Apa kesan sampingan bela hamster ?

Monday, February 13, 2012 Nazlee Ismail 23 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !

nak tanya sket pasal bela2 pets ni.. mungkin ada antara korang yang dah bela hamster, ada kesan sampingan ke pada orang sekeliling ?





penah ke korang terbaca mana mana fakta tentang kesan buruk pasal bela binatang nih..

masalahnya , anak saya Umairah ada bela sekor *pemberian dari sepupunya..

kekadang tu risau jugak...hemm, masalah kencing hamster tu..adakah sama lebih kurang kesannya seperti wabak kencing tikus !!

mohon pendapat dan saranan anda yang lebih maklum.

p/s : hehe..adakalanya 'orang kencing orang' lagi bahaya...DOSA tau !!

>Jutaan terima kasih saya dahulukan untuk komen anda di sini.


  "Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"

23 comments:

  1. tak hairan kalau sama..hamster sejenis tikus..kena rajin circulate udara dalam rumah.. sangat sangat bahaya..

    ReplyDelete
  2. Salam,

    Tak perlu lah bela, sebab species tikus, bila lupa membasuh tangan setelah dibelai2 mungkin akan mudaratkan anak.
    Lepaskan jer di longkang depan rumah..atau di semak2.

    ReplyDelete
  3. slm PCL..hhhehehehe..ya betul..'org kencing org''laaaaagi bahaya..;)

    ReplyDelete
  4. Salam,
    PCL, dia kecing kita, kita curah clorox atas dia, macam mana? He he .

    ReplyDelete
  5. tak tahulah pulak abg.long...

    dulu yatie pun ada bela gak..sekarang tak de dah

    ReplyDelete
  6. Alamak...sy pun tak pasti. Tp apa yg pasti, bela binatang memerlukan komitmen yg tgi. Klu kotor, bukan takat pet je yg sakit. Silap2, kite pun skt. Hati2 ya.

    ReplyDelete
  7. salam PCL...noorfa dah lama dr skola dulu ade bela hamster...

    hamster mmg spesies yg sama ngan tikus..tp gen yg berbeza..hamster pets yg bersih dan x leh survive bila persekitaran kotor...so kencing dia x cam kencing tikus sbb kita dah sedia maklum tikus biasa mmg hidup dgn persekitaran kotor..

    cuma kena bg komitmen yg tinggi dan rajin bersihkan sangkar dia..leh seacrh dlm google utk maklumat lanjut...

    lebih baik jgn lepaskan kat dlm longkang sbb hamster akan mati cpt sbb x leh survive ngan kotor2...nnti x pasal2 berdosa if dia mati sbb kita...

    ReplyDelete
  8. SAYA TAK PASTI TAPI ELOK JAGA KEBERSIHAN..

    ReplyDelete
  9. ala, tak dapat plak Eza bagi pendapat. Eza tak bela hamster ;)

    ReplyDelete
  10. FatihaNur, komen awk sgt membantu saudara PCL kita neh n menambahkan ilmu sy juger.tqvm. buatkan sy teringat 1 adengan dlm filem or citer apa ntah, komedi.. yang sang bapa konon2nyer melepaskan/membiarkan hamster anak perempuannyer kt tepi jln n sampai abeh cerita/filem tersebut, si bapa dikecam oleh ahli keluarga n jiran2 sebagai tidak macho langsung jika dibandingkan ngan fizikalnyer yg tegap n status sebagai bapa. mcm tuh sekali mesej citer itu. mmg prinsip/teori pembelaan pet neh salah 1 nyer adalah: jika tidak mampu lagi membelanya, hendaklah diberi kpd org lain yg mampu membelanya atau dihantar ke pusat2 kebajikan/sukarela menjaga binatang.tp, kalo prinsip2 di atas x dpt nk dilaksana, kita terpaksa menjadi kejamlah iaitu 'put them to sleep' tp dlm keadaan cepat n tidak menyakitkan lah..huhuhuhuhu.. jd, saranan sy, ikutilah nasihat/pengalaman fatiha itu...tengssss>> komen ker entri neh yea?

    ReplyDelete
  11. Dulu2jugak bela skrg ni dah tak ada... Dak mati semuanya....

    ReplyDelete
  12. mmg bahaya la pak cik..anak2 pak cik kan ada asthma..

    tak payah le bela2 binatang ni kesian dia.

    Allah dah tentukan cara hidup binatang tu.sayang dia dr jauh pun dah memadai..

    pendapat aje tau.

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum PCL...yer la skg ni sibuk ada wabak kencing tikus tapi hamster tu dijaga ngan elok dan bersihkan...:)

    ReplyDelete
  14. ada duit belalah apa sahaja walaupun harimau

    ReplyDelete
  15. krg pastila PCL..adk sy penah bela, one day tu hilang lari..satu rmh kmi cari xjumpa..rupanya dh mati dlm almari..masalah pulak huhu

    ReplyDelete
  16. sy x thn bau nyer tu..adezzzz

    ReplyDelete
  17. Kakcik mengidap penyakit lelah, jadi kakcik memang tak bela haiwan. :)

    ReplyDelete
  18. nak bela boleh tapi make sure kena betul2 jaga kebersihan die..

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum PCL

    pernah bela...atapi bau dia yg tak tahan

    ReplyDelete
  20. deno suka hamster sbb comel tapi deno geli sbb dia kecil sgt dan berbulu... cousin deno ada bela hamster, deno nak pegang tapi bila ia ada ats tgn deno, deno automatik terlempar sbb geli dgn bulu die... hihi...

    ReplyDelete
  21. Salam PCL,

    Saya tak berapa arif tentang perkara ni.

    Lagi pun saya tak gemar sangat dengan dia, geli.

    ReplyDelete
  22. assalam PCL..semoga komen2 diatas banyak membantu.
    acik tak pernah bela jenis2 begini..
    cuma ikan aje yang acik bela..dari dulu sampai kini.

    ReplyDelete
  23. Salam PCL ~ Jihah singgah sini , bace-2

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.