Hati-hati Gunakan Pengharum Udara

Tuesday, January 24, 2012 PCL 13 Comments

Assalamualaikum..


Menurut sebuah kajian, pengharum udara atau produk aerosol yang digunakan di rumah boleh menyebabkan diare dan sakit telinga pada anak dan mengakibatkan deprisi bagi ibu.

Maklumat dari kajian Children of The 90s di Universiti Bristol menunjukkan bahawa pengharum udara bertanggungjawab meninggikan 'volatile organic compounds (VOC)' di rumah.

Penggunaan sehari-hari seperti deodoran dan penyembur rambut boleh meningkatkan risiko diare sehingga 30% pada bayi, sakit kepala 10% dan 16% depresi pada ibu.

Adalah lebih baik jika anda hadkan penggunaan produk-produk ini di rumah.


>sumber Majalah Kesihatan.


Published with Blogger-droid v2.0.4

13 comments:

  1. PCL,

    Apa kata kita letak hirisan daun pandan saja di mana perlu.

    ReplyDelete
  2. Salam,
    Pewangi dalam kereta tu ok ke PCL ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sesetengahnya menyebabkan pening kepala jika terlalu kuat bau wangiannya..kena waspada selalu. sila ambil langkah keselamatan untuk jangka masa panjang.

      Delete
  3. ooo cenggitu eh ciklie, ok baru tahu;) ok gak cadangan kunang kunang tuh. daun pandan bau nya beshhhh

    ReplyDelete
  4. semua mende akan jd b'bahaya kalau lebih limit badan utk terima..
    ^^

    ReplyDelete
  5. pagi tadi bundo masuk toilet satu restoren ni. Wangi. Bundo tengok ada hirisan daun pandan diletak dalam mangkuk.
    Tapi err.. takkan nak hilangkan bau ketiak lumur daun pandan. macam tak praktikal lah pulak hiii..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah kat rumah yatie tak pakai benda macam tu

    ReplyDelete
  7. thanks PCL... sungguh ayu tak tau sebelum ini,,

    ReplyDelete
  8. sy pon setuju ngan Kunang2.. 'loose' flower pon elok utk harumkan umah. organik seh... ibundo punyo komen x bley blah...muahahahahah!!

    p/s: sy dan keluarga sudi utk ke umah PCL sebagai venue pertemuan kita seterusnya....

    ReplyDelete
  9. kadang2 time duit lebey beli juga jelly glade versi lavender...nk bilik rasa fresh...tp dah berbulan tak pakai...x dok pitih..hehe

    ReplyDelete
  10. deodoran p0n ye jgk..haiyaa =_=

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.