Segmen : Cenderahati Dari PCL n MamaDiana

Friday, May 27, 2011 Nazlee Ismail 17 Comments



Salam bloggers, PCL & MamaDiana nak bagi hadiah cenderahati kepada siapa yang berjaya...pemilihan dibuat secara rawak (random).

Syaratnya senang je..



1. Buat entri dengan tajuk : Cenderahati Dari PCL n MamaDiana .
2. Letak (copy paste) Header (blog ini) berserta link (entri ini) .
3. Pilih satu entri lepas2 yang anda suka...(letak link dan komen sikit) .
4. Tinggalkan link entri anda (yang dah post) di ruangan komen entri ini.

Tempoh : 27/5/2011 - 5/6/2011 tgh malam.


p/s : cuti2 Malaysia...aku nak bertendang.....doakan kami selamat dalam segala urusan. Terima Kasih.


17 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nak cuti dah....!!

Thursday, May 26, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments








...hahaha, esok ada sehari je lagi aku bekerja...lepas tu nak berangkat ke Perak, ke kampung halaman aku dan seterusnya ke Kedah, ke kampung halaman mamaDiana pulak..

bukan anak2 je yang seronok , hurm ! mak bapak pon sama....almaklum la dah lama tak balik ke kampung halaman masing2....

best juga kekadang jadi perantauan ni....ala2 macam nak balik raya la plak..hehehe.

jalan2 yang sama mengarah ke utara.... antara kami berdua tiada percanggahan...

cuti yang dipohon cuma seminggu saja..cukup la kan..tunggu hari betul2 raya nak mohon cuti lagi...kena beringat la sama.

apa yang buat kami tak sabar nak balik??....

*khabarnya ramai sedara yang balik kampung sebab (atok & opah) buat kenduri Arwah Nasir (abah_Izz)...sedeh rasanya bila teringatkan arwah...( sedekahkan al-Fatihah).

*boleh cari siput/lokan.....sambil berkubang (hanya org yg dok kpg saja yg memahami...)




* memancing ikan puyu...



* mancing ikan haruan...


...perghhh!...ni baru kat kampung aku..belum masuk bab famili mamadiana lagi...

nanti aku sambung lagi....

16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

"segmen mencari 100 blog list utk dilawati"

Thursday, May 26, 2011 Nazlee Ismail 2 Comments



...dah tak terlarat menahan ngantuk..kalau tidur nt jadi masalah dunia....ehh, sekarang waktu keja tapi keja dah settle...manjang settle...dah maymay takdok kije pong !!




klik SINI untuk join...kunjung mengunjung amalan mulia (versi BW)..lebih baik dari meng'ular' tak tentu pasal....ye dok ?

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

iluvblog blogwalking community

Wednesday, May 25, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments



Assalamualaikum..........readers blog yang dihormati.

Rajin blogwalking ?? .....tanpa widget yang memberatkan loading blog anda...masih baru !!!

Kalau nak join, leh klik gambar di bawah...





P@kcikLie pilih Kita-Bloggers Group sebab kita memerlukan support dari kalangan blogger yang suka blogwalking dan aktif...hahah tak bleh blah.

Sedikit penerangan:

Disebabkan terlalu banyak group bagi blogger Malaysia, kami dari pihak Wootmedia ingin mengambil inisiatif untuk mengumpul group-group ini dalam sebuah blog yang dipanggil iluvblog^walking. Dalam blog tersebut, para blogger akan diklasifikasikan mengikut kumpulan masing-masing. Setakat ini, 7 group sudah dikenalpasti. Dengan adanya blog ini, jadi lebih mudah lah nak blogwalking. Ye tak?
Oleh itu, kami mengajak anda semua untuk turut sama join kami di blog iluv^blogwalking ! Setakat ini,terdapat 7 group blogger di komuniti iluvblog^walking.Antaranya :

Blogger Tercinta Official
Sahabat Blogger
Blogger Pantai Timur
Blogger Bawah Tanah
Kita-Blogger Group
Blogger Malaya Group
Special group

Setiap group akan di isi dengan 500 blog..Jadi semuanya berjumlah 3500 blog ! Anda akan muntah kerana blogwalking..hehe

Anda boleh memilih kumpulan mana yang diingini kecuali group “kita blogger” . Walaubagaimanapun, pihak kami telah meletakkan had 500 buah blog sahaja bagi setiap kumpulan. Jadi kalau yang terlebih tu, kami akan masukkan blog korang kat group SPECIAL..

Bagaimana blogwalking cara mudah dan pantas di iluvblog^blogwalking ? Senang..Ikot step di bawah :

Pergi ke www.bw.iluvblog.com
Di Home page,anda akan dapati terdapat 7 group seperti Blogger Tercinta Official,Sahabat Blogger,Blogger Pantai Timur dan sebagainya
Click salah satu group
Anda akan dapati terdapat 500 link blog di setiap group tersebut
LEFT CLICK pada link blog tersebut ( right click akan menyebabkan open in new tab )
Satu pop-up window akan keluar dan blog tersebut akan loading di pop-up window tersebut
Sekurangnya-kurangnya 3 second diperlukan untuk loading blog di pop-up window tersebut bergantung pada internet anda dan juga blog tersebut.

> TAG : WIDA , MZHANY


p/s : info dari blogger merangkap sahabat/jiran> PADLIE

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Fokus ke ...terlebih fokus ni !!

