Doa kehilangan barang..."cincin kawen plak tu"

Friday, September 30, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments



..emm kesian PCL tengok mamadiana ...dah sebulan tercari2 ke mana hilangnya,
yang hilang tu plak cincin kawen ktorg.. nangeh tak belagu!..huhuhu.

ada toyol ke rumah aku ni ? nak gak aku tabur kacang hijau.....haha, mungkin salah letak agaknya., tapi dah lebih sebulan kami anak beranak mencari , tak jumpa2 lagi....aduhai kesiannya.

betullah tu kot komen SZ....(cm tau2 plak)



dah bukan rezeki dia namanya tu..., nak usaha cara lain plak... try berdoa [kepadaNYA kita mohon pertolongan].....beberapa hari lepas member ofis hilang kunci, dia baca doa ni...jumpa balik barang tu syukur alhamdulillah.





mudah-mudahan jumpa, ni kira ikhtiar terakhir .

jumpa je aku update dlm entri lain, kalau tak ..aku kena ke pohkong , habib la jawabnya...


p/s : barang hilang boleh ganti, kasih sayang hilang ?...emm sapa nak jawab !


ok bai2




9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SEGMEN SIMPLE : NAK JOIN BLOGLIST NASZ BULAN OKTOBER 2011

Friday, September 30, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments

salam bloggers..

meh kita ramai2 join blog list Naser.com. (oct, 2011)



harap boleh meningkatkan trafik ke blog kita...blog tak seberapa cm PCL ni kena offer diri masuk blog list orang..tak gituw..hahaha.

n, suatu cara mudah untuk ping blog cara sihat jg..[ada ke cara x sihat?]

join by today, ok bai2.



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Selamat Hari Lahir Anakdaku Nurhusnina

Friday, September 30, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments

..hampir terlupa nak wish happy besday untuk 'kakak'..login fb baru ternampak...
tu lah padahnya..kelapangan yg terbatas.



Selamat Hari Lahir Anakdaku Nurhusnina 14thn.





dengan harapan agar 'kakak' bertambah rajin dan bersungguh dalam semua perkara yang dilakukan... "ingat pesan abah n mama" okay !



6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SURAH AL KHAUSAR...banyak khasiatnya.

Friday, September 30, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments

Salam ukhuawah..




Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.
Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-

1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.

5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.

6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.

7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.


Perkara yang baik kita amalkan selalu. Sebar2kan kepada kengkawan, tanpa perlu minta izin lagi untuk berkongsi...disalin dari Fb yang juga dikongsikan bersama.

..

3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Isteri suka bila suaminya begini...

Thursday, September 29, 2011 Nazlee Ismail 17 Comments

gambar hiasan dari google



Menjadi imam solat berjamaah di rumah

Mengingatkan tentang solat dan menjadi imam kepadanya . Sudah menjadi tuntutan dalam keluarga Islam. Seorang suami yang mampu memimpinnya ke jalan yang lebih baik dalam agama secara langsung akan mampu memimpin rumah tangganya.


Bersama mencari dan mendalami ilmu agama

Apa yang suami tau dia ajarkan, sebaliknya jika kurang tentang pengetahuan agama..maka sama2 mencari, belajar dan mendekatkan diri kepada Allah.


Pendirian yang teguh

Nampak kehebatan suami di mata isterinya. Suami tak boleh lemah dan hanya mendengar kata keluarga sebelah pihak saja, dan jadikanlah pandangan ahli keluarga hanyalah pembimbing bukanlah keputusan kepada masalah tersebut.


Sikap yang matang

Lebih profesional dari isterinya. Keputusan sesuatu perkara oleh isteri adalah sentiasa dirujuk kepada suaminya, sentiasa peka dan memberi respon yang bagus. Sebaiknya tunjuklah kematangan suami dengan bersikap demikian . Jangan nampak matang sebelum nikah je.


Bertanggung jawab

Menjaga anak bersama2, bukan sekadar memberi belanja makan dan pakai saja malah bersamalah bangun malam ketika anak kecil menangis kelaparan. Pastinya isteri akan lebih menghargai kerjasama yang diberikan oleh suami.


Tahu menguruskan diri sendiri jika berlaku kecemasan.

Tidak kekok melakukan kerja2 dapur dan sebagainya yang mana sebelum itu dilakukan oleh isterinya. Ringan tulang dan buat tanpa disuruh atau paksa rela...keikhlasan itu adalah segalanya.


