Apasal la Aku Malas Solat ...

Friday, April 29, 2011 Nazlee Ismail 15 Comments

Versi pantun....eh seloka mungkin sajak juga..haha






Apasal la aku malas solat,
Tuhan kasi aku jasad siap dengan bayang - bayang,
Bukan ke lebih beruntung daripada tiang,
Berdiri tanpa roh malam & siang...

Apasal la aku malas solat,
Kerja dah best keluarga pun dah senang,
Negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang,
Takkan lima minit lima waktu aku tak boleh luang.....

Apasal la aku malas solat,
Tuhan kasi otak supaya aku tak bangang,
Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang,
Tuhan kasi nikmat kenapa aku tak kenang...

Apasal la aku malas solat,
Main bola aku sanggup sampai petang,
Beli tiket konsert aku sanggup beratur panjang,
Apa la aku ingat masuk syurga boleh hutang...?

Apasal la aku malas solat,
Aku kena ingat umur Kita bukannya panjang,
Pagi Kita sihat petang boleh kejang,
Nanti dalam kubur kena balun sorang - sorang....

Apasal la aku malas solat,
Siksa neraka Cuba la aku bayang,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,
Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa boleh
Halang!!!




15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kempen Klik Nuffnang Ads

Friday, April 29, 2011 Nazlee Ismail 1 Comments

Satu untuk Aku... dua pon untuk aku..hahaha !


Salam ...

nak bawa anda berimajinasi (imagenation) seketika...
sebelum tu kalau ada Nuffnang Ads keluar gambar Mamil Gold kat atas header tu...silakan klik, dah klik bagi tau saya...berbalas klik , kan mudah cam tu...
(lain2 ads pon boleh jer klik kalau ada)

tiada paksaan...cuma teruja sikit sebab BE datang lagi...huhuhu.







layan jadi bebudak sat...sebab dorang ni tak penah ada rasa masalah dalam diri mereka..

yang tau ..nak seronok je...

Terima Kasih semua yang menyokong blog ini.

p/s : suka klik nuff ads kat blog lain...aku tau korang pon macam tu jugak, saja nak diam2 klik kan...ikhlas gitu. (bagi tau je boleh aku klik balas korang punya ads)

1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Blogwalking ada bagusnya jika kita...

Thursday, April 28, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments

..sentiasa mencari kepada kebaikkan dan meniggalkan kemungkaran.

Segala apa yang dipaparkan adalah hak individu, namun jika telah dipostkan kepada umum maka ia secara tak langsung menjadi hak umum , sebagai pembaca kita boleh menilainya.
Apa yang bagus kita ambil sebagai iktibar dan sebaliknya kita abaikan saja...




Penyebab manusia masuk ke dalam neraka adalah pada tujuh anggotanya iaitu lima pada pancainderanya ( mata, telinga, hidung, lidah dan kulit) juga syahwat dan emosi. Maka pintu-pintu neraka juga berjumlah sebanyak tujuh buah pintu. Setiap orang ahli neraka akan dicampakkan melalui pintu-pintu yang di sesuaikan dengan amalan masing-masing.


Sila baca selanjutnya di sana >>MINIMUM EKSES KE PINTU NERAKA




Tidak jujur dalam berbicara, tidak menepati janji, tidak menyampaikan amanat orang lain, zina menjadi perkara biasa, pandangan yang tidak dijaga dan tangan yang memberi dan mengambil hak yang telah dilarang dalam agama.


Semua perkara tersebut adalah apa yang telah dan akan kita hadapi dalam hidup di dunia ini...

sambil Blogwalking sambil bermuhasabah diri....

P/S : Jangan kita cemari pandangan hari ini dan seterusnya dengan perkara2 yang lagha (melalaikan)

16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

TRAFFIK BLOG BERGANDA DENGAN AUTOHITS

Wednesday, April 27, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments



Saya ingin berkongsi dengan anda....



365AutoHits.com is a FREE to use State-of-the-art Internet Marketing Portal. We have everything you need to market your Website, Blog, Affiliate page, Business Opportunity, Product or list building. Our features include a rock solid, cheat proof AutoHits system, Banner Exchange, Text ads exchange, even advanced features like Ad Tracking and more are at your disposal.

Receive Unlimited FREE Hits and Marketing. Promote your Blog, Website, business opportunity or whatever needs traffic.

365AutoHits.com is a COMPLETE Internet Marketing Portal. Everything in one place. We take the puzzle of Website Marketing away, and make it a childs play.

please clik here : 365AutoHits.com

--------------------------------------------------

p/s kita buat kita dapat...tak jadi masalah !

7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Beberapa Sebab Blog Tidak Mendapat Komen Pembaca

Wednesday, April 27, 2011 Nazlee Ismail 18 Comments



..salam pagi yang gelap, sebab kat sini dah hujan...cuaca kat luar sejuk, kalau takde keja ...blogwalking jap no hal...

baru selesaikan kerja hakiki n now ...keja yang seterusnya sebelum tu membebel dulu kat sini..

sebenarnya aku pon tak pasti berapa sebab blog kita ada pengunjung tapi tiada pengkomen (ulasan).

PERLUKAH KOMEN2 DI SETIAP ENTRI YANG DIHASILKAN ?

anda sendiri ada jawapannya...



Ini pendapat aku dan sebab2 yang aku perasan lah :



* Adanya word verification atau login untuk pembaca komen. (tapi kalau readers nak komen, dorang akan buat jugak)

* Jalan cerita atau isi kandungan entri itu terlalu peribadi. (takut tersalah komen plak)

* Kemungkinan anda menulis entri yang lengkap dan pembaca blog anda tidak perlu komen ape2 melainkan ucapan goodluck;terimakasih;goodinfo ;p (ini pon dikira komen jugak kan..kira ok daripada takde respond langsung)

* Pembaca tidak faham apa yang anda cuba sampaikan...(too complicated...gaya bahasa dan presentation hanya untuk tatapan sahaja)

* Anda malas memberikan komen atau komen balas kepada blogger lain...

* Butang post comment anda agak terlindung oleh widget2 gempak anda. (nak klik tapi page lain yang keluar plak.)

* Blogwalking yang anda lakukan...singgah dan lalu tanpa meninggalkan kesan dan tiada kemesraan dalam perhubungan maya. (pada blog anda juga diperlakukan begitu...sia2 dan buang masa je)

*
dan banyak lagi rasanya...

tolong bagi advice sikit boleh...tambah2.. ?


18 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Belajar Dari Pengalaman...

Tuesday, April 26, 2011 Nazlee Ismail 12 Comments





gambar hiasan





.....sungguh pun benda ni nampak remeh je tapi jika ada yang tak tau ,..tak mau ambil tau...tak mau tanya !

mesti impaknya kepada orang lain menunggu di belakang.

Anda tau kan...Cash Machine Deposit (Mesin Deposit Tunai)...pernah guna kan!...alaaa, yang selalu ada masalah tak boleh detect wang kertas tu...asyik2 mesin reject je... menyebabkan ada yang merunggut dibelakang semasa beratur panjang.

haaa, benda ni berlaku kat aku pagi tadi.....





gambar hiasan


ada 2 orang wanita bekerjaya agaknya...tengah dok proses mebetul2kan wang kertasnya yang dah kena reject banyak kali oleh mesin tersebut...wang lain takde..tinggal tu je sekeping....nak tak nak kena buat jugak sampai boleh....

so, dorang ni dah buang masa aku berminit2 di situ...

kita suruh dia buat macam yang kita ajarkan...dia buat tak reti ja....heyss!! malas aku dengan orang yang sombong cmni...

dah lama sangat punya pasal ..sorang barader sudah
sound..."cik puan....pegi iron la diut tu..." 2 wanita tu dok sengih2 muncung .

"ikut ja macam abang tu cakap...buat ja
la, tak salah kalau cuba"



...lepas tu dengan sengih2 lagi dorang tu buat
macam aku suruh tadi....



agak2 la renyokkan duit tu..jangan sampai tak boleh guna langsung..kang menyesal plak! !


"eh..eh boleh la..." ....lepas tu terus blah...termalu kot !!


macam mana caranya...macam tu lah aku belajar dari pengalaman jika masalah wang kertas di reject oleh Cash Machine Deposit.

kekadang mesin tu 'pandai memilih'....tapi pilihannya yang kedut2 sikit....yang licin2 tak nak pulak ! hahaha.

ini cara aku !...aku tak suka guna internet banking....

orait....selamat.







12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bayi Pra Matang Dapat Terus Hidup

Tuesday, April 26, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments


..bila hati senang fikiran pon melayang...hahaha, blogwalking seketika untuk memulakan tugas untuk hari ini...

Apesal.com, link blog yang telah menemukan aku tentang berita ajaib ini...