Wednesday, May 25, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments



...kenapa ye, bila bercakap2 je masa memandu kereta ...asyik terlepas je jalan sepatutnya yang kita masuk..hahaha, pernah berlaku pada anda ??

menonton TV contohnya...panggil nama sekali tak menyahut..2, 3 kali baru tersentap !

masuk keja , kebiasaan (punch/sweep/slot/touch/scan) untuk merekod kehadiran pada tempatnya....masuk tghari lepas lunch pon nak touch-in jugak ( di tempat keja aku)...haha apa kes ni ?.

pssst orang kata...umur dah menginjak...sedar la kan !!

.

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jiwa Kacau... PHD !

Tuesday, May 24, 2011 Nazlee Ismail 15 Comments




Ada di antara mereka lebih suka kedamaian ditukar menjadi 'jiwa kacau' yang merobek kemanusiaan. Mereka lebih suka mengkritik dibelakang dari bersemuka dengan orang yang di lemparkan tuduhan tidak berasas. Seperti kata pepatah, lempar batu sorok tangan.

Sukar bagi kita mencari siapa kawan siapa seteru. Mereka nampak sama tapi tidak serupa. Kadangkala pernahkah kita terfikir, mengapalah mereka tanpa ada sebab mengacau hidup orang lain sedangkan orang lain tidak pernah mengganggu hidup mereka.

PHD (Perasaan Hasad Dengki) telah menyelubungi jiwa...

Sudah maklum, segala benda yang wujud disekeliling kita. Kesemuanya adalah milik Allah. Allah menentukan siapa yang berhak merasai nikmat benda-benda tersebut.

Jika betul kita ada perasaan hasad dan dengki tersebut, maka ketahuilah bahawa sebenarnya kita merasa hasad dan dengki terhadap yang empunya nikmat tersebut iaitu Allah s.w.t, Tuhan pencipta segala sesuatu. Adakah dosa dan kobodohan yang lebih besar dari mempunyai perasaan hasad dan dengki terhadap Allah, Tuhan Pencipta alam?

15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jangan Jadikan Perbuatan Kita Sia-sia Belaka...

Tuesday, May 24, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments

Assalamualaikum, ...

Banyak perbuatan yang kita lakukan di dunia ini , kita merasakan ianya sudah memadai..
walhal , ada yang masih lagi kita ketahui supaya ianya tidak menjadi perbuatan yang sia-sia sahaja...



Antara perbuatan yang sia-sia itu adalah ;

1.Laki-laki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri, tapi tidak dimohonkannya doa untuk ibu-bapanya sendiri dan kaum Muslimin.

2.Orang yang kerapkali membaca Al Quran, tapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat tiap-tiap hari.

3.Laki-laki yang masuk ke dalam masjid, kemudian ia keluar kembali dari masjid itu tanpa mengerjakan shalat tahiyatul-masjid.

4.Orang-orang yang melewati tanah perkuburan, tapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni-penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan arwah-arwah mereka.

5.Laki-laki yang masuk pada hari Jumaat ke suatu kota, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa mengerjakan shalat Jumaat berjemaah.

6.Laki-laki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.

7.Dua orang laki-laki yang bersahabat, tapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.

8.Laki-laki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya, tapi tidak diacuhkan dan tidak dilayani tetamunya itu.

9.Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.

10.Orang yang tidak menyedari tetangganya yang merintih lantaran kelaparan, sedang ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya


p/s : kekadang kita tak sedar ....dengan ini semoga mendapat iktibar untuk muhasabah diri kita.

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Macam mana nak dapat Buffered Earning?

Monday, May 23, 2011 Nazlee Ismail 18 Comments

Assalamualaikum.

..Sungguh saya tak pandai bagi2 tips ni...lagi2 tentang improvement blog dan sebagainya..

sebenarnaya bila blogwalking ianya banyak membantu kita..., baca entri dorang..masuk kat page tentang tutorial ..tentang tips, mesti jumpa punya apa yang anda inginkan...yang penting rajin 'menggali' huhuu....atau pon guna khidmat Google Search lagi mudah.




okeh, pertanyaan dari cik Bidadari di ruangan komen saya..

Macam mana nak dapat BE (Buffered Earning)?


cik Bidadari dan readers boleh baca kat SINI yer.

psst...semoga korang semua pon hepi bila BE muncul dengan senang hati di blog masing2...insyaAllah.




18 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Minggu Tanpa Minyak...

Sunday, May 22, 2011 Nazlee Ismail 12 Comments

..Minyak masak ye...bukannya minyak petrol...right !




kisahnya....

sengaja buat2 lupa beli minyak masak bila mamadiana tanya stock minyak dah kehabisan...

kalau ada ...susah nak control, kebayakan masakan mesti letak minyak...huhu 'koles' dah tinggi , menakutkan...

ok tak teknik ni ?...haaa kita tunggu cmner nanti...seminggu je tau (percubaan) !


so, menu masak hari ni...semuanya rebus n kukus , takde tumis2 dah (masak pindang ikan patin....dan sayur rebus).

p/s : walau selera terbantut namun kasih tetap berpanjangan (ayat sesedap rasa)

12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

PCL nak tolong KLIK IKLAN di Blog anda...

Saturday, May 21, 2011 Nazlee Ismail 19 Comments

TINGGALKAN JEJAK (URL) blog anda dulu ya...





Salam...

masa untuk berkhidmat...wah macam pak menteri la plak...
kalau boleh nak menabur janji...supaya undi boleh diraih...

tapi masalahnya tiada pemilihan di sini ..cuma :

Dalam masa 24 jam dari sekarang ..PCL nak tolong klik2 iklan...
siapa yang tinggalkan jejak blog mereka di ruangan komen entri ini saja diutamakan...