Boleh memasak

Sekali sekala turun ke dapur, berjinak2 dengan masakan..kalau ikutkan masa suami memanglah selalunya sibuk, cari masa yang sesuai..buat kejutan yang boleh membuatkan isteri senang hati.



Apa yang diharapkan oleh para suami, begitu jugalah harapan para isteri yang mana kebahagian rumah tangga adalah pencetus semangat untuk terus menerus menepuhi kehidupan di dunia ini.





..


17 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Saya Nak Baca Belog Awak

Thursday, September 29, 2011 Nazlee Ismail 4 Comments

salam...readers blog PCL.

kalau ada yang sudi sediakan link list...memang terbaiklah! saya memang suka nk join...bukan ape, senang nak blogwalking mengenali yang belum dikenali lagi...

saya nak baca blog awak especially blogger yang belum pernah dilawati lagi.

kalau nak join jom lah KLIK SINI


4 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SEGMEN : Lagu Ini ...

Wednesday, September 28, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments

Tajuk/Lirik Lagu: Di Sana Menanti Di Sini Menunggu
Penyanyi: Ukays


Seumur hidup aku
Ini yang pertama
Pintu hatiku diketuk
Oleh dua wanita
Punyai ciri selama ini ku cari
Berbeza wajah ayunya tetap asli

Kalau ku pilih di sini
Apa kata di sana
Kalau ku pilih di sana
Di sini akan terluka
Perlukah aku pilih keduanya
Bahagi kasih adil-adilnya

1
Sungguh ku merasa resah
Untuk menilai sesuatu yang indah
Namunku ada pepatah
Yang aku gubah...

Di sana hanyalah menanti
Sampai bila pun ku tak pasti
Bertanya khabar melalui tinta
Jarang sekali bertemu muka
Namunku tahu dia setia

Dan di sini tetap menunggu
Berada jelas di mataku
Kasih tak luak terhadap aku
Sanggup menunggu kata putusku
Sayang ketabahanmu menawanku

( ulang dari 1 )

Ku terima satu nota
Ringkas tulisannya
Dia sedia undur diri
Dan memaafkanku
Katanya anggap ini satu mimpi
Yang datang sekadar...
Untuk menguji...


.....tapi sebenarnya dia masih setia dengan ku sehingga kini...bila dengar je lagu ni macam terasa nak balik semula ke zaman tu...huh ! impossible lah ..
so, rasa cepat2 nak balik rumah je...kerana dia menanti di sana.

korang nak kongsikan jugak....boleh la join segmen ini :




Tarikh tutupnya 28 SEPTEMBER 2011 pada jam 12 tengahmalam.

ok, bai2.

..


11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Blog list Dunia CMRatu

Wednesday, September 28, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

Salam ...

Join blog list rakan blogger satu kemestian jika berkelapangan...takde susah sangat atau merumitkan pun, cuma ambil masa tak sampai 5 minit dan boleh teruskan kerja seterusnya..




Komen PCL tentang template baru ni adalah ia nampak kemas teratur dan menarik walaupun agak ringkas je..yang penting maksudnya sampai kepada pengunjung " Biar Kecil Asal Berhasil"..tagline sempoi !!.

Segmen ini ditaja oleh cmratu.com dan cmratu.blogspot.com...jom kita sertai sebelum terlambat.

KLIK SINI untuk ke blog penganjur.

p/s : double follow utk blog ni.

..


7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

RABU KEDU #29 - Jumpa ni kat pantai Morib..banyak !

Wednesday, September 28, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments

Info :
WW ni satu trend utk semua bloggers di alam Maya. Di mana setiap rabu semua bloggers membuat post tanpa apa2 caption/penerangan/cerita dan sebagainya. Gambar mempunyai seribu maksud tak gitu? Biar gambar yang menceritakan segala2nya.

__________________ silakan !______________________________________











5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Jom tambah follower

Tuesday, September 27, 2011 Nazlee Ismail 19 Comments


Salam.

Join segmen lagi...Lulu Pages lagi....lagi-lagi mau tambah follower dari 1 ke 100 ke 1000 dan lagi..dan lagi...bukan tamak tapi mau kenal2 kepada yang masih belum dikenali lagi di kalangan blogger tanah air..nak kutip satu2 link memang tak terdaya..so, ini salah satu caranya...JOM JOIN SEGMEN INI. (klik link bawah header penganjur).





Tarikh tutup, Jumaat ni, 3 petang...orait, ok bai2...

entri WW lepas ni..

..

19 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Wardah Alisya: Pencarian bermula!

