Mengenali Diri...

Thursday, June 30, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

Agaknyalah ye... semenjak lahir hingga sekarang kita di bumi Allah ini, adakah kita kenal siapa diri kita? Rasanya semua tahu dan kenal diri sendiri…tapi adakah kita mengetahui identiti sebenar, personaliti dalam diri kita?

Lumrah alam, kita tak dapat nak nilai diri sendiri. Bahkan ada yang mengatakan, nilailah diri sendiri berdasarkan kaca mata mereka yang rapat dengan kita.. tapi sanggup kah kita mendengar kritikan daripada orang yang rapat? ..hurmm,





Kita perlu tanya siapa diri kita, apa yang ingin dicapai dalam hidup dan apakah profesion yang perlu dilakukan untuk mencapai matlamat.

...kita perlu mengenali musuh dan rakan sebenar dalam diri kita iaitu musuh terdiri daripada kelemahan diri sendiri, nafsu dan syaitan.

sudah terlambatkah kita atau masih terlalu awal untuk kita berkira-kira dalam hal sebegini.....


gambar hiasan


"merenung masa depan dengan harapan agar ketaqwaan Ilahi dan kebahagian di dunia akhirnya membawa ke akhirat yang kekal abadi"....[pcL]


..



9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #11

Wednesday, June 29, 2011 Nazlee Ismail 27 Comments










Gambar mempunyai seribu maksud tak gitu? Blog , Fb


27 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #10

Wednesday, June 29, 2011 Nazlee Ismail 15 Comments







___________________________________________________________________________


Gambar mempunyai seribu maksud tak gitu? Blog , Fb

15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #9

Wednesday, June 29, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments




8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #8

Wednesday, June 29, 2011 Nazlee Ismail 13 Comments





------------------------------------------------------------------------------
Gambar mempunyai seribu maksud tak gitu? Blog , Fb

13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Dari #ww ku Follow kamu...

Tuesday, June 28, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments

salam n selamat malam blogger...

ada yang menunggu #WW [Wordless Wednesday] countdown nak post gambar dalam entri hari Rabu...

... suka follow mempolo jer sapa2 yang post entri esok..mana yang sempat boleh menjadi rakan maya PCL...








...biar apa kata mereka..yang penting ini adalah caranya kita memulakan perkenalan di alam maya...kalau berkesinambungan, ia akan menjadi pengikut blog setia insyaAllah...

p/s : blogging mau kena ikhlas..betoi dak !!

..

6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Maafkan Saya...

Tuesday, June 28, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments

Salam kepada pembaca yang dihormati...

...PCL agak kecapekan sekarang ni, bangun tidur subuh tadi dah rasa cm nak kejang je kaki ni...

mana boleh amik mc !!..., ini bukan alasan tak nak masuk keja, keja kena buat, tanggungjawab tu !.

okay, malas nak citer panjang....semalam punya keputusan perlawanan futsal, PAN hanya mampu dapat tempat ke 3 saja...itu saja yang termampu...maaf, kami tak dapat nak mengekalkan kejuaraan. [taknak tanya ke, brp pasukan bertanding !]

Satu lagi perkara...PCL nak mohon maaf juga sebab belum berkesempatan untuk membalas jejak persinggahan anda di villakejora ini...nak BW pon terasa lenguh2 kaki lagi ni [alasan tak menasabah..huhu]..

insyAllah akan segera menyusul di blog anda dari semasa ke semasa.

p/s : Semangat kesukanan perlu ada...yg penting PCL score 3 gol lawan...



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mengembirakan/memulaikan Tetamu

Monday, June 27, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud; “Tidak sempurna iman seseorang itu, sehingga dia mengasihi saudaranya, sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri.” (Hadis riwayat Muslim).


... hurm ! balik je dari bersukan petang sabtu lepas...tanggungjawab keluarga juga perlu diutamakan...nanti kang ada pulak yang merajuk...

Kegembiraan tetamu akan mendatangkan kegembiraan pada diri tuan rumah. Pernah baca satu kisah zaman sahabat..




"Sepasang suami isteri yang tiadalah berada [bukan orang senang] menerima tetamu pada petang hari. Tetamu itu tiada tempat menginap, maka pasangan ini mempelawa utk tinggal di rumah mereka. Isteri agak cuak kerana makanan utk makan malam cuma sedikit sangat, untuk mereka skeluarga pun tidak cukup apatah lagi untuk tetamu. Akan tetapi bila mengenangkan nasihat Rasulullah, maka pasangan itu pun memasang akal. Anak2 mereka ditidurkan dulu tanpa makan malam. Makanan yang ada dihidangkan semuanya kedalam pinggan tetamu tanpa ada bahagian tuan rumah. Dan bila sampai waktu makan, lampu pelita dinyalakan kurang agak susah untuk melihat. Tujuannya agar tetamu tak perasan bahawa pasangan itu hanya menceduk sudu ke dalam mangkuk kosong!"

tetamu datang rumah, sebagai tuan rumah kita mesti buatkan dorang hepi [gembira]..betul kan ?

Syukur Alhamdulillah..pCL tak la 'membuat akal' semacam keluarga dalam kisah tersebut...apa yang termampu kita kongsikan bersama dan yang penting sama2 bahagia , InsyaAllah.


rentetan dari kedatangan Sharul [anak saudara PCL yg cute !] sememangnya ditunggu, selalunya datang sekejap saja, tapi kali agak lama sikit ..baru boleh buat 'aktiviti'...

ini semua idea Sharul yang mavles tu... kehadirannya membuat semua orang suka...kehadirannya juga dalam keluarga besar kami sedikit sebanyak menyatukan lagi ukhuwah yang sentiasa terjalin.....otak dia memang genius [tgk org la..hehehe].

Perancangan demi perancangan unutk program silaturrahim antara keluarga telah berjalan , tapi ini baru peringkat permulaan...bila adanya permulaan pasti akan ada penyusulan insyaAllah...tiada apa yang diharapkan cuma sebuah ikatan kekeluargaan harmoni yang sangat dinantikan.



Walaupon kita semua akan berpisah suatu hari nanti...tidak akan ada kenangan manis terindah dalam hidup jika kita hanya memikirkan sesuatu perkara sahaja.