BAYI PRA MATANG DAPAT TERUS HIDUP (klik untuk kisah selanjutnya)





p/s : Subhanallah.. segala kejadian adalah milik Allah Yang Maha Besar.



4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Untuk Dihebahkan - Siapa Yang Boleh Join Blogger Perak

Tuesday, April 26, 2011 Nazlee Ismail 1 Comments





Copy paste dari blog The Princes Admin Of BP : Eija Hassan (Isnin,25 April 2011)

"mungkin masih banyak lagi yang tak tahu pasal satu group yg meningkat naik ni kan?group ni still baru dalam alam maya ni.group/kumpulan blogger perak atau lebih senang dikenali dgn keluarga besar BP dah di tubuhkan sejak lebih kurang 3 bulan yg lepas.mula-mula ahli yg ada cuma 30++.alhamdulillah,dgn usaha BPians yg kuat,skrg keluarga BP semakin membesar.buat masa sekarang ada 343 ahli keluarga.alhamdulillah.

klau korang nak tahu mcmmne boleh tetubuhnye BP ni :
once upon a time*bajet omputih*,aku lepak kat SB.lepas tu aku saje jek cari bebudak perak.1st yg bagi respon ialah kirin selama perak(KSP).lepas dah gebang2 dengan kirin,aku pun tetiba muncul idea nak buat satu group khas utk bebudak yg ada kena mngena dgn perak.so,aku ckp kat kirin why not kita buat blogger perak.lepas tu kirin ckp dia oky jek.dia sruh aku buatkan sbb at that time dia ckp dia tak tahu nak buat mcm mne.so aku pun terus buat BP.lepas dah tubuh BP,aku and kirin cari org.masa memula dulu walaupun ahli sikit,tapi kitorang dah mcm rapat sesangat walaupun cuma bekenalan dalam alam maya and kenal kurang dari 24jam.

apa yg bestnye BP?
BP ni tempat utk kenalkan belog korang.bukan tu jek,bp jgak tmpat lepak,gurau-gurau,tukar pendapat & macam2 lagi.klau korang join BP mmg tak kering gusi la dduk dekat situ.secara tak langsung,BP jgak akan mengeratkan lagi hbgn antara blogger2.

siapa yg boleh join BP :

actually,BP ni terbuka utk sesiapa saje yg ada kena mngena dgn perak.tak semestinya korang kena dduk perak or keje kat perak baru boleh join BP ni.
kategori yg layak join BP :
Blogger yg :
pernah/masih dduk perak
pernah/masih belajar kat perak
pernah/masih keje kat perak
parents org perak
boleh dtg perak bila ada gath
sedara mara ada org perak
apa-apa jek la yg ada kena mngena dgn perak.

so,siapa yg belum join,apa lagi?jom join BP cpat.aku sbg creator and admin BP sesangat la bebesar hati klau korang join BP.admin BP yg femes si kirin selama perak pun sgt la bebesar limpa menjemput korang utk join keluarga besar BP (; "

p/s : Jom le kite....(KLIK... Ask to Join Group) .


1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tanam Tebu Tepi Bibir...

Monday, April 25, 2011 Nazlee Ismail 14 Comments

takde kaitan dengan kegiatan 'kekoh' tebu belakang rumah....

...bila Pakcik Sabri , jiran sebelah bagi satu jag air tebu ...



fuhhh! sedap rasanya memang tak terkata, masa tu baru teringat kalau ada tanam sendiri lagi best kan!! ..bole gigit batang tebu tu buat exercise gigi dan rahang...hahaha..dah teringat zaman kanak2 dulu...

Antara petua untuk menguatkan gigi kita ialah makan batang tebu gigit habis-habisan. Hampeh tu buang la jangan telan pulak..lepas tu gigi pon nampak putih berseri la...takyah gosok gigi dah ..sempoi!!



Petang semalam , Hanis Uamairah n mamaDiana nak makan tebu...dorang cakap kalau gigit tebu sambil duduk berehat2 sedap jugak...

Pokok tebu yang aku tanam 2, 3 bulan lepas masih
muda lagi....ushar2 hujung padang tepi pagar tu nampak..



.... beberapa rumpun pokok tebu...nak mintak dulu tuannya tak kelihatan....pagi ni baru jumpa Pakcik tu inform yang aku dah patahkan sebatang...:)

.."takde hal..amik je kalau nak makan tak yah cakap"...huhu bestnya , petang ni bole rembat lagi...

... kelenguhan rahang dan kekuatan gigi untuk 'kekoh' batang tebu itu mengatasi segalanya...
di situ lah kepuasannya dapa dirasakan...berbeza rasanya daripada menikmati air tebu yang dah siap mesin....

Kena cuba nanti ya baru tau.....kalau ada penjual air tebu bermesin tu, mintak beli sebatang....haha amacm bole try ?

"buang tebiat ke..orang nak beli air ..awak beli tebunya plak....nak buat ubat ke pe??..hahaha".


14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Selamat Berkenalan Blogger Perak

Monday, April 25, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

We Are Family...




Assalamualaikum warahmatullah WBT..

...Saya dah join family Blogger Perak sejak 2 minggu lepas lagi..secara tak langsung..haha , rasanya banyak benda yang belum dapat informasi sepenuhnya dari group ini..

Terpanggil untuk berada dalam group Blogger Perak bila melihatkan kemeriahan rakan bloggers di negeri kelahiran ku ini bertukar-tukar pandangan dan keakraban yang dizahirkan dalam laman facebook yang telah dikelolakan oleh Adminnya Kirin Selama Perak II dan Eija Hassan.



Saya berbesar hati untuk mendekatkan diri dalam group ini dengan menerjah ke laman blog anda yang terdapat dalam list Link Blogger Perak yang telah tersedia.

Selamat Berkenalan dari saya P@kcikLie.


5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nak Kurus Kena Jadi..

Sunday, April 24, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

..PENGURUS pada diri sendiri dulu...


Nak turunkan berat badan atau kuruskan badan dengan cepat?
Ya, sapa yg tak nak kurus dengan cepatkan? Semua nak cepat. Bila berat yang berlebihan kita akan mudah berasa malas, rendah diri, senang dapat penyakit...agak susah nak dapat pasangan dan macam-macam lagi ( bagi yg bujang tu lah !!)......


aku baru buat check kesihatan Jumaat lepas...emmh..biasalah kena ceramah sikit..berat badan dengan ketinggian tak balence kata pegawai perubatan tu...tapi sebenarnya ..lari sikit je dari yang sepatutnya..."kena jaga dari sekarang..nanti dah terlebih2 susah plak nak turunkan..."

Sebenarnya nak turunkan berat badan memerlukan motivasi dan displin yang betul. Daripada pengamatan aku, nak turunkan berat badan ni senang tapi nak maintain berat badan ideal tu yang susah. Jadi cara2 kuruskan badan yang betul adalah makan sebelum lapar dan berhenti makan sebelum kenyang. Satu lagi makan makanan yang berkhasiat contohnya lebihkan makan sayur-sayuran, buah-buahan dan lagi satu, elak makan hampir2 nak tidur. Paling bagus makan time petang atau lepas maghrib macam time makan kat asrama dulu2..ingat lagi dak!

Jangan lupa buat excercise sikit. Hujung minggu pergi jogging. Kalau susah sangat beli jer equipment kat kedai fitness tuh. Sambil tengok tv boleh buat exercise tanpa keluar rumah. Tapi nak kena spend duit sikit la kan.



Tapi kat dalam kuarters ni dah disediakan gym..apa lagi tunggu....('rajin' je kekadang tu haha)

Ada di antara kita buat diet yg salah konon nak kurus dengan cepat. Tak makan pagi atau tak makan tengahari . Cara nak kuruskan badan macam ni tak betul. Silap2 boleh jadi gastrik la pulak nanti. Makan pagi, tengahari tu perlu cuma kena control volume kita makan tuh. Tapi jangan terlalu brdiet plak..nanti dapat penyakit..apetu!, simptom penyakit yang terlalu kurus. Aku tak tau apa nama dia. Jadi kalau nak diet ikutlah program diet yang betul, sebab kalau salah berdiet kengkadang boleh jadi penyakit la pulak. Contoh kalau kurang pengambilan gula boleh jadi pitam tau!.

Kalau sapa2 yang nak berdiet tu..buat lah dengn cara yang betul dan sihat.Yang penting sekali konsisten. Nak kuruskan badan ni senang tapi nak maintain tu yang biasanya susah.

Sekali ber jogging gila2...lepas tu 5 , 6 bulan berehat..ada yang berehenti terus....huhuhu.
cam mana nih ?...grrr grrr !! tercabar nampak ?

okeh, kalau nak check BMI (indeks jisim tubuh) anda sila KLIK SINI.

Majukan kesihatan untuk diri sendiri.

