Jika anda seorang ibu/bapa, adakah anda juga begitu ?

Tuesday, December 27, 2011 PCL 15 Comments

...mamadiana bercerita padaku bahawa dia ada terdengar perbualan antara ibu dan anaknya semasa makan-makan di gerai roti canai sebentar tadi..


"adik....mulai dari hari ni, jangan minum air bergas tau"....


"adik...megi megi tak mau makan dah tau! "...


"kropok (jajan) pun mak tak suka adik makan tau! "...


"mak risau la dik......"..


"adik kena makan air tangan mak saja tau...ingat ni"...



*[ adik, merujuk kepada budak lelaki sekolah menengah ] .


...jika anda seorang ibu/bapa, adik atau abang kepada budak tu.... adakah anda juga begitu ?




"Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"

Published with Blogger-droid by p@kciklie  v2.0.2

15 comments:

  1. salam...yeap mmg itu yg sepatutnya...kecit2 kena ajar makan makanan berkhasiat...

    ReplyDelete
  2. memang tak bagi minum air bergas..megi dan jajan2..
    aiskrim dengan coklat je saya bagi..

    ReplyDelete
  3. .....salam......
    ya!memang itu juga yang selalu mamaijat beritahu & tegur buat yang tersayang ber4 tu...

    ReplyDelete
  4. dulu aie selalu jugak dipesan2 macam tu,tapi bila dah kerja semua benda nak cuba..last2 jadi ketagih,tak elok untuk kesihatan...lagi satu,makan air tangan ibu jadikan anak dgr kata orang tua...sama jugak macam isteri tambat hati suami,kena ada air tangan isteri..

    ReplyDelete
  5. @aiEz: haaa, ni dia calon suami pilihan..anak yg baik hati dgn ibubapa...emm , mana nak cari ..!

    ReplyDelete
  6. macam situsi saya juga cik li.emak selalu cakap perkara yang sama. cuma yang part air gas tu kadang2, bolos jugak.. bab-bab makan luar ni pun ikut masa. lately ni selalu sikit makan luar, sbb banyak kerja diluar.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum PCL

    saya jarang sekali bagi anak2 makan makanan2 tu

    Wassalam

    ReplyDelete
  8. Dah mak pun makan kat kedai mamak, macamana nak jawab tu? ;-)

    ReplyDelete
  9. Kita memang nak kawal semua tu. Tapi budak2 ni bukan sepanjang masa depan mata kita. Depa pandai beli sendiri.

    takpa, yang penting kita berusaha minimise kan makanan tu supaya tak menjadi habit.

    ReplyDelete
  10. nasihat yang baik
    tapi, budak lelaki sekolah menengah?
    macam pelik pulak aku rasa
    ntah

    ReplyDelete
  11. xnak ajar yg bkn2 mse kcik..thak PCL..nti kte review alexa ye..

    ReplyDelete
  12. haha..nampak bdk tu cm 'anak emak' je..

    ReplyDelete
  13. teguran manja tu..hope beringat dikemudian hari..

    ReplyDelete
  14. yg pentingnya perlu diterangkan kepada si kecil kenapa ini tak boleh,kenapa itu boleh.kalau tak,lagilah perasan ingin memberontak membuak buak.kalau tak sekarang,tunggulah beberapa tahun lagi.
    itu yang penting bila kita nak bergaul dengan budak budak.kita tak boleh bagi instruction seolah-olah kita tgh berbual dengan dewasa.
    :)

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.