Dah kebah dari 'demam'.

Sunday, January 30, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments



Assalamualaiku WBT...salam sejahtera..

Waduh...lama rasanya aku meninggalkan halaman ini...
kekangan kerja tak megizinkan aku untuk bearada bersama2
blogger semua..

Rasanya anda tak melupakan 'dunia hidupku'...dan sentiasa terus menyokong berterusan..
InsyaAllah akan diperbaiki di masa2 mendatang...

Terima kasih kepada yang sudi singgah dan kekal sebagai
'follower' di sini.

..kekangan di ofis berlarutan sampai ke rumah..biasalah kalau semuanya dah ada akaun Fb masing2..nak kena tunggu turn plak....tu yang terus kensel je niat nak blogging...dah besar2 dorang skrg ni..susah nak kontrol..

takpe..'demam' tu kejap je...n now, aku dah mula boleh berblog semula...
'demam' dah kebah.

Anda paham kan apa maksud ku ?

tanpa mereka siapalah kita...so kena amik port untuk menceriakan keadaan ..
asyik terperap je kat rumah....sapa tak boring kan !

sesekali kita beriadah di luar....


haha..tengok tu..mamaDiana pon nak jadi blogger jugak !

p/s : Buat apa keja sekali pon jangan lupa pada Perintah Allah dan juga keluarga tercinta.



9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hari Valentine Bertentangan Dengan Syariat Islam

Wednesday, January 19, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

BUDAYA menurut Kamus Dewan bermaksud tamadun, peradaban dan keseluruhan cara hidup yang merangkumi cara berfikir, berkelakuan dan cara bertindak serta segala hasil kegiatan atau amalan kerohanian sesuatu masyarakat.

Islam menggalakkan umatnya berbudaya kerana akal menjadikan manusia makhluk bertamadun dan berperadaban. Dalam hal ini, Islam menggariskan prinsip kebudayaannya tersendiri seperti terkandung dalam al-Quran dan hadis. Dengan itu, akan lahirlah budaya hidup Muslim hakiki berteraskan iman dan takwa.

Hal ini sama sekali berbeza dengan kebudayaan bukan Islam yang prinsipnya dibentuk, dibina dan dikembang oleh pemikiran manusia berdasarkan hawa nafsu dan pengalaman hidup mereka semata-mata.

Sebenarnya golongan yang tidak senang dengan Islam cuba merosakkan budaya dan peradaban umat Islam dengan pelbagai cara. Mereka berusaha melalaikan umat Islam dengan pelbagai bentuk budaya dan peradaban bercanggah dengan syarak.

Apabila umat Islam lalai dan leka, mereka akan meminggirkan ajaran agama Islam. Terpinggirnya ajaran dan amalan keagamaan dalam diri umat Islam akan menjadikan mereka umat yang lemah dan mudah dipengaruhi unsur negatif.

Snouk Hurgronje, seorang orientalis dan penasihat Belanda di Indonesia pernah menjelaskan bahawa semakin kuat rakyat sesebuah negara yang dijajah itu menganut budaya dan peradaban Barat, maka semakin bebas mereka daripada ajaran Islam.

Pada masa kini, umat Islam terpaksa menghadapi pelbagai bentuk ancaman budaya. Antara ancaman itu khususnya yang perlu dihadapi ketika menjelang Februari setiap tahun ialah penularan budaya sambutan Hari Kekasih atau lebih dikenali sebagai 'Valentine's Day'.

Menurut Ken Swiger dalam artikelnya 'Should Biblical Christians Observe It?' menjelaskan, perkataan Valentine berasal daripada bahasa Latin bermaksud 'yang perkasa, kuat dan kuasa'.

Ini ditujukan khas kepada Nimroe dan Lupercus, tuhan masyarakat Rom. Dalam hal ini, sedar atau tidak seseorang yang menyambut Hari 'Valentine' adalah sama seperti menghidupkan kembali budaya pendewaan dan pemujaan patung-patung sembahan masyarakat Rom itu.

