Sumolah plak !

Thursday, February 17, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments



..ehh aku selalu kena paksa..kena paksa apa nak tau?...kena paksa makan..ni ha, la ni dah jam berapa...baru je lepas makan nasi sepinggan penuh, tak perabih , sayang la plak lauk pauk tu...fridge pon dah tak terima ni kan pulak perut aku...tapi kerana terpakas aku relakan saja.

Astro Prima tayang cita Sumolah (lakonan Afdlin Sauki)...aku dapat bayangkan tak lama lagi kemungkinan aku jadi cm depa..huhu takmo la...tak larat nak bawak diri nanti..


Dekat 3 tahun aku keja dengan gomen...senang hati, memang senang banyak sebab keja kilang ngan keja gomen hangpa tau lakan..jauh beza.

2 tahun setengah setakat hari ni..kenaikan beart badan 10 kilogram , ok dak ni? Bina badan sungguh!...mamaDiana memang pandai jaga kami anak beranak dengan cukup baik...baik sangat dan terbukti sudah.....yang mengherankan anak2 tak naik pulak berat badan depa...makan boleh tahan la kekadang tu kalah kita..

Orang kata , makan selagi boleh..jangan mati sebab tak cukup makan.

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nama-Nama CA YA NUN ALIF Saja kecuali sorang tu..

Wednesday, February 16, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

Senarai 40 Individu Terkaya Di Malaysia

KUALA LUMPUR: Robert Kuok, "Raja Gula" yang memiliki rangkaian hotel lima bintang di rantau ini, mengekalkan kedudukannya sebagai individu terkaya di Malaysia dengan aset bernilai RM50.04 bilion, disusuli taikun telekomunikasi T. Ananda Krishnan, yang bernilai RM45.78 bilion.

Di tempat ketiga ialah Pengerusi Public Bank Tan Sri Teh Hong Piow, yang meningkat satu tangga dengan jumlah kekayaan sebanyak RM12.77 bilion, demikian menurut majalah Malaysian Business berdasarkan kepada kajian 40 individu terkaya dalam negara.

Sebagaimana tahun sebelumnya, kekayaan 40 individu terkaya negara dinilai berasaskan kepada pegangan mereka dalam syarikat tersenarai.

Kajian itu juga mendedahkan 40 individu terkaya Malaysia secara kolektifnya bernilai RM206.27 bilion sehingga pada 21 Jan, naik 30 peratus berbanding dengan RM156.7 bilion tahun lepas, dirangsang oleh pasaran saham yang memberangsangkan dan pengembangan ekonomi.

"Kenaikan keseluruhan seiring dengan peningkatan 20 peratus dalam penanda aras FBM KLCI," katanya.

Menurut majalah tersebut, kekayaan Ananda Krishnan melonjak hampir 70 peratus berikutan peningkatan penilaian Maxis dan langkah beliau mejadikan persendirian tiga syarikat tersenarainya.

Di tempat keempat ialah Tan Sri Lee Shin Cheng dari IOI Corporation Bhd, yang bernilai RM12.74 bilion, disusuli dengan Tan Sri Lim Kok Thay dari Genting Group, kekal pada kedudukan kelima dan bernilai RM10.89 bilion.

Tan Sri Quek Leng Chan dari Hong Leong Group pada kedudukan keenam dengan jumlah kekayaan sebanyak RM10.75 bilion, manakala di tempat ketujuh ialah usahawan Bumiputera, Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary dari Yayasan Albukhary, yang bernilai RM8.84 bilion.

Balu Tan Sri Lim Goh Tong iaitu Puan Sri Lee Kim Hua, kembali ke tempat kelapan dengan jumlah kekayaan dianggarkan pada RM7.43 bilion manakala Tan Sri Tiong Hiew King dari Rimbunan Hijau Group tidak berganjak pada kedudukan kesembilan dengan RM4.77 bilion.

Taikun yang tinggal di Singapura, Ong Bee Seng berada di kedudukan ke-10, dengan aset bernilai RM3.98 bilion, diikuti dengan Pengerusi AmBank Group Tan Sri Azman Hashim dengan RM3.93 bilion.

Tan Sri Vincent Tan dari Berjaya Group di tempat ke-12 dengan aset bernilai RM2.43 bilion.

Individu lain yang dalam senarai 20 individu terkaya dalam negara ialah Datuk Lee Yeow Chor dan Lee Yeow Seng dari IOI Group, Datuk Seri Lee Oi Hian dan Datuk Lee Hau Hian dari Batu Kawan, Tan Sri Yeoh Tiong Lay dari YTL Group, Tan Sri Lau Cho Kun dari Hap Seng Consolidated, Datuk Mokhzani Mahathir dari Kencana Petroleum dan Tan Sri Jeffrey Cheah dari Sunway Group.