P/s : jom pergi gym....sekarang jugak!


7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Operasi Menerjah Sahabat Blogger Di Blog PEJA (1)

Friday, April 22, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments



Kategori Perniagaan, aku dah terjah semuanya..ada yang aku follow dan ada juga aku tinggalkan jejak di shoutbox/komen...

best....bila ada masa terluang cuti2 ni..

sila rujuk di sini..KLIK.


3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Anak Saudaraku seorang ....LELAKI !

Friday, April 22, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

..yang cekal orangnya..




Berjuta-juta sperma yang di lepaskan aku diantara yang paling hebat dan berjaya mendapat tempat di gelanggang ovum ….setelah 9 bulan lebih aku menginap di Rahim bonda ku , aku singgah pula kedunia sebelum berangkat kealam berzakh …kita ikuti kisahnya di blog ini :






5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jalan-Jalan Check Kesihatan.

Friday, April 22, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments



Salam ceria di pagi Jumaat ni...

hari ni P@kcikLie rasa cam nak ikut member opis pegi chek-up kesihatan....maklum la dah dekat nak meninggalkan group 30an..ehh dah kertu rupanya aku ni...hahaha

bak kata Paknil dalam AF9.....KERTUUUUU..!! hahaha. (sedaq pon)

Kejap lagi 8.30am ...ktorg akan keluar ofis dengan izin haha..kena mention kat sini.......

kalau korang nak tau, sampai sekarang ni aku tak tau apa jenis darah dalam badan ni...

bila orang tanya..aku cakap je..'O' kut....sebab mengikut kata2 Nabil RajaLawak...orang yang berdarah jenis ni selalu akan cakap....oooo...ooooo...oo..dalam kebanyakkan baris ayatnya...(katanya lah dalam segmen lawak haritu).

tengoklah nanti camne...

ok salam n selamatt.

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ada Masalah Ke Dengan Nuffnang Malaysia ???

Thursday, April 21, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments



Assalamualaikum...

rasanya sejak beberapa minit yang lalu ..ada lagi kemunculannya dalam blog ni..
apa dah jadi ni...adakah aku yang bermasalah atau sebaliknya..

korang punya iklan Nuff ada muncul tak ni..??

tak best la takde penyeri lagi...huhuhu. !!


Apa Yang Terjadi ni !

3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Pinjam bank untuk kahwin..

Thursday, April 21, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments

Boleh ke tak boleh ni???




dulu-dulu jarang persoalan ini ditimbulkan...
sebabnya belaja kawen masa tu tak tinggi mana...setakat kerja kampung pon boleh kawen...

boleh ke tak boleh pinjam dengan bank?..perkara ini sudah pon berleluasa..
bergantung kepada niat seseorang, adakah perlu...tidak membebankan sebelah pihak yang lain...
lagi satu..kena pandai memilih bank mana yang sepatutnya. Pilihlah pembiayaan peribadi secara Islam. Ia membabitkan akad jual beli atau sewa berbanding dengan membuat pinjaman biasa melalui bank yang membabitkan riba.

Jika perkara itu difikirkan terlebih dahulu, maka jawapnya boleh la buat pinjaman tu.

Tetapi jika ia memberi kesan yang buruk maka Islam tidak menggalakkan sama sekali.

Ukur baju di badan sendiri..tapi di samping tu kena tengok bakal pasangan juga...perlu ke tidak!
untuk buat majlis besar2...hantaran mewah2.

ada sesetengah pendapat mengatakan..buat kenduri besar..pulangannya pon besar...hutang bank boleh langsai setelah kenduri...

Perkara seumpama ini berlaku sekarang adalah kerana ada sikap yang tak bagus....
sebenarnya bukan nak menunjuk2 tapi tak nak mengaku kalah je...orang lain buat grand punya majlis kenapa kita tidak....

>Boleh refer kat sini jugak myMETRO .

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Apa akan jadi jika 'mesin kesan tipu' (lie detector) ada di rumah...

Wednesday, April 20, 2011 Nazlee Ismail 14 Comments

pepagi ni nak ajak korang semua berimejenasi sikit....

kekadang tu bukan kanak2 je yang layan citer kartun 'Doraemon' atau seumpamanya...

orang dewasa pon ...melayan jugak bersama anak2 secara tak sengaja kan! ...huhuu.

kekadang tu ada bagusnya, boleh membuatkan kita berfikir sejenak.....cewah!!!

kita ikuti dialog ini.....

Bapak: Ni apehal balik lambat ni?

Anak: Tadi ada kelas tambahan la yah kat skolah.

tiba-tiba, sepantas kilat satu tamparan melekat kat pipi anak tu.
mesin tu yang lempang..kesian..

Anak: maaf ayah, saya tipu. Tadi kawan ajak pegi karaok. Den join la sama.

Bapak: Haizzz!.. kamu ni, apa la nak jadi. Dulu ayah baik ja. Tak da pon macam kamu ni..

sepantas kilat lagi, tamparan mengenai si bapak..
si bapak terdiam, bisu lidah terkelu..

Tanpa disedari, ibu yang sedang memengang senduk mencelah..

Ibu: Abang ni, jangan la marah-marah. Dia tu anak awak jugak

bagaikan sepantas petir yang sambung menyambung dilangit, satu penampar hinggap kat pipi si Ibu.

Si Ayah dan si Anak tercengang.

Si ayah memandang keras pada si ibu.."Ibu, ape sebenarnya semua ini?"..


ini lah hakikatnya kehidupan seharian yang selalunya ada pada diri seseorang....mesti ada yang bercakap bohong walaupon sikit namun pastinya tipu/bohong itu tetap ada ...macam sudah sebati dalam resam kehidupan di dunia ini...cermin2 lah diri kita selalu.

kalau betul lah 'lie detector' tu berada di sekeliling kita , mungkin kita takut untuk melakukan pembohongan seumpamanya kerana kita nampak benda tu ada.

p/s : Percaya lah bahawa Malaikat Raqib dan Atid sentiasa menemani manusia ke mana saja. Segala amalan sentiasa dicatat....pengadilannya adalah di hari Pembalasan nanti.





14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

TIPS MENAJAMKAN OTAK - EXAM MODE

Tuesday, April 19, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

Assalamualaikum.

Just nak share beberapa tips untuk menajamkan otak kite ni. Mungkin dalam isi ini, anda telah atau mungkin juga terlupa untuk melakukannya. So, antara ramuannya adalah:

1. Amalkan tidur yang cukup - Anda kini berumur dalam lingkungan 16 tahun dan keatas, dan jangka masa tidur yang sesuai dan ideal adalah selama 6 jam actually. Mane yang rasa diri die baby lagi tu, tidurlah 12 jam ye~. Even budak kecik yang hyper aktif pun tidur 6 jam sehari. Selama 6 jam tu nanti, otak anda boleh rehat dan bertenang dengan agak lama dan orang kata otak tu dah ready untuk bekerja sesudah 6 jam waktu tidur tersebut....


2. Mengawal Tekanan - Tekanan yang macam mana ni? Adakah anda seorang yang serabut memanjang 24 jam? even orang nak bersembang pun die dok cakap serabut-serabut memanjang. Kalau ade orang macam tu, lempangkan aje. Biar die sedar dunia ni berputar dan masa berjalan. Kalau banyak sangat kerja tu, plan-lah kerja anda sebaik mungkin agar ada masa untuk anda mandi dan tidur. Sebab kadang-kadang ade je jenis manusia yang tak mampu nak tidur and mandi sebab busy. Baget busy je pun tu. Dengan mengatur kerja-kerja anda, anda mampu menarik nafas puas lantas menstabilkan emosi anda dan anda mampu study kaw-kaw. Sure masuk kepala otak punye~.

3. Membaca Al-Quran - Ini memang sering manusia kini lupakan, ingatlah wahai muslim sekalian bacalah sekurang-kurangnya sehelai atau satu muka surat setiap hari. Sudah terang dan nyata, anda akan beroleh ketenangan jiwa, rohani dan jasmani. Dapat pahala jugak tau.

4. Bersenam - dengan bersenam, otot-otot saraf dalam badan kita akan mencapai satu tahap di mana adrenalin mula memuncak. Tatkala memuncak inilah darah akan dipam ke otak. Oleh itu daya ingatan kita akan menjadi lebih baik dan aktiviti anda seharian juga berjalan dengan lancar.

5. Elakkan kemurungan - Jika anda rasa anda seorang yang loser sampai rasa hidup ni dah tidak berharga lagi, silalah pergi mati sekarang kerana dunia tidak mahukan orang seperti anda. Bagaimana nak elakkan kemurungan? Senang sahaja, berfikiran positif la ye~ anggap semuanya baik-baik sahaja. Percaya atau tidak, dengan melakukan ibadah, anda mampu mempositifkan diri anda dan membuang kemurugan tersebut ke kawasan pelupusan kemurungan. Banyakkan senyuman, kerana senyum itu pahala.