Dari Abu Hurairah, ada seorang yang bertanya, “Ya, rasulullah siapakah orang yang paling berhak kuperlakukan dengan baik?” Nabi bersabda, “Ibumu, kemudian ibumu, kemudian ibumu, kemudian bapakmu, kemudian kerabat yang dekat dan yang dekat” (HR Muslim no 6665).

Keakraban dan kemesraan antara keluarga perlu ada kesinambungan agar genarasi mendatang kenal akan asal usulnya...Kekuatan sesebuah keluarga perlu adanya sikap tegur menegur yang mana tak kena dan sikap menerima dengan hati yang terbuka. InsyaAllah silaturrahim akan berpanjangan.


















Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Barang siapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menghormati tetamunya. Barang siapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat maka hendaklah ia menyambung silaturahim.” (Hadis riwayat Bukhari).

Di antara adab memuliakan tetamu dianjurkan Islam ialah:

- Menyambut tetamu dengan perasaan gembira dan wajah yang manis

- Saling bertanya khabar berita serta bertukar-tukar cerita yang baik.

- Sedaya-upaya menyembunyikan sebarang masalah keluarga agar tidak diketahui tetamu.

- Menyajikan hidangan makanan kepada tetamu.

- Menyediakan tempat tidur yang baik serta kemudahan yang diperlukan jika mereka bermalam di rumah.

- Sediakan mengikut tahap kemampuan tuan rumah.

- Tidak terlalu berkira, tak pula terlalu berlebihan dan bukan dengan niat untuk bermegah-megah dengan rezeki serta kemewahan yang ada.


[sumber]


p/s : semoga tetamuku berasa gembira sepanjang mereka berada @villakejora.






10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sesekali Bersukan...

Monday, June 27, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

Salam hari Isnin yang blues...haha aku pon taktau apa yang blues...
yang aku tau cuma rasa sakit2 lenguh kaki gara2 terlebih bersukan....dah lama sangat tak aktif huhuhu...




Sempena sukan antara kampus di agensi tempat keja PCL, bermula pagi Sabtu telah diadakan perlawanan sepak takraw diikuti dengan bola tampar dan seterusnya ping pong..

kita sebagai 'orang muda' memang sangat2 diperlukan untuk menyumbang tenaga...lebih kurang mcm pemain harapan pasukanlah [kononnya].

haha biasalah kalau staf ramai yang beralasan tak mau turun padang..yang tinggal cuma tu saja... dan terpaksalah menyahut cabaran , walau mcm mana pon pasukan kami berjaya juga dalam beberapa acara...keputusan keseluruhan belum diketahui lagi...

masih ada dua acara prlawanan yang masih berbaki iaitu futsal dan juga bowling.
so, malam ni PCL akan turun bersama untuk memeriahkan perlawan futsal kali ini...sebagai Juara tahun lepas kami akan mempertahankan kejuaraan untuk tahun ni insyaAllah.




nak tengok or sokong Team PAN (Pusat Angkasa Negara) main futsal sila lah ke Tonga De Futsal, Sri Kembangan. (8-9.30pm mlm ini 27/6/2011)

di samping keletihan dan kesakitan urat2 badan ni..namun semangat kesukanan juga dapat mengeratkan lagi persahabatan antara staf di kampus2 lain.

p/s : nak cari minyak kuda...kasi panas sikit , hilangkan lenguh2 kaki.

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Lepas Solat Jumaat Baru boleh pekena...

Friday, June 24, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments


...ni citer semalam, anak aku si Umairah tu dah berkenan nak makan durian....dah lama mengidam agaknya...sebelum ni saja tak mau belikan sebabnya dia tak sihat..mama n kakak dia pon sama gak , asyik batuk n selsema je...hehe antibody tak sekuat PCL agaknya.

ok, dah beli ...tapi si Umairah ni plak tak mau makan durian cmtu je..nak buatkan serawa la pulak....katanya mama buat sedapppp !~memang pandai membodek kalau bab2 makan yang dia teringinkan...





....mamadiana kata, senang je nak buat serawa durian ni....malam tu jugak dia siapkan..huhu,
Umairah takmau makan serawa ni pagi tadi sebab takut nanti bau durian dalam kelas.... tersendawa ke...eiiii takmaulah.

aku ,....hehe mulanya tergoda jugak..tapi memandangkan hari jumaat..nak pi solat plak tu...terpaksa aku pospon lepas solat...tau saja kan, kalau makan pulut lagi tambah mengantuknya.....mulut , tangan semua berbau durian...letak minyak atar belum tentu hilang bau duriannya..

ni ha..dah beres membelasah semanggkuk serawa durian....memang mantop lah kalau sesekali pekena...tak sedar jam dah tunjuk pukul 3 pm...

masuk kerja...terlewat dah ni...

..

...


16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Amalan sunat dilakukan di hari Jumaat

Friday, June 24, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

Assalamualaikum wbt,




Amalan sunat dilakukan di hari Jumaat :

Untuk Lelaki

Mandi sunat hari jumaat paling afdhal sebelum berangkat ke masjid.
Memakai pakaian bersih, kemas dan baik.
Memakai bau bauan
Mengerat kuku mengandam misai dan janggut
Bersegera ke masjid dengan tujuan mendapatkan saf depan dan iktikaf
Perbanyakkan istighfar ( Hari jumaat terdapat satu waktu yang sangat mustajab )
Beri perhatian pada khutbah ( Jangan tidur apatah lagi bersembang! )
Tidak segera tinggalkan masjid ( zikir dan solat sunat )



Untuk perempuan?

Indahnyer bila si isteri atau anak perempuan kita sendiri, tolong persiapkan kita sebelum pergi sembahyang jumaat, tolong gosok baju kita, tolong potong kuku kita, sediakan makanan n hmmm aper lagi ek khas untuk suami / ayah korang pada hari jumaat. Yang ni kakak kakak, makcik makcik he3 mesti kena buat tau.



p/s : benda baik kena sebarkan..untuk ingat mengigatkan.

..


