Cara dan lafaz UCAPAN HARI RAYA yang lebih bertepatan dalam meneladani sunnah Rasulullah.

Friday, August 26, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments


سلام عليكم al-salamu 'alaikum; selamat sejahtera ke atas kamu semua.





Lafaz ucapan hari lebaran seperti “Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin” sudah menjadi sinonim bagi Umat Islam di Malaysia. Namun, cara dan lafaz yang lebih bertepatan dalam meneladani sunnah Baginda ialah berdasarkan apa yang diceritakan oleh al-Hafiz Ibn Hajar al-‘Asqalani yang dinukilkan daripada Jubair bin Nufair katanya:

“Apabila para sahabat Rasulullah s.a.w bertemu di hari raya, sebahagian daripada mereka mengucapkan kepada sebahagian yang lain dengan ucapan ‘Taqabbalullah minna waminka’ (Semoga Allah menerima amalan kami dan amalanmu).”

( Kitab Fath al-Bari)

[disalin dari sumber ini]


Yang biasa itu adalah ikut-ikutan dan sunnah itu adalah tuntutan..jadi, adalah tidak salah kita mulakan lafaz hari lebaran dengan ucapan indah yang bertepatan dengan anjuran sunnah Rasulullah S.A.W...TAPI YANG BIASA ITU JUGA INDAH BAGI MASYARAKAT KITA.

...bagi saya...ucapan " Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin..semoga Allah menerima amalan kami dan amalanmu"...melengkapi semuanya.

wallahu'alam.

..





#auto publish# - [didoakan juga anda selamat dalam perjalanan]..

11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Salam Lebaran Untuk Semua

Thursday, August 25, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments






Saya dan keluarga ingin mengucapkan
selamat hari raya Aidilfitri maaf zahir batin kepada
semua warga blogger sama ada yang mengenali saya
atau pun tidak … saya juga ingin memohon kemaafan
andai terdapat salah dan silap.. Doa saya agar kita
semua akan bersua lagi pada Ramadhan akan datang
dan raikan hari lebaran ini dengan penuh kesyukuran dan
keinsafan.. ampun maaf dari saya sekeluarga..
salam aidilfitri…

peringatan :


sebelum memulakan perjalanan pulang ke kampung kita disarankan agar menunaikan solat Hajat dua rakaat sebelum memulakan perjalanan serta memohon doa seperti doa berikut :

"Ya Allah Ya Tuhanku,sebentar lagi aku dan keluarga ku akan pulang ke kampung untuk menyambut hari raya Aidilfitri.Engkau selamatkanlah diriku dan keluargaku dari sebarang kemalangan samada aku melanggar orang,dilanggar orang ataupun terbabas dengan sendiri.Engkau selamatkanlah kami disepanjang perjalanan sehingga kami pulang semula ke tempat kerja kami dengan selamat....Amin"

Setelah itu,apabila masuk di dalam kereta hendaklah membaca doa naik kenderaan seperti yang terdapat di dalam Al-Quran iaitu surah Az Zukhruf Ayat 13-14 yang bermaksud :

"Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya.
Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali!"

Selamat Pulang dan selamat kembali diucapkan kepada semua . Sekali lagi mohon maaf seandainya terdapat salah dan silap sepanjang anda bertandang ke halaman ini.


p/s : pCL mula cuti dah..esok hingga 7/9/2011...



8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bertakbir malaungkan kalimah agung yang suci

Thursday, August 25, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments


سلام عليكم al-salamu 'alaikum; selamat sejahtera ke atas kamu semua.



Bertakbir malaungkan kalimah agung yang suci di hari lebaran, jangan kita remehkan...

Amalan bertakbir pada 1 syawal merupakan amalan yang disyariatkan Bermula sebaik sahaja terlihatnya hilal (maghrib 1 syawal ) dan berakhir sehingga imam selesai berkhutbah di pagi Syawal. Firman Allah S.W.T:

"Supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), supaya kamu membesarkan Allah (dengan bertakbir) kerana telah memberi petunjuk-Nya kepada kamu dan supaya kamu bersyukur." – Surah al-Baqarah : 185

Ketika seluruh kaum keluarga berkumpul beramai-ramai pada malam hari raya, ramai yang melupakan anjuran bertakbir. Kita lebih selesa menonton rancangan –rancangan hiburan di kaca televisyen, tidak kurang juga yang berkesempatan berkaraoke sehingga larut malam. Jika ditinjau di masjid-masjid sebenarnya tidak ramai yang memanfaatkan peluang yang ada menyertai jemaah malaungkan kalimah agung yang suci ini.

Satu perkata yang perlu ditekankan juga ialah anjuran Rasulullah agar Umat Islam bertakbir dengan suara yang lantang ketika dalam perjalanan dari rumah menuju ke tempat menunaikan Solat Sunat Eidul Fitri walaupun kebanyakan Umat Islam memandang remeh sunnah ini. Bertakbir dengan cara sebegini antara lain sebenarnya bertujuan menyerlahkan keagungan syiar Islam di samping menjadi contoh kesepakatan umat Islam di mata masyarakat bukan Islam.

disalin dari sumber ini


..



8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bloglist Bersama Dunia Hidupku PCL

Thursday, August 25, 2011 Nazlee Ismail 25 Comments

[ENTRI MELEKAT SEHINGGA 25.8.2011] .>>Entri terbaru kat bawah .

Assalamualaikum wbt.

Bersempena susun atur baru belog ni , saya nak ajak korang [Blogger] yang berminat untuk tersenarai [mengisi kekosongan] di dalam Bloglist terbaru di sidebar belog villakejora ini.




Tujuannya adalah untuk memudahkan saya mengikuti update entri-entri terbaru rakan blogger yang sentiasa dekat dengan villakejora secara terus.

Untuk itu sila ikut cara-cara ni..

1. Buat satu entri dan copy paste banner di atas..
2. Letak link entri anda pada ruangan komen ini..
3. Tajuk entri 'Bloglist Bersama Dunia Hidupku PCL'..
4. Tarik tutup pada 25.8.2011 pada jam 12.00 am..


Ok, tu saja..salam Ramadhan.


25 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mengantuk Tapi Mahu Juga Bertarawih..

Wednesday, August 24, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments

سلام عليكم al-salāmu 'alaikum; selamat sejahtera ke atas kamu semua.

Salam ramadhan , dah menghampiri hari yang ke 25 kita berpuasa...


karikatur hiasan..google



... syaitan semua kena ikat, tapi ngantuk juga...huh ! nafsu...nafsu...

sumber : mStar online

Solat Dalam Keadaan Mengantuk


Hadith:

DIRIWAYATKAN dari Anas r.a : "Nabi Muhammad SAW pernah bersabda : "Apabila seseorang mengantuk ketika sedang mengerjakan solat hendaklah ia tidur terlebih dahulu hingga ia mengerti apa yang ia katakan (atau ia bacakan)".

Riwayat al-Bukhari

Huraian Hadith:

Jika kita merasa sangat mengantuk dan letih eloklah sekiranya kita baring seketika.

Selepas itu bangun dan ambillah wudhu' dan tunaikan solat.

Ingat! Jangan terus tertidur. Sebenarnya seseorang itu hendaklah bersembahyang dengan kekuatan yang ada pada dirinya.

Tidak secara terpaksa hingga tidak sedar tentang bacaan dalam solat mahupun bilangan rakaat yang telah dikerjakan.