6. Permainan - Silalah pilih permainan yang mencabar minda, dan jangan terlebih dos yang ditetapkan oleh kerajaan. Kerana pabila anda terlebih dos itu, anda akan gagal!

7. Katakan berulang kali @ Repetition - Repeat apa yang kita belajar berulang kali, kalau boleh tiap-tiap hari kene bukak balik note-note tu. Melayu memang malas, so sila tunjukkan yang melayu itu bukan pemalas! dengan repeatation, kite boleh ingat sedikit fakta yang cube kite absorb~.

8. Bermain dengan angka - Ini adalah cara dimana anda boleh mengasah otak anda. Paling tidak pun cuba untuk menghafal nombor telefon rakan even nombor die nampak tidak cantik dan buruk. Kalau boleh kaitankan nombor tu dengan apa-apa bende sekalipun contohnye daripada nombor tu boleh buat cerita, Ali terjatuh longkang selepas kene sepak dengan kekasihnya ke, tak pun Mahadi punye gigi kene gigit dengan tebuan sampai hilang separuh.

9. Belajar sesuatu yang baru - Buat kerja lain selain daripada belajar. Belajar bertukang ke, mendesign pakai photoshop ke. Tak pun paling tidak, ber-autokad sampai mati. Ini demi mengelakkan otak anda ternyah fungsi dek kerana bosan melakukan aktiviti yang sama berulang kali.

10. Jaga pemakanan - Elakkan makan makanan yang boleh melembabkan tubuh badan, hal ini kerana apabila tubuh badan anda berasa lesu, anda akan mula terjahkan diri anda ke katil lantas tidur. Dek waktu tidur itulah, anda akan rugi masa anda dan sekaligus merehatkan otak anda secara tidak sengaja meng-offkan fungsi otak yang sepatutnya sedang mengulangkaji pelajaran.


[Rujukan Blog]

p/s : tak salah sesuatu yang bagus kita kongsikan bersama dan menjadikannya sebagai muhasabah diri untuk berubah ke arah kebaikkan.







7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Biar belajar Jawi Berkali2..Jangan Masuk Jawi 2 kali..

Monday, April 18, 2011 Nazlee Ismail 13 Comments

اسسالااموءالاءيكوم.....

ادا كلاءينن سيكيت ڤادا اينتر كاليي اين.. سايا ماهو ڤاڤركن ڤنوليسن اينتر دالم توليسن جاو.. ده لام راساڽ تيدق ممڤركتقكن ڤمباچأن دان ڤنوليسن دالم توليسن جاو... بوكن اڤ.... ڤاڬي تادي ساي چوبا نق باچ سورت هابر توليسن جاوي يڠ ادا ڤادا باهاڬين تڠه سلالوڽ....تاڤيي اڬق مڠچواكن ساي سنديري كرانا ماسيه ترڬاڬڤ-ڬاڬڤ لاڬ. بوكنڽ ساي تق ڤرنه بلاجر....سايا تاهو دان لنچر باچ دان توليس دالم توليسن جاوي سبلوم ن...چوم... جارڠ-جارڠ ديلاكوكن... جادي ، برمولا داري سين..سايا نق بوءت ساتو اينتر دالم توليسن جاو....سمبيل باچ سمبيل بلاجر بالك...موڬ-موڬ توليسن جاويي ايني تق هيلڠ دي ايڠاتن كيت...



"Assalamualaikum..... Ada kelainan sikit pada entri kali ini.. Saya mahu paparkan penulisan entri dalam tulisan jawi.. dah lama rasanya tidak mempraktikkan pembacaan dan penulisan dalam tulisan jawi... bukan apa.... pagi tadi saya cuba nak baca surat habar tulisan jawi yang ada pada bahagian tengah selalunya....tapi agak mengecewakan saya sendiri kerana masih tergagap-gagap lagi. bukannya saya tak pernah belajar....saya tahu dan lancar baca dan tulis dalam tulisan jawi sebelum ni...cuma... jarang-jarang dilakukan... jadi , bermula dari sini..saya nak buat satu entri dalam tulisan jawi....sambil baca sambil belajar balik...moga-moga tulisan jawi ini tak hilang di ingatan kita..."


ini adalah permulaan saya untuk mempratikkan pembacaan dalam tulisan jawi...

kalau nak belajar tulis jawi bukan di sini...carilah guru di luar sana..ada banyak tempat yang sedia menawarkan perkhidmata seperti ini.

seperti kata Dato'Ustazah Siti Nor Bahyah.."ANDA BUAT ANDA DAPAT"

orait..sama-samalah kita memertbatkan tulisan jawi..

bersama ini saya sertakan link Transliterasi tulisan Rumi ke Jawi...

{ MyJawi.net }

taip sendiri dan belajar sikit2 dulu...


p/s : sekolah arab petang2 selalu ponteng ..tu la kau !






13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Iklan Blog Secara Percuma @ PEJA

Monday, April 18, 2011 Nazlee Ismail 2 Comments




Kali ni Peja terfikir untuk buat sesuatu bagi membantu rakan2 blog terutamanya yang masih baru lagi dalam dunia blogging... Tak kira la yang ada blog untuk tujuan peribadi ke, perniagaan ke, pendidikan ke atau lain2. Yang penting, kita semuanya blogger. So, ade sikit pengumuman kepada semua pemilik blog.

Ceritanya macam ni.KLIK SINI.



2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kes Bunuh Lagi....

Sunday, April 17, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

lagi2 kes bunuh....


..kalau disabitkan salah..memang la salah...aku tau...kes berat ni..
bunuh mesti la hukumnya kena bunuh jugak...kan!

boleh dikatakan hari2 ada kes lah...

aku taktau lah....mcm mana aku boleh terbabit dalam kes ni....

kalau diikutkan aku memang berniat pon nak bunuh!...sakit hati aku dibuatnya, mana boleh tahan cm ni.. asyik kena serang je...


bukak pintu rumah sikit je....terus kena serbu...

tension! tension!... last2 aku amik getah...

sekor demi sekor aku lastik....kiok!

puas hati aku.....berkat dari pengalaman aku masa kecik2 dulu....'main getah tembak'






okeh , berbalik pada kes tadi...

agak2 korang ..hukuman apakah yang akan dikenakan jika sabit kesalahan bunuh dengan niat .

macam ni....



p/s : pantang aku kalau lalat masuk rumah...memang mati punya lah!

*...teringat kat Nabil MaharajaLawak...'lalat telan piano'..huhu.

.


9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bahagia..bahagia , itulah yang kita inginkan.

Sunday, April 17, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments


..dah penat2 masak tak lalu plak nak makan...kan! ehh betul lah, memang selalunya macam tu...ingatkan saja je dorang pompuan ni cakap cmtu...
agaknya lah , aroma dari masakan yang dimasak tu buat kita kenyang selalu...erk betul tak ni.. (anguk2..sempoi lah).

...aku cakap ni sebab arini aku masak!!...tak caya? yelah tolong2 masak..
so, bila dah siap masak memang rasa kenyang plak nak makan....tak sedap la kot!





dah duduk bersama2, kena buat sama2 la semua keja...bagi keja sama rata yang sepatutnya lah.....jangan nak 'membongkang' sampai tengahari buta...cm kasar plak guna perkataan tu...tapi hakikatnya terimalah kenyataan tu..hahaha.

Tidak ada istilah bersenang lenang dalam hidup berumah tangga kalau nak kan kebahagian dirasai....

walaupon duit 'menggunung' tak semestinya menjamin kebahagiaan jika tak disulami dengan kasih sayang.

walaupon poket 'kering kontang' tak semestinya meruntuhkan kebahagiaan jika sentiasa berkongsi masalah dengan keluarga tersayang.

aku cakap ni cm bagus je kan..tapi cuba lah, kalau korang nak tau..
..lakukan semua kerja di rumah bersama2 dan berkongsilah kedukaan dan kesenangan
juga bersama2.

p/s : Doakanlah kebahagian ini berkekalan..




11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tak Nak Makan Luar !

Saturday, April 16, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

..Hari cuti cmni memang best kalau dok kat rumah menghabiskan masa bersama keluarga...walaupon aku duty OT ..aku ni standby kat opis saja mcm orang tak keja la senang cakap!..tunggu kontraktor..biasak la dorang ni lagi tak jam 10 tak nampak muka...inilah yang dikatakan standby duty...standby kejap kat rumah..kejap kat opis..hahaha, korang jangan ikut nanti kantoi sapa yg susah...aku punya kes lain sikit...sebab bos kecik aku penah pesan "buat keja janji siap jgn sampai ada problem, pandai2 la cover ..".