5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kamu dan Dia...Jangan Biarkan Cinta Semakin Rapuh

Thursday, June 23, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

...apabila berbeza pandangan, pandangan dia sahaja yang benar. Dia isteri, kamu suami. Kamu ketua, dia pengikut.Kamu putuskan, dia ikut saja.

Maka terkapai-kapailah sang isteri tanpa boleh bersuara lagi. Sedikit cakap, sudah dibentak. Senya-senyap isteri menyimpan dendam. Suami disabotajnya dalam diam. Tegur suami dijawabnya acuh tak acuh. Senyumnya jadi tawar dan hambar.
Perlahan-lahan, jarak hati semakin jauh. Cinta menjadi semakin rapuh.




Inilah akibatnya jika tidak bersatu hati. Allah benci orang yang meninggi diri dan sebaliknya Allah cinta kepada orang yang merendah diri. Pandanglah pasangan kita sebagai sahabat yang paling rapat. Kamu dan dia hakikatnya satu...satu dengan iman. Ada iman takbur akan luntur, cinta akan subur.



wallahu'alam.

..

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Menjiwai Watak Buruk...

Thursday, June 23, 2011 Nazlee Ismail 13 Comments

...sombong seketika.


Pernahkah kita? pada hal yang sebenarnya kita lah manusia paling ramah di dunia...

Di kompleks membeli-belah umpamanya, apabila adik promosi telefon bimbit tampil menghulur brosur, kita buat-buat tak nampak akan kehadirannya. [Menyombong kerana takut termakan ayat-ayatnya lalu terbeli telefon bimbit ketiga],

...atau di depan bank-bank, setelah urusan pengeluaran duit selesai..kita tunduk terus melulu ke kereta seolah tiada orang yang kita kenali di situ..buat-buat sombong konon mengejar masa....walhal ada penjual insuran sedang berusaha menjalankan tugasnya.[Menyombong kerana takut dipengaruhi untuk membeli].





Inilah kebiasaan namanya...untuk berada dalam situasi selamat kita sering berhati-hati dalam segala hal termasuk lah perkara yang di sebutkan.

Dalam keadaan lain sebenarnay kita tidak akan sedar dengan sikap buruk ini kerana setiap kali bercermin, kita akan lihat diri kita yang sama, iaitu yang baik dan elok. Sedangkan, bila orang lain melihat kita, mereka nampak diri kita yang hodoh. Ketika itu, meskipun kita berasa diri kita hanya berlakon sombong, sebenarnya orang lain yang melihat akan nampak diri kita yang benar-benar sombong kerana kita sudah menjiwai watak buruk itu.

Untuk memilih sikap menyombongkan diri sebagai cara kita berhati-hati ini sememangnya bagus. Tetapi, apabila lakonan ini sebati di dalam diri, ia sudah menjadi karektor. Apabila ia menjadi karektor, ia adalah peribadi diri. Kerana ia bukan lagi lakonan untuk menyombong, ia sudah menjelma sebagai sikap sombong diri. [Topeng sudah melekat menjadi kulit wajah].

apa perlu kita buat ?...

berfikir positif..mereka itu melakukan tugas mereka dan kita juga ada tugas kita...
jadi, sama-sama menjalankan tugas sebagai tanggungjawab masing-masing.

menolak pelawaan/tawaran mereka dengan cara yang berhemah.

lemparkan senyuman dan angkat tangan sedikit tanda kita tiada kesempatan untuk berbincang.

Semoga hari-hari kita tidak diselimuti dengat sifat kesombongan kerana sombong itu boleh mematikan cahaya iman dalam diri.

..


13 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #7

Wednesday, June 22, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments





10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #6

Wednesday, June 22, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments






--------------------------------------------------------------


6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #5

Wednesday, June 22, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments






-------------------------------------------------------------------


8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #4

Wednesday, June 22, 2011 Nazlee Ismail 20 Comments







-----------------------------------------------------------


20 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Apa Yang Bestnya Rabu ...#Wordless Wednesday.

Tuesday, June 21, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments

hurm...untuk esok punya post (kurang 1 jam dari skrg)..dah ready ke?

bagi yang masih lg konpius...apa tu #WW, sila lah ke SINI

"kami lebih suka memanggil ia sebagai aktiviti dimana setiap hari rabu blogger akan post di blog mereka Gambar tanpa meletakkan apa-apa caption, explanation, tajuk yang merujuk kepada gambar tersebut, just post Gambar sahaja

sebagai contoh tajuk entry, jika rabu depan merupakan entry pertama korang just letak
"#1 Wordless Wednesday" or "Wordless Wednesday #1"
"



atau korang boleh kunjungi laman FB #WW... http://www.facebook.com/WordlessWednesdayMy?sk=info

...yang bestnya boleh dapat rakan blogger baru...
...yang bestnya tak perlu taip2 entri dah...
...yang bestnya ...korang boleh gambarkan sendirilah bila korang dah post esok...



3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Melihat Keburukan Untuk Melengkapi Kebaikan

Monday, June 20, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments



Salah ke tengok kelemahan/keburukan orang lain??...

rasanya tak menjadi satu kesalahan...[PCL punya pendapat la...]

..kita ni janganlah streotype sangat !...tengok kelemahan orang tak semestinya kita sebarkan kelemahan dia, ataupon kita kutuk....just tengok, then judge sendiri. Kalau memang tak betul kita remind ourself benda ni cuba elakkan.

Kadang2, kita belajar something bukan dari life kita, tetapi dari life orang lain. Tak semua orang ada pengalaman bercinta [umpamanya], ada juga pengalamannya jatuh basikal [budak nakal]...tapi kita boleh tahu pengalaman tu dari orang lain juga tanpa merasai efek sebenarnya..

mcm tu gak dengan keburukan. Orang tu kedekut, kita tak kedekut, tapi kita nampak keburukan tu, dan kita boleh selidik apa punca dan kesannya. Bukannya nak hebohkan.