BE Nuffnang terbaru sekarang di blog2 ialah :



P/S : Sama2 kita bekerjasama untuk berikan sokongan dengan klik2 iklan di blog rakan.

19 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Masam Sekejap jer..jadi lah !...

Friday, May 20, 2011 Nazlee Ismail 31 Comments



...Dua batang kayu disatukan dengan paku. Dua ketul bata pulak disatukan dengan simen yang dibancuh bersama air....

haaa , kalau ...Dua hati disatukan dengan apa pulak ? Hurm..tau kan !

Dua hati pasangan tak mudah disatukan tanpa ada keimanan dalam diri masing2...Jika dua hati mengigati yang 'SATU', pasti mudah keduanya bersatu.

Begitulah suami dan isteri akan mudah bersatu bila iman di dalam diri masing2 sentiasa disuburkan.

Macam mana nak suburkan ?

Yang bersalah mudah meminta maaf dan yang benar pula mudah memaafkan, tak ada dendam yang memanjang..takyah tunggu hari raya baru nak buat semua tu....

Masam sekejap je, pahit plak cuma sedikit...itulah yang ditunjukkan oleh teladan Rasulullah SAW.

Harus diingat...paku boleh berkarat, simen pon boleh retak...so , macam mana dengan iman ??

Jangan sampai ada sifat ego dan takbur , nanti iman pasti hancur..


p/s : AL-FATIHAH, buat sahabat blogger yang telah kembali kerahmatullah (http://telordibasuh.blogspot.com/) semoga ditempatkan dikalangan orang2 beriman dan Salam Takziah buat keluarga arwah.

.

31 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Syaitan Masuk Dalam Mulut...

Thursday, May 19, 2011 Nazlee Ismail 17 Comments

....Ketika Menguap Yang Terbuka.



Assalamualaikum wbt..


hurm..berbaju batik nampak segak dah...dok depan PC je dah mula menguap2, mata terkebil2.....hemh, terus nampak tak macho...huhuu.

"Apabila seseorang menguap hendaklah dia menutup dengan tangannya. Sesungguhnya syaitan masuk ke dalam mulutnya yang terbuka" (Hadis sahih Muslim)".

Syaitan ketawa melihat manusia yang berkata "aaaaaah" ketika menguap .

Diriwayatkan oleh Muslim, Ahmad dan At-Termizi daripada Muhammad SAW, katanya yang bermaksud..sesungguhnya Allah suka kepada orang2 yang bersin dan membenci orang2 yang menguap. Maka apabila kamu menguap juga, hendaklah jangan sampai berbunyi (haaa..haaah) kerana yang demikian itu dari syaitan yang mentertawakan mu.

Sekadar mengigatkan kepada diri ini yang lupa atau melakukannya secara tak sengaja...

Bukan, Melayu saja mudah lupa..malah bangsa lain pon sama jugak...

Seharusnya seorang muslim mestilah lebih peka kepada perkara2 yang tidak disukai agama.

p/s : Mengangkat suara ketika menguap adalah makruh hukumnya manakala menutup mulut dengan tangan ketika menguap adalah sunat hukumnya.

.

17 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ada Orang Mengatakan Payahnya Menjadi Lelaki ?

Tuesday, May 17, 2011 Nazlee Ismail 34 Comments



..Hurm ! Payahnya menjadi Lelaki..kalau anda nak tau..bertapa besarnya tanggungjawab yang perlu dipikul untuk meneruskan kehidupan. Maklumlah di zaman ini, besarlah cabaran bagi seseorang lelaki yang dipenuhi dengan tribulasinya. Kita diuji dengan penglihatan yang menggoda iman.

Firman Allah : (Surah An Nur ayat 30-31)

"Katakanlah kepada orang2 beriman laki2 agar mereka menundukkan pandangan mata (terhadap wanita), dan memelihara akan kemaluan mereka (menutupnya). Yang demikian itu lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah mengetahui akan apa yang mereka kerjakan. Dan katakanlah kepada mereka yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya kecuali yang biasa nampak darpadanya"

Berapa ramai yang telah kalah dalam menjaga pandangan dan kemaluannya?..

Orang lelaki perlu bekerja mencari rezeki dan bukannya duduk goyang kaki.

Orang lelaki perlu kuat pegangan agamanya, tahu menjadi imam, mempunyai daya kepimpinan, membuat keputusan yang betul.

Kita tetaplah lelaki untuk meneruskan perjalanan di bumi Allah ini, tidak mudah mengalah, berusaha untuk menjadi pemimpin yang baik dan memperbaiki diri.

Begitulah, hidup orang yang beriman, kesusahan itu sebenarnya adalah hiburan, ujian itu menambah kecintaan kepada Allah.

Kita susuri kembali sirah ...siapakah lelaki sejati yang menjadi tauladan umat ini?

maka jawapannya tiada yang lain melainkan Muhammad Ya Rasulullah.



.

34 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Suatu Ketika Dulu - Kampung Boy (Part 2)

Tuesday, May 17, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments





....tapi kini kebanyakkan jalan kampung dah berturap tar sepenuhnya sampai ke halaman rumah....

Kampung aku mengarah ke Kuala Kurau , jauhnya kurang dari 20KM melaui Simpang Lima , Tanah Kebun dan masuk melalui pekan Batu Lima...itu lah dia Kampung Parit Teluk Pial yang terbahagi kepada 3 bahagian Darat, Tengah dan Baroh). Merupakan antara kampung yang terpanjag di daerah Kerian. Kampung kelahirann aku adalah Parit Teluk Pial Darat...(yang mana hujung yang mana pangkal..taktau lah).