Tuesday, September 27, 2011 Nazlee Ismail 2 Comments

jeng..jeng..jeng.., menyepat lagi sekejap waktu...cepat2 jangan terlambat..


korang nak join jom lah...Tutup: Setelah cukup 50 blog yang join.






ok bai2..selamat beristirehat selepas makan2 tengahari.

..

2 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Aku suka bila isteriku begini ....

Tuesday, September 27, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments

Isteri yang cerdik

Dengan erti kata bukan cerdik dari sudut akademik. Isteri yang cerdik akan benar-benar mengenali siapakah suaminya, tau bagaimana mengambil hati suami di waktu sedih, pandai
mengangkat suami di pandangan orang lain, tidak hanya merajuk untuk mendapat perhatian dari suami.


Membantu dalam pengurusan kewangan keluarga

Sebagai seorang isteri harus menjadi pembantu dalam perancangan ekonomi keluarga. Kekadang kita suami dah buntu sampai terlepas pandang perkara2 yang mana sepatutnya didahulukan untuk keperluan keluarga...kalaupun tak dapat bantu tingkatkan ekonomi, biarlah sekurang2nya isteri menjadi pengurus yang bijak terhadap bajet bulanan yang diberikan oleh suami.


Mengurus keluarga dengan cekap dan baik

Walaupun suami diberikan kuasa untuk memimpin kerana suami lebih rasional dalam membuat keputusan, tetapi kekadang tu ada perkara yang tidak dapat diuruskan tanpa adanya isteri.
Jika isteri lakukan dengan sukses tanggungjawabnya sudah pasti apabila suami pulang dari bekerja, senyuman yang sempurna akan sendirinya dilemparkan..membuat semuanya merasa bahagia.


Selalu di belakang suami

Ramai isteri mengharapkan suami berada selalu di samping mereka. Tetapi mereka terlupa bahawa ramai suami lari dari isteri kerana isteri mereka tidak pernah berada di belakang mereka...maksud sebaliknya bukan 'membuntut'lah. Tapi isteri perlu menjadi penenang kepada suami, berikan kata2 semangat dan perlukan di saat emosi suami jatuh. Berikan segala sokongan dan galakan walaupun mungkin ada perbezaan pada minat antara suami dan isteri.


Menjaga makan suami dan anak2

Seharusnya seorang isteri tidak dapat tidak mesti tau memasak. Kalau nak kasih sayang lebih dari suami kena tau apa masakan kegemaran suami. Walaupun mungkin masakan isteri tidak sehebat masakan chef, tetapi hakikatnya suami tetap mahukan air tangan isterinya dalam menyediakan makanan dan sentiasa berdoa kepada Allah untuk kesejahteraan keluarga dalam masa melakukannya dan tidak membebel tak tentu pasal.


Pandai jaga diri

Isteri perlu pandai jaga diri dan famili. Berkemungkinan ada ketikanya suami ‘out station’ kerana berkursus atau atas urusan kerja yang lain. Maka sudah tentu isteri yang pandai jaga diri dan famili akan memberikan kelegaan di hati suami.


Perunding imej

Suami sapa tu..ensemnyr!?, .. sebenarnya isterilah yang mendapat pujian. Terutama di pandangan mata orang2 tua. Sebab itu isteri perlu tau menjaga imej suami. Bila digelar sebagai perunding imej suami, maka isteri juga perlu lebih2 lagi pandai mengurus imej diri. Jangan hanya nampak cantik ketika berada di luar rumah, sedangkan ketika di rumah T-shirt, baju kelawar dan kain batik menjadi pakaian utama.


Menjaga keluarga mertua

Isteri menjaga mertuanya seperti ibu kandung sendiri. Kerana itu semua akan membuatkan suami rasa dihargai dan menerima dirinya dan keluarganya. Bukan guna wang ringgit tapi guna lah kekreatifan yang semula jadi....kena belajar kalau tak tau!.


Setakat yang dapat aku rasakan dalam 15 tahun bersama isteri tersayang....yang baik jadikan teladan..sesama kita mencari barakah dalam menjalani kehidupan rumah tangga yang diimpikan.



1/11/2011 akan datang adalah hari ulang tahun pernikahan kami.


mohon doakan kebahagian kami berpanjangan.

psst....anda cmna lak ?

..

8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Char Koey Teow pakciklie.