Ini adalah untuk perubahan ke arah kebaikkan atas diri kita sendiri.

kelemahan akan dilihat dulu berbanding kebaikan ..itulah fitrah manusia..ibarat melihat sebidang kain putih yang mempunyai kesan noda warna hitam..pastilah noda hitam itu yang ketara dilihat berbanding keseluruhan kain itu yang berwarna putih bersih..

ada yang berpendapat manusia suka mencari keburukan/kelemahan orang lain kerana ia mencari kesempurnaan..kerana asalnya dia dari syurga yang serba sempurna..
keburukan kebaikan semuanya datang dari Allah..seharusnya kita melihat keburukan untuk melengkapi kebaikan..tanpa salah satu, tiadalah penilaian pastilah semuanya sama saja di dunia ini..lihatlah kebaikan dan kelemahan sebagai refleksi diri kita..apabila kita melihat kepelbagaian itu maka kenallah kita dengan Maha Pencipta..

Wallahu'alam.


p/s ; Beruntung PCL kerana ada dikalangan keluarga terdekat yang sangat perihatin, lebih2 lagi tentang Syiar Islam...semoga diberi kerahmatan olehNYA.

..

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bersama my Big Bro n my Uncle....

Monday, June 20, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments


TAMAN BUKIT SUBANG, SHAH ALAM. 19 Jun 2011.


...sambutan Hari Bapa @ rumah Paktam Abe.



Salam dan selamat pagi Isnin.....

hurm ! awal2 minggu keja ni adalah masa yang sibuk selalunya lah kan !...ok tak perlu cakap banyak, jom kita layan gambar2 je...


kek Hari Bapa sumbangan anak saudara ku Shahrul nizam dan isterinya..


haa , ni dia anak saudara aku tu....pengantin baru lg...tunggu la nanti korang ada anak, baru ada 'wish' hari bapa untuk korang berdua..



bapa2 misthali ... eksyen memotong kek bersama Paktam n Nizam (abg long).
[kalau ada aruah Nasir...mesti beliau tak ketinggalan punya...]



Hanis Umairah nak juga suapkan kat abah tersayang ni..."selamat hari abah"...







taram.......!!!








ni lah hadiahnya .....sempena hari bapa 2011 dari mamaDiana, Husnina n Umairah..Terima kasih daun keladi.....nanti ada lagi kan !



..mulanya ktorang cuma plan nak pegi ziarah je kat rumah paktam ni....maklumlah dah lama tak ke sana, lagi pon sejak berhijrah ke sini (Banting) mamaDiana tak penah lagi datang ke rumahnya.., orang baru balik dari Jepun..mana lah tau kot2 ada 'kimono' sorang satu ke ??

kebetulan pulak hari semalam tu hari bapa...adalah plan sembunyi2 dari dorang tu...pertama kali aku 'ditinggalkan'...ohh gini rupanya...

sungguh meriah , takleh nak siarkan semuanya gambar2 kemeriahan tu...walau bagaimana pon syukur segalanya berjalan dengan lancar....

next year planning nak buat kat hotel plak...cewah !!!

p/s : semua ahli keluarga boleh dirapatkan lagi melalui silaturrahim dengan mengadakan majlis2 seperti ini..tak perlu tunggu hari2 kebesaran apa2 ke..just gathering sekali sekala di tempat2 yang bersesuaian, biar semuanya boleh turut serta...yang baik kita perbaikkan, semoga semuanya dalam ukhuwah yang dituntut oleh agama kita.

..

..Terima Kasih kepada semua yang menjayakan program ni.


9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aku ditinggalkan....jeng..jeng2 !!

Sunday, June 19, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments



hahha...sempena hari bapa....memang becadang tak nak buat entri blog ni..tapi lain pulak citernya.

...hurm! ditinggalkan sorang2 di rumah, apa kes ni?

mamaDiana dengan anak saudaranya bersama anak2 PCL telah berpakat [agaknya lah]......jeng...jeng2..

entahla apa dorang punya program tu. [tak mengharap sesuatu yg best pn..cehhh!]

...kata PCL sedang bercuti kan, sebenarnya ktorg ni ada kat rumah anak sedara kami di Selayang Baru.

...takde kemana2 pon...boleh je online..lagi2 masa2 ditinggalkan ni.

"selamat Hari Bapa" untuk semua bapa-bapa.


..

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hari Bapa Seblogger....19 June 2011

Friday, June 17, 2011 Nazlee Ismail 18 Comments

....dan juga Seluruh Negara yang terlibat.



ini gambar tahun lepas punya.....tahun ini belum tau lagi.
biar tiada kad atau hadiah...yang penting luahan rasa "sayang" dari hati yang ikhlas.



Assalamualaikum wbt,



Sempena Hari Bapa Seblogger....saya Nazlie @ P.C.L akan bercuti selama 2 hari dari dunia blogging..Harap Maklum.

Fakta :

Sambutan Hari Bapa

19 June 2011- bersamaan Ahad ketiga dalam bulan Jun bagi negara2 berikut: Malaysia, Amerika Syarikat, Afrika Selatan, Argentina, Bahamas, Bangladesh, Belanda, Bulgaria, Chile, China, Colombia, Costa Rica, Cuba, Cyprus, Filipina, Greece, Guyana, Hong Kong, India, Ireland, Jamaica, Jepun, Kanada, Malta, Mauritius, Mexico, Pakistan, Panama, Paraguay, Perancis, Peru, Puerto Rico, Singapura, Slovakia, Sri Lanka, Switzerland, Trinidad dan Tobago, Turki, United Kingdom, Venezuela, Zimbabwe.
[sumber].

..p/s : Selamat Hari Bapa kepada para Bapa sekalian.

18 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

INGAT MATI !!

Friday, June 17, 2011 Nazlee Ismail 12 Comments



Perempuan lebih ingat kepada mati especially bila dah pernah mengharungi keperitan menjadi Ibu. 9 bulan mengharungi detik kehamilan dah cukup menginsafkan. Perempuan lebih banyak melalui kesakitan, jadi dia takut sikit nak buat perkara yang tak elok terutama sekali menderhaka kepada suami. Dan perempuan, biasanya lebih takut meninggalkan solatnya. [rujuk daripada mamadiana]

Lelaki pula, suka mendabik dada dengan mandat yang Allah beri padanya. Tak yah citer pasal mandat la, semua orang tau. Tanggungjawab seorang lelaki banyak, susah nak masuk syurga. Semua nak kena jaga terutama sekali ahli keluarganya. Jika ramai perempuan dalam ahlinya, maka lebih sukarlah dia,....sukar nak masuk syurga!. Kalau ada yang menafsirkan sebegini. Seumpama menyalahkan kewujudan perempuan yang menyebabkan kehidupan akhirat mereka tidak terjamin.[UMUM]

Jalan mudah, apa salahnya sama-sama bergabung tenaga dalam mendirikan ibadah. Mulakan dengan ibadah paling simple dan utama iaitu solat.