Sikit mengenai Parit Teluk pial...
..namanya diambil sempena nama pokok pial yang dikatakn dulunya tumbuh memenuhi kawasan sekitar, dah wujud beratus tahun dahulu dan dibuka oleh masyarakat dari keturunan Banjar Kalimantan Indonesia (info)..Bahasa yang dipertuturkan sekarang adalah Melayu Banjar 70% , Melayu 30%.
okeh cukup takat tu..lebih2 nanti buat penin kepala je..

kalau dulu , dari rumah nak keluar pekan kena naik motor atau basikal, parking kat Masjid (Batu 5 / Batu 7)..naik bas (Bas Merah) dan boleh la bersuka ria tengok wayang ka !!..sama jugak la kalau hari persekolahan, yang mana bersekolah Menegah di Pekan PB tu...awal2 lagi dah standby tunggu bas sekolah dekat masjid yang sama.

Apa yang best kat sini...(kalau cakap pasal Daerah Kerian...rata2 memang kebanyakan dah tau..komuniti masyarakat suku Banjar masih kekal di sini).



Hidup Urang Banjar...!

mari kita berpantun sat..hehe..

Mamuai wanyi tangkainya runtun
Wanyi dipuai di atas gunung
Mari kita baturai pantun
Mahaur-haur hati nang bingung

Manutuk lasung balenggang
Mapa akal handak mangalangakan
Amun buruk tapih di pinggang
Siapa jua nang manggantiakan

Baras limbukut jangan ditumbuk
Baik ditampi buang dadaknya
Jangan takutan batapih buruk
Kena aku manggantiakannya


4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Antara Pasangan Hidup...

Monday, May 16, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments

Kena Ada Sikap Saling Melengkapi...

Inilah kuasa ALLAH. Dia jadikan kita saling lengkap melengkapi. Mana kita kurang dia tambahkan, mana dia kurang kita pulak cukupkan.... gitu ler ropenyer (hendaknya) pasangan hidup yang ideal...

Cara orang lelaki berfikir adalah luas ! iaitu melihat secara keseluruhan tapi isteri/wanita akan berfikir secara mikro iaitu fikir secara terperinci.

Macam nilah, suami ni kan pemimpin keluarga, so, ibaratnya kita (laki) dok atas pokok dan kita dapat lihat secara keseluruhan bila buat keputusan, tapi isteri fikir pasal satu/dua perkara saje dari keseluruhan ranting2 pokok tu.

Makanya kena ada toleransi sesama pasangan....jangan pentingkan diri sendiri.

masalah saya..masalah awak jugak.....
kegembiraan awak kebahagian kita bersama......

p/s : buat program bersamamu plak..huhu tauching.


11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SUATU KETIKA DULU - Kampung Boy (Part 1)

Monday, May 16, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

Mengimbau kembali kenangan silam..




Waktu tu kira semuanya boleh dikatakan budak2 nakal kampung lah..
balik sekolah pagi, petang pi plak sekolah Arab (sekolah Agama)...petang sampai maghrib adalah masa untuk bermain2...memang sakan kalau duduk kat kampung , kalau orang kata 'kaki bangku' tu memang bukan orang kampung lah....

Intro sikit...

Sebenarnay aku saja nak flashback sikit pasal masa silam..
hurm ! bukan apa...cuti sekolah ni semuanya pakat nak balik kampung..jumpa mak abah..walaupon baru je jumpa hari tu tapi bila jumpa kat kampung halaman tempat kelahiran lagi tuh...ahh ! rasa nostalgianya lebih sikit huhuh nak nangis...



trademark jam besar, Pekan Lama Parit Buntar (sumber)


Sapa tau Parit Buntar ?..dulu pekan kecik ja kat sempadan antara tiga buah negeri (Perak , Penang dan Kedah). Tapi sekarang dah jauh membangun. Kampung2 kat sekitarnya pon dah banyak berubah..dari jalan2 batu bersimen ke tanah merah yang selalunya becak/lecah bila musim hujan, pakai kasut sekolah putih boleh bertukar kaler kuning kemerahan...(mak bagi pakai kasut plastik je..senang nak cuci/lap je dah nampak putih balik...ade kau kesah ?..tak kesah lansung kan!...








bebudak sekarang ni tak merasakan apa yang kami rasakan..huhu, naik basikal ronda2, main hujan lepas sekolah tu dah kira biasa la..

kena pulas telinga tak ingat balik makan tengahari tu pon kira biasa jugak...







5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Selamat Hari Guru

Monday, May 16, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments



Assalamualaikum wbt,

Kepada semua Warga Pendidik, saya mengucapkan SELAMAT HARI GURU semoga anda mendapat rahmat atas keikhlasan anda menyumbangkan tenaga untuk mendidik anak bangsa sehingga menjadi orang yang berguna kepada masyarakat , agama, bangsa dan negara.

Jasamu dikenang !

Terutama kepada Guru2 dan Bekas Guru2 / pendidik :

1. Tadika Parit Teluk Pial, Kuala Kurau Perak.
2. SK Sungai Burong, kuala Kurau Perak.
3. SM (sekarang SMK) Sri Perak, Parit Buntar Perak.
4. SMV (sekarang SMT) Nibong Tebal, SPS P.Pinang.
5. Politeknik Ungku Omar serta IPTA/IPTS berkenaan..

dan

Rakan blogger yang membuat tutorial tentang blog dan sebagainya...

