Tak kisahlah bini orang lain masak sedap level mana pun, tapi bagi kami, kalau isteri sendiri yang memasak, kami sebagai lelaki akan katakan sedap..

Wednesday, November 23, 2011 PCL 30 Comments

Penerangan/pengakuan ikhlas dari Blogger ini mecuit hati saya untuk berkongsi di sini...

Dalam adat ketimuran, kerjaya suri rumah juga adalah satu bentuk kerjaya. Di mana perempuan dididik untuk tahu menahu cara memasak dari level paling rendah iaitu masak air ke arah level tinggi seperti masak tempe cara perancis, mahupun sotong kurita bersalut tepung kentaki. Kerjaya suri rumah adalah kerja kebanyakan orang kampung dahulu mungkin?

Aku tak katakan bahawa isu memasak ini perlu diberi fokus seperti wajib.Tak labelkan perempuan yang tak reti memasak as noob. Tapi bagi aku, budaya ini perlu ada dekat gadis generasi kini. Buku resipi sekarang google je. Tak susah pun untuk kuasai beberapa masakan faveret bakal suami insyaAllah. Tak kisahlah bini orang lain masak sedap level mana pun, tapi bagi kami, kalau isteri sendiri yang memasak, kami sebagai lelaki akan katakan sedap walaupun kami sekadar makan ikan bilis cicah sos sekalipun.

.. walaupun lelaki adalah pemasak terbaik, tapi kami lelaki yang sayang isteri sendiri menilai sesuatu itu dari keikhlasan. Penat kerja balik rumah, tengok isteri comot2, muka berjelaga, minyak and all stuff, makes us loves u alls more and more. :)

Ingat, memasak bukan sekadar buat kuih raya dan upload gambar di facebook.We knew, that you girls, have all the effort, and we knew it the best of you could do and should do.
[kredit sumber]..TQVM.


"Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"

30 comments:

  1. Itulah yg selalu kakak kata pada anak kakak, kena belajar masa cuti sekolah nie... bila di asrama mana ada peluang lagi. Tak sedap tak apa janji ada improvement. Mama/papa tak kisah makan aje... (dlm hati kadang ketawa juga PCL).

    ReplyDelete
  2. @Kakzakie: suruh je..hasilnya akan memuaskan hati jika ianya dilakukan dgn ikhlas...takmo ada muncung2, ...haha.

    ReplyDelete
  3. yes yes yes! i likeeeeeee~

    ReplyDelete
  4. best la entry ni.. yang xder pasangan macam saya ni, selalu masak tuk mak ayah dan family.. pastu mak ayah akan bagi kritikan yang membina.. masakan mak kan yg terbaik.. so, sifunya mestilah mak..

    ReplyDelete
  5. bagusnya kalau semua lelaki mcm tu..maklumlah..rambut sama hitam tapi hati lain2..so pandai2 la memilih pasangan..dah tau tak pandai masak..pilih suami yg tak kisah..kalau dapat yg suka sedap je kena lah rajin2 belajar masak.. hehe..

    kesian suami saya..menjadi bahan eksperimen isteri seperti saya.. sedap tak sedap dia habiskan jugak.. hehehe...

    ReplyDelete
  6. @HaiDa HiDa: kena berguru dgn mak dulu sbg sifu masakan...jgn nanti kawen baru nak start !..okeh.

    ReplyDelete
  7. bukan lelaki je,,
    perempuan pun ramai yang
    mengutamakan soal masak memasak ni..
    kalau kita ada anak lelaki,nak la menantu kita tu tahu memasak..
    kalau idak cari je la yang lain..bukan la nak suruh masak macam chef tu..
    cukup sekadar tau asas nya..

    ReplyDelete
  8. betul.. sebagai isteri mmg rasa puas bila dapat memasak utk suami..

    ReplyDelete
  9. @Rai:
    patut la kan selalunya kalau isteri kurus suaminya pula babam perut...pandai jaga suaminya, tp suami yg baik dia tak kesah..cool je pon semua tu..

    ReplyDelete
  10. ada gak isteri yg x pnh kena puji masakannya.. selalu kena hentam adalah disebabkan suami yg cerewet.. hehehe tp suami saya mkn aje apa yg di masak.. xde komplain sedap atau x sedap... :)

    ReplyDelete
  11. @diana: Diana tak cerewet kan !..

    ReplyDelete
  12. @Hanis Azla:yes yes yes! i likeeeeeee~ bak kata munnafendy..

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah kalau dapat suami yg menghargai isteri bila tengok isteri comot-comot sebab sediakan makan minum utk suamai kan.tapi,ada juga suami yg sakit mata tengok keadaan begitu.mula la nak pandang perempuan lain yg lebih bergaya.hehe..apa pun bukan semua manusia ni sama.harap-harap tak jumpa lelaki kategori ke-2 tu :)

    ReplyDelete
  14. terbaek..bahagia nye cmni..hehe

    ReplyDelete
  15. saya sukaaaa!
    pak enciknya pun sepahaman sama la tu..
    telur masak kicap pun takpe yg penting puan bininya yg masak...ehehehee

    ReplyDelete
  16. @Ct Mawa:
    @Dylla Abas:
    @QueeN TerataI:

    p/s...saling mencontohi yg baik2...yg terbaik itu, ikut sunnah Nabi SAW.

    ReplyDelete
  17. suka entri ni....tak kisahlah setinggi mana level masakan si isteri, nilailah dengan seikhlas hati...

    ReplyDelete
  18. yupp tuw suami yg faham.. kalau suami yg buat dek je x kisah hati isteri, macam mana? tp takat ni suami ok2 je.. walaupun dalam hati sapa taw..

    ReplyDelete
  19. arwah mak sy dulu pon pesan..kalau x pndai masak, jgn gatai nak kawen..
    tapi sy kawen gak..hehehe. smpai skrg masih belajar..yang penting jgn sesekali malu bertanya.
    kalau x phm..x reti, kenalah tanya dekat orang yg lagi arif..

    ReplyDelete
  20. air tangan tu penting..huhu..masak ngan penuh kasih sayang..mesti sedap...

    ReplyDelete
  21. terharunya...emm memang puas hati kalau tengok nasi dan lauk-pauk licin dimakan ahli keluarga :)

    ReplyDelete
  22. skali bc mcm nk puji isteri sendiri tp hakikat nyer suppose begitu la... kn pakcik? ;-)

    ReplyDelete
  23. acu suka memasak walau pun tak pandai..heheheee

    ReplyDelete
  24. @aimaniman: suami dah ok2 tu alhamdulillah...berbaik sangka dgn suami ye.

    ReplyDelete
  25. @KhaiRin:sekali gus la tu....klu btl pn apa salahnya kan!

    ReplyDelete
  26. Alhamdulillah dapat suami yg amat memahami.

    ReplyDelete
  27. suke entry PCL yg nie... tapi malu la deno tak pandai masak... mcm mana nie bile dpt laki... hehehe... :p

    ReplyDelete
  28. for me...memasak merupakan salah satu cara membelai anak2 dan suami tercinta...hari2 kena pikir nak kasi apa mereka makan sedap2.....pernah juga tak sedap sebab moody or kejar masa...huhu

    p/s : dulu saya tak pernah masak langsung dan xtahu langsung...belajar sebab timbul rasa sayang dan tanggungjawap ;)

    ReplyDelete
  29. ok, tak risau dah bab masak2 ni....eceh;)

    ReplyDelete
  30. SAHABAT (Brunai Darul Salam)November 24, 2011

    air tangan mak, isteri...memang sedap, itu sy tahu haha :P

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.