Suami jaga solat dia dulu... then tengok sama solat si isteri.
Sesekali nampak isteri cam best je melayan Sinetron Indon tu [contoh], tanya la... "dah solat ke tu?"

Suami patutnya lebih advance dari isteri. Tak elok le bila isteri nak kena tegur ..."abang ni tak solat ke?"..

Ada tak rasa macam menderhaka kalu isteri tegur suami tak solat ?
menegur kepada kebaikan bukan menjadi kesalahan...cuma yang rasa bersalahnya adalah suami itu sendiri [kalu hati kering..aperr pon tak bleh!].

Sebenarnya, tak semestinya perempuan yang dah pernah menjadi ibu dan merasai kesakitan ni takut nak melakukan dosa. Ada juga yang dengan rasa tak bersalah langsung [slumber je],. Hatinya tertutup.

Kalau tak, takkan ada kes suami orang beromen ngan bini orang kan?...hurm ! waktu lunch tempat parkir keta lg !! [isu semasa]

p/s : Hari ni Jumaat...kalau suami or BF misthali tu lupa , tolong ingatkan dia....ade berani ke???


..

12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bagai Air Sungai Mengalir....

Thursday, June 16, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments

..Begitulah Ingatanku Padamu.





hahahaa...cintan pulak aku malam ni....

ni bukannya aperrr..teringat jerrr....

Sebuah pemberian pertama berbentuk frame oleh Memadiana semasa kami bercinta sebelum bernikah kira2 15 tahun lalu....

ehh nostalgianya....exclusive lagi !

..

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tak ada geng...tak ada ngumpat !!

Thursday, June 16, 2011 Nazlee Ismail 19 Comments

Assalamualaikum wbt,

Penting !...jaga lidah kita...senang sangat nak dapat dosa..




.. Seperti jika kita dipanggil oleh rakan @ sesiapa untuk mengumpat seorang yang lain, tinggalkan lah terlebih dahulu rakan kita itu sehingga mereka kembali kepada keadaan seperti sedia kala iaitu tidak mengumpat. Orang yang nak mengumpat tak jadi la nak mengumpat sebab tak ada yang mahu mendengar..

Jangan pula tak nak berkawan terus si polan2 itu , lebih baik kita jangan berkawan sementara dengan mereka.. nanti tak pasal2 masuk golongan orang yang menyombong diri apabila merasakan diri lebih baik daripada orang lain..

Tegur menegur & saling mengingati juga harus, tetapi biarlah dengan tata cara yang berhemah.. jangan la pula kita main ’sembur’ semberono je.. nanti tak pasal2 kecik plak hati orang tu, dah dapat plak dosanya kepada kita sebab tak jaga lidah kan..!

Pendek kata, berfikir dahulu sebelum mengeluarkan kata2 adalah lebih baik..

p/s : "....lari2..sini ada orang mengumpat "....kalau betul la apa yang anda dapati...silakan !.

.

19 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday 3

Wednesday, June 15, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments








-----------------------------------------------------------------------

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday 2

Wednesday, June 15, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments







.

16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday 1

Wednesday, June 15, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments







.

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

WW Dari Blogger Untuk Blogger

Tuesday, June 14, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments

Esok dan setiap Rabu seterusnya...kebanyakkan blogger dah sedia maklum akan kempen

Wordless Wednesday #WW




Maksud Wordless Wednesday : Pada hari rabu, semua blogger post gambar di blog mereka tanpa meletakkan apa2x description untuk explain gambar tersebut, biar gambar yang menceritakan tanpa korang letak apa2x penjelasan :)

sapa2 nak join boleh la KLIK SINI.

p/s : ni la masanya nak tepek gambar yang 'malas' nak diungkapkan dengan kata2 di entri blog kita...

untuk hebahan saja..

.

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

14 Jun 2011 : Hanis Umairah Birthday

Tuesday, June 14, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments




google pic







Selamat hari Ulangtahun Kelahiran anakku yang ke 10...



Tugas orang tua hanyalah mendidik dan mengarahkan, memberikan yang terbaik, selalu berdoa untuk anak anaknya, memberikan kata kata mutiara yang memacu motivasinya.

Semoga Hanis Umairah bertambah rajin dan kuat usaha untuk memajukan masa depanmu.

*budak yang suka IT..tak sia2 mengodek PC hari2..tak payah ajar cuma tengok2 jer lepas tu buat sendiri...itu dia Hanis Umairah dengan Blognya http://hanisbieber.blogspot.com.

yang takleh tahan tu...haha siap request nak benda ni sebagai hadiah harijadi...








p/s : canggih..canggih...bapaknya je yang terkebelakang pasal gandget2 IT...huhuu.

.

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Gempa Bumi 5.9 Magnitud Gegar Sumatera Utara | sekitar Selangor, selatan Perak dan Melaka.

Tuesday, June 14, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments



beginilah suasana di sekitar bangunan KKM tadi..gambar dari blog massari.com



KUALA LUMPUR: Gempa bumi bermagnitud 5.9 melanda Sumatera Utara 8.08 pagi tadi dengan gegarannya dirasai di sekitar Selangor, selatan Perak dan Melaka, demikian kenyataan dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia, sebentar tadi. – Berita Harian Online

4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hendaklah Mendahulukan Sifat Sabar..

Tuesday, June 14, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

dan jangan jadi pemarah..dalam apa jua keadaan, umpamanya dalam hidup kekeluargaan...




Dalam hidup berumah tangga, setiap pasangan harus bijak mengendalikannya. Kita harus bijak mengawal emosi marah, biarkan akal menjadi juri. Marah yang tidak terkawal bisa membinasakan diri sendiri dan membawa kepada kehancuran istana cinta yang dibina.