Terima Kasih anda semua.





5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Suatu Ketika Dulu..siri Pengenalan.

Thursday, May 12, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments

Assalamualaikum WBT kepada semua pembaca blog ini.




SUATU KETIKA DULU adalah merupakan entri yang menceritakan kisah hidup aku bila mana aku teringatkan sesuatu perkara itu.

Semuanya melibatkan kisah nostalgia yang mungkin juga ada persamaan dengan kehidupan anda atau saudara2 anda yang sebaya/lingkungan umur PCL.



nantikan ye...tunggu entri seterusnya!


6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ada Yang Pening memikir masalah duniawi....

Wednesday, May 11, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments



Buat apa nak pening2 kepala pikir masalah dunia....

Sebenarnya ada satu cara yang paling efektif iaitu dengan mengadu pada Tuhan. Sebab hanya ALLAH lah yang menguasai hati kita. Mintak agar ALLAH tetapkan hati kita. Jangan retak belahkan jiwa kita. Bahagiakan hidup kita. Dan jangan lupa doakan ibu bapa kerana mendoakan mereka akan mendatangkan kebahagiaan secara tak langsung pada kita.

Tak kira lah yang sudah berumahtangga atau pon belum lagi, masalahnya tetap masalah, yang pastinya mohonlah dan mengadulah kepada NYA.

psst..kena sentiasa dekatkan diri kepada Allah, jangan tunggu susah / down.. baru nak cari sejadah.. fuhhh!

4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kalau Ragu2..buat je laporan polis..

Wednesday, May 11, 2011 Nazlee Ismail 12 Comments



..hurm! memang merimaskan...sedap2 je kita berehat bersama keluarga depan TV dorang datang tanpa diundang...buat survey pasal barangan letrik kononnya nak tau apa keperluan yang menjadi keutamaan pengguna semasa .

siap ada cabutan bertuah plak (alaaa..gores dan menang tu...huhuh)..nak tutup pintu atau halau dorang rasa simpati plak...tapi ni semua berlaku beberapa tahun kebelakangan dulu...lagi pon masa tu taktau apa yang harus dilakukan.





emmh..pagi ni terbaca dalam surat khabar (online je)...ada kes yang melibatkan mereka yang menjalankan aktiviti gores dan menang tanpa lesen boleh dikenakan tindakan .

[mStaronline]Gores Dan Menang: Tiga Jurujual Didenda RM100

Ada lagi ke aktiviti macam ni kat tempat korang ???

nampak cm dah cool je sekarang ni..ade strartegi atau teknik lain kot agaknya...

yeszzz.."panggilan/sms/email ' hantu' "...hati2 jangan sampai terkena.

12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bulan MEI Yang Sempoi....

Tuesday, May 10, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments

tetap MARRRI !!! (datang).. ke blog ini...

Thank You NUFFNANG....


Prudential Recruitment LB



Maxis Project Jedi LB


Mamil Gold LB



Meriahnya kalau ada yang sudi klik2 bila ianya muncul di ruangan iklan (ads) villakejora ini...

Terima Kasih bagi mereka yang klik dgn ikhlas tu...jangan lupa bagitau saya .

Perkara yang sama akan saya lakukan di blog anda...



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Harga Gula Naik 20 Sen Mulai Selasa (Hari ini)

Tuesday, May 10, 2011 Nazlee Ismail 17 Comments

Semalam dah diwar-war kan di akhbar2 tempatan bahawa kenaikan harga gula bermula hari ini 12 tgh malam tadi.

Harga sebelum ini Rm2.10 naik kepada Rm2.30 sekilogram.



PUTRAJAYA: Kerajaan hari ini mengumumkan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen daripada RM2.10 kepada RM2.30 sekilogram mulai Selasa. (mStar online 9/5/2011)

kesan yang ketara dan bagus untuk rakyat Malaysia adalah...mungkin boleh mengurangkan pengambilan gula dalam kehidupan seharian mereka.

Secara tak langsung , semua jenis makanan yang menggunanakan gula dalam ramuan akan turut juga naik harga.

Saja nak tauu..adakah ini akan efek kepada kehidupan anda ??

17 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kuat Pantang ..grrrr !!!

Monday, May 09, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments



alooo..petang2 sikit baru dapat ngadap blog ni...
pagi2 tadi kena attend pegawai2 penyelidik (RO) buat presentations tentang keja dorang la...aku dan beberapa staf lain hanya terlibat sipi2 je..tapi kalau nak dapat kan ilmu tentang satelit ...wajib dengar...masalahnya aku ada hal lain..separuh jalan je la..lepas makan tghari, hilang huhu....

sebenarnya aku baru je balik dari klinik kesihatan...hari tu punya medical chek dah keluar resultnya...semuanya ok kecuali kolestrol 6.32 unit, standard normal adalah bawah 6.0...biasalah kena advice supaya kurangkan makanan berlemak....


..umur under 40 tak perlu makan ubat , sebaliknya kena exercise lebih..hahaha.
Doktor bagi tempoh 6 bulan untuk kurangkan kepada bawah 6.0 unit...Boleh ke ni??

Aku kuat pantang orangnya...!

hurm ! baru je teringat nak makan hati bakar kat pasar malam , malam ni....huhu...bole plak doktor tu teka yang aku ni memang kaki makan hati ayam , kulit ayam..sup lemak...(patut la benak semacam je....)

kena berpantang la lagu ni...





pssst...PANTANG TENGOK , MESTI NAK MAKAN punya..!!!