Terdapat tiga muka baharu dalam senarai, dengan dua nama pertama kali dalam senarai iaitu Tan Sri Leong Hoy Kum dari Mah Sing Group Bhd, Datuk Seri Stanley Thai dari Supermax Corporation Bhd dan Datuk Tan Heng Chew dari Tan Chong Holdings Bhd.

Senarai penuh 40 taikun dan butir mengenai kekayaan mereka disiarkan dalam majalah terbitan 16 Februari yang turut menyenaraikan 10 individu terkaya dalam pasaran ACE. - BERNAMA
>sumber

*tak nampak pon nama hang kat situ...hahaha kena tunggu berapa lama lagi tu?

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Cari Peluang dan Ruang..

Wednesday, February 16, 2011 Nazlee Ismail 1 Comments

..fuhh baru ok sikit , dah berpeluh petang2 cmni bagus jugak pada balik keja dok dalam rumah je tade benda nak buat...

naseb baik sempat join member main pingpong ade juga pekdahnya...dua tiga game pon jadi la..berpeluh la sikit kan, main2 sambil gelak2 , tau saja la semua terer2 belaka eheee..bakat lama masa sekolah berasrama dulu, kitaorang ni tak 'berasmara' tu sebab semua permainan yang ada kita sariap je...paham ke apa tu 'sariap'...orang belah utara tau la kot..

ni hah, dah pukul 7..sempat lagi sikit kot ngadap pc..tak puas2 tempat keja tadi balik rumah pon sempat lagi...bukan pe, biasanya aku tak berpeluang...lepas sorang, sorang...nak kontrol cmner...anak-anak , dorang dah maklum...malam bukan masa dorang untuk berFb/game kecuali cuti skolah.

naseb baik petang2 cmni ada sinetron..ade la peluang aku...kalau tak..hujung2 malam la jawabnya..tu la kekadang tak sempat berentri...alasan ! caya jangan tak pecaya...

okeh dah dekat Maghrib dah ni..

salam blogging utk semua...lepas solat la plak ye.

.

1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tahniah Kepada Penerima Anugerah Maulidur Rasul SAW Peringkat Kebangsaan Tahun 1432H / 2011M : '1Malaysia 1Ummah' .

Wednesday, February 16, 2011 Nazlee Ismail 2 Comments

Pada hari ini 12 Rabiulawal 1432H/2011M (Selasa) di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya telah berlangsungnya Majlis Sambutan Maulidur Rasul SAW Peringkat Kebangsaan. Dan di bawah adalah senarai penerima-penerima anugerah dalam majlis tersebut yang telah pun disampaikan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Al-Marhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah.

Majlis turut dihadiri oleh Perdana Menteri Malaysia YAB Dato’ Sri Mohd. Najib bin Tun Haji Abdul Razak dan YABhg. Datin Sri Rosmah binti Mansor. Manakala tema bagi Sambutan Maulidur Rasul SAW Peringkat Kebangsaan 1432H/2011M adalah '1Malaysia 1Ummah'.


Anugerah Perdana Maulidur Rasul 1432H/2011M :

Penerima : Bekas Professor Madya Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya (UM), Dr. Abdul Hayei Abdul Shukor.
Biodata : Berusia 64 tahun dan berasal dari Pasir Mas, Kelantan. Merupakan salah seorang Ahli Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan. Aktif berdakwah menyampai syarahan agama, kuliah dan tazkirah di seluruh negara selain menjawab persoalan agama menerusi lamanweb rasminya. Beliau juga banyak memberikan sumbangan dalam penulisan artikel dan majalah ilmiah. Antara hasil karya beliau adalah sebuah kitab tafsir al-Quran versi bahasa Melayu bertajuk ‘Tafsir Pedoman Muttaqin’ dan karya-karya lain seperti ‘Hadith 40 Al-Nawawi, Tafsir dan Ulasan’, ‘Hadis Maudhu - Sejarah dan Konsep’ dan ‘Imam Malik, Sejarah dan Pemikiran’.
Hadiah : Wang tunai RM50,000, trofi, sijil penyertaan dan senaskah kitab tafsir Al-Quran yang berharga RM3,000.


6 Orang Penerima Anugerah Maulidur Rasul 1432H/2011M
Semua penerima anugerah membawa pulang wang tunai RM20,000, trofi, sijil penyertaan dan senaskah kitab tafsir Al-Quran bernilai RM3,000.

1. Penerima : Wee Soon Yen.
Biodata : Berusia 16 tahun dari Sekolah Menengah Kebangsaan Bachok, Kelantan. Beliau dipilih berdasarkan pencapaian akademik yang cemerlang iaitu dengan memperolehi 8A dalam Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) pada tahun 2010. Sangat mengagumkan juga apabila beliau merupakan satu-satunya pelajar bukan Islam yang mendapat A dalam mata pelajaran Bahasa Arab. Katanya untuk berjaya, walaupun tidak mempunyai tempat rujukan di rumah tetapi seluruh masa yang ada di sekolah dimanfaatkan denganbertanyakan kepada guru dan rakan-rakan jika mempunyai masalah.

