TAAT : Sayang suami banyak-banyak

Friday, February 24, 2012 PCL 8 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !

Untuk isteri tersayang ............


 •  “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”.
 •  “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”
 •  “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.
 •  “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.
 •  “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.
 •  “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.
 •  “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)
 •  “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yang difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”.
 • Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu "TAAT"...

By sumber: Idris Bald

Untuk menjadi isteri sebegini, suami adalah teladannya...seorang suami tak boleh pincang dalam menjalankan tanggungjawab sebagai ketua keluarga.

Bagaimana mahu menjadikan isteri solehah jika suaminya lebih kurang sama jahilnya. Suami yang akan menunjukkan jalan kepada isteri, ke syurga kah..atau neraka kah ?

PCL : muhasabah untuk diri dan keluarga juga pembaca moga dipermudahkan segala oleh-Nya."Wallawey woot..woot!! Blogging Mau Ikhlas..Terima Kasih baca-baca di sini"

8 comments:

 1. mane butang LIKE? like like like..ehehe

  ReplyDelete
 2. Salam,
  Suami dan isteri perlu berilmu ...kemudian diamalkan ilmu itu. Kalau tak silap ada sebuah hadis ..... nak berjaya dunia mesti ada ilmu, begitu juga nak berjaya di akhirat perlukan ilmu, dan kalau nak berjaya kedua2 sekali perlukan ilmu.

  ReplyDelete
 3. wahhh..bljr bnda baru arini PCL heee

  ReplyDelete
 4. KEMBALI KE AJARAN / SUNNAH RASULLULLAH.. NESCAYA RUMAH TANGGA SELAMAT, AMAN DAMAI DAN TENTERAM...

  ReplyDelete
 5. subhanallah...isyaallah, akan menjadi isteri yg baik

  mekasih abg.long untuk ilmu hari ini

  ReplyDelete
 6. assalamualaikum PCL...semoga kita sebagai isteri ini akan lebih taat pada suami "surga di bawah telapak kaki suami"kan...:)

  ReplyDelete
 7. moger dpt jadi isteri solehah suatu ari nnt:)

  ReplyDelete
 8. syarat seorang mendapat keluarga baik kuncinya adalah ada pada diri kita sendiri.... ibaratnya kita melempar bola kedinding pasti akan memantul kearah tempat pelemparan... begitu juga analoginya bahwa seorang perempuan baik pasti akan mendapatkan suami baik pula dan begitu juga sebaliknya.

  ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.