4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

GET THE BEST FOR MOM

Sunday, May 08, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments



The quote message said “Get the best for mom

hurm...apa yang anda telah berikan kepada ibu anda sempena meraikan HARI IBU hari ni...

yeszzz za....kasih sayang yang tak pernah pudar....Alhamdulillah cantek!! senyum je mak2 di luar sana kalau dapat hadiah terbaik dari anak2 dalam bentuk material cam ni kan.....




Do you plan to gift one for your mom? I don’t think my mom understand how to use an iPhone. So, no need to buy her a white iPhone 4...bagi je sesuatu yang befaedah dan mesra pengunaannya..kalau tak nanti jadi milik adik2 awak je...huhu.

kalau anda ada niat nak dapatkan untuk diri sendiri... cuba2 lah klik iklan NUFFNANG jika ada tersiar dalam blog ni..klik je kalau nak tau lebih lanjut...

4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Selamat Hari Ibu kepada Ibu2 sekalian...

Saturday, May 07, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

8 Mei 2011 (esok) adalah tarikh sambutan Hari Ibu2 bagi Negara kita dan negara2 yang sewaktu dengannya..cewah!..

nak ucap kat sini dah tentunya bondaku tak baca, so ..takpa..teruskan ja untuk ibu2 lain .

kat bonda kita sms / col je..kira okay la kan..

Ibu Kita dan (Kita) Sebagai Ibu...

Lapangnya masa kita ada kaitan dengan keberkatan hidup kita.

Kita adalah di bawah siksa Allah bila mana ada masa untuk buat benda tak baik tapi tiada masa nak buat yang baik.

Jika kita tak pernah kecukupan duit maksudnya kita disiksa Allah.

Setitik air mata ibu jatuh, 10 kebajikan anak hilang, so.. ibu2 jangan jatuhkan air mata anda dan anak2 pula jangan bagi ibu terjatuh air matanya.

Menangis kerana anak berjaya, itu lah yang diinginkan dan bukannya bersedih kerana angkara anak.

Kalau kita tak mampu letakkan diri kita di tempat yang terbaik, nescaya Allah akan letakkan kita di tempat terbaik dengan syarat letakan ibu kita di tempat yang terbaik terlebih dulu.

Ada kaedah yang mana kita boleh minta pada Allah, “ungkit” kebaikan yang menimpa dengan tujuan untuk makbulkan doa kita. Kaedah tu dipanggil “wasilah amal” ..

“Ya Allah semalam aku sudah bersedekah sebanyak RM1, kalau itu satu kebaikan jadikanlah ia penyebab makbulnya doaku ini”.

Paling banyak buat baik dengan ibu kita, lagi mustajab. Makna dia wasilah amal ni sangat berkesan kalau yg dituntut tadi adalah hal yang berkaitan kebaikan yang dibuat kepada ibu kita.

Barang siapa yang tidak mendoakan ibu selepas sembahyang buat ibu yang sudah meninggal maka dikira dia anak derhaka walaupun pada waktu ibunya hidup dia tak pernah menderhaka. Maksudnya jika ibu masih hidup atau telah tiada, selepas setiap solat kita mesti doakannya!

Kalau balik tengah malam, buka lampu tengok dan tatap muka ibu, sebab wajah orang tidur akan menampakkan segalanya.

Kenanglah jasa ibu semasa mereka masih hidup...

jika tiada kesempatan , zahirkan lah kepada anak2 kita apa yang (kita) sebagai ibu harapkan daripada mereka.

>kredit info tq angahYan share pasal cite ni.

"SYURGA ITU DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU"

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

PROMOSI PROTON 2011

Friday, May 06, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments

Assalamualaikum..

jap ye.. nak tumpang kebuhsanan anda melayan bebelan dan nasihat tak seberapa dari PCL..

kita buat ikaln daripada my Uncle punya blog okay..
rest minda sikit mana tau ada yang planing nak beli kereta yang pertama, kedua atau seterusnya..untuk yang tersayang..ehem2..dan sempena hari ibu ni ke nak supprise...!

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Profit rate dari 2.99%(inspira)
Pinjaman penuh / 100% loan (untuk model terpilih sahaja)
Pinjaman secara Islam - Al Ijarah
Jaminan kenderaan sehingga 3 tahun (sila tanya)
Stok sedia ada
Tukar beli kenderaan lama anda (Trade in)


NILAI TERBAIK UNTUK WANG ANDA
BERITA BAIK UNTUK SEMUA PARA GRADUAN!!!
Skim Graduan (Grad Hitz)
Di buka untuk semua para graduan!!!
Pinjaman 100%
Tempoh bayaran balik selama 10 tahun
Kadar faedah yang sangat kompetatif
Kelulusan segera





Wakil Jualan Proton Edar Sdn Bhd, Ejen Kereta Baru Proton Edar Sdn Bhd, Showroom Proton Edar anda, graduate scheme, skim siswazah, grad hitz, skim graduan, 100% loan, pinjaman 100%, muka '0', promosi terkini proton edar, pinjaman 15 tahun, kakitangan kerajaan.

Sila lawati blog beliau untuk mendapatkan keterangan lanjut. (JAMAL)


4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SUPPRISE !!!! dan tauladan..

Friday, May 06, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments


>FW blog (tak ingat sapa punya dialog ni...Tq I foward jer n ade penambahan sikit..)

Seorang bapak memanggil anak gadisnya masuk kedalam bilik. Dialog dia lebih kurang macam ni la...