Itulah akibatnya jika kita tidak mendahulukan sifat sabar tetapi melebihkan sifat-sifat syaitan yang dikeji oleh Allah S.W.T. Oleh itu, kita sebagai umat Islam hendaklah menjauhinya. Kita tidak akan rugi jika menahan rasa marah kerana Allah menjanjikan syurga kepada orang-orang yang sabar.

Sabda Nabi S.A.W, "Apabila seseorang kamu marah dalam keadaan berdiri hendaklah dia duduk, jika masih tidak hilang kemarahannya hendaklah dia berbaring secara mengiring" (Hadith riwayat Ahmad & Abu Daud)

(sumber)

.

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Fadhilat Bulan Rejab

Tuesday, June 14, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

Assalamualaikum wbt,



Perlunya kita ingat mengigati..kerana mungkin ada di antara kita yang terlupa...hari ini dah hari yang ke-12 dalam Bulan Rejab....sungguh banyak fadhilat bagi kita yang sedia mengetahuinya , silakan baca seterusnya.

Sabda Nabi Muhammad S.A.W
“Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat” Dan sabda Nabi Muhammad S.A.W lagi “Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & Bulan Ramadhan bulan umatku”


Mulianya Rejab dengan malam ISRAK’MIKRAJnya..
Mulianya Sya’ban dengan malam NISFUnya...
Mulianya Ramadhan dengan LAILATUL QADARnya...


Rejab bermaksud ta’zim(kebesaran, keagungan, kemuliaan),kerana di bulan Rejab inilah Allah akan melimpahkan rahmat-Nya serta kemurahan-Nya.Berpuasa di bulan Rejab juga dikatakan adalah amalan terbaik untuk dilakukan.Mengikut makna hadith Rasulullah S.A.W mengenai kelebihan bagi orang – orang yang berpuasa di bulan Rejab adalah seperti di bawah :-

1 hari puasa
Bagai berpuasa selama 40tahun serta mendapat keredhaan Allah dan syurga tertinggi.

2 hari puasa
Mendapat kemuliaan besar daripada Allah seta dilipat kali gandakan pahalanya.

3 hari puasa
Dijauhkan dugaan dunia oleh Allah serta dijadikan sebuah parit bagi menghalangnya ke neraka.

4 hari puasa
Diselamatkan daripada siksaan di akhirat kelak serta fitnah dajjal.

5 hari puasa
Aman dari azab kubur.

6 hari puasa
Dibangkitkan dari kubur dengan muka yang bercahaya.

7 hari puasa
Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya.

8 hari puasa
Allah membuka 8 pintu syurga baginya.

9 hari puasa
Keluar dari kuburnya lalu menyeru “LAAILAHAILLALLAH” dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga.

10 hari puasa
Allah memperkenan semua perminttan serta hajatnya dan dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuknya terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim.

13 hari puasa
Saidina Ali berkata bahawa fadhilatnya seperti puasa 3000 tahun.

14 hari puasa
Saidini Ali berkata bahawa fadhilatnya seperti puasa 10,000 tahun.

15 hari puasa
Allah mengampunkan kesemua dosa2nya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan.
Saidina Ali berkata bahawa fadhilatnya serpeti puasa 100,000 tahun.

16 hari puasa
Dapat meilhat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

19 hari puasa
Dibina sebuah mahligai dihadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam.

20 hari puasa
Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya.

Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab serta beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, maka diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.

Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.
Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji.

Setiap umat Islam yang berpuasa di bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumur hidupnya. Tambahan bersedekah seperti beribadat seribu kali haji dan umrah. Dibina untuknya seribu mahligai dengan seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali.

Sedekah di bulan Rejab seumpama sedekah seribu dinar, dituliskan kepada tiap-tiap helai bulu romanya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapuskan seribu kejahatan serta dijauhkan daripada api neraka.

Orang yang lemah dari berpuasa di bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari, sekurang-kurangnya sebuku roti

Peristiwa penting yang telah berlaku dalam bulan Rejab:
Israk dan Mikraj (27 Rejab)
Solat 5 waktu difardukan ke atas umat Islam (Malam Israk Mikraj)
Perang Tabuk terjadi di dalam tahun ke-9 Hijrah.
Secara ringkasnya, Israk dan Mikraj adalah sebuah peristiwa di mana Nabi Muhammad S.A.W telah di"israk"kan (dibawa berjalan) dari Kota Mekah ke Baitul Muqaddis serta di"mikraj"kan (dibawa naik ke atas) ke Sidratul Muntaha untuk mengadap Allah S.W.T di mana Solat 5 waktu telah difardukan ke atas umat Islam melalui Rasulullah S.A.W. Semuanya berlaku di dalam satu malam sahaja.

Firman Allah SWT:

"Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada satu malam dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa yang telah Kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui." (Surah Al Israa': 1)



DOA BULAN REJAB:

"Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan bulan Sya'aban serta sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan. Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepada-Nya. Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang patut disembah kecuali Engkau yang mencipta aku. Aku adalah hamba-Mu dan aku dalam genggaman-Mu. Aku dalam perjanjian (beriman dan taat) kepada-Mu sekadar kemampuan yang ada padaku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang (mungkin) aku lakukan. Aku mengakui atas nikmat yang engkau berikan kepadaku dan mengakui dosa-dosaku. Kerana itu aku memohon keampunan-Mu dan sesungguhnya tiada yang dapat mengampuni dosa seseorang kecuali Engkau Ya-Allah."

Istighfar paling baik dalam bulan Rejab:

Maksudnya: "Aku bermohon keampunan Allah yang Maha Agung dan tiada Tuhan melainkan Dia, yang hidup, yang berdiri sendiri dan aku bertaubat kepada-Nya."