Sunday, September 25, 2011 Nazlee Ismail 16 Comments


salam...

selesai sudah makan2 raya kat rumah pCL...
xder kuih raya cuma yang ada hidangan char koey teow p@kciklie dan cucur udang mamadiana saja ... kata tetamu yang datang, sempoi !

maaf lah ye tak buat jemputan menyeluruh...cuma jiran2 sekeliling je lah...
hurm ! sori banyak2..nanti ada rezeki lebih pCL buat open house untuk sedaramara dan rakan blogger plak..

kalau ikutkan, rumah pCL adalah penutup untuk rumah terbuka hari raya untuk kediaman kuarters kat sini....agak meriah la jugak walau jumlah jiran tetangga cuma ada enam buah rumah saja...dan jemputan khas untuk kakitangan security guard...alhamdulillah semunya dapat melapangkan masa hadir.

ni dia menu tiap2 tahun...sama je, requested dari tetamu yang hadir.





ini jer yang dapat aku sediakan...nampaknya semua tetamu berpuas hati, alhamdulillah.

next time insyaAllah ada lagi...

ok bai2..dah penat rasanya dah ni.


16 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Minyak Penambat Kasih ?

Sunday, September 25, 2011 Nazlee Ismail 11 Comments

Salam hari minggu.

..pepagi turun dengan senyapnya terus ke dapur...haha apa bikin?

PCL nak buat nasi goreng untuk isteri dan anak2..sesekali biarkan diaorg bangun lewat sikit ape salahnya kan. Yang pastinya hari minggu kami lebih ceria jika bila dimulakan dengan senyuman oleh mereka yang aku sayangi.

mana tak senyum...segalanya telah tersedia..

[masa masak banyakkan berselawat ke atas junjungan kita Nabi Muhamad saw]


haha, amacam nampak sedap tak..berminyak lagi tu...

inilah rahsia 'minyak penambat kasih'..huhu, korang nak ke??

lagi2 kat sini lepas hujan...emmm memang best la makan bersuap-suapan.


adakalanya , hari minggu especially pagi2 adalah suasana yang suram menyelubungi kebanyakan keluarga....

kembalikan keceriaan, buatlah sesuatu yang lain sikit dari hari2 biasa.
masa ni lah nak bermesra dengan ahli keluarga tersayang.

masing2 ada cara untuk membahagiakan seseorang atau keluarga sendiri...buatlah yang terbaik moga kita happy, ok bai2.

..


11 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : SEGMEN JOM KENAL BLOGGER MALAYSIA

Saturday, September 24, 2011 Nazlee Ismail 6 Comments




Jom kita lebih mengenali antara blog...sila KLIK link penganjur untuk join.

ok bai2.


6 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nilai Harga Diri...semakin mahal atau sebaliknya?..apa yang harus kita lakukan.

Saturday, September 24, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments

Salam hari Sabtu, huh ! ada yang bekerja ... ada juga yang bercuti....emmm, apa bikin bro n sis ?


gambar hiasan



"Nilai setiap orang itu adalah kebaikan yang dilakukannya" - Ali bin Abi Thalib r.a


Nilai orang yang berilmu adalah ilmunya, apakah ilmunya itu terbatas atau luas. Nilai seorang penyair adalah syairnya, nilai seorang blogger adalah hasil dari blognya...

apakah bernilai atau tidak , hanya masyarakat umum akan menilainya sendiri .

Setiap orang yang memiliki bakat atau profesion, nilai mereka adalah bakat dan profesionnya itu.

Kerana itu, kita dituntut untuk mngangkat nilai dan harga diri dengan melakukan amalan soleh, meningkatkan keilmuan dan kebijaksanaan, memerah kemampuan otak dan melatih diri untuk melakukan kemuliaan agar keperibadian semakin bercahaya.

Ini semua adalah bertujuan untuk menjadikan nilai diri semakin mahal dan terangkat !!

..psst , Pcl nak bercanda jap ... berapa harga diri kita kalaulah boleh dinilai dengan wang ringgit ?...haha jawab dalam hati sudah..okay!

bai2.


3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Contest : Pencarian Bloglist Blog Fahuna

Saturday, September 24, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

Jom join...


Syarat-syaratnya

1-Follow blog penganjur.[klik link]
2-Buat satu entry tentang contest ini.
3-Letakkan banner di dalam entry anda.
4-Anda boleh tag beberapa rakan bloggers anda (ini 'optional' , tak buat pun tak apa)
5-Kemudian , letakkan link entry anda di kotak komen di bawah.
6-Tempoh contest ini bermula 20 September - 27 Oktober 2011
*mungkin akan berubah mengikut keadaan*
p/s..semuanya dah disettelkan..orait.