Bapak : Bedah, mai sini sat. Bapak nak tunjuk sesuatu ni.

Bedah : Ya bapak, ada apa?

Bapak : Mai masuk dalam bilik pastu tolong tutup semua tirai tingkap.

Bedah : Apa???!!! (isk? bapak aku ni? lain macam jerr)

Bapak : Dengar tak bapak kata.....

Bedah : Ya bapak, Bedah dengar... cuma Bedah tak percaya apa yang bapak kata ni.

Bapak : Betulll. Bapak suruh hang masuk dalam bilik pastu tutup semua tingkap.

Bedah pun dalam ragu-ragu tu, dia ikut jugak la apa yang bapak dia suruh. Sambil tu dok pikir gak laa... apa la bapak dia nak buat, dah la kat rumah.


Bapak : Okeh... mai duduk sebelah bapak. Heh? heh...

Bedah : Eh!!! bapak, Bedah kena keluar dari bilik ni. Sat lagi mak balik...abis aaaa.

Bapak : Tak payah risau... mai duduk sini cepat!!!! Jangan bagi bapak berkasar.

Bedah pun terpaksa la duduk jugak... hati dia takleh cakap laa... berdebar giler ahhh. Dalam kepala dok terbayang jadi apa la nanti kat dia.


Bapak : Cantikkk!!! Yiihaaa. Astalavista bebeh. Okeh, mai masuk dalam selimut bapak plak.


Bedah : Apa???!!!

Bapak : Masuk la cepat!!! Dok cakap banyak pulak. Bapak ikat mulut tu karang aaa.

Bedah : Bapak...Bedah takut laaa. (nak nangis)



Bapak : Bedah, tengok ni...(sambil menunjukkan sesuatu)

Bedah tak sanggup nak tengok... dia pejamkan mata. Dia tahu, bapak dia dok buang tebiat. Bapak dia dah gila. Kiranya, bapak dia tunjuk tu konon-konon nak intro dulu ler tu. Tapi dalam hati, Bedah teringin gak la nak tengok.
Dia pun bukak la mata sikit.



gambar hiasan

Bapak : Cantik tak jam G-Shock baru bapak ni. Dia ader cahaya bila gelap. Mahal nih!!! Dah, pegi keluar.

pssst..anak2 gadis ..bila anda berada dirumah sendiri....sila waspada selalu.

pssst...mak2 gadis....jangan duk harap sangat anak gadis tinggal sendirian, kalau nak keluar ajak semuanya sekali...

pssst...bapak2...jangan teringin nak jadi HARUAN.

p/s : Biarlah ...HARUAN saja yang sanggup 'makan' anak2nya...

16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mengapa Ini Terjadi Pada Dirinya...

Thursday, May 05, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

gambar hiasan

A : "Alahai keciannya ...@#@%$%#@@.. "

B : ".. awak kesian dia ke atau awak kesian pada benda yang ditunggangnya.." (dialog sepintas lalu bila terpandang sesuatu..)


Sebenarnya aku bersimpati dengan nasib orang2 sebegini...Allah telah membahagiakan mereka dengan dugaan sebegitu...ramai yang boleh menerima dengan redha...tapi ada juga yang menyalahkan takdir semata2..

megapa ini terjadi pada dirinya.....(tak bersyukur langsung !)

'alah bisa tegal biasa'..lama2 nanti ok la tu..takde orang yang nak mengutuk anda dah ..biasa la tu kan! malah sekarang ni dah makin ramai yang bersimpati..

Ada di kalangan bloggers yang menyentuh keadaan fizikal seseorang sebagai bahan dalam entri diaorang..apakah tujuan sebenar..adakah mahu mengenegahkan atau mempersendakan mereka??

bagi aku, ini bukanlah bahan yang hendak dipersendakan......tapi harus diingat, mungkin suatu hari nanti kita juga akan menjadi seperti mereka....

bagi aku tiada yang lain hanya lah untuk mengajak anda..dan kita semua agar sentiasa menjaga pemakanan..diet cara sihat dan sentiasa bersenam untuk mendapatkan kesihatan yang optimum supaya memudahkan pergerakan kita seharian..contohnya nak bersolat...badan rasa ringan je kan..takde nak bertunjal masa bangun, sujud , duduk tahyat dan sebagainya...

tak bermakna orang yang gemuk malas beribadat..malah kekadang tu agak memalukan jika dibandingkan mereka yang sihat berotot ketul2 tapi malas segalanya..cuma tau makan je..huhuhu.

Terima kasih kepada mereka yang sentiasa mengigatkan dalam keadaan sedar atau tidak...sesuatu harus diambil tindakan, ayuh marilah kita sama2 menjaga kesihatan selagi kita masih sihat, dan jangan tunggu sampai sakit baru nak jaga semua itu...terhegeh2 berlari kesana kemari...konon nak menurunkan berat badan.

P/S : Jangan plak bagi alasan takde masa untuk semua tu...buat sesuatu yang terbaik untuk masa hadapan kita....tolonglah...tolonglah..jangan marah aku.






7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

WORD VERIFICATION

Thursday, May 05, 2011 Nazlee Ismail 15 Comments

...ada kalanya tak bagus kerana ia memaparkan perkataan yang tak sepatutnya...
ramai blogger yang dah terkena..maksud aku bukanlah terkena yang teruk sangat pon..tapi, apa pekdahnya WV ini jika ianya agak menyusahkan kita sebagai pengkomen di blog lain yang sentiasa kesuntukan masa nak tunggu loading yang tak berkenaan.....

nak jadi sebagai blogger yang mesra dengan pelawat seharusnya kita kena elert benda ini..adakah ia sangat2 diperlukan !.





siaran ulangan entri lepas2 sebagai bukti...