2. Penerima : Bekas Timbalan Ketua Pengarah (Jabatan Pendidikan Islam dan Moral) Kementerian Pelajaran Malaysia, Datuk Dangiran Mustapha.
Biodata : Berusia 60 tahun dan juga merupakan Timbalan Pengerusi, Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Malaysia.

3. Penerima : Profesor Kuliyyah Senibina dan Rekabentuk Alam Sekitar, Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Profesor Dr. Ismawi Zen.
Biodata : Berusia 58 tahun dan pernah berkhidmat sebagai ahli Panel Antarabangsa bagi kajian pembangunan Msjidil Haram, Mekah pada tahun 2008.

4. Penerima : Bekas Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah.
Biodata : Berusia 79 tahun.

5. Penerima : Bekas Ketua Pegawai Eksekutif, Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Tan Sri Hasmah Abdullah.
Biodata : Berusia 59 tahun.

6. Penerima : Ketua Pegawai Eksekutif, Institut Jantung Negara (IJN), Tan Sri Dr Robaayah Zambahari.
Biodata : Berusia 59 tahun.

sumber : mStar online

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Salam Maulidur Rasul 1432H

Tuesday, February 15, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments


Betapa jasa dan pengorbanan Baginda yang sangat besar itu hingga boleh membawa kita dapat berada di dalam ad deen yang mulia ini..

3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Anak-anak Buat Apa Tu...!!

Sunday, February 13, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments

Salam pembaca blog yang tak segan2 lalu lalang dan tinggalkan link dan komen kat sini..walaupon kekadang tu aku tak update sekerap dulu...tapi sokongan anda memberi semangat untuk terus di sini... Jutaan terima kasih diucapkan.

Orang kata (blogger lain), kalau kita rajin blogwalking kita akan dapat info baru, kenalan maya dan berbagai lagi yang banyak menyumbang kepada perkembangan blog itu sendiri...tapi kalau dah masa tak menentu...sesuatu yang lebih utama perlu difikirkan...harap anda memahaminya..

Apa anda lakukan bersama keluarga di hari cuti hujung minggu sebegini ?
Jika kita tak kemana-mana..maksudnya dok dalam rumah saja...perhatikan anak anda buat apa?...adakah asyik dok melayan tv sajakah!...berblog!. mungkin kurang kot, tapi berFB/twiter!. kebarangkaliannya adalah besar, sebabnya masing2 dah ada akaun Fb..betoi kan!..tak pa, boleh kontrol..kontrol la sikit..maksudnya pantau apa yang dorang dok buat tu...anda lebih maklum tentang hal mengawasi anak2 masing2 yang sedang meningkat dewasa...huh! payah2 betoi dak..lagi2 anak perempuan macam aku ni.

Memang sudah wujud perisian bagi menyekat anak-anak dari memasuki laman web prono atau sebagainya, tetapi ia hanya satu alat bantu yang tetap perlu pemantauan ibu bapa. Bagi ibu bapa yang bekerja, sudah tentu sukar untuk mengawasi penggunaan internet di kalangan anak-anak ini. Jadi apa yang boleh dilakukan? Tips di bawah mungkin dapat membantu ibu bapa memantau setiap pergerakan anak dari menyalahgunakan internet.

1 – Jadilah teman anak di laman sosial (fB, Twitter dan lain-lain)

Langkah pertama jika anak ingin membuka akaun fB, maka anda harus menetapkan syarat tanpa kompromi bahawa dia harus bersetuju anda menjadi kawannya. Maka dengan ini, anda dapat mengetahui setiap pergerakan anak bersama kawan-kawan sebayanya.

2 – Bersahabat dengan teman anak

Sesetengah orang tua berasakan diri mereka sangat sibuk dengan kerjaya, rumahtangga, kejiranan, kerja-kerja sosial dan sebagainya dan mengabaikan anak-anak dengan teman-temannya. Namun apa kata anda bersahabat dengan anak, setiap kali anak mempunyai teman, anda ikut mengenali temannya itu.

3 – Tempatkan komputer di ruang terbuka

Meletakkan komputer di dalam bilik dengan kemudahan internet sebenarnya mengundang risiko. Anak boleh melayari laman web yang tidak sesuai dengan peringkat usianya. Jika diletakkan di ruang terbuka, anda boleh memantau laman web apa yang dilayari anak. Kalau dia mahu menggunakan komputer riba, suruh saja dilakukan di ruang rumah adan jangan di dalam bilik.

