Resipi ringkas Laksa Goreng Mamadiana...

Thursday, August 01, 2013 PCL 27 Comments



hemm, dok mintak mamaD kongsi resipi Laksa Goreng (ala2 lao shu fen..aka laksa pendek ) . lama dah mintak nak buat tap tak berkesepatan.. tapi ni aku copy dari blog mamaD yang dah berkubur ..


lao shu fen ; ni nampak macam laksa tapi laksa jenis pendek dari biasa ni lah nak guna sebagai laksa ..

Resipi ringkas Laksa Goreng 

laksa goreng sedap
laksa goreng sedap

Okay, teruskan dengan resipi yang ringkas seringkasnya...

1. Tumis bawang putih, bawang merah .2. Masukkan udang/daging/ayam...mengikut kesukaan anda.3. Masukan laksa (rebus dengan air sampai mendidih dulu, jangan terlalu lembek, toskan dan basuh supaya tak melekit), kicap , tiram, lada hitam, cuka, serbuk perasa, garam  dan..4. Masukkan sayur tauge, kucai dan kobis.5. Kacau serata dan jangan terlalu lama di atas dapur...siap !

*kalau bagi lelaki masak...main campak2 je , takdanya ikut tertib sangat ..huh!

tambahan untuk tabur atas hidangan : telur dadar digoreng nipis...gulung dan dipotong kecik , bawang digoreng sendiri lagi best!...

tak la  susah mana pon....kan,

p/s : Entri ini khas untuk auntie Marina Monroe dan mereka yang sukakannya.


Ehhh...maner laksa goreng hah?
Auntie makan dua kali..sedap sangat
Nak blaja buat once dapat resepi dari mamadiana  -isteri  PCL






27 comments:

  1. Yeayyyyyy! Terima kasih PCL dan mamadiana..nanti auntie nak kena cari laksa pendek dulu..kalau auntie goreng pasti masuk blog hehehehehe
    Thank Que..

    ReplyDelete
  2. akak pun suka aritu..bnayak gak akak makan tp kat tempat akak tk jumpa pulak laksa mcmni..pendek2

    ReplyDelete
  3. @Marina Monroe: harap menjadik nanti...mesti lebih sedap dari kami masak....

    ReplyDelete
  4. Kalau letak kerang atau ayam sedap tak, agaknya? Akak ni tak pernah rasa lagi tapi nampaknya macam sedap mengancam selera. T.kasih kongsi resipi ya. Sampaikan salam pada isteri.

    ReplyDelete
  5. @nyanyisunyi: laksa halus yang panjang2 tu pun bole gak...sama je, sblm ni sy guna tu ja...tq sukakan juada kami aritu.

    ReplyDelete
  6. Senang juga membuatnya ya? Kalau rajin nanti kakcik nak cubalah. :)

    ReplyDelete
  7. sedang berpantang.. x boleh nak makn laksa.. so tengok jela resepi ni.. :(

    ReplyDelete
  8. laksa pun ada panjang pendek ehh.. yang kita selalu makan laksa penang tu laksa panjang ke.. aiseh, macma mana nak buat ni, laksa panjang pendek pun tak kenal.. huhu..

    ReplyDelete
  9. serius sy xpernah makan laksa goreng PCL..huhu..laksa berkuah suka sngat mkn...ade resipi lagi ek..xpe nanti bleh cuba...

    ReplyDelete
  10. eh 1st time tgk laksa pendek ni.
    mmg ada jual yer..x pernah jumpalah

    ReplyDelete
  11. arghhh..rugi tak dapat rasa air tangan mamadiana...

    ReplyDelete
  12. lapar baca resipi dan tengok gambar :(

    ReplyDelete
  13. PCL...buat dgn ayaq lioq memang senang tau2 jadi je, mamadiana yg bertungkus lumus kat dapoq tu berpeluh jugak...hahahaaa...

    ReplyDelete
  14. .....tq kongsi resipi.....
    nak tunggu ujung minggu...anak2 balik boleh try.....

    ReplyDelete
  15. aku memang tak reti masak
    selalu aku ambik bahagian masa makan je
    huhu

    ReplyDelete
  16. saya adalah peminat laksa pendek goreng nih~!!

    ReplyDelete
  17. Alamak naifnya. tak pernah tahu pun pasal laksa ni.

    ReplyDelete
  18. @Aidah: kalau pcl, kerang ok jgk tapi tak bagus sangat la utk kesihatan lagi2 musim banjir...baktiria banyak la dlm kerang!!

    @kakcik: memang senag sangat, anak bujang kakcik pun boleh buat...

    ReplyDelete
  19. @Anaa: ade..laksa yg pendek mmg khas utk digoreng..
    @Tiramisu Fatiema: kena cuba...senang ja ponn..
    @QueeN TerataI: sorry lately baru tahu berita sedih tu..bersabar ya queen..

    ReplyDelete
  20. @wida: insyaallah ada jual dlm hipermarket
    @Rai:
    ada rezeki , kita buat gathering kecilan kat rmh pcl..insyaallah.
    @YNA HERMOSA: ye ke nih...resipi simple je..

    ReplyDelete
  21. PCL..memang versi campak2 orang lelaki bagi resepi..he he
    kena la susun sendiri.
    betul kata ida..belum pernah jumpa orang jual laksa yang pendek2 ni.

    ReplyDelete
  22. @mamaijat: sama-sama, resipi biasa ja, harap anak2 mamaijat sukakannya..
    @tehr: makan dgn rasa nikmatNya...isteri senyum meleret...hehe.
    @gadisBunga: sedia maklum tapi terlupa nak sebut nama GB di entri .., ada rezeki adalah tu nanti..

    ReplyDelete
  23. @Kak Sam: tak perasan je kan...
    @Acik Erna: aha..ha , org prmpuan kan lebih maklum...

    ReplyDelete
  24. laksa pendek mana mau cari >_<
    haha. tak pernah jumpa lagi. macam goreng mi, kewtieu jugak lah kan?

    ReplyDelete
  25. wah siap ada resepi nie..../
    guna pasta mesti sedap juga nie kan...hihi

    ReplyDelete
  26. Laksa goreng ?? Mcm mee goreng jgk la eh . Nmpak mcm sdap je ..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.