Tag blogger ini..

Cik Najihah

Blackrosehunter's


..ok bai2.




..

7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Bermuhasabahlah Terhadap Diri Kita Sendiri.

Friday, September 23, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

Salam Jumaat kepada readers semua...





...hurm, kalau duk sesaja taktau nak buat apa tu, eloklah bermuhasabah daripada melepak merenung jauh fikiran melayang tanpa arah...

buatlah satu catatan harian terhadap diri sendiri. Catitlah perkara2 negatif yang selalu kita kerjakan. Kemudian mulalah mencari jalan keluar untuk menghindarinya.

biasanya terdapat tiga kesalahan yang selalu berulang dalam kehidupan kita sehari-hari..

Pertama : Menyia-nyiakan waktu.
Kedua : Membicarakan perkara yang tidak berguna.
Ketiga : Memerhatikan masalah2 yang bersifat remeh, memperbesarkan untuk menambah ketidaksenagan masyarakat sekeliling [orang kita ni sangat sensitif...hahaha].

Bila bermuhasabah baru lah kita sedar apa yang kita lakukan sebelum ni ada yang menyimpang dari landasan dan tuntutan agama....segera bertaubat.

Jangan tunggu lanjut usia baru nak buat semua ni.






..sesama kita buat perubahan ke arah kebaikan kepada diri dan keluarga, mula dengan sikit2, itu lebaih baik dari tak ada langsung niat untuk mengubahnya.

insyaAllah.

7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : 1 GA Cik Najihah - Meriah Yaw

Thursday, September 22, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments

Salam blogwalking bersama LULU pepagi yang suram ni...[kat luar ni hujan..]
nak gi training pasal keja pon malas da...

jap nak join ni lepas tu kita tunaikan tanggung jawab hakiki...Yaw! berbaju batik PCL hari ni..





jom la join sama memeriahkan segmen dari bloger Cik Najihah [ klik link]


..salam , ok bai2.

..




3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Ada Perkataan Dalam 'Word Verification' ..Menyentuh Sensitiviti Kaum!?

Thursday, September 22, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

huh!...siapalah mereka yang ditugaskan untuk meyediakan perkataan untuk ditaip bagi verefikasi setiap komen yang menggunakan aplikasi ini.,

lihat contoh ni...baru je PCL komen di halaman Cinamon.com,
tetiba keluar perkataan ni..









sebenarnya tak jadi hal pon, ...entri yang lepas pon pernah PCL nyatakan berkenaan WORD VERIFACATION ni yang ada menggunakan perkataan yang tak elok tu..[entri lepas]

memang tidak sesuai langsung...

Kalau boleh tak payah la guna aplikasi Word Verification ni dah.
Sesetengah blogger tak nak masa mereka terbuang kerana nak isi perkataan yang tak sesuai tu.

tapi ini semua adalah hak pemilik blog masing2 untuk menentukannya.
PCL menyuarakannya saja.

p/s : kes sebelum ni..[link]

Paria: Saya tidak bermaksud mahu hina kaum India.


9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Blackrosehunter's 1st Giveaway

Wednesday, September 21, 2011 Nazlee Ismail 5 Comments


Jemputan oleh penganjur sendiri di shoutbox saya :

[Sila klik sini untuk ke halaman penganjur]..dan join la sama, orait !

Hadiah yang disediakan :
1x Domain ( .com/.net/.org ) percuma
1x RM10 topup untuk telco (celcom/maxis/digi)


Pemenang akan ditentukan berdasarkan point entri yang tertinggi. Jadi bagaimana untuk mendapatkan point tersebut? Dibawah ini caranya:

1. Like giveaway blog ini di Facebook. (1 entry)

2. Menjadi Fan Facebook blog ini. (1 entry)

3. Meninggalkan komen tentang giveaway ini. (1 entry)

4. Tweet mengenai giveaway ini. (1 entry)

5. Menyebarkan link jemputan yang unik untuk giveaway blog ini. (+1 Kemasukan bagi setiap rakan yang melawat giveaway blog ini dan 5 penyertaan bagi setiap rakan yang menyertai giveaway)

Syarat-syarat:-

1) warganegara Malaysia.
2) Tiada had umur.
3) Tarikh tutup: 30 September 2011

Sebarang pertanyaan , sila terus ke link penganjur segmen ini.

..