Aku bukannya 'ngular'..tapi biasalah..dah xde orang kat opis , sempatkan juga balik rumah jap...'tercongok' kat opis tak de benda nak buat...current di'blackout'kan..memang jem lah dok sorang2 kat sini..

teringatkan popia goreng mamadiana (dari semalam lagi dok ulang goreng..makan tak puas2), tadi awal sangat masuk opis tak sempat nak jamah....huh! memmang kelas la..minum lak dgn jus pegaga..pergh!

pegaga tanam kat belakang rumah tu nak habaq...dah banyak kali juga makan hasilnya.
sempoi!...korang cuba buat sendiri kaw2! mesti sempoi punya....lagi pon jus ni banyak khasiatnya...awet muda tau..hehehe.

dapat balik kejap pon jadilah...nak buat apa makan2 kat luar kan..membazir duit je...lagi pon makan dengan isteri selalu2 kan best...mengeratkan lagi kasih sayang..dan kualitinya memang 'A' lah tiptop insyaAllah terjamin.

air tangan isteri plak tu....

sebab tu i tak makan luar..huhu.

p/s : seseklai pekena jugak air tangan mamak roti..tp kalau boleh tu...kurangkan lah ye!






9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kongsi Baik Punya...(7)

Friday, April 15, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

Amalan 'Pendinding' Daripada Gangguan Jin/Syaitan.


Bismillahhirhmanirrahim...

Assalamualaikum Warahmatullahiwabaratuh..

Kami sungguh bertuah kerana setiap pagi berkesempatan menonton rancangan kegemaran ramai iaitu Tanyalah Ustaz di TV9...banyak perkara yang kami perolehi melalui tontonan ini bersama keluarga sebelum memulakan tugas harian.

Syukur Alhamdulillah...tempat keja pon dekat sangat dengan kediaman ni..selalunya minit2 terakhir aku akan sampai..everyday panctual ....hari ni 0753 aku punch in. cantek!

Apa yang menarik nak dikongsikan di pagi yang mulia ini adalah berkenaan dengan ilmu hitam yang sentiasa menghantui kita di sekeliling...macam2 perkara seakan2 mengarut yang kita dengar tentang ilmu hitam yang kebanyakkannya boleh membawa kita kepada Syirik ! . Jika ini terjadi , cepat2 la kita mencari jalan keluar yang terbaik untuk menyelesaikannya.

Pagi ni ada persoalan berkenaan bagaimana nak 'mendinding' ??

Antara cara atau amalan yang perlu bagi kita umat Islam untuk mendindingkan diri, keluarga dan harta benda kita ialah dengan megamalkan Bacaan Surah Yassin Ayat 1-9, seperti berikut :





Terjemahan;

1. Yaa Siin.
2. Demi Al Qur’an yang penuh hikmah,
3. sesungguhnya kamu salah seorang dari rasul-rasul,
4. (yang berada) di atas jalan yang lurus,
5. (sebagai wahyu) yang diturunkan oleh Yang Maha Perkasa lagi Maha Penyayang,
6. agar kamu memberi peringatan kepada kaum yang bapak-bapak mereka belum pernah diberi peringatan, karena itu mereka lalai.
7. Sesungguhnya telah pasti berlaku perkataan (ketentuan Allah) terhadap kebanyakan mereka, karena mereka tidak beriman.
8. Sesungguhnya Kami telah memasang belenggu di leher mereka, lalu tangan mereka (diangkat) ke dagu, maka karena itu mereka tertengadah.
9. Dan Kami adakan di hadapan mereka dinding dan di belakang mereka dinding (pula), dan Kami tutup (mata) mereka sehingga mereka tidak dapat melihat.

Seperti yang diterangkan oleh Al Ustaz di rancangan tersebut adalah sebegini :

Baca Surah di atas sehingga pada ayat 9 pada perkataan "Sadda" itu niatkan atau bayangkan kepada perkara (cth rumah kita) yang kita nak dindingkan. (ada 2x "Sadda'' di situ). InsyaAllah..kita yakin hanya dari pertolongan Allah yang mampu mengatasi segalanya.

Jika di baca kseluruhan Surah Yasin itu adalah lebih bagus untuk amalan kita seharian.

wallhu'alam.

>Boleh Rujuk SINI untuk amalan Ayat2 lain.

p/s : lebih best lagi menonton sambil breakfast dengan popia goreng hasil tangan mamadiana....memang sodap !

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kecoh betullll !

Thursday, April 14, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments

...ahak!.....Tips no.2 dari MamaDiana Punya Blog buat aku mohon berkursus selalu..


" 2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir."



alahai..orang2 gomen...ktorang wajib pegi kursus 7 hari dalam tempoh setahun...emmmh!

anda bagai mana ??

dah bulan berapa dah ni...kursus kena apply cepat nanti hujung tahun susah la..mana nak cuti lagi .

..ehe...ehe..ehe...!!

p/s : point penting sebenarnya nak mohon kursus......yang 'tu' hari2 boleh kalau nak ! saje je buat kecoh..hahaha.


6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jangan Persiakan Langkah Kita

Wednesday, April 13, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments

emm.. ! berapa jauh perjalanan anda ke tempat (kerja) untuk mencari rezeki....?
apa yang telah dilakukan semasa OTW tu...
kepada mereka yang menggunakan kenderaan atau jalan kaki...mungkin ini yang pernah dilakukan...

berborak dengan orang sebelah seat...

dengar muzik/lagu yang mengasyikkan..

berangan2 nak buat apa seterusnya...

terbayang perkara2 semalam tu...hahaha

maki hamun pengguna jalan raya lain (walaupon kekadang tu dalam hati je..)...lagi2 dalam keadaan jalan jem ....

ohhh tidak...!

Alhamdulillah ..ada yang sambil bersalawat, dengar CD tazkirah , baca surah2 lazim ...

cantek! itu lah yang kita harapkan.

Kita ni kebanyakkannya dah sedia maklum tentang setiap perjalanan atau perbuatan yang baik akan mendapat ganjaran pahala dari Allah SWT.

“ Sesiapa yang berniat untuk melakukan kebaikan tetapi tidak melakukannya maka dituliskan untuknya satu hasanah ( kebaikan ). Dan sesiapa yang berniat untuk melakukan kebaikan kemudian dia melakukannya maka ditulis untuknya sepuluh kebaikan sehingga tujuh ratus kali ganda.” ( Riwayat Imam Muslim)


Alangkah ruginya kita sekiranya tidak memanfaatkan kelebihan yang Allah SWT sediakan untuk kita. Hanya berniat untuk berubah pun telah diberi pahala. Bila dilaksanakan, digandakan pula sepuluh kali ganda atau seberapa banyak ganjaran yang dikehendaki oleh Allah SWT. Jangan abaikan kasih sayang dan rahmat Allah SWT ini.

"Jangan Persiakan Langkah kita"...moga dapat muhasabah kepada diri ini dan pembaca sekalian....

p/s : tak sampai 5 minit PCL dah sampai opis...kalau dulu lain le...'Qul hu' berpuluh kali baca ...

.

16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wah Dahsyatnya.....!!

Tuesday, April 12, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments

...Sesiapa yang bertandang ke Temerloh Pahang dan 'ada hati' nak menikmati masakan Patin Tempoyak di kedai-kedai tertentu hendaklah diingatkan membawa wang lebih dari biasa ...

dan yang penting kenalah bertanya kepada tuan kedai tersebut tentang harganya terlebih dahulu...

Jangan Salah bajet plak!...tengok saja apa yang terjadi di sini..

TEMERLOH 11 April — Sekumpulan 50 pelanggan yang makan hidangan masakan kampung termasuk ikan patin di sebuah restoran di sini terkejut apabila mereka dikenakan bayaran RM13,000.

>>>>Pelanggan tergamam hidangan patin RM13,000

kenapa sampai mctu plak harganya...lain sangat ke rasanya ??

kat sini pon ada la...ok je.

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Lakukan Segalanya Dengan Keikhlsan Hati..

Tuesday, April 12, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments

IKHLAS...senang ke nak buat??

....buat keje apa pon , kita kena ikhlas...
korang datang singgah sini n baca2 sikit pas tu blah cmtu je....n then ada jugak yang klik2 nuff kalu ada..pon kena ikhlas juga tau...hahaha.

korang bloggers pon, kalu ada entri yang bagus2 boleh share kat blog korang..cepat2 la post ...aku memang suka baca lagi2 yang ada sumber ilmiah...dapat gak ilmu..atau pon yang kelakar sikit tu boleh gak sengih sorang2 depan PC ni....sempoikan dulu mood sebelum buat keja...

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tempoyak Goreng!