Solat seperti ini boleh membawa kepada batal.

Malah adalah lebih baik sekiranya setiap kali merasa mengantuk kita memperbaharui wudhu' semula kerana dengan cara membasuh muka dan mengenakan air kepada anggota tubuh itu akan dapat menyegarkan semula badan kita dan kita menjadi bersemangat untuk mengerjakan solat.

..


3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

RABU KEDU #26 - Jangan Terkedu Plak

Wednesday, August 24, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments








8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

ETIKA PEMAKAIAN DI HARI LEBARAN

Wednesday, August 24, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments


سلام عليكم al-salamu 'alaikum; selamat sejahtera ke atas kamu semua.


"jangan sampai begini jadinya". hiasan google.



Menghampiri 1 Syawal dalam beberapa hari lagi, PCL nak share berkenaan dengan
etika pemakaian di hari lebaran.

[Disalin dari sumber ini ]



ETIKA PEMAKAIAN DI HARI LEBARAN (Secara Umum)

Umum mengetahui, merupakan satu sunnah kaum muslimin menghiaskan diri dengan pakaian terbaik dan tercantik pada hari raya. Imam Syafie menyebut di dalam Kitab al-Umm:

"Aku lebih menyukai seseorang memakai pakaian terbaik yang dimilikinya pada hari-hari raya, iaitu pada hari Jumaat, dua hari raya (Aidiladha dan Aidilfitri) dan tempat diadakan majlis (seperti majlis perkahwinan). Dia hendaklah memakai baju yang bersih dan memakai wangi-wangian."

Adapun bagi kaum wanita pula walaupun sunnah hukumnya memakai pakaian yang terbaik, namun mereka hendaklah mengelakkan diri daripada memakai pakaian yang boleh menarik perhatian kaum lelaki seperti pakaian yang terlalu bercorak-corak, pakaian nipis yang menampakkan bentuk tubuh badan serta perhiasan yang berlebih-lebihan. Mereka juga dilarang sama sekali memakai wangi wangian yang berlebihan sehingga menarik perhatian orang disekelilingnya. Sabda Rasulullah s.a.w:

"Mana-mana wanita yang memakai wangian lalu dia melintas di hadapan lelaki supaya mereka dapat menghidu kewangiannya, dia adalah penzina." ( Hadis riwayat al-Nasaai)

Realiti yang berlaku, ramai para wanita yang tidak pandai mengukur had-had dan etika pemakaian mereka ketika berhari raya sehingga ramai yang kelihatan berpakaian tetapi sebenarnya mereka bertelanjang. Dalam keadaan ini, pahala sunnah yang diharapkan bertukar menjadi dosa jika tidak dipelihara batasan-batasannya..

Kesimpulannya, Setiap usaha dan amalan yang bertujuan meneladani sunnah merupakan batu loncatan kita mengharapkan syafaat Nabi Muhammad S.A.W. Percayalah, amalan sunnah itu dirasakan sesuatu yang asing kerana kita selaku Umat Islam sendiri yang menjadikannya asing. Mudah-mudahan, sambutan hari raya Aidilfitri yang bakal menjelma ini dapat disambut dengan penuh penghayatan dan kemeriahan selari dengan perintah Allah dan RasulNya.

Selamat Hari Raya Edul Fitri dari PCL sekeluarga.


..

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

RABU KEDU #25 - Akukah Yang Bersalah !

Wednesday, August 24, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments

سلام عليكم al-salāmu 'alaykum; selamat sejahtera ke atas kamu semua.




siput... babi.... Pictures, Images and Photos




official Blog for this ref : WW

16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Jom join bloglist AIDILFITRI BEN ASHAARI

Tuesday, August 23, 2011 Nazlee Ismail 18 Comments



سلام عليكم al-salamu 'alaikum; selamat sejahtera ke atas kamu semua. Jom Join !




ok bai..

18 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ala-ala Kampung Udah ler....

Tuesday, August 23, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments




سلام عليكم al-salamu 'alaikum; selamat sejahtera ke atas kamu semua.


...mula2 keluarkan dari dalam simpanan yang telah berkurun lama dalam peti ais tu...
nak basuh ke tak ni...baunya agak masam sikit...basuh la....hehe..


expired date memang takda la sebab mai dari kampung..ntah berapa lama kat kampung plus kat dalam peti ais rumah ni lagi...

emm..hiris bawang..potong cili padi (kampung)....istilah potong dan hiris ni tak serupa walau guna pisau yang sama..harap maklum kepada yang baru masuk dapur tu...

kuali atas dapur dan panaskan minyak....

gorengggg !! dengan exhaust fan terpasang...aroma semerbak biar jiran2 bau sama.

SIAP , hidangan tak seberapa untuk berbuka harini...






'
'
'
'
'



'
ada yang panggil pekasam...hehe 'wadi' pon ade gak...yang penting originaliti nya tu..





soksek : cukup ke tu bang,...ala kan baru dapat bonus..esok gaji dah keluar, takkan nak jimat kot !!

PCL : dah tak tau nak makan lauk apa.......bosan takda selera dengan lauk pauk biasa...




p/s : baru cadangan jer tu dah teliyor.....belum sampai rumah lagi ni...otw.

..ok bai.

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Tips Membeli Lemang Tepi Jalan

Tuesday, August 23, 2011 Nazlee Ismail 17 Comments

سلام عليكم al-salamu 'alaikum; selamat sejahtera ke atas kamu semua.



...seminggu sebelum raya biasanya dah ramai orang jual2 lemang tepi2 jalan raya..
memang nampak meriah..suasan sana sini ada gerai membakar lemang dah jadi trend saban tahun...

ramai yang menagambil peluang untuk berniaga dan ramai juga yang mahukan lemang tanpa bersusah payah membakarnya..

ada duit boleh dapat, tapi tak semuanya memenuhi citarasa yang kita harapkan.

kat sini PCL ada Tips memilih lemang....tahun lepas benda yang sama juga diperkatakan, harap Kualiti lemang tahun ini lebih baik lagi. (Entri tahun lepas) .

okay cmni caranya..

  • Tentukan buluh bekas lemang tu merata kuningnya. Kalau buluhnya kehitaman sudah tentu lemang di bahagian itu, berkerak walaupun cukup masak.
  • Tentukan ia tidak terlalu berair di bahagian atasnya. Juga tidak terlalu kering kerana jika terlalu kering, kemungkinan bahagian dalamnya mentah adalah besar.
  • Tentukan daun pisang, pembalut lemang itu telah melecur serata, dan apabila di hentak2kan ia tidak melekat pada bahagian dalam buluh.
  • Lihat bahagian atas lemang yang boleh dilihat samaada masak atau tidak. Ia sedikit sebanyak boleh memberi gambaran bahagian yang di dalamnya
p/s : walaupun dia tokay [peniaga] tak semestinya kena caya cakap2 dorang jer...harap tips tersebut dapat membantu anda.



17 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kamu Ada Link Dengan PCL [bloglist] ?

Monday, August 22, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

Assalamualaikum...

untuk menghargai dan membalas jasa baik blogger yang meletakkan link blog [Dunia Hidupku...p@kcikLie] secara langsung di sidebar blog masing2, maka PCL juga akan meletakkan link blog anda di sidebar villakejora ini.

dengan harapan agar post terbaru dari blogger berkenaan dapat diikuti dengan lebih pantas dan mesra blogging.[bagi blogger yang nak bertukar link saja okay !]