4 – Awasi Twitter, Facebook dan foto

Banyak kes salah laku termasuk pemnyebaran gambar tidak senonoh di kalangan anak-anak. Jadi anda harus tahu gambar apa yang disebarkan anak dan bagaimana mereka meletakkan gambar untuk dilihat oleh kawan-kawan. Pastikan juga anda memantau gambar apa yang dilayari oleh anak di laman-laman web ini kerana dikhuatiri gambar tidak senonoh.

5 – Selalu periksa e-mel anak

Sebagai ibu bapa yang prihatin, anda seharusnya memeriksa dengan teliti kandungan e-mel anak. Periksa foto, video atau apa-apa saja isi di dalamnya, jam berapa anak melayari e-mel dan menerima SMS dan sebagainya. Jika ada pesanan yang mencurigakan, anda perlu menyoal anak dan pastikan ianya tidak berlaku lagi atau ptotong saja akaun Facebook, Twitter dan sebagainya.

6 – Periksa carian maklumat

Sama seperti e-mel yang pelu anda selidiki, pastikan juga anda mencari sebanyak maklumat tentang apa yang anak anda cari ketika melayari internet. Ini sangat penging kerana sebagai orang tua, anda seharusnya lebih peka dan tahu apa yang anak cari. Jangan sesekali membiarkan anak begitu saja tanpa mengetahui apa yang mereka cari di internet.

7 – Buat aturan waktu

Sama seperti ada masa-masa anak belajar, bermain, makan dan sebagainya, anda juga harus menetapkan aturan waktu anak ketika melayari internet. Jangan membiarkan anak melayari internet berjam-jam lamanya kerana lagi lama anda membiarkannya, mereka berpotensi melayari laman web lucah.

8 – Hari bebas internet

Jika perlu, tetapkan peraturan tentang hari bebas internet. Cabutlah semua peralatan elektrik dan lakukan kegiatan seperti bermain badminton, jogging, berbasikal, berenang dan sebagainya.

9 – Jadilah sahabat

Sebagai orang tua, anda harus sedia berbicara dengan anak, bertanya tentang keadaan dirinya, kawan-kawannya serta pelbagai permasalahan lain. Ceritakan juga tentang masalah buli, cabul dan sebagainya. Biarkan mereka tahu mengapa anda melakukan semua itu. Jelaskan alasan-alasannya secara terperinci mengapa dia perlu mengetahui semua ini.

Dengarlah masalah anak dan berikan penyelesaiannya. Jangan ragu untuk berkompromi namun tetap berpegang teguh kepada aturan-aturan yang anda anggap penting. Sebagai orang tua, kita tidak boleh terus-menerus mengawasi anak kerana semakin mereka dewasa, mereka juga mempunyai cara sendiri. Jika ingin mendapatkan kepercayaan dan anak berterus-terang dengan kita, ajaklah anak berdialog dan tunjukkan kalau kita mempercayai mereka.


Sedikit harapan dari PCL....kalau rajin menonton TV, bukak la siaran Astro 601 Tutor TV untuk anak2..atau yang suka berinternet tu..layarilah http://www.astro.com.my/examtutor/...ada bagusnya dari menonton siaran yang kurang memeberi pembelajaran kepada mereka.
Semoga bermanfaat !

Pssst ...heee bukan nak promote Astro pon, sama je kita ni.. kena caj 6% dalam bil...huhu!



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Makan Tengah Malam..

Monday, February 07, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments



Salam...

..dah dekat tengah malam ni..tak tau apa nak buat..makan?...
ehh selalu sangat keluar makan kat kedai mamak pekena roti canai ..boring gak rasa...
sementara tunggu kakak balik dari tuisyen..pe lagi adik tu...makan jelah kejanya...roti canai..roti canai..sampai mamak restoran tu pon cam dah tau apa yang nak dioder bila menyinggah di situ.

Malam ni...mamaDiana bermurah tenaga untuk menyediakan makan malam..opps..supper dengan roti jala buatan sendiri...haaa bukan senang nak dapat cmni selalu...pukul 11.30 mlm dah ni...huhu takutnyer makan malam-malam...(untuk depa ni sajalah...untuk aku esok pagi haha.. )

Sebenaqnya ...menu ni untuk sarapan pagi esok...tapi tau lah adik n kakak tu sentiasa lapar..
nak besaq dah tu..harap jangan melebar udah la wahai anak-anak ku cayang!..



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Gelagat Hanis Umairah..buat show.

Thursday, February 03, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

Emmmph!..habis boring la tu bercuti di rumah je...macam nilah jadinya.




okay adik..nanti kita p jalan2 plak..funfair pon dah start...kita layan roller coster sampai muntah..bajet! korek tabung masing2 okay!

p/s : karenah anak2..kalau tak ikut merajuk la plak, layan sekadar termampu...jangan berlebihan sangat, sebagai ibubapa kita perlu fikir banyak kali untuk kebaikan bersama.


5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.