Pukul anak sindir menantu...

Tuesday, November 08, 2011 PCL 26 Comments




...ingat lagi pesan emak masa mula2 kawen dulu..."duduk dgn mentua tu sat saja na..nanti pi cari rumah lain", pasai apa? ini pesanan untuk menantu pompuan sebenarnya....apa yg aku rasakan masa tu adalah, untuk kebahagian bersama kita patut ikut pesan mereka yang lebih tua dan makan garam dulu dari kita...

dengan mak sendiri pon kekadang tu ada yang terasa hati bahagian kita mahupon bahagian dia juga...maklumlah, lama sangat tinggal serumah..ada saja yang tak kena...lebih baik kita undur diri dari sesuatu yang tak elok terus berlaku....di luar nampak ok, tp dalam sapa yang tau..kan!

untung..bertuahlah badan kalau semuanya berlalu dengan lancar dan sempurna...bukan takada yang bahagia, malah ramai di antaranya hati merana gundah gulana.

sesekali bila bersama memang terasa kebahagiannya...

mak/ayah nak pi mana...jom cek hantaq,...mak/ayah nak makan apa..jom cek belikan....mak/ayah sakit lenguh tang mana...meh cek urutkan...haha..cmni la kan, menantu kesayangan.

jom lah kita pi makan nasi kandar...mak mamadiana orang utara...memang suka sangat makan kat kedai mamak nih...kami ikutkan saja...berapa sangat la kan jika dibanding dengan kasih sayang mereka...

hati mertua sama dengan hati dan perasaan mak/ayah sendiri gak....kena jaga baik2 agar jangan terguris.

Berdosa besar kalau kita ada menyakiti mereka...segera mohon ampun!

"Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"

26 comments:

  1. hari tu lps btunang, ayah awal2 tanya, nnti lps kawin nk ddk mana?

    trus jwb, cri rumah sndri =)

    mgkin ada yg bnasib baik,tp lbh baik elak awal2 =)

    ReplyDelete
  2. betul tu PCL... Queen sokong... sebagai anak menantu kenalah pandai mainkan peranan yg penting.. kdg2 xde masalah dgn mak @ mertua tp bermasalah pula dgn ipar duai... kdg2 ada juga bila mertua baik menantu pula jadi hantu.. dahla x duduk serumah, sesekali dtg muka memuncung memanjang kdg2 bila mertua masak jamah pun tidak.. lepas tu boleh p mkn kat luar.. apala agaknye perasaan ibu @ mertua yg dah masak tu yer? kdg2 ada juga menantu @ anak aurat dijaga, solat tak tinggal tp hubungan silaturrahim sesama keluarga (ipar duai, mertua) x berapa nak baik... tak bertegur sapa, bermasam muka... berkatkah amal ibadat kita disisi Allah? Inilah yg kita sbg manusia seringkali lupa... Kita ingat Allah tp dlm masa yg sama kita memutuskan silaturrahim... apakah hukumnya?

    ReplyDelete
  3. betul,mak mertua kita pun pesan mcm tu..utk ke baikan bersama..

    ReplyDelete
  4. pernah jumpa dengan pasangan yang tinggal fengan mertua..banyak cerita tak best dari best..mungkin tips rumahtangga bahagia ialah jangan tinggal dengan mertua...ekekek..

    tapi mertua saya baik..
    kalau ajak dok sekali dia tak mau sebab nak buat bendang kat kampung..ekekekek..
    mungkin dia pun tau kesan2 tak baik nya..

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. salam..........saya dah tua...

    ReplyDelete
  7. sayang parents in law sama macam sayang parents... love love love sayang mereka :)

    ReplyDelete
  8. bagus tips2 ni...adik i kena baca ni..

    ReplyDelete
  9. setuju!! orang kata jauh bau bunga.. dekat bau tahi..so baik duk jauh..wangiii je..hahaha..

    ReplyDelete
  10. Salam..

    sepatutnya mcm tulah..dah kwin berdirilah di atas kaki sendiri..

    ReplyDelete
  11. saya masih ingat entri pcl pasal mak mertua / mak mamaD...suka memancinggg...sempoiii

    ReplyDelete
  12. Betul jugak tu sebab sedangkan lidah lagi tergigit. Tapi my sister dan husbandnya tinggal sama2 dgn mak sebab kena jaga mak yang dah uzur. Sangat respek pada diorang berdua sebab boleh berbakti pada mak dan mengorbankan hasrat nak pindah masa awal kahwin dulu. Akak rasa tak semua orang mampu berbuat begitu.

    ReplyDelete
  13. @QueeN TerataI: harus ada toleransi. ..jgn penting diri, kita pon ke arah tu jgk...Allah maha adil.

    ReplyDelete
  14. @mak encik | SZ: hat tu dok sebut sedia..tggu masa yg sesuai sbb hujan semedang...akan ditunaikn insyaallah...mlm ni ke.

    ReplyDelete
  15. @Aidah: yeah, mmg tak ramai yg boleh buat mcm tu...ada2 ja alasan nk lari...

    ReplyDelete
  16. memang berguna lah entri ni untuk masa hadapan zureen nanti..hehehheh

    ReplyDelete
  17. btuilaaa tuh, PCL. lepas tuh x leh nk refer 'fmly hub' lagi. kne refer 'family sy'.

    p/s: psl reunion tuh, ALLAH ajer yg tau cemana prosesnyer tp dh jd, alhamdulillah!! PCL pon buatlaa berdikit2...

    ReplyDelete
  18. salam pcl...tbe2 ase na nges....:(

    ReplyDelete
  19. independence lebih baik kan..?
    nak pulak mcm ada kata-kata tuh, dekat bau 'tuutt' jauh bau harum..

    ;)

    ReplyDelete
  20. betol ciklie, better duduk asing lah kan. mmg la ada je yg bahagia kan, elok jer, tapi better elakkan dr terjadi kan.

    ReplyDelete
  21. Wah, kalau macam ni, nanti ma kena bawak menantu2 ma pi jumpa PCL bagi petua. Memang kelllas PCL, sebagai menantu. Semoga bahagia...

    ReplyDelete
  22. @Kamariah Awang: Alhamdulillah...sekadar lakukan apa yg sepatutnya...kekadng terlupa, maka tanggungjawab bersama untuk ingat mengigatkan.

    ReplyDelete
  23. thank share benda ni tapi tu asam garam hidup bekeluarga

    ReplyDelete
  24. Salam PCL,

    Kak Ros setuju sangat,dok sehari dua tak pa la,tapi kalau lama2 mesti ada yang terasa..adat dah macam tu,lebih baik kita berundur awai2.Dok jauh ni kasih berpanjangan....

    ReplyDelete
  25. btl la tu..ustaz2 pun pesan, kalau dah kawen better duduk rumah sendiri lg elok sebab hal rumah tangga kita, biarlah kita yang tanggung n jgn ada campur tangan dari pihak lain..

    tq for sharing..nice ^^

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.