PCL akan update secara berperingkat setelah Blogwalking ke blog followers.
[PERHATIAN ! jika ada yang sukarela hati nak beritahu yang mereka dah berbuat demikian [link kan blog PCL dlm bloglist masing2], sila nyatakan di ruangan komen entri ini.]

takut2 juga PCL terlepas pandang...jangan segan2 okay...hehe.

kolum 'Kamu Ada Link Dengan PCL [bloglist]' adalah tidak termasuk peserta segmen 'Bloglist Terbaru PCL'.

Harap maklum.

p/s : Bersama menghargai mereka yang mahu dihargai.

Salam ceria di bulan Ramadhan.

..


5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Air Kelapa.... ' kena KAPAK' ?

Monday, August 22, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments



..dari semalam kami masih tak puas hati hingga terbawa2 ke hari ni......
air kelapa tu ok je tapi kami yang kena 'kapak' .... ‘kena kapak’ mean => kena bayar mahal !




Ringgit Malaysia Lima Belas (15) per jag...size lebih kurang 1.5 liter...patut ke tak patut aku dah bayar dengan rasa tak puas hati....huhuhu, saja nak share sebelum anda juga terkena...



Lokasi Medan Selera baru @ Gerai minuman [saja] Pantai Morib Banting Selangor....





>sumber gambar di ambil dari google images.


p/s : tanya harga dulu sebelum confirm order...

ok bai..


..




9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

TELAH MENGERJAKAN QIYAMULLAIL DENGAN PENUH IMAN DAN MENGHARAP PAHALA.

Monday, August 22, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments

Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
مَنْ قاَمَ لَيْلَةُ الْقَدَرِ إِيْمَانًا وَ احْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

“Barangsiapa yang mengerjakan qiyamullail pada malam lailatul qadar karana iman dan mengharap pahala, nescaya akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR. Bukhari dan Muslim)

Syaikh Muhammad bin Shalih al-’Utsaimin rahimahullah berkata:
“Siapa saja yang mengerjakan qiyamullail dengan penuh iman dan mengharap pahala, PASTI akan mendapatkan ganjarannya, baik dia mengetahui bahwa malam itu (adalah) lailatul qadar atau tidak, meskipun seandainya orang itu tidak mengetahui tanda-tandanya, atau tidak waspada dengannya disebabkan tertidur atau sebab lain, akan tetapi dia TELAH MENGERJAKAN QIYAMULLAIL DENGAN PENUH IMAN DAN MENGHARAP PAHALA. Maka Allah PASTI akan mengampuni dosanya yang telah lalu.

Syaikh rahimahullah juga berkata
“Ketetapan ganjaran lailatul qadar boleh diraih oleh orang yang mengerjakan qiyamullail dengan penuh iman dan mengharap pahala, BAIK IA MENGETAHUINYA ATAU TIDAK, karana Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam bersabda:
“Barangsiapa yang mengerjakan qiyamullail pada malam lailatul qadar karena iman dan mengharap pahala, niscaya akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (Muttafaq ’alaihi)
Dan beliau tidak menyebutkan, apabila dia mengetahui maka ia mendapatkannya.
Maka, tidak disyaratkan untuk mendapatkan pahala lailatul qadar, seseorang itu harus mengetahui dengan pasti malam itu. Akan tetapi kita katakan, barangsiapa YANG MENGERJAKAN QIYAMULLAIL PADA SEPULUH TERAKHIR BULAN RAMADHAN SELURUHNYA, maka kami tegaskan bahwa dia pasti mendapatkan malam lailatul qadar, baik dipermulaan sepuluh hari terakhir, pertengahan, atau di akhirnya. Dan hanya Allah-lah maha pemberi taufik.

Syaikh Masyhur bin Hasan Salman hafizhahullah mengatakan:
“Kesalahan-kesalahan yang dilakukan manusia pada lailatul qadar itu banyak sekali, jarang yang boleh selamat kecuali yang dipelihara Allah. Di antara kesalahan-kesalahan itu adalah: Sibuk mencari dan menyelidiki keberadaannya.”

Syaikh juga menjelaskan:
“Sibuk mencari dan menyelidiki keberadaannya. Sibuk mengamati tanda-tanda lailatur qadar, sehingga meninggalkan ibadah ataupun perbuatan taat pada malam itu. Betapa banyak orang-orang lupa membaca Al-Qur’an, zikir dan lupa mencari ilmu karana sibuk mengamati tanda-tanda lailatul qadar. Menjelang matahari terbit, terkadang kita dapati ada yang sibuk memperhatikan dan mengamati matahari untuk mencari tahu, apakah sinar matahari pagi ini terik ataukah tidak. Mestinya orang-orang ini memperhatikan pesan Rasulullah saw dalam sabda beliau:
“Semoga (dengan dirahasiakannya waktu lailatul qadar itu) menjadi lebih baik bagi kalian” (HR. Bukhari)

Dalam hadits ini, terdapat isyarat bahawa malam itu tidak ditentukan waktu pastinya.
Dari sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam ini, para ulama menyimpulkan bahwa dirahasiakannya waktu lailatul qadar (adalah) lebih baik. Mereka mengatakan: “Hikmahnya, agar manusia bersungguh-sungguh dan memperbanyak amal PADA SELURUH MALAM dengan harapan ada yang bertepatan dengan lailatul qadar. Berbeza jika lailatul qadar itu telah dipastikan waktunya, maka tentu kesungguhan dalam beramal hanya akan ada dan akan dikerjakan pada satu malam itu saja. Akibatnya, kesempatan beribadah pada malam-malam lainnya akan berlalu begitu saja atau amal ibadahnya menurun. Bahkan sebagian ulama mengambil satu faedah dari sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam di atas, iaitu sebaiknya ORANG YANG MENGETAHUI lailatul qadar itu MENYEMBUNYIKANNYA, karena Allah Subhanahu wa Ta’ala telah mentaqdirkan pada Nabi-Nya shallallahu ‘alaihi wa sallam UNTUK TIDAK MEMBERITAKANNYA. Dan semua kebaikan ada pada sesuatu yang telah ditaqdirkan bagi Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam. Sehingga kita DISUNNAHKAN untuk mengikutinya.”



4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Saya join Bloglist Afiqah IsmaiL

Monday, August 22, 2011 Nazlee Ismail 1 Comments


Assalamualaikum...

Bloglist blogger lagi...jom join..KLIK SINI>

ok bai, salam ramadhan.

..

1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : JOM JOIN BLOGLIST CIK IDA

Monday, August 22, 2011 Nazlee Ismail 0 Comments


Assalamualaikum...

hurm...sesekali PCL memang rajin...haha,
rajin join segmen yg berasaskan menambah kenalan blogger seperti join bloglist blogger lain. PCL pon buat segmen juga...tu pasal ler !!

ok, korang nak join boleh KLIK SINI.

http://idafirdausi79.blogspot.com/2011/08/jom-join-bloglist-cik-ida.html

jom kita meriahkan bloglist beliau [penyertaan
TUTUP :30 RAMADHAN]...ok bai.

..

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Tempek Dan Jelajah Blog

Saturday, August 20, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

salam..join segmen ini di SINI, dengan tujuan untuk mengenali dan menambah rakan maya blogging...

ok bai..harap dapat sambutan.

..