He..he.. korang percaya tak ada satu kes aku nak cerita kat hangpa…
Tadi, nak komen blog kawan aku…mcm biasala kena type komen dan sebelumpost comment kena taip word verification dulu..Selalunya word verification tu memang perkataan pelik-pelik pun,macam BLUR, EYES, CONFLICT ataunumber...tapi selalunya dalam bahasa Inggeris..tadi aku rasa pelik semacam sebab aku tengok word tu dalam bahasa Melayu yang lucah...kena taip bende mencarut tu dulu baru boleh komen...maybe korang dah biasa n just ignore..




walaupun tiada paksaan utk meninggalkan komen tapi takkan tak ada perkataan yang elok2 sikit ke..baru best nak komen..
atau jangan guna langsung WORD VERIFICATION ni..

owh ! bad..



15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

KAMI BUDAK BLOGGER

Wednesday, May 04, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments



Ramainyer blogger kat sini..nampak cam meriah je....ada yang perasan ada yang sipi2 n ada yang tak penah tau pon...

hurm..bagus juga ada tempat berkumpulnya link2 blogger hebat kat sini...

aku baru jer menjoinkan diri ke dalam group ni...saja nak tau apa yang ada kat sana..
itu pon dapat info dari blogger makcikpotpet ..katanya "tambah kenalan sambil promote blog kat group ni.kalau tak join rugi weyh.tak caye?tak caye?klau tak caye try join dulu oky"....



kalau teringin nak join ramaikan majlis blogger boleh la klik link ini..KBB

kasi kredit sama blogger Eija Hassan



akan terjah hari ke hari insyaAllah kalau berkesempatan..





9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Senyum Seindah Suria...

Wednesday, May 04, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments



...hurm..pepagi mcm ni kalau pasangan kita memberikan senyuman pada kita selalu kan bagus..kekadang tu semuanya moody je...tak kira la suami ke isteri...masing2 nak cepat bergegas ke tempet mencari rezeki...

huh , ada juga yang tak bertegur sapa langsung...apa kes ni ?

apa kata kita ubah sikit cara hidup yang nampak macam complicated je... menjadikan lebih ceria di masa akan datang...






complecated bagi orang luar yang tengok..tapi hakikatnya cool je kan...biasalah mood pagi ..amik masa sikit nak bagi normal balik.

Kalau pasangan menyepi, kita kena bersuara...buat la lawak sikit , jangan cakap benda yang serius je...

buat lawak bodoh pon tak pe..janji dia boleh senyum..

cm aku pagi tadi....

keluar rumah bawa remote astro nak masuk keta..konon2 henpon la tu..hahaha.

huhu menjadik2...siap kena gelak lagi...so suasan bertambah ceria dan semangat !

no moody2 dah hahahha.

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Santai 'merendek'...

Tuesday, May 03, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments




..bila duduk kat luar rumah ...syok jugak melayan angin sepoi2 bahasa..
entahla bahasa apa yang dibahasakan...menderu je bunyinya...sesekali bunyi macam dalam filem seram tu....woooo..woooo..hembusan bayu menerjah tingkap2 dinding, kalau malam memanglah agak menyeramkan bagi orang2 yang baru bertandang ke sini.


cuaca nampak cam nak hujan je tapi masih lagi tak kebasahan...huhu..
aku.. mulanya nak berkebun..agak2 boleh la mengeluarkan peluh jantan seketika...tapi lebih selesa duduk bersantai ..lagi2 bila bertemankan 'kekasih hati' di belakang rumah..teringat zaman2 'merendek' dulu...hahaha jangan pikir jauh arrr...

cangkul di tangan sebagai syarat...menandakan aku masih lagi setia berbakti pada tanah walau pun luasnya hanya 'sekangkang kera'.


projek manager 'Hanis' cadangkan nak bela rabbit ...huhu mantop!


masih berlegar difikiran kami tentang 'next project' ..ala2 kontraktor hebat masa kini.

nak tander rumah kucing jiran (yg akan berpindah tak lama lagi tu) nak dijadikan rumah arnab la konon2 kalau ada rezeki......

projek 2 beradik (Husnina n Hanis) sebagai penternak arnab..huhuhu..hari2 dok sebut bila abah nak belikan rabbit untk dorang.

p/s : merendek = duduk berdua2 an sebagai sepasang kekasih/cam dok berkepit...bercouple2lan...tak ingat akhirat tu...





6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bersedekah Selalu...

Tuesday, May 03, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments





bila terpandang kesusahan mereka..baru kita sedar bahawa masih ada lagi orang yang lebih susah daripada kita sebenarnya...

"Sesiapa yang bersedekah selalu, takkan miskin orang itu selamanya..

Bila nak berbelanja @ shopping always spare duit untuk sedekah kerana dalam duit kita tu ada hak orang susah. Jadi bila orang buta datang masa kita sedang makan2, bagi la sikit derma sebab kita nak cari orang susah untuk sedekah dah amat susah masa sekarang dan takde masa jadi Allah hantarkan orang2 susah ini untuk kita dapatkan pahala!. "






kalau taknak derma sekali pon janganlah tengking2 mereka ...sebaliknya doakan lah mereka semoga beroleh rezeki yang halal untuk meneruskan hidup.

masing2 punya hak di dunia ini...lakukanlah dengan keikhlasan hati moga mendapat keberkatan Allah.

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.