Kesimpulannya, bulan Rejab merupakan sebuah bulan yang banyak keistimewaannya yang dijanjikan oleh Allah S.W.T kepada umat-Nya, kerana Rejab adalah bulan Allah. Pintu rahmat terbuka luas kepada umat-Nya untuk bertaubat dan memohon ampun di atas dosa-dosa yang lepas. Namun begitu, suka diingatkan bahawa kita perlu mengerjakan segala amalan yang dituntut ini dengan sifat ikhlas, rendah diri dan tawwaduk agar ganjaran yang akan diperolehi itu ada keberkatannya.Beramal lah menurut kemampuan masing-masing, jika tidak dapat melaksanakannya janganlah ditinggalkan semuanya.

(foward entri dari sumber : http://ukirancinta.blogspot.com/2011/06/fadhilat-bulan-rejab.html#comment-form).



5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

MASALODEH...panas-panas !

Monday, June 13, 2011 Nazlee Ismail 18 Comments

....emmm memang sedap!



tengahari lepas makan nasi mesti mulut ni nak mengunyah sesuatu....tak kan kan nak kunyah chewing gum plak kan....(kalau yg merokok tu paham2 jelah..tak kena asap tak sedap mulut rasanya...pengalaman aku masa bujang dolu2 lah...ish..ish..ish..rentikanlah !).


Info >
Kuih Masalodeh merupakan antara makanan tradisi yang wajib disediakan dalam upacara keagamaan yang disambut oleh masyarakat India. Masalodeh biasanya dimakan pada waktu pagi bersama bubur manis, kari dhal dan chandi, sama ada kuah putih atau sambal merah. Terdapat dua jenis masalodeh iaitu yang menggunakan kacang dhal atau kacang volunthu.
(sumber)

..tapi sekarang ni semua masyarakat dah pandai memakannya.....(ala senang....masuk mulut , kunyah dan telan je lah..) terpandang gerai tadi sewaktu amik Hanis balik dari sekolahnya..terus beli kat situ. 






18 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

JOM SEBARKAN KEWUJUDAN KUTOOOBAMBOO

Monday, June 13, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments

...baru tau wujudnya KUTUBAMBOO ni...

Inilah caranya, Jom kita sebarkan kewujudannya...bahaya ke tak tau lah !





http://kutooobamboo.blogspot.com/2011/06/content-jom-sebarkan-kewujudan.html



boleh je kalau korang nak sebar-sebarkan KLIK SINI.

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Blog Saya Tiada Shoutbox...??

Monday, June 13, 2011 Nazlee Ismail 19 Comments



.....rasnya tak jadi kesalahan kan takde shoutbox/shoutmix atau kotak sembang2/jerit di blog ini.

yes !..terpulang kepada pengurusan blog masing2...ada la tu sebabnya korang tau sendirilah, tapi bagi PCL...kalau ada sekali pon mungkin tak terbalas kunjungan anda yang cuma letak link Url/jejak..singgah dan lalu je memang tak meninggalkan apa2 melainkan traffik blog meningkat ..itu je lah !

PCL punya style, biasanya semasa ziarah blog atau blogwalking akan tinggalkan komen pada entri...itu lebih bagus...tak perlu karang panjang2..cuma berikan penghargaan pon dah cukup.



ehh tetiba pulak aku teringat masa mula2 berblog dulu...memang betul apa kata blogger ni..

"Dahulu waktu saya baru belajar nak blogging, saya rasa follower la paling penting yang dapat menceriakan hati saya..rasa seronok sebab setiap kali log in, follower bertambah..heaven gile..saya pon makin la teruja, terus buat entry bebanyak and wow! follower bertambah lagi..hinggalah suatu hari saya tersedar, bahawa entry saya tiada sorang pon komen sedangkan follower dah melebihi 20 orang..apa yang ada hanyalah pesanan di shoutmix

I follow U, U follow I
Nice Blog
Wow! Nice entry
Blogwalking here
Kami menjual kaftan,kerongsang,tudung blablabla

Selepas itu, saya mula berfikir..tiada siapa ke yang baca entry saya? jadi apa maknanya perkongsian ini? tapi saya cuba untuk mencari pembaca..saya mencuba nasib, menkomen blog orang lain dan akhirnya pada suatu hari, entry saya menerima komen pertama..sungguh, perasaan itu lebih indah dari mendapat jutaan follower..kenapa? kerana setelah kita bersusah-payah memikirkan ayat terbaik tok dikarang entry,selepas dipublish ada yang membacanya dan memberi komen..ia lebih heaven dari follower anda bertambah setiap 11 saat tapi komen tok entry ialah zero.."

(sumber)

p/s : Setiap blogger ada caranya tersndiri untuk mengurus blog mereka..siapa kita untuk mengatakan sesuatu selain membantu dengan memberikan sokongan yang berterusan.

19 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Akhirnya Hazama Juara AF9 juga...AF yg terakhir.

Sunday, June 12, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments




Tahniah..tahniah...

Peeeeeeewit !! dari Pengetua Akedemi Fantasia Terakhir AF9..Amy Search.

p/s : ramalan ramai peminat AF dan Hazama memang benar belaka...





3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Apa Kata Anda Tentang 'LIKE mengLIKE' ni...

Sunday, June 12, 2011 Nazlee Ismail 17 Comments



klik 2kali.. bagi besar gambar..

..my Untie...jangan sentap yer...

" Butang 'Like'... (di laman Facebook & paparan yang berkenaan) selalunya digunakan mengikut situasi dan keadaan... ianya adalah bagi mewakili banyak maksud ..antaranya ialah suka, meghargai, simpati, sokongan atau saja2 tekan (tabiat) dan mungkin juga sebab tak tau nak komen apa...hahaha kan! " PCL



...tapi kena lah pandai menyesuaikan keadaan kalau nak klik 'Like' tu..kekadang berkemungkinan akan mengguris perasaan mereka yang sangat perihatin tentang perkara sebegini..

baca juga apa kata mereka (blogger) ;

---------------------------------------------------------------------------------

"...fungsi “like” tersebut digunakan untuk “like” status terbaru pada wall rakan2, dan juga apa2 perkembangan pada suapan terkini anda. Namun ciri “like” ini telah dikembangkan dan anda boleh “like” mana2 komen rakan anda. Kadang2, dalam komen anda, anda mendapati komen yang rakan anda telah hantarkan itu sesuatu yang menarik, kini anda boleh menyatakan terima kasih anda dengan menekan “like” pada komen tersebut ". (sumber).