9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : tak nak merokok bersama pilihan hati

Friday, August 19, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments

Assalamualaikum...

Sesuatu yang baik haruslah kita segera contohi ,
ini adalah segmen kedua yang aku join di blog Pilihan Hati..


[Slogan : Elakkan Merokok dan Jauhi Perokok>ref : entri terdahulu]

Kepada sesiapa nak menyahut segmen sambil berkempen ni silakan KLIK pada link tersebut.

ok bai. salam ramadhan.

..


3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hari ni aku "TAKE OVER"

Friday, August 19, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments


Assalamualaikum...

haaa apa tu, penyerahan kuasa?? erk !...bukan la...

penyerahan tugas, ...ala kat dapur tu la nak masak untuk berbuka petang ni..

ada idea ke nak masak apa?...

mamadiana 'kecapekan' la..penat mengemas rumah sikit...ada tetamu beramai2 nak datang berbuka kat rumah ktorg esok.

tunggu hasilnya nanti...hurm..nak upload ke nanti ni.!!


pssst ...nak bersilat bak kata mamadiana...huhuhu

ok bai..nak cepat ni...selamat berbuka bila tiba waktunya...salam.

..p/s : sila join BLOGLIST TERBARU PCL ye...


4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Jom Join Bloglist Birumuda91 dan Menangi Hadiah Misteri

Friday, August 19, 2011 Nazlee Ismail 0 Comments


Assalamualaikum...

dah nak balik dah..sempatkan juga join satu segmen Bloglist..

First time buat segmen kata Birumuda91. Kalau korang nak join boleh KLIK pada link tersebut..

http://birumuda91.blogspot.com/2011/08/jom-join-bloglist-birumuda91-dan.html


kita support rakan blogger ok !

ok bai.

.

0 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Spontaneous Thursday #ST3 - think positive 2

Thursday, August 18, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments



"jangan ingat asal masak sudah...lepas tanggung jawab hari ni, terima teguran suami dengan hati yang ikhlas dan berusaha untuk memperbaiki lagi mutu masakan tu..sabor sikit, melenting tak bawa pekdah langsung..terus hilang mood makan suami nanti".

[p/s : umum kepada para isteri untuk kebahagian rumah tangga, insyaAllah]



4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kenapa saya tak bagi awak pasang KUNCI dekat twitter awak?

Thursday, August 18, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments



Salam , bersamaan 18 Ramadhan sudah hari ni...cmner okay , sihat ??

alhamdulillah, syukur kita sentiasa dalam lindungan NYA.

okay, pe hal har ni aku citer pasal twitter plak!!..sebenarnya twitter ni baru sangat bagi aku..banyak benda yang tak tahu..tak ambil tahu ..hehe, kekadang main ikut je..

tapi sejak kebelakangan ni , boleh dikatakan ramai dah ada akaun twitter, aktif ke tak tu..lain citer..kalau orang cakap ada twitter..pantas je jawab, ade!... tapi update nyer kekadang je ha ha semacam ngan PCL jugak lah tu..

ade info yg PCL baru dapat dan nak share kat sini...pasal 'PROTECTED TWITTER' ni,

kenapa saya tak bagi awak pasang kunci dekat twitter awak?

.. kalau korang dah pasang KUNCI , mesti keluar mesej cm kat bawah ni

@pakcikLie's Tweets are protected.
Only confirmed followers have access to @pakcikLie's Tweets and complete profile. You need to send a request before you can start following this account.


tapi sekarang twitter pakciklie dah tak berkunci/private tweet lagi..
kalau nak tahu lebih lanjut lagi 'kenapa', sila klik link tersebut :

Apr

Rugi sangat ‘Protected Tweets’ di Twitter.



ps : Terima kasih kat LIYANAA.



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #24 - Nak buat apa?

Wednesday, August 17, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments




blog untuk menyenaraikan entry-entry Wordless Wednesday yang telah dibuat oleh para blogger di Malaysia KLIK



10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #23 - 17Ramadhan

Wednesday, August 17, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments






blog untuk menyenaraikan entry-entry Wordless Wednesday yang telah dibuat oleh para blogger di Malaysia KLIK


6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #22 - Fuhhh !!

Wednesday, August 17, 2011 Nazlee Ismail 18 Comments





Rujukan : Belog untuk menyenaraikan entry-entry Wordless Wednesday yang telah dibuat oleh para blogger di Malaysia KLIK




18 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Celebrating birthdays...[kat mana tu PCL] ??

Tuesday, August 16, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments


Assalamualaikum..

Ramadhan thn lepas..


takdenye celebrate pon.....menumpang kasih je, Alhamdulillah...secara kebetulannya petang ni ada sponsor nak belanja makan berbuka puasa...satu opis turun..hahaha, tak leh blah betoi la aku ni....kira aku join celebrate untuk diri punya besday lah..[senyap2+diam2]

hurm , kira cmner ni..nak celebrate sefamili bila plak ni??

insyaAllah nanti ada la tu.

tahun lepas makan2 kat Hotel Impian Morib...paling kelass la kat sini huh :P , tahun ni pon sama gak...orang punya even..kita ikut je lah.

check email lagi sekali ..

Sukacita dimaklumkan bahawa syarikat ..................... sekali lagi berbesar hati ingin menaja majlis berbuka puasa

untuk semua kakitangan di PAN pada tarikh seperti berikut:

Tarikh : 16hb Ogos 2011 (Selasa)

Masa : 6.30 petang (sebelum berbuka puasa)

Tempat : Hotel Impian, Morib

Sehubungan dengan itu, saya berharap agar tuan/puan dapat mengisi jadual survey kedatangan ke majlis tersebut untuk makluman dan tindakan selanjutnya.





ok bai...selamat berbuka bila tiba waktunya.



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Bloglist Bersama 'PILIHAN HATI'

Tuesday, August 16, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments


Assalamualaikum..

nampak baner tu...haa dah tau kan, jom join segmen bloglist..



Klik pada link dan ikut syarat2nya . Itu je pon..

ok bai..

.

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Mohon Kebahagian Dan Murah Rezeki

Tuesday, August 16, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments


Assalamualaikum wbt...

Hari ni merupakan hari ulang tahun kelahiranku..Syukur tak terhingga kerana aku masih lagi berada di dunia ini dengan segala nikmat yang telah dikurniakan oleh Allah SWT.



Mohon Kebahagian Dan Murah Rezeki

Rezeki sebenarnya bukan hanya harta dan kekayaan semata-mata.. Jadi janganlah kita berasa gusar atau bimbang sekiranya kita telah berusaha, tetapi tidak memperolehi rezeki seperti yang diharapkan.. Mendapat kesihatan tubuh badan, kelapangan masa, keluarga yang bahagia, anak-anak yang comel, sihat dan bijak juga rezeki yang cukup berharga buat kita semua.

Terdapat beberapa doa untuk memeperolehi kebahagaiaan dan dimurahkan rezeki.. insyaAllah kita amalkan , doa-doa ini telah di ambil dari sini.