Monday, April 11, 2011 Nazlee Ismail 13 Comments

Sempoi...nampak memang sempoi...cuba dulu baru tau!!


gambar hiasan by google


...Jom jom pakat pi store jual buah durian, balik keja ptg ni...arr syok sangatla tu..dah nak balik...singgah sat tepi2 jalan tu....(Hanis Umairah memang suka sangat dgn raja buah .)

haahaa kali ni takyah beli buah yang elok, beli je tempoyak yang ready made tu... bole buat goreng..uhh! tak tau la rasanya .

ada orang tu kan..buah durian tak boleh makan...busyuk katanya tapi tempoyaknya boleh plak makan ..huhuhu , ok je tak busyuk pon!...

kentot bau durian takpe...tapi sendawa durian takleh..menyumpah2 plak...aii sapa la gamaknya tu..hehe.

Selalunya tempoyak ni kita buat masak tempoyak ikan patin atau buat sambal tempoyak je.
apa kata kita ubah sikit penggunaannya..pelbagaikan !

Ni resipi masyarakat Sarawak.
aku copy je....kebetulan teringat kt opismate orang Sarawak ...brader tu baru dapat baby girl awal pagi tadi..4kg lebih tu beratnya..wow! ....

okeh teruskan dengan bahan2nya:

Bawang merah (yg diblend) lebih 2 sudu makan
Cili kering (yg telah diblend) lebih kurang 1 sudu makan (sapa yg nak pedas bagi le lebih)
Udang sederhana besar (20 ekor dibuang kulit)
Isi durian (durian sederhana besar dlm 10 ulas) - tanpa biji nya tau!
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

Tumis bawang merah dgn cili yg telah diblend. Then bila dah wangi tumisannya, letak udang sehingga separuh masak dan last sekali letak isi durian. Gaulkan and kalau tengok mcm kering jer bubuh sikit air. Then bila udang dah masak dan warnanya kekuning-kuningan/oren, bubuh sket garam... kalau durian jenis yg tak manis letak gula sket...kalau durian dah manis tak yah letak gula lagi...(ehh mane de tempoyak manis!!)

Kalau makan tempoyak goreng ni dgn nasik panas..sure mak sendiri lalu lalang kat kampung tak nampak....haha. Kalau udang mahal sangat, boleh ganti ikan bilis (ikan bilis tu belah dulu dan buang perut nya)

hah pe lagi..kena cuba ni, aku pon belum lagi...saja syok nak share dulu kat sini baru buat sendiri....

ada sesapa yg penah makan 'Tempoyak Goreng' ..espesli orang Semenanjung??

psst ...kalau mamaDiana n anak2, donut perasa durian 'big apple' memang jadi kegemaran lah...tak lepas peluang bila ke Alamanda or Jusco Bkt tinggi.

kasi tunjuk sikit.......






..

.emmph!!


13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SAKA !..Jasad terseksa di hujung usia

Sunday, April 10, 2011 Nazlee Ismail 13 Comments

Zaman moyang kita dulu, ada antaranya yang masih jahil banyak berdamping atau bersahabat dengan sesuatu yang di panggil saka dalam pelbagai nama seperti polong, pelesit, toyol dan sebagainya. Ini harus diwarisi apabila pengamal saka ni meninggal dunia. Kadang - kadang kita sendiri tidak sedar kita telah mewarisi SAKA secara tidak sengaja.

Jadi bagaimana mengenalpasti diri kita atau ahli keluarga terwaris dengan warisan yang syirik ni..

IKHTIAR...apabila mendapat tahu diri atau ahli keluarga mewarisi saka segera dapatkan rawatan daripada pengamal perubatan Islam.
gambar ehsan oleh Metro


SAKA dikaitkan dengan mewarisi jin yang membolehkan makhluk halus itu menjadikan pewarisnya dengan pelbagai kuasa ghaib seperti memiliki kecantikan, kekuatan luar biasa atau menjadi individu berpengaruh.

Hukum mewarisi dan menggunakan saka adalah haram di sisi Islam.Saka adalah ilmu keturunan yang dipusakai ada hubung kaitnya dengan jin, sama ada dibela, dibuat sahabat secara sedar atau tidak oleh pemiliknya.Kesan jangka panjang jika seorang yang mewarisi saka ialah mampu menjadikan seseorang itu mendapat sakit sehingga koma atau lumpuh.

Penurunan ilmu saka boleh berlaku secara tidak langsung apabila waris menerima barang tertentu peninggalan si mati seperti barangan kemas, keris, lembing atau tombak. Antara kesan buruk memelihara saka ialah pemiliknya menghadapi seksaan yang amat perit ketika menghadapi saat kematian kerana roh mereka sukar untuk keluar daripada jasad menyebabkan mereka terseksa ketika menemui ajal.

Petanda seseorang mempunyai saka

Gejala waktu tidur
-Susah tidur malam.
-Sering terjaga pada waktu malam dalam keadaan cemas dan takut.
-Mimpi buruk yang dikenali sebagai kabus seperti mimpi melihat sesuatu yang mengancamnya kemudian menjerit meminta pertolongan tetapi tiada siapa mendengarnya.
-Mimpi perkara menakutkan dan menyeramkan.
-Mimpi melihat binatang seperti kucing, anjing, unta, ular, serigala, tikus.
-Bunyi gigi berlaga ketika tidur.
-Ketawa, menangis dan menjerit-jerit ketika tidur.
-Berdiri dan berjalan ketika tidur.
-Mimpi jatuh dari tempat tinggi.
-Mimpi berada di kawasan kotor atau di tanah perkuburan.
-Mimpi melihat budak kecil.
-Mimpi melihat salib atau gereja.
-merintih dan menangis ketika tidur.


Gejala waktu jaga

-Selalu pening kepala.
-Lalai mengingati Allah SWT
-Sering lesu dan malas.
-Rasa sakit di salah satu anggota badan.
-Sakit di belakang terutamanya tulang belakang.
-Lenguh sendi-sendi utama.
-Mempunyai ketumbuhan yang sukar diubati.
-Mudah panik apabila berhadapan dengan sesuatu ujian.
-Jiwa sentiasa lemah dan tiada motivasi untuk meneruskan hidup.
-Mudah marah dan panas baran.
-Emosional dan terlalu sensitif.
-Terasa seperti terdapat sesuatu di bawah tapak kaki seperti terpijak batu atau telur.
-Sentiasa mengantuk terutamanya dalam majlis ilmu.

Gangguan saka juga menyebabkan seseorang dilanda penyakit misteri. Justeru ahli keluarga atau sesiapa saja dilarang menerima warisan saka daripada pemilik asal.

Bagi mereka yang sudah menerima, berusahalah untuk memutuskan hubungan dengan makhluk terbabit dengan mendapatkan khidmat pengamal perubatan Islam yang menggunakan al-Quran dan sunnah sebagai kaedah rawatan.

Terdapat amalan yang mampu menghalang seseorang itu menjadi mangsa saka dengan berkat keizinan Allah SWT. Antaranya boleh mengamalkan zikir, membaca surah Mulk sebelum tidur, berwuduk sebelum tidur atau ketika mengadakan hubungan kelamin dengan isteri, jadikan amalan membaca surah Yaasin setiap Subuh, membaca Basmalah sebagai wirid setiap kali melakukan pekerjaan dan perdengarkan bacaan ayat ruqyah di dalam rumah.
Moga denga perkongsian ilmu yang sedikit ni memberi manafaat pada semua agar kita tidak tersasar dari landasan agama semata - mata mengejar dunia yang fana. Setiap perkara yang berkaitan dengan iblis, syaitan & jin ni kita sedia maklum tiada pengakhiran yang baik.. maka jauhilah segala amalan syirik & khurafat yang menyesatkan.

Untuk penerangan lanjut sila rujuk : Harian Metro , 09 April 2011


Published with Blogger-droid v2.0.10




13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mari Kita Bercucuk Tanam ?

Friday, April 08, 2011 Nazlee Ismail 13 Comments


..petang2 cmni ...baru lepas hujan la katakan... perut pon mengkroncong la plak...

pa lagi mamadiana...keluarkan apa yg patut dalam 'peti doremon' tu..cucoq ubi kayu la mama...
"panaskan kuali cepat..leh kita makan2 n bagi kat org sebelah sana nu..."

niat di hati nak bercucuk tanam je, konon nak hijaukan bumi Banting ni lagi...
makin semangat plak bila ada orang hargai hasil kita sebelum ni ..'Kosmo nk interview'..alhamdulillah..haha cm tak caya plak...
baru pagi tadi aku reply semua soalan yang telah dikemukakan memalui email...jap lagi nak upload gambar2 kat wartawan tu plak...harap ok semuanya.

entahla..gila glamer ke aku ni...(kalu nak glamer cepat..terjun je dari menara mana2 ke..untung2 idup..leh gak populer!)


