KENAPA dulu tak pilih betul-betul?

Friday, January 20, 2012 PCL 19 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !

KENAPA dulu tak pilih betul-betul?

“Dulu saya ingat dia caring, tapi bila dah kahwin lain pula tabiatnya…”.
“Dulu dia nampak penyabar, tapi bila dah kahwin dia rupanya panas baran”.
“Dulu dia cute, sweet….”, “dulu dia nampak bertanggungjawab….”.
“Dulu saya pilih dia sebab ekonominya kukuh, bolehlah saya dan keluarga tumpang berteduh…”.

He..he..macam-macam cara manusia menilai dan meletakkan kriteria pilihan hidup. Tapi dalam banyak-banyak tu jawapan yang paling aku suka dari wanita ini…

”Dulu, saya memilih dia kerana agama, dakwah dan perjuangan, saya yakin dia mampu tarbiah saya lebih tinggi..”


Mana ada rumahtangga yang perfect? Anda juga tidak sempurna dan tak layak mengharapkan kesempurnaan pada pasangan anda...(kredit untuk blogger ABI, jom kita terjah..)


http://www.saripadul.com/2011/12/kenapa.html




 "Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"

19 comments:

  1. perangai dulu dulu tu belum keluar sebelum kawin, dah kawin baru perangai yang sebelum dulu dulu tu terserlah
    sebab tu berumahtangga perlu ada sifat memberi dan menerima seadanya

    tiada insan yang sempurna kan?

    ReplyDelete
  2. Salam,
    Suami dan isteri saling menyumbang kpd kesejahteraan rumahtangga .. dalam segala segi ... kerana mana ada insan yg sempurna, sptmana kata PCL

    ReplyDelete
  3. tiada insan sempurna,perkahwinan saling melengkapi antara satu sama lain,andai ada kekurangan terima seadanya,sebab kita hanya manusia biasa...

    ReplyDelete
  4. setiap manusia ada kelebihan dan kekurang...susah nk jmp manusia yg sempurna...bersyukur dgn setiap pemberianNya.sekian..hihi....

    ReplyDelete
  5. Alamak! Mana ada yg perfect!

    Sy pilih hubby sbb sy yakin dia boleh bimbing kami. Tp sy masih pegang 1, kami tak sempurna. Jadi, sy tak punya harapan yg tinggi!

    =D

    ReplyDelete
  6. cabaran dalam rumahtangga..kalau dulu kita boleh terima kenapa tidah sekarang..kan?

    yatie pun suka dengan jawapan wanita itu

    ReplyDelete
  7. normal la, sblm kawin kene tutup semua habit buruk. bila dah kawin terpaksala pasangan terima kan kan kan..

    ReplyDelete
  8. usah mengeluh, coz pasangan itu lah yg telah ditetapkan oleh ALLAH kpd kita..apapun yg berlaku dalam hidup berumahtangga , semuanya ujian untuk kita..ada hikmah disebalik semua kejadian...

    ReplyDelete
  9. intan agree... ;)
    slm jumaat PCL..
    jgn lupe solat jumaat

    ReplyDelete
  10. SEDANGKAN LIDAH LAGI TERGIGIT.. INIKAN PULA...

    ReplyDelete
  11. tula bila harapan terlalu tinggi sedangkan kita pun x mampu memberi yg terbaik buat pasangan.. sudahnya? menyesal mmg x guna.. oleh sebab itu jgn pandang rupa, harta dan lain2 lg perihal keduniaan ni.. carilah yg boleh membimbing kita ke jalan yg lurus...

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Yg baik itu datang dr ALLAH & yg buruk itu dari kita sndri..(maap ter tggl stu ayat);p

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum PCL...betul tu yang penting hati mahu ikhlas menerima pasangan seada2nya..jgn disesali apa yg sudah ditentukn utk kita terimalah dgn redha...:)

    ReplyDelete
  15. tak berumah tangga lagi laa! hehe~ tapi harap dan berdoa semoga dapat jodoh yang dapat membimbing ke arah yang benar :)

    ReplyDelete
  16. Ikutkan malam ni nak balik, tapi tak jadi, masih mood demam, insyaAllah, postpone dgn paksu balik esok, ingat taknak balik, tapi kesian kat paksu..
    Tempahan juju 50/50 je boleh buat, kudrat kurang upaya


    Nice entri :)

    ReplyDelete
  17. dulu lain sekarang lain, pcl

    ReplyDelete
  18. huhu..penah dgr sorg mengomel mcm tuuu..dlu dye baek, tp skrg dh laen :P

    ReplyDelete
  19. salam....baru je bukak b;og... cutilah..

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.