Meskipun begitu, sesetengah orang beranggapan sambutan ini kononnya adalah semata-mata untuk mengeratkan hubungan kasih sayang sesama manusia, lalu sebilangan masyarakat Melayu pun tidak terkecuali daripada menyambut Hari Kekasih yang jatuh pada 14 Februari setiap tahun.

Tidak cukup dengan itu, kadangkala sesetengah pasangan yang ingin bertunang dan berkahwin sengaja memilih 14 Februari sebagai tarikh untuk melangsungkan pertunangan dan perkahwinan mereka.

Dengan ini mereka beranggapan kononnya pertunangan dan perkahwinan yang diadakan itu akan dilimpahi dengan rahmat dan keberkatan.
Sebenarnya budaya menyambut Hari Kekasih ini dilihat semakin mendapat tempat dan popular dalam masyarakat Melayu terutama golongan remaja dan muda-mudi yang sedang hangat bercinta.

Bagi mereka tarikh 14 Februari sentiasa diingati dan ditunggu-tunggu. Namun, amat mendukacitakan apabila ingatan mereka terhadap tarikh Hari Kekasih ini mengatasi ingatan mereka terhadap tarikh-tarikh hari kebesaran dalam Islam seperti tarikh kelahiran Rasulullah SAW dan tarikh berlakunya peristiwa hijrah.

Apabila ditanya mengenai tarikh kelahiran Rasulullah SAW, maka mereka akan tercengang dan terpinga-pinga.

Bukan sekadar itu saja, malah ada sebilangan media massa sama ada media elektronik atau bercetak, tidak terlepas daripada membuat promosi secara besar-besaran melalui iklan dan tayangan filem yang ada kaitan dengan Hari Kekasih. Hal ini seolah-olah mendorong dan menggalakkan lagi sambutan itu.

Sebagai umat Islam, kita sepatutnya mengetahui bahawa beramal dan mengikut budaya yang bertentangan dengan ajaran Islam itu boleh menjejaskan akhlak, akidah dan keimanan kita. Dalam hal ini, kita seharusnya sentiasa bersikap waspada dengan sambutan kumpulan agama yang asalnya mempunyai kaitan dengan ibadat atau amalan keagamaan, kemudian ditukar menjadi amalan budaya dan adat.

Amalan ini kemudiannya disambut oleh pelbagai bangsa, termasuk sebilangan umat Islam atas nama budaya dan adat.

Menurut sejarah, ada beberapa kisah berkaitan asal usul sambutan Hari 'Valentine' ini.

Sebelum abad ke-17 masihi, masyarakat Rom meraikan Hari 'Valentine' pada 14 Februari setiap tahun sebagai hari mencintai tuhan atau patung pujaan mereka. Dalam sambutan itu, mereka mengorbankan anjing dan kambing betina, kemudian darahnya dilumur pada tubuh dua orang pemuda. Tubuh yang berlumuran darah itu dibasuh pula dengan susu sebelum diarak ke tengah-tengah Kota Rom.

Ketika perarakan berlangsung, pemuda itu memegang kulit anjing dan kambing betina yang masih berdarah dan memalit darah berkenaan kepada sesiapa saja yang mereka jumpa. Gadis-gadis Rom amat gembira jika mereka dipalit darah oleh pemuda terbabit, kerana mereka percaya darah itu dapat menghalang mereka daripada menjadi mandul.

'Valentine' adalah paderi paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol. Kedudukannya dikatakan di tempat kedua selepas Paderi besar Pope. Ada beberapa kisah mengaitkan paderi Valentine ini dengan sambutan Hari 'Valentine'. Antaranya ialah paderi itu orang penting ditugaskan menjatuhkan Kerajaan Islam Cordova, Sepanyol.