5 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

RABU KEDU #28 - Terlupa vs Tak Ingat

Wednesday, September 21, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments


Info :
WW ni satu trend utk semua bloggers di alam Maya. Di mana setiap rabu semua bloggers membuat post tanpa apa2 caption/penerangan/cerita dan sebagainya. Gambar mempunyai seribu maksud tak gitu? Biar gambar yang menceritakan segala2nya.

__________________ silakan !_________________________






""
""
""





8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

BRO AHMAD...baru je nak mengenali BLOGGER ini...

Tuesday, September 20, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

Salam semua..

ada yang nampak seronok je hari ni..kenapa tak semalam je yang seronok? hahaha..
ini semua fasal mood , agaknya lah kot. [tu fasal PCL takda entri baru 2, 3 hari sebelum ni]

PCL suka blogwalking pagi sebelum memulakan tugas...macam ni la caranya nak ambil mood keja...opss! , mood blogging gak.

okeh, berbalik kepada nama BRO AHMAD...korang di kalangan blogger mesti ada yang mengenali beliau...sapa dia?

bermula dari no. 595 sebagai ahli pengikut blog beliau...PCL akan cuba mengenali beliau.

ada lagi satu yang sebenarnya nak bagitau korang...

BRO AHMAD nak tolong promosi blog [RSS feed blog promo selama seminggu dan 3 entri update terbaru blog akan terpampang di page 1 selama seminggu..berminat ??]
sila klik sini.



9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

SELAMAT HARI MALAYSIA

Friday, September 16, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments

Salam 1 Malaysia...salam untuk blogger...



owh..dah 12 lebih...dah masuk 16 hb September....

SELAMAT HARI MALAYSIA...

semoga sejahtera hendaknya....


8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Jom Blogwalking

Thursday, September 15, 2011 Nazlee Ismail 14 Comments



Salam 1 Malaysia...esok cuti kan, Jom Blogwalking...tinggalkan link anda kat Lulu Pages....emm apa tunggu lagi, jemputan sampai ahad malam 18hb ni..

orait..selamat bercuti semua.

..

14 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Spontaneous Thursday #ST5 - geramlah..

Thursday, September 15, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments

hai, assalamualaikum..spontan je dalam fikiran aku...makan...makan..makan..huh !






Geramlah tengok gambar ni....kalau boleh keluar aromanya kat sini kan best...nak suruh isteri masak...pandai ke dia buat resipi original "rendang tok"...


hopefully U boleh mamadiana . U masak memang selalunya sedap !!!

... ni kalau sudah puji sebelum di tanya sedap ke tak ?..dah kira betul2 bagus le tu.. hehehe.

amacam esok cuti...boleh le buatkan ?



10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Spontaneous Thursday #ST4 - maaf

Thursday, September 15, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments



" Bahawa kita memaafkan orang lain bukannya untuk mereka tapi adalah untuk diri kita sendiri"



3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Segmen : Kotak Bulat ajak tukar link

Wednesday, September 14, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments

Salam bahagia...kat sini baru je hujan berenti , tadi lebat betoiiii...

hurm , ade blogger ajak kita tukar link..jom la join..


tutup pada 15/9/2011 - 11.59 malam

PCL join sebab nak ramaikan lagi pengunjung ke blog ni [ikhlas..] tu je..

okay KLIK SINI ye.


..


3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

RABU KEDU #28 - Tak nampak jalan da...

Wednesday, September 14, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments









10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

RABU KEDU #27 - Insaflah ..

Wednesday, September 14, 2011 Nazlee Ismail 12 Comments






kedu anda di sini : http://malaysianww.blogspot.com/

12 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Orang Memberi Kita Merasa....tapi AWAS !

Monday, September 12, 2011 Nazlee Ismail 9 Comments

PESANAN UNTUK WANITA KHUSUSNYA GADIS REMAJA..

Jangan mudah jadi peramah..baik hati sangat, apa saja jenis makanan dan minuman yang di'offer' oleh jejaka.. korang ngap cmtu jer...even gula2 sebijik pon hah !

nak jaga hati orang yang memberi tak semestinya kita terima apa yang diberikan...silap2 kita sendiri terinaya...AWAS ye...ramai dah terperangkap khususnya gadis remaja....nauzubilah, jangan lah terjadi pada keluarga kita.

INGAT!...perkara ni kena berhati2, gadis kantoi..kena rogol!! selalu je keluar berita di akhbar2...