Doa Memohon Kebahagiaan
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasih
Ya Allah, sesungguhnya aku memohon keberuntungan pada-Mu dalam hal ketetapan (keputusan), tempat orang-orang yang mati syahid, kehidupan orang-orang yang bahagia, dan kemenangan terhadap musuh

Doa Memohon Kemenangan Dan Kemuliaan
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasih
Ya Allah, sesungguhnya aku ini lemah maka kuatkanlah aku, dan sesungguhnya aku ini hina, maka muliakanlah aku, dan sesungguhnya aku ini fakir, maka kayakanlah aku, wahai Dzat Yang paling Penyayang

Doa Memohon Keluasan Rezeki
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasih
Ya Allah, Dzat yang kaya dan Pemurah, Dzat yang mempunyai anugerah yang Agung. Dzat yang luas pemberian dan kedermawanan-Nya. Kayakanlah aku dengan apa-apa yang engkau halalkan,
dan cukupkanlah aku dengan kemurahan-Mu dari siapa saja selain-Mu

Doa Memohon Kekayaan Berupa Harta
Dengan nama Allah yang maha Pemurah Lagi Maha Pengasih
Ya Allah, Tuhan yang maha kaya dan Maha Terpuji, Tuhan yang menakdirkan, kasihan dan Maha Kasih Sayang, berilah aku kekayaan harta yang engkau halalkan bukan yang engkau haramkan,
berilah aku kelebihan dari yang lain dengan berkat kurnia-Mu

Doa Ketika Memperoleh Rezeki
Dengan nama Allah yang maha Pemurah lagi maha Pengasih
Segala puji bagi Allah yang telah memberi rezeki padaku tanpa daya dan upaya dariku.
Ya Allah, berkatilah rezekiku ini.

Doa Ketika Menerima Sedekah dan Hadiah
Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasih
Semoga Allah memberi pahala padamu terhadap apa yang telah engkau berikan,
dan semoga Allah menjadikannya sebagai pembersih untukmu.
Dan semoga Allah memberkati harta yang masih tertinggal padamu..



..Jadi jangan lupa baca doa-doa tersebut setiap kali sebelum memulakan suatu pekerjaan dan selepasnya, dan juga selepas memperolehi rezeki..









16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Sudah Meningkat Umur Ku..

Tuesday, August 16, 2011 Nazlee Ismail 2 Comments

Alhamdulillah.

dilanjutkan umurku sehingga ke hari ini.

[RightKLIK tajuk untuk ucapan dari mamadiana].





..

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

STEP 2 SEGMEN SIMPLE : TEMA WARNA SAMA DENGAN SAYA

Monday, August 15, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments

Assalamualaikum..


http://mohdnaser.blogspot.com/2011/08/step-2-segmen-simple-tema-warna-sama.html


haloo geng !...nak tau, tema blog saya kelabu asap @ putih polkadot sikit..hehehe, so, saya akan cari rakan-rakan blogger yang tema lebih kurang cmtu ..ade tak ni ?? sapa yg join KLIK sini.

ok bai..salam ceria Isnin ..[pCL dalam proses menerjah lagi ni... nanti saya update / listkan yang mana sama / lebihkurang sama] orait !!

>> setelah selesai BW listed..agk susah jg menentukan kembar tema kaler blog pCL ni ye..


just pada pandangan mata saya yg agak merabun ni..hahaha


ok bai sekali lagi..selamat blogwalking !



10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SEGMEN SIMPLE : NASZ CARI BLOG

Sunday, August 14, 2011 Nazlee Ismail 20 Comments


Assalamualaikum..


http://mohdnaser.blogspot.com/2011/08/segmen-simple-nasz-cari-blog.html

join segmen di kala kebosanan blogwalking ni boleh memberi menafaat juga tau...kalau tak caya cuba join sama ...hahaha.

ok, support blogger tu penting !



20 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Blog List Lepak Bersama Muz

Sunday, August 14, 2011 Nazlee Ismail 1 Comments

Assalamualaikum...


http://komputer-milikku.blogspot.com/2011/08/segmen-pencarian-blog-list.html


mau join , sila KLIK link tersbut...




..

1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : COLLECTION BLOGLIST MATE SAYA BULAT

Friday, August 12, 2011 Nazlee Ismail 2 Comments


http://sitizarizza.blogspot.com/2011/08/collection-bloglist-mate-saya-bulat.html



hahah..sempoi je dia punya tajuk..tang mata bulat tu...MSB nak buat blog list raya katanya...jom kita join reramai , klik je kat header or link berikut :



salam Ramadhan semua...join segmen lebih baik dari merapu sorang2..heee...

cau !





..

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kisah Benar : "Abang,tunggu mak di syurga ya"

Friday, August 12, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments

Tak perlu menanti saat akhir..hargailah orang yang benar2 menyayangi kita~

Abang dalam kisah ini adalah adik Iqbal Fahreen Hamdan, anak bongsu daripada lima beradik. Abang masuk hospital seawal usia dua minggu akibat menghidapi lima jenis kompilasi jantung termasuklah kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit. Abang telah menjalani pelbagai siri pembedahan seawal usia dua bulan dan ada antara pembedahan seawal usai dua bulan dan ada antara pembedahannya gagal, malah abang pernah disahkan 'mati' apabila jantungnya berhenti berdenyut. Walaupun pada awalnya doktor mengjangkakan hayat abang tidka lama selepas lahir ke dunia, namun ternyata anak kecil ini mampu bertahan sehingga usia empat tahun untuk meninggalkan kenangan terindah dalam hidup Jamilah (ibu) dan Hamdan (bapa)...sudikan baca selanjutnya..