Jasanya adalah sesuatu yang tidak boleh dilupakan dan sangat bermakna. Sehubungan itu, tarikh 14 Februari diputuskan sebagai cuti umum untuk merayakan kemenangan pada setiap tahun. Hal ini juga sebagai cara untuk mengenang semua jasa paderi Valentine itu dalam usahanya untuk menjatuhkan Islam .

Kesimpulannya, sebagai umat Islam kita wajib menghindari daripada mengamalkan budaya menyambut Hari Valentine. Ini kerana ia jelas bertentangan dengan syariat Islam selain dikhuatiri boleh menjejaskan akidah dan keimanan kita. Ingatlah, kesucian Islam akan dapat dipertahankan selagi umat Islam berpegang kuat dengan akidah Islam.

>mStar Online

p/s : Hari-hari kebesaran dalam Islam....buat2 lupa palk!

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Boleh Pinjam !

Friday, January 14, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

Salam..

mak mentua n the geng...nak mai umah petang esok...hee biasalah kan mesti nak jamu yg spesel ..

kali ni dia order laksa siam claypot plak.... aku tau bukan mak tapi geng2 dia punya keja nih..takpalah kalu cmtu, ikutkan saja lah..


..claypot ni ada 2 bijik..mana cukup kan...takpa, leh beli malam ni..



tetamu kena raiikan lah betoi tak !


..yang ni ada..jiran sebelah punya....cukup la 10 orang kot..(1 bijik pn cukup la pinjam!)



rasa segan plak nak pinjam meminjam ni....

sebenaqnya tak biasa buat pon laksa siam ni.....laksa Kedah, Penang ..Johor pon tak penah buat...Char koew teow selalu la...

cuba try ...mamadiana kata senang ja...saja tak buat sebab aku tak berapa suka...huhu, depa rasa nak makan aku belikan ja la selalunya.....

7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Cara Terbaik Untuk Menghilangkan Batuk

Thursday, January 13, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments



Potong bahagian atas limau, sedikit garam dimasukkan ke dalam limau, dan letakkan kembali bahagian atasnya. Wapkan selama 10 minit. Makan semua isi termasuk jus segar di bahagian bawah mangkuk. Rasanya tidak begitu bagus tapi dapat menyembuhkan batuk yang berpanjangan .







..INSYAALLAH !

p/s : terima email dari kawan sebentar tadi..

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jangan Sengaja-sengaja...

Wednesday, January 12, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments

Sengaja lengah sembahyang dikira dosa

SOLAT qada perlu dilaksanakan sebaik saja kita teringat kita sudah meninggalkan solat wajib tadi.

Contohnya, apabila terlepas solat Subuh dalam waktunya, hendaklah kita menggantikan solat Subuh itu setelah sedar daripada tidur.

Lakukan solat qada itu secepat mungkin. Tindakan menangguhkan solat qada hukumnya berdosa besar hinggalah solat itu dilaksanakan.

Tidak perlu ditangguhkan qada solat Subuh ketika hendak melakukan solat Zuhur dan tidak boleh sama sekali ditangguh sehingga Subuh esoknya.

Berdasarkan keterangan hadis, orang yang sengaja melambatkan solat pula sudah dikira berdosa, apatah lagi orang yang meninggalkan solat.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Sesiapa yang meninggalkan solat dengan sengaja, nyatalah dia sudah kafir”.

>sumber : myMetro


6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Apa Salahnya...

Wednesday, January 12, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments

Owh...mengingatkan aku kisah kita ...

hah..sesekali berangan apa salahnya...
bila aku terlihat staf2 perempuan di ofis aku ni sedang menikmati perubahan hidup dari bujang, berkahwin dan seterusnya membina keluarga bahagia...syukur Alhamdulillah, sangat membahagiakan..

dorang tu baru tahun lepas je buat kenduri...dah nampak hasil perkongsian yang boleh membahagiakan pasangan masing2...sungguh proaktif !

bukan jeles, tapi turut merasakan saat kegembiraannya...

bertapa syoknya bila tau nak dapat baby...bukan kepalang lagi membeli belah..scan belum lagi buat dah siap beli itu ini...terlebih exited la mungkin.

dulu aku pon macam tu..takyah nak menafikan semua tu...betul kan bapak2 sekalian?