"Rogol menggunakan dadah selalunya dilakukan oleh perogol dengan meletakkan tablet atau pil ke dalam minuman mangsa tanpa pengetahuannya. Terdapat pelbagai jenis dadah yang di gunakan untuk tujuan ini. Buat masa ini yang paling biasa digunakan adalah Rohypnol (juga dikenali sebagai “roofies”)- dan ianya memberi kesan sebagai ubat pelali kepada mangsa. Rohypnol sangat mengkhayalkan ianya sama seperti Valium, tapi kesannya lebih kuat lagi. Dadah ini menghasilkan kesan yang boleh membuatkan seseorang itu berasa tenang, amnesia, pengenduran otot, dan melambatkan tindakan psikomotor; membuatkan mangsa merasa pening, rasa mengantuk yang luar biasa, berhadapan dengan masalah koordinasi dan mabuk. Ianya berlaku dalam tempoh 20-30 minit selepas diberikan dadah itu dan akan berlanjutan untuk beberapa jam". [sumber]

Jika seseorang yang TIDAK DIKENALI memberikan sesuatu contohnya minuman, jangan terima !, kalau nak pun pastikan korang melihat air itu dibuka dan dituang ke dalam gelas di depan mata korang.......untuk lebih selamat, jangan layan terus!! [jual mahal ..takpe]



...takut sangat la kan, kalau2 benda ni terjadi pada keluarga [khususnya anak/saudara perempuan kita, sama2 kita ingat mengigatkan...

pelbagai jenis watak manusia dalam kehidupan kita seharian..ada yang nampak okay2 je pada pandangan mata kita..tapi berkemungkinan mereka ada muslihat yang tak baik sebaliknya.





...sesekali buruk sangka demi untuk kebaikan diri kita tak menjadi masalah...pandai2lah menolak pelawaan seseorang tu dengan harapan segalanya berlalu dengan baik.

..

9 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Hati-hati Kepada Peminat KERANG dan makanan laut bercengkerang seumpamanya..

Friday, September 09, 2011 Nazlee Ismail 18 Comments







KERANG atau hidupan laut bercenkerang seumpamanya yang tidak dimasak dengan betul boleh menjadi tempat aktif bagi bakteria dan virus.

PCL bagi contoh kerang sebab ....tau la kan bulan ramadhan lalu ramai yang menikmati kerang rebus/bakar sebagai juadah berbuka ...alhamdulillah lah sampai sekarang korang yang dah makan tu sihat-sihat je...

Ini kira benda dah lepas baru nak citer kan...takpe lah , untuk masa-masa akan datang..kena ingatkan kengkawan sebelum terkena virus...hehe.

ada orang kata kerang boleh membantu penambahan darah kalau makan banyak, maka banyaklah darah akan terkumpul...haha ni fakta yang kekadang tu nampak cm auta je...

kalau nak tau, anatomi kerang menjadi tempat terbaik bagi aktiviti bakteria dan virus yang menyebabkan hepatitis dan meningitis. Ia sama bahaya dengan kes keracunan raksa seperti yang dilaporkan terdapat pada ikan laut.

nak ingatkan lagi ni, khususnya kepada wanita hamil dan mereka yang sensitif terhadap makanan separa masak sebaik-baiknya perlu melupakan keinginan untuk menikmati kerang atas risiko keracunan.

Jika tidak dapat dielakkan, pastikan dahulu dengan pemilik gerai [jika dia mengetahui], dari manakah kerang itu didapatkan dan bagaimanakah ia dimasak.

Kalau dipersoalkan adakah kerang rebus lebih baik daripada kerang bakar?

PCL pilih kerang rebus...sebabnya kerang bakar membuatkan kita memakan kesan lumpur yang menjadi unsur karbon dan tar, rebus pula menyingkirkan lebihan lumpur dalam cangkerang. Kaedah rebus juga boleh mematikan darah kerang yang berpotensi mengandungi unsur yang memudaratkan.

Untuk lebih selamat kita perlu pastikan ia direbus lebih lama [memang ler tak kau !]....dan nak selamat lagi jangan makan terus !! abis citer...titik .

..





18 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Anda Malas ke.. ? Jangan ...jangan okay !

Friday, September 09, 2011 Nazlee Ismail 10 Comments

Untuk renungan bersama..

Sikap bermalas-malasan dalam menger­jakan berbagai macam ketaatan, merasa berat berbuat kebajikan, sangat terikat pada syahwat hawa nafsu, sangat cenderung pada kelezatan dunia....

bermalas-malasan itu adalah salah satu dari penyakit hati..



hurm...baru berlalu je bulan ramadhan, hari tu rajin semacam je.. kenapa skang bermalasan plak..




mesti ada sesuatu yang tak kena..cer chek tengok dalam diri kita...

kalau boleh kekalkan sesuatu yang baik2 itu untuk hari2 dan bulan2 yang seterusnya..