Mak pandang jenazah abang yang terbaring kaku. Walaupun muka sembap, perut membusung, namun mak nampak ketenangan pada wajah abang.
Mak ambil pisau. Mak potong baju-T yang tersarung pada tubuh abang, baju terkahir yang abang pakai, Mak terpaksa potong kerana kerana baju itu tidak muat untuk melalui perut abang yang 'buncit'.
Tapi, mak akan simpan baju itu. Mak tak cuci, sesekali boleh mak cium baju itu, sekadar pengubat rindu di hati. Kemudian abah kendong tubuh abang ke pangkin yang telah disediakan. Lalu abah dan mak mendikan jenazah abang. Hanya kami berdua. Mak tak mahu orang lain. Biar tangan abah dan mak yang menjiruskanair buat kali terakhir pada tubuh kecil abang.
Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya.
"Bang, jangan menangis. Kita selesaikan hingga ke titisan terkahir," begitulah kata mak pada abah.
Setelah abang dimandikan, mak bantu abah kapankan jenazah abang. Pun hanya kami berdua juga. biar tangan kami saja yang memakai dan membalutkan kain terakhir pada tubuh abang.
"Kakak, jangan menangis. tak baik buat abang macam tu!"
Itu pesan mak semasa kakak-kakak mahu mengucup dahi abang buat kali terakhir. Abah pula selepas mengucup dahi abang, cepat-cepat abah menjauh memalingkan muka.
Mak nampak air mata abah berjuntaian membasahi pipi. Dan buat kali terakhir itu juga, mak usap dahi abang. Mak senyum, lantas kucup dahi abang.
Mak bisikkan: "Abang tunggu mak di syurga ya!"
Akhirnya, wajah abang 'ditutup'. Kami sembahyangkan abang buat kali terakhir. Ramai betul jemaah yang turut serta. Setelah itu, kami bawa abang ke tanah perkuburan.
Abah masuk ke dalam liang lahad untuk menyambut jenazah abang. Alhamdulillah, semua kerja dipermudahkan. Abang sudah selamat di sana.
Bertubi-tubi mak terima ucapan takziah daripada tetamu yang datang. Abang nak tahu, ada satu soalan yang mereka tanyakan pada mak.
Soalan itu asyik terngiang-ngiang di telinga mak. Tanya mereka: "Kakak uruskan jenazah anak kandung sendiri, tapi setitis air mata tak jatuh ke pipi? Kenapa kakak tidak menangis?" Itulah soalan mereka.
Mereka hairan kenapa mak tidak menangis, sebaliknya bibir mak tidak lekang dengan senyuman. Kenapa mak masih mampu tersenyum di saat memangku sekujur tubuh yang pernah berada dalam rahim mak dulu?
Petang itu, mak duduk di satu sudut di ruang tamu rumah. Mak terfikir tentang soalan mereka itu. Mak tak tahu nak jawab macam mana. Kemudian, mak nampak sebuah diari di atas para di sudut ruang tamu.
Lantas mak capai diari kecil itu. Di dalamnya tercatat peristiwa yang berlaku sepanjang empat tahun dua bulan mak membesarkan abang.
Mak selak helaian demi helaian paparan kertas dalam diari yang sedikit usang itu. Aduh! Banyak sungguh memori yang tercatat di dalamnya.
Membacanya bagaikan meruntun jiwa mak kembali mengenangkan perjalanan derita abang sejak lahir hingga menghembuskan nafas terakhir.
Mata mak terpaku pada catatan peristiwa lebih kurang tiga bulan sebelum abang pergi. Mak rasa, di sinilah terkandung jawapan yang mak cari-cari.
Jawapan untuk soalan yang mereka tanya kenapa mak tidak menangis? Mak akan bacakan sedikit rentetan diari ini supaya mereka tahu kenapa mak tidak menangis, sayang.
Januari 2011- Perut abang semakin membusung kerana hati membengkak. kata doktor, semua organ dalaman abang sudah rosak,sudah 'reput'. Tak boleh diselamatkan lagi. Tidak mengapa. Hati mak berkata, cukuplah! Tidak akan ada lagi pembedahan untuk abang.
26 Februari 2011- Hari ini ulang tahun ke-4 abang. Dua hari sebelum itu, mak tanya, abang nak kek apa? Abang jawab, nak kek lori sampah!
Hah Hah.. Tergelak mak.Abang suka sangat melihat lori sampah yang lalu setiap pagi depan rumah. Sebab itu abang nak kek bentuk lori sampah,
Puas mak dan abah melilau sekitar Kuala Lumpur, tapi tak jumpa kek macam tu. Tak ada yang sanggup buat kek macam yang abang minta.
Mak kecewa! Selama ini, mak tunaikan apa saja permintaan abang, tapi kali ini mak gagal. Mak belikan kek coklat strawberi sebagai pengganti.
Dengan perut membusung, dada berombak kerana sukar bernafas, abang masih tersenyum dan nampak ceria melayan rakan-rakan yang datang, sama-sama menyanyikan lagu hari jadi abang. Dan ketika itu, hati mak sudah terdetik, mungkin ini hari jadi abang yang terakhir.
7 Mac 2011- Keadaan abang makin kritikal. Perut abang semakin besar. Abang tak mampu nak bergerak, lebih banyak terbaring dan asyik sesak nafas. Mak tak tahan lihat keadaan abang.
Mak bawa abang ke IJN, rumah 'kedua' abang sepanjang tempoh hayat abang. Kata doktor, tiada apa yang boleh dilakukan lagi.
Abang hanya menanti waktu. mak angguk perlahan. Mak redha. Dalam hati mak juga sudah berkata, masa abang tidak lama lagi.
Para ibu di wad tersebut asyik bertanya pada mak, macam mana dengan abang? Mak jawab: "InsyaAllah, abang akan sihat!"
Mak terpaksa cakap begitu pada mereka, sebab mak tak mahumereka semua lemah semangat jika mereka tahu abang sudah tiada harapan lagi.
Mereka pun sama, masing-masing bertarung dengan ujian apabila anak yang dikasihi ditimpa penyakit. jadi biarlah jawapan yang mak beri itu kedengaran manis pada telinga mereka. Pahitnya, biarlah mak sendiri telan.
13 Mac 2011- Hari Ahad. Mak pinta kebenaran doktor untuk bawa abang pulang kerumah . Doktor izinkan. Biarlah abang habiskan waktu-waktu terakhir bersama keluarga. Dan di saat-saat akhir ini, mak mahu tunaikan apa saja permintaan abang.
Di rumah, setiap hari mak akan tanya: "Abang nak apa harini?"
Mak masih ingat pada suatu pagi, abang menjawab: "Mak, abang nak naik kereta bomba!"
Mak termenung dengar permintaan abang. Bila abah pulang ke rumah, terus mak ajak abah keluar. Abah tanya pergi mana? Mak jawab: "Balai bomba!"
Sampai di situ, mak minta izin pegawai bomba. Mak kata, abang teringin nak merasa naik ke dalam trak bomba. Pegawai itu garu-garu kepala, kemudiannya menggeleng-gelengkan kepala.
Belum sempat pegawai bomba itu menjawab, lantas mak tarik baju abang ke paras dada. Separuh berbisik, mak beritahu pegawai itu: "Encik, ini anak bongsu saya dan hanya menanti masa untuk 'pergi'! Benarkan saya tunaikan impian terakhirnya ini!"
Bila lihat perut abang yang buncit dan dada dipenuhi kesan parut dan jahitan, pegawai itu tak tunggu lama. Terus diacapainya kunci, dibuka pintu salah satu trak bomba itu.
Dia dukung abang, letakkan ke atas tempat duduk bahagian pemandu. Abang nampak gembiru sangat biarpun cuma 15 minit abang di dalam trak itu. Abang tak perasan, mak palingkan muka lima saat. Sekadar mahu mengelap titisan air mata yang mula bertakung.
Hari lain, mak tanya lagi: "Abang nak apa?"
Abang jawab: "Abang nak naik lori sampah!"
Mak dukung abang, tunggu depan rumah. Bila lori sampah lalu pagi itu menjalankan rutinnya mengutip sampah, Mak tahan lori itu.
"Encik, anak saya teringin naik lori ni. Boleh izinkan sebentar?"
Pekerja itu tertawa mendengar kata-kata mak. Kemudian, mak angkat baju abang dan beritahu perkara sama. Berubah mimik wajah mereka.
Segera mereka angkat abang, letakkan di tempat duduk pemandu. Ada antara pekerja itu yang memalingkan muka, tak sangup lihat abang lama-lama. Sedih agaknya.
Begitulah seterusnya. Setiap hari, mak akan tanya pertanyaan yang sama. Abang kalau nak tengok gajah, mak bawa abang pergi zoo. Walaupun abang tak larat jalan, tak apa. Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung abang.
Abang kata nak tengok burung, mak bawa ke taman burung. Abang kata nak main permainan robot, mak bawa ke kompleks beli-belah yang ada permainan seperti itu. Ke mana saja abang nak peri,semuanya mak tunaikan!
