Sarapan lempeng aka peknga

Tuesday, March 20, 2012 Nazlee Ismail 23 Comments

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !

[petikan dari sumber]

Sewaktu makan tengahari di United Kingdom, seorang pelancong berasal dari Malaysia terlalu merindui dengan masakan Malaysia ala Kedah, 'peknga' (ada sesetengah tempat di panggil lempeng atau tempek).

Segera di carinya kedai makan Malaysia dan memesan 'peknga'. Setelah di makan ternyata lebih enak daripada 'peknga' di Kedah yang asli sehingga membuatnya jadi kehairanan.

"Encik, apa rahsianya lempeng di sini rasanya lebih sedap dibandingkan dengan di tempat asalnya?," tanyanya kehairanan.

"Oh, itu kerana pisangnya, encik. Di Kedah pakai pisang tempatan, sementara kami di sini memakai pisang import," jawabnya.

"Sebenarnya import dari mana?"

"Dari Kedah, encik."




PCL :sejak balik dari kampung ni asyik teringat makan makanan tradisional je, tu pasal pagi ni kami bersarapan lempeng , mamadiana kata makan cmnni boleh diet...

23 comments:

  1. makanan sihat..
    org dulu pon brekpes lempeng ni je kan

    ReplyDelete
  2. sedapnye PCL...klu cicah ngan smbal sardin or sambal ikan bilis..fuhhh!!!

    ReplyDelete
  3. boleh tahan kelakar jugak staff kat UK tu kan...haha

    ReplyDelete
  4. suka lempeng kosong dengan susu tin..
    pergghhh...
    :)

    ReplyDelete
  5. tetiba terasa rindu dengan peknga mak acu masak :(

    ReplyDelete
  6. @wida:low fat..haha, kalau makan sorang sekeping je.

    ReplyDelete
  7. @Cikgu Ma: cheq ni menantunya org Kedah tau..

    ReplyDelete
  8. @intan_blur: cicah kuah pedas ka, maneh ka...mmg sdap tuh.

    ReplyDelete
  9. @CIK MAY: tu la pasal , ingat lempeng kat mana saja..

    ReplyDelete
  10. @hidayah: makan lempeng tu kira cantek dah.. tp bila pekena dgn susu pekat tu, alahai tak manis sangat ke ?

    ReplyDelete
  11. @@cu SaYaNg:nak original resipi kena balik kpg, org lama masak dgn dapur kayu lg...lain sangat rasanya .

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum PCL...mmg sedap mkn sarapan lempeng pagi2 mcm kat kg2 plak...:)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum PCL

    saya suka juga lempeng
    masa kecil2 dulu...emak selalu buat
    orang kampung le katakan...he he

    ReplyDelete
  14. betul tu, lempeng boleh buat makanan daet.. kalau kat johor sekali sekala makan lempeng diwaktu minum petang..

    ReplyDelete
  15. sejak bekerja du utara banyak makanan tradisional orang sini yg saya suka antaranya peknga nih!1..

    ReplyDelete
  16. wah.. teringin nak makan lempeng..

    ReplyDelete
  17. he..he.. pisang import dah naik flight.. itu yg sedap tu.. klu saya mkn lempeng gitu mmg tak boleh diet sbb berkeping2 saya makan nnt.. he..he..

    ReplyDelete
  18. @maszull: bebila teringat baru buat...suash nk jmp kat KL..
    @atuk: org kampung yg ingat asal usul la bagus..kan Atok kan.

    ReplyDelete
  19. @nasir hamzah: lg murah lg enak...sesuai utk diet.

    @lieynanilaz: kena sesuaikan keadaan tempat, jgn sombong taknk cuba makanan tempatan.

    ReplyDelete
  20. @fairus: kalau nak cari kat luar susah nk jumpa, buat sendiri je..

    @Hanis Azla: boleh je mkn banyak, skip mkn tghari..haha.

    ReplyDelete
  21. Sedap juga sesekali makan peknga (asalnya dari perkataan tepek belanga, kan?) tu. :)

    ReplyDelete
  22. @kakcik: bijak la Kacik nih...betui la kot.

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.