tqvm 4 sharing..

    ReplyDelete
  3. tak pernah tengok pun cara macam ni...memang macam dera bayi hehehe

    ReplyDelete
  4. akak dan adik2 dulu semua dipukung macam ni & tok som pun pun memang buat lagi dekat cucu2 dia .

    ReplyDelete
  5. berpukung? xpernah dengar.menarik..bedong tau..huhu

    ReplyDelete
  6. Kakak punya abang ipar banjar tapi tak dodoi cara gini juga.... Sayang bila tradisi tak dipraktikkan...

    ReplyDelete
  7. buai kn jew taw la..b'pukung ni x taw..hehe

    ReplyDelete
  8. takut baby sakit pinggang pulak buat gini...hehehe

    ReplyDelete
  9. kami 9 beradik....semua arwah mak pukongkan.....hehehe.....ada 1 lagi ..tpmt duduk...kalau skarang orang guna walker...tp dulu2 kami pakai BALAN....arwah mak buat sendiri....pakai papan.....tehehehehe...hidup Banjar!!!!!

    ReplyDelete
  10. xpernah dgr pun.. hee.. tapi sian la tgk baby mcm tu..

    ReplyDelete
  11. tak penah tahu dan tak penah tengok pulak camni..

    ReplyDelete
  12. Laaa kulaan Banjar kah?

    Sama ler kita!

    Berpukong tuh memang cara buaikan anak budaya Banjar.

    Kami dulu masa kecik itulah caranya. Mak kami buat kat cucu dia pun macam tuh, bila kami balik kampung.

    Susah dah nak jumpa orang pukong baby skang nih.

    ReplyDelete
  13. sis..tanye repair buai pakai batteri kan...kat ner repair?tq.bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba call no ni : 0122800271 (pembekal buai elektrik dan spare parts)

      Delete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.