Setiap hari juga mak tanya abang nak makan apa. Macam-macam abang teringin nak makan. Martabak, nasi paprik, milo ais, cendol, air tebu, air bandung, rojak dan macam-macam lagi, semuanya mak tunaikanwalaupun makanan itu abang pinta pada pukul 3.00 pagi!
Apa saja yang teringin oleh tekak abang, semua mak cari walaupun abang sekadar menjamahnya sesudu dua. Apa saja abang pinta, kami tunaikan.
Mak tahu, mak faham, masa abang bersama mak dan abah semakin suntuk!
27 Mac 2011- Abang semakin kritikal! Nak bercakap pun terlalu lemah, apatah lagi untuk bergerak. Mata kuyu, hanya terbaringsambil memeluk Aina, anak patung kesayangan abang. Mak ajak abah bawa abang ke hospital.
"Kali ini kita bawa abang ke IJN, tapi kita mungkin akan keluar dengan tubuh abang yang sudah tidak bernafas!"
Itu kata-kata mak pada abah sebelum bertolak ke IJN. Mak mahu abah bersedia dan redha jika apa-apa berlaku. Sampai di IJN, abang terus ditempatkan di wad khas untuk pesakit kritikal.
5 April 2011- Mak telefon sekolah asrama kakak yang sulung di Seremban. Mak minta pelepasan daripada cikgu untuk benarkan kakak pulang.
"Adik tenat. Saya mahu kakak-kakaknya berada di sampingnya pada saat terakhir!"
Itu kata-kata mak pada cikgu dan akak diizinkan pulang pada hari ini. Kemudian, Dr. Adura. , doktor yang sinonim merawat abang datang melawat.
Mak memang rajin bercerita dengan Dr. Adura. Kebetulan mak ceritakan yang mak terkilantak dapat tunaikan permintaan abang mahukan kek berbentuk lori sampah.
7 April 2011- Pagi ini Dr. Adura datang melawat abang. Kemudian Dr. Adura beritahu ada surprise untuk abang tengah hari ini.
Rupa-rupanya, tengah hari itu datang tetamu yang juga rakan-rakan alam maya Dr. Adura membawa kek lori yang abang mahukan sebelum ini.
Ada dua kek mereka bawa. Mak tak sanka, Dr Adura tulis di dalam blognya kisah abang dan ramai yang mahu menyediakan kek yang abang pinta.
Sekali lagi, para tetamu bersama jururawat dan doktor menyanyikan lagu selamat ulang tahun untuk abang. Tapi abang kurang ceria, wajah abang tampak letih dan nafas abang turun naik.
8 April 2011- Tengah hari ini, masih ada lagi tetamu datang membawa kek berbentuk lori warna pink untuk abang. Tapi abang sekadar lemah. Abang sekadar terbaringmerenung kek itu.
Malam itu, semasa jururawat mengambil tekanan darah abang, bacaanya meningkat naik. Tapi hati mak dapat rasakan abang sekadar mahu meredakan keresahan hati mak. Malam itu, hanya mak berdua dengan abang di dalam bilik.
Mak pandang sayu wajah abang yang semakin lesu dan pucat. Mak duduk di sebelah abang, mak peluk dan usap rambut abang. Mak menangis teresak-esak bagai anak kecil.
Dalam tangis itu, mak katakan pada abang: "Mak tahu abang nak senangkan hati mak. Abang tak perlu buat macam tu. Mak tahu abang nak pergi.
"Jangan tahan-tahan abang. Pergilah. Mak sudah sedia. Mak redha segalanya. Mak puas dapat sempurnakan apa saja hajat yang abang pinta. Mak juga bangga kerana Allah hadirkan abang dalam hidup mak walaupun seketika!"
Abang hanya diam, memandang mak dengan pandangan lesu. Dan ketika itu mak menangis sepuas-puasnya. Dan mak berjanji tidak akan menangis lagi selepas itu! Ya, mak tidak akan menangis lagi biarpun abang sudah tiada lagi di dunia
Abang pada tahun 2007.
9 April 2011- Pagi itu mak pesan pada abah agar bawa semua anak-anak datang ke hospital. Masa abang dah dekat sangat. Mak lihat abang dah kritikal. Wajah abang sudah tampak biru, lebam! Dada berombak, tercungap-cungap menarik nafas.
Abang dah tak mampu bercakap lagi sejak malam tadi. Makan minum pun tak mahu. Pakul 8.00 pagi, abah dan kakak sampai.
Mak suruh kak long bacakan Yaasin di sebelah abang. Mak suruh abah baca juga, tapi bacaan abah tersekat-sekat kerana cuba menahan tangisnya.
Pukul 3.00 petang, abang makin lesu. Lantas mak ajak abang keluar berjalan-jalan.
"Abang, nak tengok matahari tak? Jom kita turun kantin minum sambil tengok matahari!"
Abang hanya mengangguk lemah. Mak dukung abang dan kita satu keluarga turun ke kantin. Abang mahu minum air coklat. Tapi abang hanya minum seteguk. Kemudian, abang lentukkan kepala pada bahu mak.
"Abang, tu tengok kat luar tu? nampak taj sinar matahari tu? Cantikkan?"
Mak tunjuk pada abang sinar matahari yang kelihatan di celah-celah rintik hujan yang turun waktu itu.
Abang angkat kepala melihat ke arah matahari itu. kemudian, abang menguap.
"Abang ngantuk!" Itu kata abang dan kemudian abang terlentuk semula pada bahu mak.
Tiba-tiba jantung mak berdegup kencang.
"Bang, jom naik. Abang nak 'tidur'! Mak terus ajak abah dan kakak naik semula ke wad walaupun mereka belum sempat jamah makanan di atas meja."
Mak tahu, masa abang sudah hampir tiba!
Sampai di wad, mak baringkan abang atas katil. Dan abang terus merintih dalam nada yang lemah: "Makkk..sakit perut..!"
Dan abang terus memanggil: "Makkkkk!". Suara abang perlahan dan amat sayu bunyinya. Lantas mak letak tapak tangan mak atas dahi abang.
"Abang, hari ini, waktu ini, mak redhakan abang pergi. Mak halalkan segala makan minum abang. Mak halalkan air susu mak untuk abang. Pergilah abang. Mak izinkan abang pergi!"
Mak ucapkan kata-kata itu sambil merenung jauh ke dalammata abang yang semakin kuyu. Saat abang sedang nazak itu, mak panggil kakak-kakak agar mengucup abang selagi abang masih bernafas. Mereka kucup pipi abang bertalu-talu dan mula meraung dan menangis.
"Kakak! kalau kamu semua nak menangis, keluar dari bilik ini. Mak tak mahu abang dengar kamu menangis! Jangan seksa abang dengan tangisan kamu!"
Mak marah mereka buat begitu pada abang. Mak tak mahu abang lihat kami menangisi pemergian abang. Mak tahu, abang akan jadi lebih sedih dan berat hati untuk pergi bila melihat kami menangis di saat akhir sakaratulmaut menjemput abang.
Mak tak mahu tambahkan lagi kesedihan abang untuk meninggalkan kami. Abah pula hanya berdiri di penjuru bilik, meraup wajah menahan suara tangisannya.
Jururawat yang ada dalam bilik juga menangis, mak suruh jururawat keluar dan tutup tirai bilik itu. Mak tak mahu orang luar lihat. Mak tak mahu ada orang menangis di saat abang akan pergi. Setitis dua mengalir juga air mata mak. Tapi mak masih mampu tersenyum.
"Pergilah abang. Mak izinkan. Mak izinkan.. pergilah..!" Dan perlahan-lahan mata abang yang layu tertutup rapat, genggaman tangan abang pada jari mak semakin lemah dan akhirnya terlepas...
Pukul 3.50 petang, akhirnya abang meninggalkan dunia fana ini. Innalillah... Mak kucup dahi abang. Mak bisikkan di telinga abang: "Tenanglah abang di sana. Suatu hari nanti, mak juga pasti akan turuti jejak abang. Abang... tunggu mak di sana ya! Di syurga!"
Abang, sekarang mak dah dapat jawapanyya. Mengapa mak tidak menangis?
Pertama, abang telah di takdirkan menjadi ahli syurga yang akan membantu mak di sana nanti.
Kedua, apa saja keinginan abang semasa hayat abang telah mak tunaikan. Tiada lagi rasa terkilan di hati mak.
Ketiga, segala hutang sebagai seorang ibu telah mak langsaikan semasa hayat abang. Mak telah sunatkan dan buat akikah untuk abang.
Keempat, mak telah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya, sentiasa berada di sisi abang dan menggembirakan abang setiap saat dan waktu.
Kelima, mak rasa istimewa dipilih Allah untuk mendapat anak seperti abang. Mak jadi 'kaya' dengan kehadiran abang. Kaya kesabaran, kaya tawadhuk, kaya keredhaan , kaya keimanan, kaya kawan, kaya ilmu, dan kaya pengetahuan.
Mak telah beri segalan-galanya melebihi 100% untuk abang. Mak telah beri yang terbaik dan mak telah berusaha hingga ke garisan penamat. Sebab itu mak tak perlu menangis lagi.
Abang.. biarpun kini hidup mak dan abah terasa sunyi dan kosong tanpa abang tapi... mak akan sentiasa tersenyum mengenangkan saat-saat terindah kehadiran abang dalam hidup kami biarpun cuma sebentar.