---------------------------------------------------------------------------------

" Tp ada gak kegunaan utk meraih undi.
Yo. Ini sgt glamer skang yo.
Kalo yg ni, kengkadang aku dpt gak org suh like. Tp jgn kata aku menyombong taknak like plak ye. Sbb kadang ada page lain yg perlu di like. Dan aku tak sker nak like like page lain sesuka hati. Jd itu le sbb kadang aku tak ter like derang nyer permintaan tu. Tp nyer kalo hanya kena like gmbr or apa2 je yg dipertaruhkan, ha..itu tak ngapa. 40x like pun takpe.

Seterusnya kalo ada citer kematian. Aku tatau apa fungsi bila ada org like. Aku pelik pun ada. Ko like sbb ada org meninggal ke, ko like sbb statement tu. Kompius.

Aku rasa derang maleh nak komen, jadi klik like tu je ". (sumber)

---------------------------------------------------------------------------------

"...sini saya ceritakan sikit tentang salah faham mengenai fungsi button LIKE. Seperti baru-baru ini kejadian TSUNAMI di Jepun, ada rakan kita yang mengecam tindakan rakan lain yang LIKE artikel kematian akibat TSUNAMI. Sebenarnya tindakan LIKE itu adalah betul. LIKE dan SHARE ini menggunakan API yang hampir sama. Cuma perkataan jer lain. LIKE juga bermaksud – “LIKE – to share with you”. Kita yang tak paham bahasa ni.. cakap member kita “Asshole” sebab LIKE berita kematian akibat TSUNAMI. Nah… sekarang siapa yang ASHOLE? " (sumber)


..huh dasyat..kalau tersalah tafsir ni.

.

17 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Boleh Tuju Lagu..?? - JAMBU

Saturday, June 11, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments






...ahahah.. memang aku minat bila tengok kumpulan Jambu MRajalawak beraksi...

Tag line nya..."Muka Legend Hati Cute"...

.."Boleh Tuju Lagu.. ? " dan " Apaaaa pon tak bleh ! "...

hahah memang sesuai la dengan jiwa aku yang sebaya dengan dorang tu...


ini adalah persembahan mereka semalam...sempoi !



agaknya bole jadi juara ke??....kalau ikutkan undian penonton...mereka agak terkebawah, namun mereka mampu mempersembahkan lawak2 yang akan meninggalkan kesan mendalam dihati peminatnya...

semoga berjaya !

6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ini Bukan Ayat2 Cinta Biasa..Hikmat 7 Ayat !

Friday, June 10, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

Assalamualaikum wbt,

..dalam kita duk rilaks santai melayan perasaan, ada juga mereka yang sedang kekalutan..

kalut dengan tugasan dan tanggungjawab sebagai manusia biasa...

namun kena harus diingatkan...dan sentiasa mengingatkan tentang perkara2 kebaikan...insya Allah kita akan selalu berada dalam lindungan NYA.




perkara2 mudah selalu dianggap remeh, mungkin ada juga yang tak berkesempatan untuk mengambil tahu tentang semua ini...

hurm.....tu , ada juga yang buat2 lupa...takpe , kita ingatkan kembali di sini ...


HIKMAT 7 AYAT

Menurut tafsir Hanafi, barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih-buih laut.

1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut
4. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.
7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya.


Mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi bisa, kerana sudah terbiasa.


Alhamdulillah.

.

7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Who Can Comment ?

Thursday, June 09, 2011 Nazlee Ismail 15 Comments

Sapa2 pun boleh tinggalkan komen....
cuma tuju lagu ja TAK BOLEH !! hehehe...






double cliks (gambar jelas)


...kita kena beri peluang kepada mereka yang takde blog especially..dorang ni (silent readers) pon ada pandangan juga atau sesekali terdetik nak mengkomen tapi bila klik pada butang comment/ulasan..dah tersentap..... pulak !

ni haa..PCL nak tunjuk cmner..........


Tulis dulu komen anda di sini (kotak komen).....

kemudian klik > comment as :

kemudian klik > Name/URL


double cliks (gambar jelas)

lepas tu tulis je nama korang kat edit profile tu (kalau ada nama lagi nampak berhemah/sopan),

bahagian URL tu tak perlu isi..biar kosong je..pon boleh !


double cliks (gambar jelas)



Selesai.....jangan kata "Apaaa pon tak boleh...." hahaha.

p/s : geng kipas..JAMBU MRaja Lawak...


15 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tempat Korang Ada ke Jual Kuih ni ?

Wednesday, June 08, 2011 Nazlee Ismail 22 Comments

kalau ada, cer citer cam mana nak membuatnya....

Kuih apa?






..hurm..ni kes lama tak pi pasar malam kat Pekan Kuala Kurau..nak tau apa yang aku cari...

pasar malamnya terletak di persisiran Kuala Sungai Kurau...


sejenis kuih tradisional....taktau la tradisionalnya setakat mana, tapi memang payah nak jumpa kat area Lembah kelang ni...

search by google pon tak ramai yang tau macam mana nak buat kuih ni....

...bila teringat ja Pasar Malam Kuala Kurau (Perak)...huh dah terbayang aroma yang wangi dari stall yang menjual kuih ni...aku memang bernasib baik selalu.

hanya ada satu ni ja stall yang jual kuih tu... dah nak habis pon...baru pukul 7pm dah siap2 nak tutup ...

tapi aku masih sempat oder 15 biji buat lepas geram mengidam....

tengoklah kuih apa yang aku maksudkan....




ermm ..meriahnya..warnanya yang kekuningan tu...ala2 goreng daging burger la plak..memang tak sabar menunggu masak ni..lama jugak la !



inti dalamnya terdapat berbagai perisa...tapi kali ni cuma ada perisa kaya saja....


brader penjual tu kata , kena taburkan serbuk roti supaya tak melekat antara satu dengan yang lain...




...nama kuihnya pon agak unik...murah je harganya..berbaloi la tunggu dan lepas dari kempunan PCL ni..hehehe.


SRI GANDUS...SRI GANDUS....SRI GANDUS....memang sempoi lah !

22 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.