Sesungguhnya Allah Swt. akan memberikan pertolongan-Nya sesuai dengan kadar himmah, ketulusan, serta kebersihan niat seseorang. Dialah sebaik-baik pelindung dan penolong.

..


10 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Nak Cari Tosei..nak makan tosei..

Wednesday, September 07, 2011 Nazlee Ismail 7 Comments

Salam... haha dah malam-malam ni nak keluar , kalau siang2 tadi cuaca panas sangat..

cari makanan lain sikit dari biasa..jom p kedai mamak pekena tosei ..

tosei mamak...oder spesel sikit, tambah chesse...atau tosei bawang...tapi tu semua mak mertua aku punya selera...anak menantu ikutkan aje.




credit to google...sempoi !

aku ni , kalau ikutkan selera boleh je makan ..., tapi ada pulak yang dok kata... kontrol sikit makan tu ..perut dah membulat...huhu tapi nampak lagi ensem [kata mamadiana lah] .

makan malam [petang tadi] pon aku kunyah slow..slow, ikut sunnah Nabi.
InsyaAllah boleh ! .

p/s : kite tengok jer dorang makan2...peneman setia janji bahagia.

.



7 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Water caltrop = horned water chestnut = Jesuit nut = ling kio = ling chio = ling kok = ling jiao...

Wednesday, September 07, 2011 Nazlee Ismail 8 Comments

Salam pagi rabu...rabu memang bikin aku 'kedu' lagi...
.. kalau nak letak dalam tajuk 'Rabu Kedu'...kita tak boleh nak explain ape2..huhu

korang tengok la ape kebenda ni...



emm, nampak cm tanduk kerbau je kan.. tapi tu sebenarnya bukan tanduk binatang pon hahaha...

aku masih terkedu melihatkan seorang nyonya sedang asyik memilih satu demi satu untuk dimasukkan ke dalam plastik, nampak gayanya cm nak borong habis !!

datang sorang akak bangsa Melayu tanya.."Untie...ini buah ape ye...cmner nk makan ??"

nyonya tu cakap.."olang Melayu..jalang2 makan punyer...kasi 'stim' makan balu siyok ".

aku malas nak pikir , sebab aku punya turn beratur panjang dah sampai huh !.
[econsave..biasa la ramai orang] kat situ pon ada tulis "Ling Kok"...ape lagi google la...

korang dah biasa makan Ling Kok [water caltrop = horned water chestnut = Jesuit nut = ling kio = ling chio = ling jiao]??



8 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

RABU KEDU #26 - 'BERMAHARAJA LELA'

Wednesday, September 07, 2011 Nazlee Ismail 17 Comments



KEKEDUAN DI SINI JUGA [http://www.facebook.com/WordlessWednesdayMy], [http://malaysianww.blogspot.com/]

17 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.

Jangan Sampai Masalah Kecil Menghancurkan Hidup Anda..

Tuesday, September 06, 2011 Nazlee Ismail 3 Comments

Assalamualaikum...APA KHABAR ANDA SEMUA ? pCL dah kembali dari bercuti raya di kampung halaman.

tajuk tu saja jer nak memberi ingatan pada diri ini dan juga sesiapa juga yang berkenaan..

hurm , cuti sakan sampai tak tau apa berlaku dengan dunia maya ni...tinggal terus!!,  nasib baiklah ada juga tetamu yang sudi menyinggah dan meninggalkan komen, boleh la pCL  membalas kunjungan anda kejap lagi.., insyaAllah secara berperingkat ye...terima kasih untuk anda sekali lagi.

Selamat hari raya dan salam kunjung mengunjung.

"KEHIDUPAN INI TERLALU SINGKAT UNTUK KITA ISI DENGAN PERBALAHAN"

ramai di kalangan manusia yang bersedih hanya disebabkan perkara2 kecil yang tidak membawa erti ...eloklah di bulan Syawal yang mulia ini kita saling bermaafan, mudah-mudahan silaturrahim terus berpanjangan.

psst...2 hari lg baru masuk keja..tu yg bestnya.

..

sampaikan ucapan hari lahir buat isteriku Nordiana Mohd Saad @ mamaDiana  (6 september) Moga senantiasa diRahmatinyaNYA dan diTentukan Jannah..Aaminnn..


3 Comments:


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.