3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bila kena pada diri baru tahu...

Thursday, August 11, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments

Teringat zaman aku kecik2 dulu...mengaji Quraan lepas solat Maghrib adalah satu kewajiban dalam rutin hidupku. Dulu sewaktu di kampung abah n mak aku yang mengajar kami adik beradik mengaji kekadang tu kalau dorang keletihan setelah seharian memeras keringat , maka atok n nenek aku takeover mengajar..

mengaji dengan mak atau abah, pendek sikit masanya..cepat habis tapi yang tak tahan tu kalau silap baca kena cubit...aduuuyai..bukan sedap tapi sakitla..

kekadang tu kami adik beradik berebut2 ..sampai bertolak2 bukannya nak baca dulu tetapi sebaliknya..hehe.., dalam sebulan tu ada la 2, 3 kali menangis ..hahaha tau la tu kan sebabnya.....


Kini giliran kami suami isteri pula mengajar anak2 kami...

memang perlukan banyak kesabaran...karenah anak2 macamtu lah....



p/s : bila jadi pada diri sendiri baru tahu bertapa susahnya dan sabarnya 'mereka' mahu menjadikan kita insan yang berguna .



4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Spontaneous Thursday #ST3 - think positive

Thursday, August 11, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments

tag : umum, keluarga , ibubapa , bakal ibu , bakal bapa , keluarga bahagia

Jangan mengaharapkan perkara kebaikan secara berterusan, setiap anak yang sedang meniti kematangan harus melalui setiap perkara termasuklah berbuat kesilapan dalam hidupnya.




6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Gua Mau Manja Manja Sama Lu

Wednesday, August 10, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments






Salam...ini kali Gua Lu.. Lu Gua..okay !

Gua nak cari lebih ramai kenalan yang hyper update blog dan rajin hyper komen.

Ini segmen manja-manja lebih kurang...Lu orang bole KLIK itu Header Link atau klik sini http://www.mejuez.com/2011/08/gua-mau-manja-manja-sama-lu.html

jangan terlebey sudaaa..!

..

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #21 - Fb Comment @ blogspot

Wednesday, August 10, 2011 Nazlee Ismail 12 Comments

1 Comments
1 Comments


>Blog Ref #WW

12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Kisah Ramadhan ..dulu2..

Tuesday, August 09, 2011 Nazlee Ismail 1 Comments


...Assalamulalaikum pembaca sekalian.. sila klik pada tajuk entri...[siaran ulangan]


1 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Syukur..Bonus Raya 2011.

Monday, August 08, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

Assalamualaikum wbt...

..dah lama teringin nak aktif berblog post tiga , empat entri sehari tapi kekeringan idea...apesal?

hurm...macam air laut jugak ye..ada pasang surutnya...

malam ni mood ada baik sikit, tak mengantuk macam malam2 sebelum ni...solat tarawih macam nak tumbang ke depan ...huhu memalukan kalau tersungkur kedepan uh hu hu....aik! kenapa sengih2 tu..[cm kena kt batang hidung sediri ek] tak caya ke aku cakap ni...ada penah terjadi la...tapi bukan aku la...kawan kami masa sekolah dulu2 la..siap terlentang lg, nasib baik ktorg solat saff belakang sekali...geng bebudak je...[kenangan tu].

mood baik kan nye apa...ada rezeki lebih raya tahun ni..ingatkan tak dapat, sebelum berbuka tadi dapat info...

KERAJAAN UMUM BONUS SETENGAH BULAN GAJI.


syukur alhamdulillah...harap2 berbelanja dengan cara yang lebih berhemah...jangan dok asyik membeli belah sehingga ada yang tak bertarawih [sibuk dgn persiapan]...rancanglah masa sebaik mungkin supaya masa kita tak tersasar ke arah yang sepatutnya mengikut tuntutan syarak.




7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Firdaus Life : Seminggu 100 Follower Kembali

Friday, August 05, 2011 Nazlee Ismail 34 Comments




Segmen kepunyaan Freaky falcon..
Klik di SINI untuk join.
Kalau dah cukup 200 blog segmen ditutup lah...jangan lambat lah !!


34 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Spontaneous Thursday #ST3

Thursday, August 04, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

“Ukhuwah itu bukan terletak pada pertemuan, bukan
juga pada manisnya ucapan di bibir...Tetapi pada ingatan seseorang terhadap
saudaranya di dalam doanya...” -
Imam Al-Ghazali





kongsikannya juga di sini Pages, Blog , Group.

7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Wordless Wednesday #20 - Dah order da !

Wednesday, August 03, 2011 Nazlee Ismail 22 Comments






22 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

TONG MO Bakar...emmph!!

Tuesday, August 02, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments



emm..puasa kedua dah hari ni, berbuka dengan 'tong mo' lagi la rasanya...



apa tu 'tong mo'? ...ni dalam Bahasa Champa [kemboja/kampuchea muslim] dorang bahasakan 'sosej' daging proses yang disumbat ke dalam usus lembu dan dibakar tu adalah 'tong mo'....nak tau cerita selanjutnya kat sini..[entri lepas]




sebenarnya aku saja nakkan kepastian.. tu la pasal aku tanya2 brader yang jual kat pasar kemboja kat sini, apa ke nama sosej tu...[beli yang belum di bakar... dekat2 nk buka puasa bakar baru best !]

hurm, kalau ada mereka yang tau atau yang berketurunan Kemboja..jangan segan2 betulkan kalau kenyataan aku ni salah !.


...sempat jugak aku risik2 belajar bahasa dorang kat [blog ni]...

>>ngaing tte seeikey nuh = awak buat apa tu?

>>ngaing:awak
>>tte:buat
>>seeikey:apa
>>nuh:tu

>>OK,untuk huruf yang saya buat DOUBLE cth:tte SILA baca dengan bersabdu :D




p/s : mana lah tau kan !

..

10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.