("sebab aku la...dia tu masuk kosmo ni gamaknya...hehehe".)



...peluang cmni jgn dilepaskan...bukan apa nak bagi semangat sama kat orang2 bandar tu agar bercucuk tanam walaupon tanah 'sekangkan kera' eh! silap..berkangkang-kangkang..huhu.
meh aku tunjuk kebun aku dulu2 sebelum kena attack dek sang mo..nyet nyet tu...



pokok berry...nak cilok opis punya benih mau tanam kat blkg rumah...untung2 berbuah henpon black berry..perhh!


p/s : meh kita sama2 berbudi pada tanah...ada hasilnya juga nt..insyaAllah.

13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kenapa Suami Merajuk ?....Pulak dah !!!

Thursday, April 07, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments

.. merajuk ni selalunya pada si isteri atau pon kekasih hati je...tapi harus diingat, suami juga ada perasaan.Meskipun kekadang tu dianggap perkara kecil, tapi jika dibiarkan ia mampu mencetus sesuatu yang tidak elok, menjadi api dendam yang menyakitkan sehingga tidak boleh dimaafkan lagi....huh! dasyatnya bila lelaki sesekali merajuk.

apa yang perlu dititik beratkan oleh si isteri untuk mengetahui 'rajuk' suami ini..
antaranya je lah..ni overall yer , tak ditujukan pada sesiapa..

Bila isteri keluar rumah senyap2 (jenjalan dgn member ke..), at least bagitau la dgn cara SMS ke contohnya. kalau kena gayanya mesti dapat keizinan...sebenarnya suami mahukan keikhlasan isteri tu bukannya ego nak balas balik apa yang suami lakukan...perlukah suami minta izin isteri bila keluar??..rasanya apa yang perlu cuma khabarkan saja ke mana kepergiannya..

Bila selalu kena 'buli'..mentang2 la si suami 'ringan tulang' ..semua keja yang sepatutnya isteri buat, dia hand over...(buat2 sibuk dodoikan anak yang sedang nyenyak tidur).
Ada perkara suami patut bantu..ada juga yang tak releven...sendiri pikir la, kekadang suami dia boleh buat tapi sebaliknya pada suami kita...so,

Bila selalu dibandingkan kehebatan suami orang lain. Suami diam bukan bermakna setuju..mungkin ada yg difikirkannya, adakah perlu dia ikut seperti kemahuan isterinya..

haaa ni sensitif sikit,

Bila Ibu Bapa dia tak dilayan sepenuhnya, mak bapak dia..mak bapak kita jugak, so apa la susah sangat nak sesuaikan diri..tu la pasal , asyik balik kampung isteri je (ngikut sangat..ater!) mana nak mesra...

ade lagi......jeng!..jeng2!


Bila isteri dah 'boleh solat' tak cakap kat suami....lepas tu pegi kursus seminggu plak, lepas tu bermalam rumah mertua ramai-ramai! hahaha...lepas tu bal..bla........patutla merajuk!

ada lagi kot...para suami bole tambah2 mana yg patut...jaga imej suami mithali okay!

...selamat berbahagia dan ceria selalu.

P/S : Baru ku sedar diri ku amat berharga..setelah dipujuk oleh isteri.







16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kenapa Isteri Merajuk !!

Wednesday, April 06, 2011 Nazlee Ismail 14 Comments

Suami memuji wanita lain di depan isteri..huh ni kes berat ni bagi pasangan yg kuat jelous...Tapi sapa suruh buat cmtu...erk! tak perasan ye.....,kalau baru kawen tu mungkin la...yg dah lama ni ..tak kan tak paham2 perangai pasangan masing2....emmh memang patut la membuatkan dia merajuk...ada lagi, nak tau ?..

Menyindir mengenai imej dan personaliti isteri dan membandingkan dengan wanita lain...(konon nak ubah penampilan dia..tapi tak kena caranya mcm tu...)

Tidak menjamah atau makan makanan yang disediakan kerana dirasakan tidak sedap atau tidak kena pada selera kita ataupon dah makan kat tempat keja...member2 belanja...haha cm biasa ja ni...

Tidak memuji pasangan pada ketika pasangan perlu pujian itu...isteri masak spesel orang buat tak tau je.., pakai lawa2 ..orang pon buat tak tau je...

Lebih suka bercakap dan bergurau mesra dengan teman sekerja wanita atau lelaki berbanding isterinya..(masa dia ada kat situ..alamatnya makan hati la si dia tu.)

So, apakah tindakan kita/suami untuk menanganinya...

mungkin boleh diguna pakai kot aku punya stail ni....(perasan hebak plak!)

Sentiasa memastikan cara penampilannya....bukan la macam artis kita nak..(tp lebih sikit la daripada tu hehehe)...ala biasa2 je...sedap mata memandang...yg penting sopan/tutup aurat dan kena berikan pujian dengan seikhlas hati...

bincang apa kehendaknya ...jangan dok main sindir2 jer,

kurangkan pergaulan mesra dengan teman2 sekerja, lagi2 yg bukan mahram....

makan selagi boleh..setiap apa yg dihidangkan tu terima ja....sesekali puji lah, jangan kerap sangat memuji tu...berpada-pada lah.

Wah!...bajet bagus ni..nyampah aiii !!!

Okay slamattt!






14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

P@kcikLie nak kena Interview dengan wartawan KOSMO !

Tuesday, April 05, 2011 Nazlee Ismail 19 Comments


...wah tak sangkanya , ada juga wartawan nak interview aku....eh! ape hal plak ni, rasanya aku tak buat silap apa2.....apalah sangat entri2 yang ada dalam blog ni...

ni dia email yang aku terima petang tadi...

klik gambar utk nampak dgn jelas lagi...
Bold


ref entri : 'Laman Dapur' jadi sasaran....ni pon citer pasal laman dapur jugak.. 'Green Hand'

p/s : ni kira penghargaan lah buat blog ni....terima kasih atas sokongan anda semua...





19 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Buat Pilihan ...!

Tuesday, April 05, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments

hehehe..pepagi ni check email, tergelak sorang2....
mungkin antara pembaca blog ni dah baca dulu ttg cereka ni...

takpa kita layan je...orait!


Di sebuah desa di Bandung, Indonesia tinggal sorang janda kaya yg tak menpunyai anak. Penampailannya memang menggairahkan setiap lelaki yg melihatnya.
Di desa itu juga tinggal seorang pemuda yg kejayanya perompak dan satu hari timbul niat merompak rumah si
janda kaya tersebut.
Satu malam si perompak berjaya masuk ke dalam rumah si janda melalui bumbung yg terletak betul-betul di atas bilik tidur si janda. Kebetulan si janda sedang tidur berbogel.
Timbul niat lain dalam hati perompak itu. Kemudian dengan perlahan dia menyelinap ke tempat tidur si janda. Si janda terkejut kerana terasa ada benda sedang menjalar di tubuhnya. Si janda cuba menjerit tetapi si
perompak itu terus mencabut parangnya dan mengancam si janda!!
JANGAN MENJERIT KALO MAU SELAMAT, NAH SEKARANG PILIH NYAWA ATAU NYAMAN” ancam si perompak dalam bahasa Indonesia.
Setelah digertak si janda ketakutan dan dengan nada lemas menjawab “NYAMAN aja mas”
Setelah selesai.. si perompak terfikir endak pulang kerana merasa puas. Niat untuk merompak sudah dilupakan. Tapi ketika memakai pakaian parangnya tertinggal dan si janda terus mengambil dan mengacunya kepada si perompak.
“MAU KE MANA KAMU, SIH” tanya si janda.
“PULANG” jawab si perompak ketakutan dan cemas. Si janda membentak, “Mau PULANG ATAU ULANG

sekian ceritanya....

haha haaa, ... BUAT PILIHAN mana mau?????


p/s : sekadar suka-suka okay!



4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nasi itik....ye !, nasi lauk itik...

Monday, April 04, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments

"nasi apa?...nasi itik la. nasi apa?...nasi itik la. nasi apa?...nasi itik la".


...emmh! da biasa sangat dengan nasi ayam..sesekali apa salahnya makan nasi itik plak...hahahha
ada yg geli tengkuk mendengarnya...belum rasa belum tau!

sebut je nak makan itik...terus je dibelinya, ingatkan lauk yg dah siap masak, tp dia plak yang beria-ia nak masakkan untuk kami sebagai tetamunya...

...ini lah yang berlaku hari2 semalam, yang jauh didekatkan dan yang dekat dihampiri lagi bagi mengukir secagkir senyuman untuk mengeratkan lagi silaturrahim yang semakin terbina.

