Tauladan yang sangat baik dan perlu dicontohi .

Thursday, January 16, 2014 PCL 28 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !

SIKAP saling membantu antara suami dan isteri dalam segala urusan rumah tangga, adalah tindakan yang baik dan ia merupakan sunah Rasulullah saw. Dari Aisyah ra ditanya oleh seorang lelaki yang bernama Aswad

“Apa yang di lakukan Rasulullah saw di rumahnya? Aisyah ra menjawab : Rasulullah saw membantu isterinya dalam menyelesaikan pekerjaan rumah dan jika beliau saw mendengarkan azan beliau pun keluar (ke mesjid)”. (Riwayat Al-Bukhari)


Emosi sesorang terkadang tak dapat dikawal melalui sikap walaupun dia adalah seorang yang berilmu tinggi. Praktikalnya harus ada toleransi antara pasangan, awak tak betul..saya tegur, awak tak larat.. saya bantu dan begitulah sebaliknya.

pCL :  kerja rumah itu bukanlah kerja isteri sahaja dan suami perlu membantunya. Suami juga perlu mempunyai sikap bertimbang rasa kepada isterinya untuk menjaga rumahtangga kerana ia adalah milik dan tanggungjawab bersama.

"dah kawen ada bini pun kena continue la tolong2 sidai kain baju  tu ye pakwe..keh..keh.." - Gambar Hiasan




28 comments:

  1. betul, suami kena tolak ansur la, kerja rumah bukan kerja isteri sorang. isteri pulak, kalau bergaji lebih besaq, bantu la suami bayarkan apa yg patut.

    ReplyDelete
  2. ayh sy dah pencen, mak sy bekerja. skrang ayh je yg sidai bj n basuh bj.mak lipat bj sbb ayh tak pandai lipat.hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum PCL

    kerja harian saya tu.....he he

    ReplyDelete
  4. betul tu abg.long...sikap yg baik apa salahnya kita jadikan teladan

    ReplyDelete
  5. ya, kena tolong isteri juga...hehe

    **PCL baru follow blog saya yea??hihi...thanx ...saya pun tak perasan selama ni =)

    ReplyDelete
  6. mudah-mudahan bakal suami acu nanti ada la sifat tolak ansur nie :)

    ReplyDelete
  7. haha, sidai baju bekemban yang tak tahan tu.. mana ada skang ni pompuan sidai baju bekemban pcl.. kekeke..

    ReplyDelete
  8. suami mithali...tp yg x bley blah tu..bila berkemban....ahaks

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum PCL...kalau x sibuk boleh gak minta tolong tapi kalau dah sibuk susah la nak suruhkan...:)

    ReplyDelete
  10. salam. saya dah review blog anda di alexa.. harap sudi2 laa review blog saya balik..

    sori, komen lari dr tajuk...

    ReplyDelete
  11. InsyaAllah akan dipraktikkan setelah kahwin nanti.

    ReplyDelete
  12. dapat bantu sikit2 pun ok la kan..hee~

    ReplyDelete
  13. saling membantu hidup aman bahagia...

    ReplyDelete
  14. Kalau suami isteri mau mengerjakan bersama2 dan dilakukan dengan tulus iklas dan tanpa merasa ada beban maka hal itu akan dapat dinikmati bersama.

    ReplyDelete
  15. Kerjasama mmg penting sgt tambah pula kalau dua2 bekerja..

    ReplyDelete
  16. hehehe terus senyum kambing bila tgk gmbr hiasan lelaki yg tgh sidai baju tu.
    Apa2 pn mmg betul kan PCL.. para2 suami ni pttnya sama2 membantu isteri dlm kerja2 rumah.. kalau tak nak membantu pun at least kau kena appreciate isteri kau tu.. hehehe :))

    ReplyDelete
  17. Ustaz sy bgtau..klu dlm hadis, xde pun ckp keje rumh tu keje isteri..tgjwb isteri melayan kehendak suami... Jdi.keje rumh tu sbnrnya tgjwb suami..tpi.isteri.rela bntu suami...

    Tapi perkhwinan perkongsian... Jadi septtnya semua kerja sama2 la buat...

    ReplyDelete
  18. Ustaz sy bgtau..klu dlm hadis, xde pun ckp keje rumh tu keje isteri..tgjwb isteri melayan kehendak suami... Jdi.keje rumh tu sbnrnya tgjwb suami..tpi.isteri.rela bntu suami...

    Tapi perkhwinan perkongsian... Jadi septtnya semua kerja sama2 la buat...

    ReplyDelete
  19. beruntunglah mereka yg ada suami yg memahami dan sentiasa berpandukan sunnah.... kebanyakannya....hanya tahu mengarah isteri itu dan ini....redha jelah...

    ReplyDelete
  20. itulah yg sepatutnyakan PCL.. :)

    ReplyDelete
  21. Zaman suami isteri ada kerjaya masing2 ni semua kena bekerjasama. Zaman suami goyang kaki di rumah sambil baca paper dah berlalu...

    ReplyDelete
  22. aah..sokong sangat2...mesti saling bantu membantu
    alhamdulillah..dikurniakan suami yg ringan tangan bab membantu di umah

    ReplyDelete
  23. Saling bantu membantu...itulah yg sebaiknya

    ReplyDelete
  24. isu yg sangat menarik ni PCL....

    ReplyDelete
  25. Saling bantu membantu bawa berkat....dah isi tabung nuff anda.

    ReplyDelete
  26. Betul la tuu.. Kalau isteri je berpung pang kat rumah mmg pengsannnn ah. Vee blm jadi wife lagi pun rasa penat bila duk rumah pung pang gituu.. Blm lagi jaga anak. But I think jaga 70 + budak kat kindy dari pagi ke petang dh cukup kan? Haha.. :) Btw, apa jadi dengan sidebar widgets uncle? Hehee

    ReplyDelete
  27. ika setuju dengan PCL...hal rumahtangga bukan sorang je yang uruskan...dua2 kena kerjasama urus bersama....saling tolak ansur..bantu membantu...

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.