Aku cuma teringatkan suatu ketika dahulu saja..tiada apa yang berlaku...

emmmm...okay !...terima kasih la ucap tahniah dan komen, mungkin tu satu doa dari korang semua...amin.

p/s : bisa buat mamadiana kaget nih kalau tengok entri sebelum ni...cool sayang, ..tu perasaan biasa bagi setiap lelaki yang bergelar suami.

4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

So Sweet !

Tuesday, January 11, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments








So sweet ...hanya itu yang dapat aku katakan....(pics by google)


6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jadilah Kita Pasangan Beriman.

Saturday, January 08, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments

Salam..

Percayalah mereka yang ada iman, pasti akan takut kepada Allah, iaitu takut untuk melakukan dosa, takut untuk melakukan zalim kepada orang lain apatah lagi isteri dan anak-anaknya. Begitu juga kalau isteri beriman, sudah pasti dia akan takut untuk menderhakai suaminya, dan akan takut untuk meminta cerai daripada suaminya.

Selain itu pasangan yang beriman itu akan melakukan solat lima waktu dan sunat-sunatnya. Malah mereka yang taat solat, akan berasa tenang sewaktu berhadapan dengan pasangan. Malah jika sesekali mereka berkesempatan melakukan solat berjemaah, pasti hati pasangan itu mudah disatukan Allah.

Percayalah apabila pasangan itu boleh berasa takut kepada Allah, dan dapat pula mendirikan solat dengan sempurna, bibit perceraian tidak akan terjadi. Keserasian pasti akan diperoleh oleh pasangan tersebut semasa berkahwin bahkan sampai bila-bila.
>sebahagian petikan dari blog Cina Islam.

Jangan setelah derita baru terhegeh2 untuk menghampiri NYA..sebaiknya berterusan di saat bahagia bermula.


8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Senyum ke Sekolah...suatu petanda baik.

Monday, January 03, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments

akak tak sabar2 nak ke sekolah, maklumla dah pandai berkawan-kawan..





adik cm nak tambah cuti lagi...tapi semangat dengan pakaian baru membuat dia sentiasa tersenyum riang...




Salam ...

yah..ramai ibubapa yang amik cuti sempena nak menguruskan persekolahan anak2...kalau tak amik cuti pon masuk lewak sikit setelah selesai semua urusan..barulah bergegas ke tempat kerja..

So, nampaknya bermulah rutin yang tertangguh selama hampir sebulan lebih sebelum ini...
bukan anak2 yang xited nak ke sekolah ...mak bapak yang lebih2 dalam segala hal..bagusla tu..semangat tahun baru la tu, nak buat yang terbaik bagi menepatkan anak2 supaya belajar dengan selesa demi masa depan mereka juga..

Semalam dah start tidur awal, pukul 9 dah kerahkan dorang masuk bilik tidur kalau tak sebelum ni paling awal pon pukul 12 tgh mlm...

untuk membiasakan perkara yang belum biasa bagi kanak2 ni susah juga la...kalau dulu sesi persekolahannya petang...bangun lewat sikit takpe..ni tahun 2011...adik sesi pagi tapi kakak masih lg sesi petang...namun untuk menjadikan semuanya adil dan saksama...semuanya tidur awal termasuklah emak bapaknya sekali...

Untuk kebaikkan bersama...segalanya harus dirancang dengan betul dan mulakan sedari awal persekolahan lagi...

"buatkan mereka tersenyum apabila memulakan persekolahan setiap hari kerana ini merupakan petanda baik yang diharapkan oleh setiap ibu bapa".

nampaknya adik n kakak tiada protes..alhamdulillah.

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.