Bersihkan halaman sendiri dulu, baru bersihkan halaman orang..

Thursday, April 19, 2012 Nazlee Ismail 13 Comments

S

alam petang khamis...

pcl masih dalam mood yang bagus sangat nih...(keh 28x), sebab baju batik hari ni lain dari Khamis sebelumnya ... mungkin kerana orang yang menggosokkannya?? yeah ! sudah tentu.

Peribahasa Melayu :

"Bersihkan halaman sendiri dulu, baru bersihkan halaman orang" maksudnya membetulkan kesalahan sendiri dahulu sebelum betulkan kesalahan orang lain..lebih kepada muhasabahkan diri pcl sendiri..

ada yang jemu, .ada yang bosan dengan pesanan-pesanan, ingat-mengigatkan...adakah ?

PCL : Yang baik dipakai, yang buruk dibuang.




13 comments:

  1. igt bersihkan halaaman umah.hehehe musim denggi..rupenye maksud tersirat

    ReplyDelete
  2. KALAU BUKAN UNTUK MAKNA TERSIRATPUN, KITA MEMANG KENA JAGA HALAMAN RUMAH KITA SENDIRI BARULAH BOLEH JAGA HALAMAN ORANG LAIN.. KALAU HALAMAN SENDIRI TAK TERJAGA, MAU MENJAGA HALAMAN ORANG LAIN PULA.. ALAHAI.. HIPOKRIT LA TU..

    ReplyDelete
  3. deno ingatkan PCL bersihkan halaman rumah tadi... heee :)

    ReplyDelete
  4. @fairus: itulah..kalau kt tgk makcik cleaner/tukang kebun buat kerja...mcmtu lah bersihnya rumah/halaman dorang., mungkinlah agaknya.

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum PCL.sama2 saling ingat mengingati ye..:)

    ReplyDelete
  6. jgn kata halaman je PCL.. dalam semua perkara pun kena jaga diri sendiri dulu baru nak sibuk hal org lain... kan... ingat-mengingat tu mmg penting kita manusia ni mudah alpa dan lalai serta leka... org suka atau tidak, bosan atau tidak itu terpulang yg penting tanggungjawab kita terlaksana PCL..

    ReplyDelete
  7. @QueeN TerataI: syukur alhamdulillah dgn ap yg ada sedikit pd diri ini utk berkongsi dan megingatkan.

    ReplyDelete
  8. Syabas PCL! Teruskan usaha2 mulia itu...

    Ingat mengingati, bukahkah ibadah? Sesuatu yg dpt kita jadikan 'tangga' utk kita perbetulkan diri kita.

    Bersihkan halaman org? Org tu ada anak dara ka? Uhuk uhuk...!!!

    ReplyDelete
  9. Halaman rumah aku? Mak saja yg rajin bersihkan. Aku? Kot2 time ustazah cun tu bertandang, takdak sampah pun...aku sapu jugak! Uhuk uhuk...!!!

    ReplyDelete
  10. PCL, Hg guna auto refresh ka? Buat aku terkajuit ja! Awat tak suruh je Mama D yg buat...? Kuah kuah kuah...! Uhuk uhuk...!!!

    ReplyDelete
  11. @Bujang Tua: halaman kami bersih selalu...keh2.

    ReplyDelete
  12. ayu tak suka gosok baju..

    tolonglah.. masalah besor nie

    ReplyDelete
  13. hee..sama2 saling mengingati...:D

    ReplyDelete


[PENAFIAN]
www.nazlee.com dan pemilik blog ini secara khusus tidak akan bertanggungjawab terhadap apa juga liabiliti, kerosakan, kehilangan, kerugian atas risiko, peribadi mahu pun sebaliknya yang berlaku akibat, secara langsung atau tidak langsung daripada penggunaan dan aplikasi, daripada apa juga kandungan yang diperolehi dari blog ini.
Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini serta untuk koleksi rujukan buat pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.