"itik masak lemak"...dan "itik stim masak madu"....sebagai sajiannya ....tardampar kami hanyut bergelimpangan setelah menikmatinya...huh dasyat2!!


itik masak lemak..



itik stim masak madu..


korang pernah makan 'itik'..?? ...ya daging itik..bukan 'itik gantung' ye..
yang aku maksudkan ni ialah itik yg beli kat pasar yang dah siap disembelih dan proses oleh peniaga muslim 'dijamin halal' .

'orang kampung'..mesti tau makan daging itik ..kan!...kalau tak reti tu kena biasakanlah ya...malu eh!..tapi jangan dipaksa2 plak....sesekali 'memaksa' tiada salah demi untuk orang yang telah menyediakannya....lebih2 lagi kalau si suami yg masak!....lagi2 orang yang selalu megaku sebagai 'org kampung' tu.

Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang kita miliki itu kepada keluarga yang disayangi...


p/s : masak apa pon kalau dibuat dengan keikhlasan akan dihargai...

"terima kasih daun lemuni, layanan anda sangat dihargai, rasa cm nak mai lagi."




16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Membasmi MALWARE dalam BLOG.

Monday, April 04, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments

Mungkin anda sudah sering mendengar istilah Malware, namun kurang tahu maknanya.
‘Malware” adalah program komputer yang diciptakan dengan maksud dan tujuan utama mencari kelemahan software. Umumnya Malware diciptakan untuk merosakkan sesuatu software atau operating sistem.
Contoh dari malware adalah Virus, Worm, Wabbit, Keylogger, Browser Hijacker, Trojan Horse, Spyware, Backdoor, Dialer, Exploit dan rootkit .

Nama Malware wujud daripada gabungan ‘malicius’ yang membawa maksud niat jahat dan ‘software’ pula bermaksud perisian. Perisian ini dicipta oleh individu yang mempunyai kepakaran berkenaan kod program pelbagai perisian. Tujuan golongan ini ialah untuk mengganggu, mengancam dan menimbulkan masalah kepada pengguna komputer. Mereka mencipta Malware seperti cecacing internet dan beberapa virus lain bagi tujuan untuk menguji kemahiran komputer yang dimiliki serta ingin melihat sejauh mana kejayaan mereka menyebarkan virus yang dicipta.

Malware.. satu program yang mempunyai ciri-ciri yang serupa dengan trojan. bagaimanakah caranya untuk membasmi malware-malware ini. Sama ada anda percaya ataupun tidak, .blogspot.com adalah host nombor 1 malware, bagaimanakah malware-malware ini berfungsi didalam blog anda.?

oleh itu, cara untuk buang malware ialah kita remove link-link yang kemungkinan membawa masalah. perlu diingatkan, setiap link perlu disemak. anda boleh gunakan anti-virus anti virus yang bersesuaian untuk scan setiap link-link yang ada didalam blog anda, sebagai contoh, anda mempunyai link ke picture-picture yang anda ambil daripada image.google.com, akan tetapi, anda belum mengenali sumber-sumber picture tersebut sama ada baik atau buruk. anda perlu membuang segala url yang refering ke picture tersebut dan lakukan imbasan sekali lagi. bagi saya yang menggunakan avast. saya dapat melihat info berkenaan website-website yang mungkin diblock oleh AV saya. (petikan dari..http://eddytech03.blogspot.com/2011/03/malware-dalam-blog.html)

kita ikuti langkah2 membasmi seterusnya ke dalam blog ini (aku pon dapat tau tentangnya di sini) (SUMBER 1)

>lain2 : sumber 2, sumber 3

p/s : penat blogwalking banyak pegetahuan..ambil ilmu yang baik2 buat pendinding blog!..kita share di sini.




4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Peka dan Sensitif !

Friday, April 01, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments



.. teringatkan balik apa yang telah disampaikan oleh tok khatib masa khutbah Jumaat tadi. Apa yang disampai adalah menyentuh tentang sikap sesama kita yang ada disekeliling.

banyak benda yang berlaku kita tak ambil peduli, khususnya yang boleh mencemar kesucian agama kita... membiarkan maksiat berlaku walaupon kita tahu tapi tiada tindakan untuk menegurnya...tak mahu dikatakan menjaga tepi kain 'langsir' orang lain.

..dalam dok khusyuk dengar khutbah, tetiba ja bunyi henpon....(muzik tah hapa2) dari salah sorang jemaah....ingat nak 'dimatikan' bunyinya tu..tapi sebaliknya plak...siap jawab soksek2 cm mustahak sangat, dengar berbisik....rasa cm terganggu betoi la...

haaa , inilah salah sorang yang paling 'peka dan sensitif' dengan keadaan...huh!

rasa cm nak tegur...tapi kalau kita tegur time tu , kita pon tergolong dalam keadaan tu jugak (lagha)...teringat pesanan hadis :



Daripada Abi Hurairah, bahawasanya Nabi s.a.w bersabda, “Barangsiapa berkata ia pada hari Jumaat dan imam berkhutbah diam engkau, maka sesungguhnya lagha ia.”

Riwayat Abu Hurayra RA :
"jika kamu berkata kpd
kawanmu pada hari Juma'at:"Diamlah", ketika khatib berkhutbah, maka
engkau telah menyia-nyiakan Juma'atmu."
p/s : peka dan sensitif mestilah kena pada tempatnya

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ucapan Yang Terbaik !!

Friday, April 01, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

Salam di pagi Jumaat yang mulia...Assalamualaikum WBT... semoga pembaca/blogger semua berkeadaan yang menggembirakan...sihat hendaknya.

apakah ucapan yang lebih baik ...yang harus keluar dari mulut kita dalam keadaan suatu masa tertentu..

Ucapan "JAZAKALLAHU KHAIRAN", "INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJI’UN" dan "HASBUNALLAHU WA NI’MAL WAKIL"

Ucapan “ JAZAKALLAHU KHAIRAN “

Ertinya : “ Semoga Allah membalas jasa-baikmu itu dengan kebaikan “

Ucapan ini sebagai tanda terima kasih kita pada seseorang .

Boleh juga diucapkan dengan “ JAZAKALLAHU KHAIRAN KATSIRAN “ ( Semoga Allah membalas jasa-baikmu itu dengan kebaikan yang banyak “ .

Boleh juga diucapkan dengan “ JAZAKALLAHU KHAIRAL JAZAK “

( Semoga Allah membalas jasa-baikmu dengan balasan yang paling baik ) .

Adalah SALAH dan TIDAK BETUL jika sekadar mengucapkan “ JAZAKALLAHU “ ( Semoga Allah membalasmu…) Membalas dengan apa ??? . Ayat ini jadi ayat tergantung ! .

Apabila kita diucapkan sedemikian rupa , maka respon kita pula ialah : “ JAZANA WA IYYAK “ .

Erti respon itu ialah : “ Semoga Allah juga membalas ( kebaikan yang kau ucapkan tadi ) kepada kita semua dan juga kepada dirimu “ .

Ianya dikenali sebagai kalimah “ ASY-SYUKR “


Ucapan “ INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJI’UN “

Ertinya : “Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali “.

- Diucapkan apabila ditimpa sesuatu yang tidak dikehendaki seperti banjir , kemalangan , kecurian dan seumpamanya . ( Walhal orang-orang kita hanya mengucapkannya tatkala mendengar berita kematian seseorang ) .

Firman Allah mengenai ucapan ini :

Ertinya : “ Orang-orang yang sabar itu apabila mereka ditimpa musibah mereka akan berkata : Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali “~ Surah al-Baqarah , ayat 155 .

Ucapan ini dikenali sebagai “ LIL ISTIRJAA’ / TARJIE’ “


Ucapan “ HASBUNALLAHU WA NI’MAL WAKIL “

Ertinya : “ Cukuplah bagi kami ini Allah itu sebagai sebaik-baik pelindung / penolong “ .

Diucapkan sebagai tanda kita ini berserah diri dan bergantung harap ( bertawakkal ) kepada Allah Ta’ala semata-mata . Dan ia juga merupakan ucapan “ pembakar “ semangat keberanian orang-orang yang beriman . Contohnya diucapkan tatkala menghadapi serangan musuh .

Firman Allah Ta’ala yang mengisahkan keimanan para sahabat r.a menjelang Perang Badar :

Ertinya : Orang-orang yang mentaati Allah dan Rasul itu apabila dikatakan kepada mereka : "Sesungguhnya manusia ( musyrikin Quraisy ) telah mengumpulkan pasukan untuk menyerang kamu, karena itu takutlah kepada mereka", maka perkataan itu menambah keimanan mereka dan mereka menjawab: "Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung “ . ~ Surah Ali ‘Imran , ayat 173 .

Ucapan ini dikenali sebagai “ AL-HASBANA “.

>disalin daripada : http://www.tranungkite.net/lama/c03/teladan378.htm

P/s : Untuk dikongsikan kepada semua pembaca blog p@akcikLie .





5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.